Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Δευτέρα και Πέμπτη, δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Πολιτιστικών Προγραμμάτων και Διαδικτύου της Εκκλησίας της Ελλάδος
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.


Τεύχος 298, 12 Μαρτίου 2009            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΝΑ ΜΑΡΤΙΟ

ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ


Ο Κλάδος Πολιτιστικών Προγραμμάτων
και Διαδικτύου σας ενημερώνει


ΙΔΡΥΜΑ ΤΗΝΙΑΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένουμε τις δράσεις του Ιδρύματος για τη νέα χρονιά. Ανάμεσα σε άλλα προγραμματίζεται και η ανάπτυξη Ανοιχτού Πανεπιστημίου, με τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων, καθηγητών και καλλιτεχνών.
Διαβάστε στον artoposΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΝΑ ΜΑΡΤΙΟ


Τη Δευτέρα, 9 Μαρτίου 2009, πραγματοποιήθηκε η πρώτη Συνεδρία της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πασης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος δέχθηκε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρο, με τον οποίο συζήτησαν θέματα που απασχολούν την ποιμαντική διακονία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Αφρική.

Μετά από πρόταση του Μακαριωτάτου Προέδρου στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο, ορίσθηκε η Ειρηνική Επίσκεψη του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, από 27 έως 31 Μαρτίου 2009. Τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο θα συνοδεύσουν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Μελέτιος, Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Νικόδημος, Μηθύμνης κ. Χρυσόστομος και Μυτιλήνης κ. Ιάκωβος, καθώς και άλλα εκκλησιαστικά υπηρεσιακά πρόσωπα.

Ο Μακαριώτατος Πρόεδρος επίσης ενημέρωσε τους Σεβασμιωτάτους Συνοδικούς Μητροπολίτες για τις επισκέψεις και συνεργασίες που είχε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών :

α. του Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ανδρέα Λυκουρέντζου. Υπήρξε συνεργασία για την προώθηση των νομοθετικών ρυθμίσεων των σχετικών με την εύρυθμη λειτουργία της Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως καθώς και για άλλα εκρεμμούντα υπηρεσιακά θέματα.

β. του Υπουργού Τουριστικής Αναπτύξεως κ. Κωνσταντίνου Μαρκόπουλου. Συζητήθηκαν θέματα συνεργασίας της Εκκλησίας με την Πολιτεία για την ανάπτυξη του Θρησκευτικού Προσκηνυματικού Τουρισμού.

γ. του Υφυπουργού Εσωτερικών για θέματα Τύπου, κ. Κωνσταντίνου Γκιουλέκα. Η επίσκεψη ήταν εθιμοτυπική και συζητήθηκαν θέματα συνεργασίας της Εκκλησίας μας με τον χώρο αρμοδιότητας του κ. Υφυπουργού.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος όρισε την Αντιπροσωπεία, η οποία θα εκπροσωπήσει την Εκκλησία της Ελλάδος στην Διορθόδοξη Διάσκεψη, στη Σόφια της Βουλγαρίας, αποτελούμενη από τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Αχαΐας κ. Αθανάσιο, Διευθυντή του Γραφείου της Εκκλησίας μας στις Βρυξέλλες, τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη κ. Γρηγόριο Παπαθωμά, Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και τον Ελλογιμώτατο κ. Γεώργιο Κρίππα, Συνταγματολόγο. Η Διορθόδοξη Διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί από 11 έως 12 Μαρτίου 2009, και θα εξετάσει την πρόσφατη απόφαση τμήματος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την εκκλησιαστική περιουσία της Βουλγαρικής Εκκλησίας και τις επιπτώσεις για την κανονική υπόσταση της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Βουλγαρίας.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ενέκρινε τον Συμπληρωματικό Προκαταρκτικό Πίνακα Κληρικών Υποψηφίων για την εγγραφή τους στον Κατάλογο των προς Αρχιερατεία εκλογίμων.

Μετά από πρόταση της Συνοδικής Επιτροπής Εκκλησιαστικής Τέχνης και Μουσικής, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε την διοργάνωση Μουσικολογικού Συνεδρίου υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Βυζαντινής Μουσικολογίας, με την συνεργασία της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος.

Την Τρίτη, 10 Μαρτίου 2009, στην δεύτερη Συνεδρία Της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, επικύρωσε τα Πρακτικά της προηγουμένης Συνεδρίας.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Μελέτιος, Αντιπρόεδρος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, και Πρόεδρος του Πρωτοβαθμίου δι’ Αρχιερείς Συνοδικού Δικαστηρίου, ενημέρωσε την Διαρκή Ιερά Σύνοδο, αναφορικά με την κανονική υπόθεση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου πρ. Αττικής κ. Παντελεήμονος, ότι κατά την χθεσινή εν Συμβουλίω τρίτη Συνεδρία του Πρωτοβαθμίου δι’ Αρχιερείς Συνοδικού Δικαστηρίου, που αποτελείται από τα Μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, πλην του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου, κατ’ εφαρμογήν του άρθρου 146 του Νόμου 5383/1932 «Περί Εκκλησιαστικών Δικαστηρίων και της προ Αυτών διαδικασίας», το Δικαστήριο, αφού μελέτησε τον σχετικό ανακριτικό φάκελλο, κατέληξε με ψήφους 7 προς 5 στην κατά πλειοψηφία απόφαση, ότι δεν προκύπτουν από τον φάκελλο επαρκείς ενδείξεις ενοχής κατά του εγκαλουμένου Αρχιερέως και έθεσε την κανονική υπόθεση στο Αρχείο.

Ακολούθησε συζήτηση, στο τέλος της οποίας ο Μακαριώτατος, αφού επεσήμανε ότι δεν μετείχε κατά Νόμο, στη σύνθεση του Πρωτοβαθμίου δι’ Αρχιερείς Συνοδικού Δικαστηρίου, τόνισε ότι η απόφαση αφορά μόνον σε οικονομικά ζητήματα που έχουν ανακύψει μεταξύ του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Παντελεήμονος και της Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Νέας Μάκρης και όχι σε άλλες κρίσιμες παραμέτρους του θέματος. Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε, μεταξύ άλλων την ακράδαντη πίστη του ότι «η υπόθεση θα έπρεπε να παραπεμφθεί σε δίκη, διότι έτσι μόνον θα δινόταν η ευκαιρία, η αλήθεια να αποκαλυφθεί μέσα από δικαστικές διαδικασίες με μαρτυρικές καταθέσεις». Τελειώνοντας, πρότεινε να ζητηθεί άμεσα, και εν όψει της αμετάκλητης απόφασης του Αρείου Πάγου, η συνδρομή ειδημόνων και εμπείρων επιστημόνων για την ταχεία αντιμετώπιση του όλου θέματος, που έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για την μαρτυρία της Εκκλησίας στην κοινωνία. Η πρόταση του Μακαριωτάτου έγινε ομόφωνα αποδεκτή από την Διαρκή Ιερά Σύνοδο.

Εξ αιτίας του θορύβου, ο οποίος έχει δημιουργηθεί για την παραχώρηση 32,1 στρεμμάτων κρατικής δασικής εκτάσεως στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης για την ανέγερση Εκκλησιαστικού Ιδρύματος, που θα περιθάλπει χρονίως πάσχοντας, κατακοίτους, τετραπληγικούς και άτομα με ειδικές ανάγκες, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος εκφράζει την συμπαράστασή Της στην προσπάθεια αυτή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου. Η πράξη αυτή καταδεικνύει την αγάπη της Εκκλησίας προς τον πάσχοντα και την μέριμνά της γι’ αυτόν. Σε αυτό το Ίδρυμα, που έχει ήδη λάβει όλες τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις που προβλέπονται από τους νόμους του κράτους, θα φιλοξενηθούν και θα βρουν ανακούφιση εμπερίστατοι αδελφοί μας, οι οποίοι χρήζουν βοηθείας. Η Εκκλησία μας συνεχώς παραχωρεί εκτάσεις γης, είτε στην Πολιτεία είτε σε διαφόρους φορείς, προκειμένου να δημιουργηθούν Ιδρύματα, Σχολεία, Νοσοκομεία, αθλητικοί χώροι, και ό,τι άλλο μπορεί να προσφέρει στην κοινωνία μας. Τα μεγάλα Νοσοκομεία της χώρας, τα Πνευματικά Ιδρύματα και πολλοί πολιτιστικοί χώροι έχουν ανεγερθεί σε εκτάσεις που παραχωρήθηκαν από την Εκκλησία. Πρόσφατα μάλιστα παραχωρήθηκε από την Εκκλησία προς το Ελληνικό Δημόσιο, έκταση 60 δασικών στρεμμάτων ιδιοκτησίας του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Δοκού της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος για την ανέγερση του νέου Σωφρονιστικού Καταστήματος Χαλκίδος, έκταση 18.057,88 μ2, ιδιοκτησίας της Ιεράς Μονής Ζωοδόχου Πηγής Λογγοβάρδας Πάρου, της Ιεράς Μητροπόλεως Παροναξίας για την ανέγερση Νοσοκομείου και, προς τα Αλεξανδράκεια Κληροδοτήματα Καλαμάτας, έκταση 769,40 μ2 εντός της πόλεως Μεσσήνης, ιδιοκτησίας του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Μεσσήνης της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας για την δημιουργία Γηροκομείου.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ενέκρινε :

– Την ίδρυση Ενορίας στην περιοχή «άνω πόλεως» Άρτας με την επωνυμία «Ενορία Ιερού Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών Άρτης» της Ιεράς Μητροπόλεως Άρτης.

– Την σύσταση και λειτουργία «Ιερού Προσκυνηματικού Ναού Αγίων Ιάσονος και Σωσιπάτρου» στην Ιερά Μητρόπολη Κερκύρας και Παξών.

– Την σύσταση και λειτουργία Εκκλησιαστικού Ιδρύματος με την επωνυμία «Ποιμαντικό, Κοινωνικό και Νεανικό Κέντρο "Το Επισκοπείο Τσοτυλίου"», στήν Ιερά Μητρόπολη Σισανίου και Σιατίστης.

– Κατόπιν προτάσεως της Συνοδικής Επιτροπής επί των Αιρέσεων, την διοργάνωση της ΚΑ´ Πανορθοδόξου Συνδιασκέψεως Εντεταλμένων Ορθοδόξων Εκκλησιών και Ιερών Μητροπόλεων, για θέματα Αιρέσεων και Παραθρησκείας, η οποία θα πραγματοποιηθεί από 2 έως 5 Νοεμβρίου 2009, με θέμα : «Σύγχρονες Αιρέσεις, προέλευση, εκδηλώσεις, πνευματικό τους πλαίσιο».

– Κατόπιν προτάσεως της Συνοδικής Επιτροπής Χριστιανικής Αγωγής της Νεότητος :

α. την δημιουργία ηλεκτρονικής σελίδος στο Διαδίκτυο της Συνοδικής Επιτροπής της Νεότητος, η οποία θα έχει την δυνατότητα να παρέχει κατηχητικό υλικό, βοηθήματα, ενημέρωση, πολιτιστικά στοιχεία και επικοινωνία σε όλους τους κατηχητές και τα στελέχη του Νεανικού έργου της Εκκλησίας της Ελλάδος,

β. Την δημιουργία προγράμματος εκπαιδεύσεως και επιμορφώσεως των στελεχών Νεότητος,

γ. Την πραγματοποίηση, τον προσεχή Σεπτέμβριο, συνάντησης υπευθύνων Γραφείων Νεότητος και υπευθύνων των Πολιτιστικών προγραμμάτων των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος.

– Κατόπιν προτάσεως της Υποεπιτροπής Καλλιτεχνικών Εκδηλώσεων, την Δημιουργία Ψηφιακής Τραπέζης Πολιτισμού της Υποεπιτροπής για την ιστοσελίδα της Συνοδικής Επιτροπής Νεότητος, η οποία θα περιλαμβάνει :

α. Δημιουργία ψηφιακής Τραπέζης Πολιτισμού για την Νεότητα της Εκκλησίας της Ελλάδος,

β. Ετήσιο συνέδριο για τις πολιτιστικές δραστηριότητες των νέων της Εκκλησίας μέσα στα Πνευματικά Κέντρα των Ενοριών των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος. Επίσης θα πραγματοποιείται παράλληλη λειτουργία σεμιναρίων – εργαστηριακών προγραμμάτων επιμορφώσεως και υποστηρίξεως των εκπαιδευτών και των στελεχών του Νεανικού έργου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

γ. Λειτουργία ψηφιακού πολιτιστικού περιοδικού.

δ. Εκδόσεις υποστηρικτικού υλικού.

Την Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2009, στην τρίτη Συνεδρία Της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος

ενέκρινε :

– Μετά από πρόταση του Μακαριωτάτου Προέδρου, την σύσταση Εποπτεύουσας Επιτροπής που θα αποτελείται από πέντε πλέον διακεκριμένα και ευυπόληπτα μέλη και θα εποπτεύει για την νόμιμη και έντιμη διαχείριση των χρημάτων, με τα οποία επιδοτείται η Εκκλησία για το πολιτιστικό και φιλανθρωπικό Της έργο (Ε.Σ.Π.Α.). Η Επιτροπή θα υποβάλλει κάθε εξάμηνο αναφορά στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο για τα πεπραγμένα της.

– Την συμμετοχή της Εκκλησίας της Ελλάδος στο διαχριστιανικό και διαπολιτισμικό Συνέδριο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Πορτογαλία ( Lisboa-Fatima), από 4 έως 7 Ιουνίου 2009, με θέμα «Θρησκευτικός Τουρισμός».

Στη συνέχεια η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο και τα Μέλη της Διοικούσης Επιτροπής της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών, για τα πεπραγμένα της κατά την περίοδο Σεπτεμβρίου 2008 έως Μαρτίου 2009.

Μετά την σχετική ενημέρωση την οποία έκανε ο Γενικός Διευθυντής κ. Αντώνιος Ζαμπέλης, ο Μακαριώτατος Πρόεδρος και οι Σεβασμιώτατοι Συνοδικοί, έθεσαν διάφορα ερωτήματα και έλαβαν διευκρινιστικές απαντήσεις για την όλη πορεία του Οργανισμού. Τέλος η Διαρκής Ιερά Σύνοδος εξέφρασε την ευαρέσκειά Της για το επιτελούμενο έργο και την εμπεριστατωμένη ενημέρωση.

Κορυφή σελίδαςΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ


Τη Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου, στις 7.00 το βράδυ, η καθηγήτρια Μαρία Βασιλάκη, επιμελήτρια της έκθεσης «Byzantium 330-1453» μίλησε στην κατάμεστη αίθουσα της Fondation Universitaire των Βρυξελλών με θέμα “Exhibiting Byzantium at the Royal Academy of Arts, London”. Η διάλεξη οργανώθηκε από τον «Eλληνικό Κύκλο Συγχρόνων Μελετών» και το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών (Τμήμα Αρχαιολογίας και την Εταιρεία Κλασσικών και Βυζαντινών Σπουδών).

Η διάλεξη της Μαρίας Βασιλάκη ήταν διαρθρωμένη σε τρεις ενότητες: 1. στη χρονοβόρα και επίπονη διαδικασία προετοιμασίας της έκθεσης, που διήρκεσε 5 χρόνια, 2. στο σχεδιασμό και το στήσιμο της και 3. στον τρόπο που η έκθεση προσεγγίζει την τέχνη του Βυζαντίου καθώς και στις ενότητες που είναι χωρισμένη, φωτίζοντας το περιεχόμενο της κάθε ενότητας και εικονογραφώντας το με τα πιο χαρακτηριστικά έργα-εκθέματα. Τη συζήτηση που ακολούθησε διηύθυνε εκ μέρους του «Ελληνικού Κύκλου Σύγχρονων Μελετών» ο κύριος Τάσος Παπαδόπουλος, στέλεχος της Γενικής Γραμματείας του Συμβουλίου Υπουργών Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.).

Στη διάλεξη παρευρέθηκαν Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από την Ελλάδα και την Κύπρο, καθηγητές, ερευνητές και φοιτητές των τοπικών Πανεπιστημίων, στελέχη της Ε.Ε. και πλήθος κόσμου από πολλές χώρες, εκδηλώνοντας με τον τρόπο αυτό το ευρύτερο ενδιαφέρον αλλά και την εξαιρετική απήχηση της έκθεσης πέραν των βρετανικών συνόρων.

Η έκθεση Byzantium 330-1453 φιλοξενείται στη Royal Academy of Arts του Λονδίνου και είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας της Royal Academy με το Μουσείο Μπενάκη. Χορηγοί της έκθεσης είναι τα Ιδρύματα Ιωάννη Κωστόπουλου, Αναστάσιου Λεβέντη και Σταύρου Νιάρχου. Εγκαινιάστηκε στις 21 Οκτωβρίου 2008 από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κύριο Κων/νο Καραμανλή, παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών, κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη και του Υπουργού Πολιτισμού, κυρίου Μιχάλη Λιάπη. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 22 Μαρτίου 2009.

Πηγή: Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού

Κορυφή σελίδας

ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ