Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Υπεύθυνος έκδοσης: Παν. Δρακόπουλος     Συντάκτης: Α.Ε.Ο.



Τεύχος 30, 8 Νοεμβρίου 2005              Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Για την αναδιοργάνωση της Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας

Επεκτείνεται το επίδομα για το 3ο παιδί στη Θράκη

Η «κάθαρση» στην Εκκλησία

Την εκμάθηση της Νοηματικής γλώσσας προωθεί η Εκκλησία

Η πίστη αντίδοτο στον πόνο

Η αξία της αιμοδοσίας

Ο αγ. Κοσμάς ο Αιτωλός θέμα διαγωνισμού

Αρχιεπίσκοπος: «Μιλήστε για τα ιερά και όσια της Μακεδονίας»

Τί είναι πράγματι η «Νέα Εποχή»


ΣΧΟΛΙΟ

Του κ. Δημητρίου Σαρδέλη, Στρατηγού ε.α.
Περί της αξίας του έργου της Θρησκευτικής υπηρεσίας του Στρατού



ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΑΙΤΩΛΙΑΣ & ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

Την αναγκαιότητα της αναδιοργάνωσης και ανόρθωσης της Μητροπόλεως Αιτωλίας & Ακαρνανίας επεσήμανε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, στον νέο Μητροπολίτη κ. Κοσμά, κατά την τελετή της ενθρόνισής του (6/11/2005).

Ο Μακαριώτατος, αφού υπογράμμισε την αποδοχή που απολαμβάνει το πρόσωπο του νέου Ποιμενάρχη από τον λαό και τις αρχές της περιοχής, απευθυνόμενος στον νέο Μητροπολίτη υπογράμμισε: «Είναι πολύ βαρύ το έργο που επωμίζεσαι. Ευχόμεθα οι ώμοι σου να είναι τόσο ισχυροί, ώστε να σηκώσουν το βάρος εκείνων των αναγκαίων αναδιοργανωτικών αλλαγών που πρέπει να γίνουν εις την Μητρόπολη αυτή, προκειμένου και ο ιερός κλήρος πρωτίστως να αντιληφθεί πως έχει ποιμένα υπέρ της κεφαλής του και να αντιληφθεί ποιο είναι το καθήκον του».

Απευθυνόμενος στους πιστούς που συγκεντρώθηκαν, για να υποδεχθούν το νέο μητροπολίτη, είπε: «Ο λαός του θεού θέλει τους ποιμένες του, όχι καθημένους απλώς επί των θρόνων, αλλά μας θέλει όλους μας να είμεθα συναγωνιστές, όχι επί των κερκίδων των σταδίων, αλλά δίπλα τους στον στίβο εκεί όπου διεξάγονται οι πνευματικοί, αλλά και οι κοινωνικοί και εθνικοί αγώνες».

Συμπλήρωσε μάλιστα: «Μας κατηγορούν ότι έχουμε ταυτιστεί με το Έθνος. Αλλά αυτό το Έθνος το αγαπάμε, γιατί σε αυτό ανήκομε και δεν θα αφήσουμε να γκρεμίσει το σπίτι μας, γιατί άμα γκρεμίσει θα μας πλακώσει όλους».

Συνεχίζοντας ανέφερε: οι Έλληνες «θέλουν την Εκκλησία μπροστά εις τους αγώνες, τους πνευματικούς, τους εθνικούς τους κοινωνικούς, γιατί αυτό σημαίνει Εκκλησία : μητέρα του λαού πραγματική και ειλικρινής, που δεν γνωρίζει από σκοπιμότητες, αλλά γνωρίζει να λέγει την αλήθεια προς πάσα κατεύθυνση, έστω και αν τούτο κοστίζει ενίοτε πολύ ακριβά».

Κορυφή σελίδας



ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ

Η μεγάλη απήχηση και ανταπόκριση από το λαό της Θράκης που έχει η πρωτοβουλία της Εκκλησίας της Ελλάδος να ενισχύει οικονομικά τις οικογένειες που αποκτούν τρίτο παιδί, οδήγησε την Ιερά Σύνοδο στην απόφαση (3/11/2004) να επεκτείνει το πρόγραμμα σε επί πλέον 47 οικογένειες. Συνολικά ο αριθμός των οικογενειών που επιδοτούνται έφθασε τις 870 και το συνολικό ποσό της επιδότησης τα 203.580 ΕΥΡΩ το δίμηνο.

Κορυφή σελίδας



Η ΚΑΘΑΡΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Εν εκτάσει συζητήθηκε από την Ιερά Σύνοδο (4/11/2005) το θέμα της προώθησης του έργου της καθάρσεως και ενημερώθηκε επ’ αυτού από την ειδική εξ Αρχιερέων Επιτροπή. Σύμφωνα με στοιχεία που η Επιτροπή παρέθεσε, δεν εκκρεμεί καμία καταγγελία εις βάρος Αρχιερέων. Εισηγήθηκε, όμως, κατ’ αρχήν, τη λήψη σειράς διαφόρων μέτρων κανονικού, πνευματικού και πρακτικού χαρακτήρα και ανέλαβε την υποχρέωση να υποβάλει λεπτομερή εισήγηση για κάθε ένα από αυτά.
Περισσότερα.

Κορυφή σελίδας



ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΗΜΑΤΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ ΔΙΑΚΟΝΙΑ

Ένα νέο έργο κοινωνικής αλληλεγγύης και προσφοράς εγκαινιάστηκε από την Εκκλησία της Ελλάδος, υπό την αιγίδα της Αποστολικής Διακονίας (3/11/2005). Πρόκειται για το Σεμινάριο εκμάθησης της Ελληνικής Νοηματικής γλώσσας, ώστε κάθε ενδιαφερόμενος που έχει το Θείο δώρο της ακοής, να μπορεί να επικοινωνεί με όσους το στερούνται και αναγκάζονται να έχουν άλλο τρόπο συνεννόησης και επικοινωνίας.

Το Σεμινάριο είναι διετούς φοιτήσεως και τα μαθήματα γίνονται κάθε δεύτερη Πέμπτη στην αίθουσα διαλέξεων της Αποστολικής Διακονίας. Στο πρώτο έτος σπουδών θα παρέχονται βασικές γνώσεις νοηματικής γλώσσας και στο δεύτερο γνώσεις που έχουν άμεση σχέση με την κατηχητική διδασκαλία της Εκκλησίας.

Στο Σεμινάριο, στο οποίο ήδη έχουν εγγραφεί 200 σπουδαστές, διδάσκουν ειδικοί δάσκαλοι και διερμηνείς της νοηματικής γλώσσας.

Κορυφή σελίδας



Η ΠΙΣΤΗ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΣΤΟΝ ΠΟΝΟ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ

Τη σημασία της πίστης στο Θεό για την αντιμετώπιση του πόνου τονίζει ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος σε μήνυμά του προς το 2ο Συνέδριο Αποκατάστασης που συνδιοργανώνουν η Ελληνική Εταιρεία Φυσικής Αγωγής και Αποκατάστασης, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Παραπληγικών (Αθήνα, 4 – 5/11/2005), με θέμα: «Βλάβες περιφερικού κινητικού νευρώνα»

«Ως πιστοί Χριστιανοί οφείλουμε να μη λησμονούμε και την έκτη εκείνη αίσθηση που ονομάζεται πίστη στον Λυτρωτή του κόσμου. Είναι δυνατόν Αυτός που μάς δημιούργησε να μη μάς αγαπά; Είναι δυνατόν να μάς εγκαταλείψει; Μα ο Ίδιος ανήλθε στο Σταυρό για μάς όλους ανεξαιρέτως τους ανθρώπους…Ο Εσταυρωμένος Κύριος κατήργησε την απελπισία, την εγκατάλειψη, την θλίψη. Ποτέ να μη πούμε «είμαι μόνος και αβοήθητος». Αν οι συνάνθρωποι μάς εγκαταλείπουν, ο Χριστός είναι πάντοτε μαζί μας, στο πλευρό μας, Συνοδοιπόρος, Φίλος, Παράκλητος, Ελεήμων. Μ’ αυτή την πεποίθηση και γενναία πίστη ας προχωρούμε στη ζωή της ενάντια μας ενάντια στους ποικίλους σκοπέλους. Τότε να ξέρετε θα αισθανόμαστε πιο ασφαλείς και πραγματικά θα εγκαθιστούμε ειρήνη και γαλήνη μέσα μας…»

Κορυφή σελίδας



Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ

Τη μεγάλη αξία της αιμοδοσίας εξήρε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος σε μήνυμα που απέστειλε στην ημερίδα με θέμα «Εθελοντισμός και Αιμοδοσία» που πραγματοποίησε στη Θεσσαλονίκη (7/11/2005) το Προεδρείο του Συλλόγου σπουδαστών της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής της συμπρωτεύουσας.

«Η Θεολογία του αίματος διήκει όλη την Καινή Διαθήκη. Όχι τυχαία ενσωματωνόμαστε στο Χριστό με το βαπτισματικό ύδωρ και τα καθαγιασμένα είδη της Ευχαριστίας, τα οποία είναι το Σώμα και το Αίμα Του. Εκείνος δίνει το Αίμα Του και εμείς το λαμβάνουμε. Είμαστε δηλ. καθημερινοί αιμολήπτες Χριστού και άρα δε μπορούμε να αρνηθούμε ό,τι λαμβάνουμε, γιατί τότε θα είμαστε ψεύτες απέναντι στο μυστήριο της Χάριτος.»

Και συνέχισε: «Η κατανόηση μιας τέτοιας σχέσης δε μπορεί παρά να συνεπάγεται μια συμπεριφορά δοσίματος προς τον συνάνθρωπο. Εν τέλει, αυτό που προσφέρουμε δεν είναι δικό μας προϊόν, αλλά δάνειο ζωής αιωνίου. Η φερεγγυότητα του δανειολήπτη φαίνεται στην αποπληρωμή της οφειλής του. Αν ο Χριστός μάς δανείζει χωρίς τόκο και ρήτρες υπερημερίας ρανίδες ζωής, πώς πρέπει εμείς να σκεφθούμε για τον συνάνθρωπό μας; Η απάντηση είναι τόσο προφανής ώστε δε χρειάζεται καν να λεχθεί. Να γίνουμε δηλ. μιμητές Του».

Κορυφή σελίδας



Ο ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ ΘΕΜΑ ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Σε εξέλιξη βρίσκεται παγκόσμιος μαθητικός διαγωνισμός με θέμα: «Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός», τον οποίο διοργανώνουν από κοινού το Οικουμενικό Πατριαρχείο, η Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου Αγίου Όρους και το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Ο διαγωνισμός πλαισιώνεται από Μαθητικό και Εκπαιδευτικό συνέδριο.

Σε μήνυμά του προς τους συμμετέχοντες μαθητές (2/11/2005) ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος σημειώνει ότι «Αποτελούν μια αγαθή συνύπαρξη όλων των βαθμίδων της παιδείας μας οι εκδηλώσεις αυτές, όπως άλλωστε θα το ήθελε και ο Άγιος. Γύρω από το Σχολείο και την Εκκλησία να συναθροίζεται το Έθνος. Το Έθνος δε, είναι ανάγκη πάντοτε να γεννά Κοσμάδες, να τους τιμά, αλλά και να τους προσφέρει προς μίμηση τους επιγενομένους. Θεωρώ ότι οι τρεις φορείς που συνεργάστηκαν για την πραγματοποίηση αυτής της συνύπαρξης εγγυώνται την επιτυχία των εκδηλώσεων των σημερινών και των τυχόν μελλοντικών».

Κορυφή σελίδας



«ΜΙΛΗΣΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΙΕΡΑ ΚΑΙ ΟΣΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ»

Αυτή την έκκληση έκανε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος σε χαιρετισμό που απηύθυνε της τους συμμετέχοντες στο Επιστημονικό Συμπόσιο με θέμα «Χριστιανική Μακεδονία. Θεσσαλονίκη – Ιεροσόλυμα», που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη (4 – 6/11/2005) και το οποίο συνδιοργάνωσαν η Αντιδημαρχεία Πολιτισμού, το Ίδρυμα Εθνικού και Θρησκευτικού Προβληματισμού και ο τομέας Ιστορίας του τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Α.Π.Θ.

«Διαθέσατε τις γνώσεις σας, τις δυνάμεις σας, τις ικανότητές σας, ώστε το φως του Ιερού Ευαγγελίου να λάμπει, να φωτίζει και να θερμαίνει της ψυχές των συνανθρώπων μας. Θέσατε σε πράξη και έργο ό,τι το άγιο πιστεύετε. Μιλήστε για τα Ιερά και τα Όσια της Χριστιανικής Μακεδονίας και αντισταθείτε της ποικιλώνυμους επιβουλευτές της. Χωρίς θυσίες τίποτε δε μπορεί να ευημερήσει. Σε μια γενιά που μεγαλώνει χωρίς ιδανικά, παρά μόνο με σωματικές αισθήσεις, σεις οι λόγιοι και πιστοί, γίνατε πραγματικά η γρηγορούσα συνείδηση στο δημόσιο βίο της ευλογημένης πατρίδας…»
Δείτε ιστοχώρους για τη Μακεδονία.

Κορυφή σελίδας



ΤΑ «ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ» ΤΗΣ «ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ»

Ολοκληρώθηκε η ΙΖ΄ Πανορθόδοξη Συνδιάσκεψη Εντεταλμένων Ορθοδόξων Εκκλησιών και Ιερών Μητροπόλεων για θέματα αιρέσεων και παραθρησκείας, που πραγματοποίησε η Ιερά Σύνοδος στο Νέο Προκόπιο Ευβοίας (31/10 – 4/11/2005).

Σύμφωνα με τα πορίσματα της Συνδιάσκεψης, η λεγόμενη «Νέα Εποχή», δεν είναι μια συγκεκριμένη οργάνωση. Δεν έχει ιδρυτή και επιτελείο. Είναι ένα ρεύμα που προέρχεται από την μετεξέλιξη προηγούμενων μορφών θεώρησης του κόσμου (διαφωτισμός, ρομαντισμός, νεωτερικότητα, μετανεωτερικότητα).

Η «Νέα Εποχή» παραμερίζει και καταφρονεί κάθε θρησκεία που δέχεται τη δημιουργία από το Θεό και την υποκαθιστά με τη δική της διδασκαλία ότι ο άνθρωπος είναι δήθεν Θεός, που, όμως, έχει ανάγκη να αποκτήσει ποιότητα ζωής και να οδηγηθεί σε τελείωση!

Η «Νέα Εποχή» μιλάει και για τον Χριστό. Όμως, ο Χριστός της «Νέας Εποχής» δεν έχει καμία σχέση και ομοιότητα με τον Ιησού Χριστό των Ευαγγελίων, της Εκκλησίας. Οποιαδήποτε, λοιπόν, εκ μέρους της «Νέας Εποχής» αναφορά στο όνομα και στο πρόσωπο του Χριστού αποτελεί παραπλάνηση και στοχεύει στην εξαπάτηση των Χριστιανών.

Χρέος του Χριστιανού είναι να μένει εδραίος και αμετακίνητος στην πίστη στο Χριστό και στην Εκκλησία του.

Χρέος της Ποιμένουσας Εκκλησίας είναι να αντιμετωπίζει με καλοσύνη τον κάθε πλανεμένο και, όταν επιστρέφει, να τον δέχεται με στοργή και με αγάπη στην αυλή του Κυρίου.
Περισσότερα.

Κορυφή σελίδας


ΣΧΟΛΙΟ


Του κ. Δημητρίου Σαρδέλη, Στρατηγού ε.α
Περί της αξίας του έργου της Θρησκευτικής υπηρεσίας του Στρατού

(Απάντηση στο άρθρο 20 της προτάσεως νόμου της Ελληνικής Ένωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα του ανθρώπου και του πολίτη για τη ρύθμιση των σχέσεων Εκκλησίας και Πολιτείας, σύμφωνα με το οποίο προτείνεται η κατάργηση του Θρησκευτικού Σώματος Ενόπλων Δυνάμεων και της Δ/νσης Θρησκευτικού του Γ.Ε.ΕΘ.Α.)

Η σκληρή και έντονη ζωή του στρατιωτικού, γεμάτη από ευθύνες, υποχρεώσεις, δραστηριότητες εκπαιδεύσεως προσωπικού και αντιμετωπίσεως ποικίλων και ιδιόμορφων προβλημάτων, απαιτεί κάθε φορά, είτε πρόκειται για ειρηνική, είτε για πολεμική περίοδο, την ύπαρξη μιας ώρας αναμονής γεμάτης καλοσύνη, αγάπη, παρηγοριά και νουθεσία.. Και η ώρα αναμονής αυτή ορίζεται από την παρουσία του Ιερέως ο οποίος, με την πραότητά του, το μειλίχιο ύφος της συμπεριφοράς του, την μεστή καρτερικότητά του, αγγίζει τον καθένα μας, τον συνεφέρει και τον καθοδηγεί.

Η ώρα αναμονής αυτή ορίζεται από τον Ιερέα, μπροστάρη στην ηθική και πνευματική ενίσχυση, αυτόν που οδηγεί και κατευθύνει, με την ευλογία και σκέπη της Μητέρας του Χριστού, της Παναγίας μας, όλα τα στελέχη του στρατεύματος προς τον ορθό δρόμο και τον σεβασμό της εθνικής υποχρεώσεως προς την πατρίδα μας.

Εάν πράγματι κάποιος πλησιάσει τα στρατευμένα παιδιά μας και τα ρωτήσει αν θέλουν την παρουσία του Ιερέως κοντά τους, θα λάβει θετική απάντηση, γιατί το ράσο, από υπάρξεως έθνους, συμπαραστάθηκε, βοήθησε, πρωτοπόρησε στην πνευματική ανάπτυξή του και την αντιμετώπιση εχθρών της πατρίδος και της Χριστιανοσύνης, το ράσο βοήθησε στην αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων των νέων.

Κάθε σκέψη απομάκρυνσης του Ιερέως από τον Στρατό θα είναι καταστροφική.

Κορυφή σελίδας






ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ