Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Δευτέρα και Πέμπτη, δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Πολιτιστικών Προγραμμάτων και Διαδικτύου της Εκκλησίας της Ελλάδος
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.


Τεύχος 297, 9 Μαρτίου 2009            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΜΕ ΤΙΜΕΣ ΓΙΟΡΤΑΣΤΗΚΕ Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

“Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ”


Ο Κλάδος Πολιτιστικών Προγραμμάτων
και Διαδικτύου σας ενημερώνει


Ιωάννης Ε. Αναστασίου

Η Ορθοδοξία στοιχείο
του Νεοελληνικού μας πολιτισμούΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΜΕ ΤΙΜΕΣ ΓΙΟΡΤΑΣΤΗΚΕ Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου και παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας τελέστηκε η λειτουργία για την Κυριακή της Ορθοδοξίας στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

Στη λειτουργία παρέστησαν μέλη της κυβέρνησης, βουλευτές, πρέσβεις ορθόδοξων κρατών και άλλα μέλη της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας.

«Η Κυριακή της Ορθοδοξίας είναι από τις σημαντικότερες γιορτές της Ορθοδοξίας. Η Ορθοδοξία και η Εκκλησία μπορούν να παίξουν καταλυτικό ρόλο στις δύσκολες μέρες» δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας.

Ο Κάρολος Παπούλιας διάβασε στην εκκλησία το Σύμβολο της Πίστεως και μετά τη λειτουργία παρέθεσε γεύμα προς τιμήν των μελών της ΔΙΣ στο προεδρικό μέγαρο.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, σε εγκύκλιο του που αναγνώστηκε στους ναούς με την ευκαιρία της Κυριακής της Ορθοδοξίας, επισημαίνει ότι η διατήρηση και ενίσχυση της ιδιοπροσωπίας δεν είναι εθνικισμός, ούτε και συνιστά σοβινισμό.

Η διαπολιτισμική αγωγή δεν πρέπει «να γίνεται το μέσο για το ξερίζωμα της ψυχής του έθνους μας και για την κατάργηση της μνήμης του. Αντίθετα, το παρελθόν θα πρέπει να μας καθοδηγεί στην αποφυγή παρόμοιων λαθών. Και οι διαφορές πρέπει να γίνονται γνωστές, ακόμη και να ενισχύονται, γιατί αποτελούν εκφάνσεις της ιδιοπροσωπίας του κάθε ανθρώπου και του έθνους του» τόνισε.

Λειτουργία για την Κυριακή της Ορθοδοξίας τελέστηκε και στο Φανάρι προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και παρουσία. Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Κασσίμης.

Κορυφή σελίδας


“Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ”

Τον κοινωνικό ρόλο της Ορθοδοξίας εξήρε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου και των μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο Κάρολος Παπούλιας, κατά την προσφώνησή του, αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, επισήμανε ότι εξαιτίας της δοκιμάζεται σχεδόν κάθε νοικοκυριό στην πατρίδα μας και κάλεσε την Εκκλησία, να συμβάλλει «στην προσπάθεια όλων μας για να κάνουμε πραγματικότητα μια πιο δίκαιη και ανθρώπινη κοινωνία», ενώ απέδωσε την οικονομική κρίση στην ανθρώπινη απληστία και στην αδυναμία των κρατών να την ελέγξουν.

«Βρισκόμαστε στην αυγή του 21ου αιώνα, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπούλιας και συνειδητοποιούμε ή θα έπρεπε να συνειδητοποιούμε πως πολλά πράγματα πρέπει να αλλάξουν.

Οι τελευταίοι αιώνες έφεραν την ταυτότητα της αναγέννησης, της επιστήμης, του διαφωτισμού, του ανθρωπισμού αλλά και καταστροφικών πολέμων, απερίγραπτης αγριότητας, καθώς και την περιφρόνηση του περιβάλλοντος. Ο 21ος αιώνας πρέπει να αναζητήσει τα δικά του χαρακτηριστικά, τη δική του ταυτότητα.

Μια ταυτότητα που δεν μπορεί να είναι άλλη από αυτή της μάχης για σεβασμό αυτών που βρίσκονται έξω από το εγώ. Της μάχης ενάντια σε κάθε είδους αποκλεισμό. Οι αξίες της Δημοκρατίας, της δικαιοσύνης, του ανθρωπισμού, της ισότητας και της αλληλεγγύης, της ανθρωπιάς με μια λέξη, επιβάλλεται να αποτελέσουν την πραγματική καρδιά του πολιτισμού μας, και αυτές τις αξίες σέβεται και διακονεί και η Εκκλησία.

Ζούμε σε εποχή μεγάλης οικονομικής κρίσης, κρίσης που οφείλεται στην ανθρώπινη απληστία αλλά και στην αδυναμία των κρατών να την ελέγξουν.

Κρίσης που δοκιμάζει σχεδόν κάθε νοικοκυριό στην πατρίδα μας. Σήμερα λοιπόν, η κοινωνική διάσταση της Ορθοδοξίας είναι εξαιρετικά σημαντική. Γιατί όπως έχετε πει και Εσείς: Αν δεν μπορούμε να κάνουμε τη γη Παράδεισο, μπορούμε τουλάχιστον να την εμποδίσουμε να γίνει Κόλαση».

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στην αντιφώνηση του μίλησε για την ηθική και πολιτισμική κρίση, που επεκτείνεται και τόνισε ότι μαζί, εκκλησία και πολιτεία, μπορούν να αναστηλώσουν το πνευματικό και βιοτικό επίπεδο του ανθρώπου, γηγενή ή μετανάστη.

Κορυφή σελίδας

ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ