Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Δευτέρα και Πέμπτη, δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Πολιτιστικών Προγραμμάτων και Διαδικτύου της Εκκλησίας της Ελλάδος
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.


Τεύχος 299 16 Μαρτίου 2009            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ ΚΑΙ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΤΟΜΟΥ «ΠΡΟΦΗΤΟΛΟΓΙΟΝ»ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΚΑΡΑΤΖΑ

«ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ»


Ο Κλάδος Πολιτιστικών Προγραμμάτων
και Διαδικτύου σας ενημερώνειΑλέξανδρος Μωραϊτίδης

Υπεράνω των νεφελώνΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ ΚΑΙ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ

Προς
Τον Σεβασμιώτατον Μητροπολίτην
Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαον,
Τοποτηρητήν της Ιεράς Μητροπόλεως Αττικής.
Εις Κηφισίαν.

Σεβασμιώτατε εν Χριστώ αδελφέ,
Εις απάντησιν της από 11.3.2009 υμετέρας επιστολής, δι’ ης υποβάλλετε την παραίτησιν υμών εκ της θέσεως του Τοποτηρητού της Ιεράς Μητροπόλεως Αττικής, γνωρίζομεν υμίν, ότι δεν αποδεχόμεθα ταύτην και δηλώνομεν την βούλησιν και επιθυμίαν ημών όπως εξακολουθήσητε ίνα ασκήτε τα καθήκοντα υμών ως Τοποτηρητού της ως άνω Ιεράς Μητροπόλεως, προς εξυπηρέτησιν του καλώς νοουμένου συμφέροντος της Αγίας ημών Εκκλησίας, ως άλλωστε έχετε, άχρι τούδε πράξει.

Προς τούτοις, εις απάντησιν σχετικού σημείου της υμετέρας επιστολής, γνωρίζομεν εις υμάς ότι, δυστυχώς, ο Νόμος 5383/1932 «Περί Εκκλησιαστικών Δικαστηρίων και της προ Αυτών Διαδικασίας», εις ουδένα παρέχει την δυνατότητα προσβολής του απαλλακτικού βουλεύματος ενώπιον των αρμοδίων Εκκλησιαστικών οργάνων.

Ενημερώνομεν δε την υμετέραν Σεβασμιότητα ότι αι ακριβείς θέσεις ημών περί της σχετικής υποθέσεως είναι καταγεγραμμέναι εν τοις Πρακτικοίς της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Συνεδρίας της 10.3.2009.

Επί δε τούτοις, κατασπαζόμενοι την υμετέραν Σεβασμιότητα εν Κυρίω, διατελούμεν μετ' αγάπης.

† Ο Αθηνών ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ, Πρόεδρος
Ο Αρχιγραμματεύς
† Αρχιμ. Κύριλλος Μισιακούλης

Κορυφή σελίδας


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΤΟΜΟΥ «ΠΡΟΦΗΤΟΛΟΓΙΟΝ»ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΚΑΡΑΤΖΑ

Υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος η Ελληνική Βιβλική Εταιρία θα πραγματοποιήσει την Δευτέρα 16 Μαρτίου 2009 και ώρα 19:00, στο Μέγαρο Καρατζά της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, Αιόλου 82 Αθήνα, την παρουσία του τόμου «Προφητολόγιον» στο οποίο περιλαμβάνονται τα αναγνώσματα από την Παλαιά Διαθήκη που χρησιμοποιούνται στις ιερές ακολουθίες της Εκκλησίας μας.

Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, Πρόεδρος της Ελληνικής Βιβλικής Εταιρίας.

Τον τόμο θα παρουσιάσουν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ, Πρόεδρος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Λειτουργικής Αναγεννήσεως, ο Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γεώργιος Φίλιας και ο Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Μιλτιάδης Κωνσταντίνου.

Κορυφή σελίδας


«ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ»

Εθνική προσφορά χαρακτήρισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος την εκδοτική σειρά της εφημερίδας «Έθνος» με τίτλο «Μοναστήρια & Προσκυνήματα της Ελλάδος», προσθέτοντας ότι τα ορθόδοξα μοναστικά κέντρα δεν είναι απλώς τουριστικά αξιοθέατα αλλά και κέντρα καλλιτεχνικής και πολιτιστικής δημιουργίας. Συνεχάρη δε ιδιαίτερα τόσο το «Έθνος» όσο και την ΜΚΟ «Αλληλεγγύη», υπό την αιγίδα της οποίας βρίσκεται αυτή η έκδοση. Από την πλευρά του ο υπουργός Παιδείας Αρης Σπηλιωτόπουλος τόνισε ότι μέσα από την έκδοση ένας πνευματικός θησαυρός του τόπου μας θα ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο και μαζί του θα ταξιδέψει και ο ελληνικός πολιτισμός. Και πρόσθεσε ότι «η παιδεία και ο πολιτισμός τα επόμενα χρόνια θα αποτελέσουν τα πιο σημαντικά στοιχεία για την ανάπτυξη της Ελλάδας». Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης η Μαρία Δαμανάκη τόνισε την πολιτιστική διάσταση του εκδοτικού εγχειρήματος και υπογράμμισε ότι η παράδοση της Ορθοδοξίας είναι σημαντική για όλους τους Ελληνες πολίτες ανεξαρτήτως θρησκεύματος.

Ο Τηλέμαχος Χυτήρης από την πλευρά του συνεχάρη τους συντελεστές «διότι προσφέρουν σε μια υλιστική εποχή πνευματικότητα» και τόνισε ότι ένας λαός δεν μπορεί να προχωρήσει αν δεν στηριχθεί στην ιστορία του και την πνευματικότητά του. Ο διευθυντής του «Έθνους» Γιώργος Χαρβαλιάς ανέφερε ότι στόχος της εκδοτικής αυτής προσπάθειας είναι τόσο η γνωριμία των νεότερων γενιών με τη μοναστική κληρονομιά του τόπου μας όσο και η άρση μιας παρεξήγησης που δημιουργήθηκε από την υπόθεση του Βατοπεδίου. Υπογράμμισε δε ότι «τα ορθόδοξα μοναστήρια υπήρξαν κοιτίδες πολιτισμού και προσέφεραν σε δύσκολες στιγμές της ιστορίας της Ελλάδας». Ο κ. Χαρβαλιάς συνεχάρη ιδιαίτερα τον αρχιεπίσκοπο για την άοκνη, όπως τη χαρακτήρισε προσπάθεια κοινωνικής παρέμβασης σε ανθρώπους που πλήττονται από την διογκούμενη οικονομική κρίση. Στο πλαίσιο αυτό το «Έθνος» θα δώσει 150.000 ευρώ από τα έσοδα της έκδοσης για τις «τράπεζες αγάπης» που η Εκκλησία της Ελλάδας πρόκειται να λειτουργήσει στο κέντρο της Αθήνας για την ανακούφιση του προβλήματος σίτισης των εκατοντάδων προσφύγων που έχουν έρθει το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας.

Ο Κωστής Δήμτσας, διευθύνων σύμβουλος της ΜΚΟ «Αλληλεγγύη», της Εκκλησίας της Ελλάδας αναφέρθηκε διεξοδικά στον κοινωνικό ρόλο που διαδραματίζει η «Αλληλεγγύη» και στο στόχο μέσα απ’ αυτήν την εκδοτική προσπάθεια που τελεί υπό την αιγίδα της οργάνωσης «να μπορέσει κάθε ταξιδιώτης και προσκυνητής να βιώσει την ιστορία και τον πολιτισμό κάθε ορθόδοξου μοναστικού κέντρου της Ελλάδας». Τα λευκώματα συνολικά είναι είκοσι και θα αρχίσουν να κυκλοφορούν απ’ αυτή την Κυριακή με το «Έθνος της Κυριακής».

Κορυφή σελίδας

ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ