Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Δευτέρα και Πέμπτη, δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Πολιτιστικών Προγραμμάτων και Διαδικτύου της Εκκλησίας της Ελλάδος
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.


Τεύχος 296, 5 Μαρτίου 2009            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

«ΣΠΟΥΔΗ ΣΤΟ PRADO»


Ο Κλάδος Πολιτιστικών Προγραμμάτων
και Διαδικτύου σας ενημερώνει


Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος

Το σήμερα, το χθες και το για πάντα
της ταφής και της καύσεως των νεκρώνΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ

Στα Γιάννινα βρέθηκε την περασμένη Πέμπτη ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος προκειμένου να ευχηθεί στον Μητροπολίτη Ιωαννίνων Θεόκλητο για την ονομαστική του εορτή. Το πρωί τελέστηκε αρχιερατικό συλλείτουργο στο οποίο χοροστάτησαν οι Μητροπολίτες Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος, Ελασσόνος Βασίλειος, Αυλώνος Χριστόδουλος, Λευκάδος και Ιθάκης Θεόφιλος και Άρτης Ιγνάτιος.
Στην συνέχεια ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων δέχθηκε τις ευχές δεκάδων κατοίκων της πόλης και όλων των τοπικών αρχών.
«Ήρθα για να του ευχηθώ χρόνια πολλά και καλή δύναμη για να συνεχίσει το ποιμαντικό του έργο για την Μητρόπολη Ιωαννίνων και την Εκκλησία», ανέφερε στις δηλώσεις του ο Αρχιεπίσκοπος.

Ερωτηθείς για τις σχέσεις κράτους εκκλησίας, σημείωσε ότι δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα, αφού ο καθένας έχει τον ρόλο του, ενώ υπάρχουν και θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν από κοινού με συνεργασία.
Τέλος, σχετικά με το πολυσυζητημένο θέμα της καύσης των νεκρών ο κ. Ιερώνυμος σημείωσε ότι θα συζητηθεί πολύ σύντομα στην Ιεραρχία.

Σήμερα, στις 11.00 το πρωί, ο Μακαριώτατος δέχθηκε στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο τον υφυπουργό Εσωτερικών, υπεύθυνο για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης κ. Κωνσταντίνο Γκιουλέκα, και συνεργάστηκαν σε θέματα της αρμοδιότητός του. Στη συνάντηση παρέστησαν ο νομικός σύμβουλος της Ι. Συνόδου κ. Θεόδωρος Παπαγεωργίου και ο ειδικός επιστημονικός σύμβουλος Επικοινωνίας, Ενημερώσεως και Παιδείας κ. Αλέξανδρος Κατσιάρας.

Κορυφή σελίδας


ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

Την προσεχή Κυριακή, 8 Μαρτίου 2009, Α´ Κυριακή των Νηστειών, η Ορθόδοξη Εκκλησία εορτάζει την αναστήλωση των Ιερών Εικόνων, που αποτέλεσε τον θρίαμβο της Ορθοδοξίας. Η εορτή αυτή καθιερώθηκε το 843 από την Αυτοκράτειρα Θεοδώρα, τον Υιό της Μιχαήλ τον Γ΄ και τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Μεθόδιο τον Ομολογητή.
Στα πλαίσια των λατρευτικών συνάξεων που θα λάβουν χώρα για την εορτή αυτή από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, την Κυριακή της Ορθοδοξίας, 8 Μαρτίου 2009, στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, οδού Σκουφά, θα τελεσθεί Συνοδική Θεία Λειτουργία, Προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου.

Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο Σεβασμιώτατος Συνοδικός Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Μελέτιος.
Στην Θεία Λειτουργία θα λάβουν μέρος και Κληρικοί άλλων Ορθοδόξων Εκκλησιών, από εκείνους που ενδημούν στην Αθήνα. Πριν από την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας θα πραγματοποιηθεί Λιτάνευση των Ιερών Εικόνων σε ανάμνηση της αναστηλώσεως των Ιερών Εικόνων το έτος 843.
Κατά την Θεία Λειτουργία της Κυριακής της Ορθοδοξίας θα παραστεί ο Εξοχώτατος Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, μέλη της Κυβερνήσεως, Βουλευτές, οι Πρέσβεις των Ορθοδόξων Κρατών και άλλοι επίσημοι. Την μεσημβρία της ιδίας ημέρας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραθέσει στο Προεδρικό Μέγαρο το καθιερωμένο επίσημο Πρόγευμα προς τιμήν του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών, Μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Την προσεχή Δευτέρα 9 Μαρτίου 2009, ώρα 20.30 , ο Πρέσβυς της εν Αθήναις Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Βλαδίμηρος Τσχικβισβίλλι παραθέτει δείπνο προς τιμήν του Μακαριωτάτου και των Συνοδικών Μητροπολιτών με την ευκαιρία της εορτής της Ορθοδοξίας.

Κορυφή σελίδας


ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Ανθρωπιστική βοήθεια σε τρόφιμα συνολικού βάρους 2,5 τόνων, παρέδωσε στο Δήμο Οινοφύτων κλιμάκιο της Μ.Κ.Ο. της Εκκλησίας της Ελλάδος "Αλληλεγγύη". Συγκεκριμένα στον Δήμαρχο της πόλης κ. Γεώργιο Λιάπη, παραδόθηκε η ποσότητα αποτελούμενη από τρόφιμα σε ζυμαρικά, ζάχαρη, ελαιόλαδο, ρύζι και αλεύρι, με προορισμό 450 αλλοδαπές άπορες οικογένειες του Δήμου. Στο προσεχές διάστημα, θα ακολουθήσει δεύτερη αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Δήμο Οινοφύτων από την "Αλληλεγγύη" για την εξυπηρέτηση των αλλοδαπών οικογενειών. Η Μ.Κ.Ο Αλληλεγγύη δεν σταματά να προσφέρει την αρωγή της και να συμβάλει στην αντιμετώπιση κάθε ουσιαστικού κοινωνικού προβλήματος.

Ανθρωπιστική βοήθεια 10 επιπλέον περίπου τόνων τροφίμων, παρεδόθη στις 20 Φεβρουαρίου από την “Αλληλεγγύη” στο Υπουργείο Εξωτερικών με προορισμό τη Λωρίδα της Γάζας και την ενίσχυση του παλαιστινιακού λαού. Συγκεκριμένα παρεδόθησαν 7.800 κιλά ζάχαρης και 2.400 κιλά σε αλεύρι. Τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει η αποστολή κι άλλων ποσοτήτων τόσο στην περιοχή της Γάζας όσο και στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

Κορυφή σελίδας


«ΣΠΟΥΔΗ ΣΤΟ PRADO»

Το Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο φιλοξενεί από τις 5 Μαρτίου έως τις 3 Μαΐου 2009 σπουδές του Κωνσταντίνου Κ. Κερεστετζή από το Μουσείο του Prado. El Greco, Vélasquez, Goya, Tiziano, Tintoreto, Dürer σε προσχέδια, μικρές και μεγαλύτερες σπουδές, καθώς κι ολοκληρωμένα αντίγραφα παρουσιάζονται στο κοινό της Αθήνας. Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ισπανική Πρεσβεία κι έχει τίτλο «Σπουδή στο Prado».

Η έκθεση περιλαμβάνει προσωπογραφίες, τμήματα σωμάτων, λεπτομέρειες ευρύτερων συνθέσεων, ακόμη και πτυχώσεις υφασμάτων που προέρχονται από πίνακες του ιστορικού μουσείου. Ο Έλληνας καλλιτέχνης ξεκίνησε να φιλοτεχνεί τα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση το 1990, όταν ήταν ακόμη σπουδαστής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Συνέχισε, όμως, να ασχολείται με αυτά έως το 2007, όταν ήταν πια ολοκληρωμένος δημιουργός. Το στοίχημα του Κωνσταντίνου Κ. Κερεστετζή εμπεριέχει υψηλό ρίσκο. Στις σπουδές του απομονώνει λεπτομέρειες ευρύτερων συνθέσεων μεγάλων καλλιτεχνών, αφομοιώνει τα διδάγματά τους, μελετά την κίνηση του πινέλου τους, την ένταση του χρώματος, την πληρότητα των συνθέσεών τους. Παράλληλα, ωστόσο, μπολιάζει τα έργα αυτά με τη δική του τεχνοτροπία, τις προσωπικές του καλλιτεχνικές αναζητήσεις. Επιλέγοντας τις συγκεκριμένες λεπτομέρειες, αποδίδοντάς τες με διαφορετικά υλικά (μολύβι, κάρβουνο, μελάνι) απ’ ότι οι δάσκαλοι της ζωγραφικής, αναπτύσσει ένα γόνιμο εικαστικό διάλογο μαζί τους. Αυτή ακριβώς η συνομιλία, αλλά και η απόλυτα προσωπική του οπτική γωνία και αντίληψη πάνω στα σπουδαία έργα του Prado, συνιστά το μεγάλο στοίχημα του Κωνσταντίνου Κ. Κερεστετζή, αλλά και το πιο ενδιαφέρον στοιχείο ολόκληρης της έκθεσης.

Ο Έλληνας δημιουργός γεννήθηκε το 1969 στην Ανδριανή Δράμας. Πραγματοποίησε σπουδές ζωγραφικής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας μεταξύ των ετών 1989 και 1994 στο εργαστήριο του Χρόνη Μπότσογλου και στο εργαστήριο χαρακτικής του Θανάση Εξαρχόπουλου. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ενώ έργα του ανήκουν σε πολλές ιδιωτικές συλλογές και μουσεία στην Ελλάδα και την Ισπανία.

Κορυφή σελίδας

ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ