Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Δευτέρα και Πέμπτη, δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Πολιτιστικών Προγραμμάτων και Διαδικτύου της Εκκλησίας της Ελλάδος
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.


Τεύχος 301, 23 Μαρτίου 2009            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΤΗ ΛΑΜΙΑ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ – ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ


Ο Κλάδος Πολιτιστικών Προγραμμάτων
και Διαδικτύου σας ενημερώνειH μετεπαναστατική τύχη των αγωνιστών του '21 σε λογοτεχνικά κείμενα του περασμένου αιώνα

Π. ΜαστροδημήτρηςΕΙΔΗΣΕΙΣ


Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΤΗ ΛΑΜΙΑ

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος βρέθηκε στη Λαμία για τον εορτασμό της Κυριακής των Φθιωτών Αγίων. Στο συλλείτουργο προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου ήταν παρόντες ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας κ.κ. Νικόλαος και οι Μητροπολίτες Θηβών και Λεβαδείας Γεώργιος, Λευκάδας και Ιθάκης Θεόφιλος και Κερκύρας Νεκτάριος.

Πολλαπλές ήταν οι αναφορές του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου στην οικονομική κρίση καλώντας την πολιτεία σε συνεργασία με την Εκκλησία για να την αντιμετωπίσει. Μεταξύ των παραδειγμάτων που ανέφερε κατά την παρουσία του στη Λαμία ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος ήταν και η συνεισφορά της Εκκλησίας στον αγώνα του 1821 «…όταν τα μοναστήρια με εγκύκλιο του επισκόπου Ιωσήφ συγκέντρωσαν περισσότερες από 800 οκάδες χρυσού και τα προσέφεραν στον αγώνα, σώζοντας έτσι την επανάσταση του 1821….», όπως είπε χαρακτηριστικά ο Μακαριώτατος στη Λαμία.

Συγχρόνως απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις επιβεβαίωσε τη συνάντηση του με τον υπουργό οικονομίας κ. Παπαθανασίου, ωστόσο άφησε σαφείς αιχμές για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται η κυβέρνηση τα θέματα που έχουν σχέση με την υπαγωγή της Εκκλησίας σε χρηματοδοτήσεις από προγράμματα της Ε.Ε.

«…Κάνουμε αγώνα, μεγάλο αγώνα για να πάρουμε και εμείς ως εκκλησία το μερίδιο των επιδοτήσεων της Ε.Ε.» υπογράμμισε με έμφαση ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κατά τη διάρκεια αντιφώνησης σε γεύμα που δόθηκε στη λέσχη αξιωματικών της Λαμίας για να προσθέσει στη συνέχεια διευκρινίζοντας ότι «…το δήλωσε ξεκάθαρα η ιεραρχία. Δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε επιχειρήσεις ούτε έργα φιγούρας. Είναι έργα αγάπης και επικοινωνίας. Είναι ντροπή για τον πολιτισμό μας και για μας σήμερα να υπάρχουν κατάκοιτοι και εγκαταλελειμμένοι και να μην έχουν στέγη. Η Εκκλησία αυτό θέλει να κάνει».

Λίγο αργότερα απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος αποσύνδεσε την συνεισφορά της Εκκλησίας στην αντιμετώπιση της κρίσης από τις εξελίξεις γύρω από τη συμμετοχή της εκκλησίας στα προγράμματα της Ε.Ε. προβάλλοντας την «συνεργασία με όλους και για όλα…». Ο Μακαριώτατος επιβεβαίωσε τις κατευθύνσεις που έχει δώσει για να βοηθήσουν οι Μητροπόλεις προς την κατεύθυνση αντιμετώπισης της κρίσης σημειώνοντας ότι «όλοι θα πρέπει να βοηθήσουν…» ενώ αντίθετα διέψευσε ότι έχουν δοθεί εντολές για περιστολή των δαπανών της Αρχιεπισκοπής.

Αρκετές φορές αναφέρθηκε με έμφαση στη συνεργασία της εκκλησίας με τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου: «….Με όλους καθόμαστε στο ίδιο τραπέζι και θα καθόμαστε» υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για να συμπληρώσει ότι «…χρειάζονται οι πάντες. Δεν έχουμε άλλο δρόμο από τη συνεργασία για το καλό του τόπου…».

Τέλος αξίζει να αναφερθεί ότι στο κήρυγμά του από άμβωνος στη Μητρόπολη της Λαμίας περιέγραψε τις σχέσεις μεταξύ εκκλησίας και πολιτείας σε ένα δύσκολο επίπεδο σημειώνοντας με έμφαση ότι «… ο Αρχιεπίσκοπος δεν αποφασίζει μόνος του. Όπως και ο υπουργός δεν αποφασίζει μόνος του. Ο υπουργός είναι υπηρέτης του λαού…» ζητώντας εκ νέου προσανατολισμό των σχέσεων με την εκκλησία, υποστηρίζοντας ότι «…δεν μπορεί να υπάρξει κοινωνία χωρίς εκκλησία αλλά ούτε εκκλησία χωρίς κοινωνία» κάνοντας όμως ένα σαφέστατο διαχωρισμό μεταξύ της εκκλησίας και της διοικούσας εκκλησίας.

Κορυφή σελίδας


ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ – ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ

Επίσκεψη στο Φανάρι πραγματοποίησε χθες ο τέως πρωθυπουργός κ. Κωνσταντίνος Σημίτης, ο οποίος βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη προσκεκλημένος του Πανεπιστημίου BILGI για να μιλήσει για τη Διαφορετικότητα και τη Δημοκρατία στην Ευρωπαϊκή Ενωση. «Διευρύνατε τα όρια και τους ορίζοντας της Ελλάδος και την καταστήσατε πολύτιμο μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας. Την εντάξατε στη νομισματική ένωση, προσφέρατε με μία λέξη πολλά», δήλωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος υποδεχόμενος τον κ. Σημίτη στον πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου. «Προσπάθησα να βελτιώσω τις σχέσεις με τη γείτονα Τουρκία και το περιβάλλον στο οποίο εργάζεσθε με τόση επιτυχία», απάντησε ο τέως πρωθυπουργός.

Κορυφή σελίδας

ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ