Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Δευτέρα και Πέμπτη, δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Πολιτιστικών Προγραμμάτων και Διαδικτύου της Εκκλησίας της Ελλάδος
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.


Τεύχος 293, 19 Φεβρουαρίου 2009            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Ο ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΠΡΟΤΥΠΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ – ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ

Η ΠΟΛΙΟΥΧΟΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΑΓΙΑ ΦΙΛΟΘΕΗ


Ο Κλάδος Πολιτιστικών Προγραμμάτων
και Διαδικτύου σας ενημερώνειΟ ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΘΗΣΑΥΡΩΝ
ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ


http://www.art.solidarity.gr/ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία την Τρίτη 17 Φεβρουαρίου, η Β' Ημερίδα που πραγματοποίησε η Ειδική Συνοδική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Ευρωπαϊκών Θεμάτων για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ημερίδα έγινε υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος με φορέα διοργάνωσης την Ειδική Συνοδική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Ευρωπαϊκών Θεμάτων και με την συνεργασία α) του Γραφείου της Αντιπροσωπείας της Ε. Ε. στην Αθήνα, και β) του Γραφείου της Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, με γενικό τίτλο θέματος: "Ο ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ". Η Ημερίδα φιλοξενήθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης.

Οι εργασίες της Ημερίδας άρχισαν στις 9 π.μ. με μήνυμα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερωνύμου, ο οποίος μεταξύ άλλων, αφού ευχήθηκε η Ημερίδα αυτή να στεφθεί από επιτυχία, τόνισε ότι πρέπει «τα πορίσματα των ημερίδων να σταθούν αφορμή έντονου ποιμαντικού προβληματισμού και να αποτελέσουν βασικό μέλημα όλων μας στο να εργασθούμε μέσα στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι στην διατήρηση της ιδιοπροσωπίας των κρατών-μελών της Ευρώπης, μιας Ευρώπης που δεν θα ισοπεδώσει τις διαφορές των λαών, δεν θα ξεχάσει τις παραδόσεις τους, αλλά θα ωφεληθεί από την πολυμορφία τους».

Ακολούθησε η προσφώνηση του Προέδρου της ως άνω Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ, ο οποίος αναφέρθηκε στους σκοπούς και την εξέλιξη της Ε.Ε. και υπογράμμισε ότι πρέπει να γνωρίζουμε τη σχέση της Εκκλησίας με την Ε.Ε. και το ρόλο της Εκκλησίας στην διαμόρφωση του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι.

Κατόπιν χαιρετισμό απηύθυναν:
α) ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, ο οποίος ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο και την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος δια την τιμή με την οποία περιέβαλαν την Ιερά Μητρόπολη Σερρών με το να ληφθεί Απόφασις ώστε να διοργανωθεί η δεύτερη Ημερίδα της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Παρακολουθήσεως Ευρωπαϊκών Θεμάτων στην Ιερά Μητρόπολή του. Τόνισε επιπλέον «ότι μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, της οποίας, μέλη είμαστε και εμείς, καλούμαστε να σφυρηλατήσουμε όχι μόνο την ενότητα της πίστεως αλλά και την ενότητα της ανθρώπινης δημιουργίας και προκοπής».
β) οι Βουλευτές του Νομού Σερρών, ο Νομάρχης και ο Δήμαρχος της πόλεως των Σερρών.

1. Στη συνέχεια ακολούθησαν οι εισηγήσεις:

1. του Εντιμότατου κ. Γεωργίου Κασιμάτη, Διευθυντή του Γραφείου της Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, με θέμα: «Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης», στην οποία μεταξύ άλλων ανεφέρθη ότι «τα επόμενα 50 χρόνια, μια άλλη γενιά Ευρωπαίων θα ζει με τις συνέπειες των δικών μας αποφάσεων και ελπίζει όταν θα κοιτούν πίσω στην δική μας γενιά και θα είναι σε θέση να συμπεράνουν πως διαθέταμε φαντασία, το κουράγιο και την οξύνοια να παγιώσουμε τη μοναδική μας Ένωση και να παράσχουμε ένα συμπαγές, κατανοητό και κοινώς αποδεκτό πλαίσιο, προκειμένου να συνεχιστούν τα επιτεύγματά της στο μέλλον».

2. Του Εντιμότατου κ. Ιωάννη Λιάκου, Διευθύνοντος Συμβούλου της Αναπτυξιακής Εταιρείας της Εκκλησίας της Ελλάδος με θέμα: "Η Εκκλησία της Ελλάδος μπροστά στην πρόκληση του ΕΣΠΑ (Δ' ΚΠΣ)". Ο ομιλητής, μεταξύ άλλων, μίλησε για τις κρίσιμες παραμέτρους επιτυχίας της συμμετοχής της Εκκλησίας μας στο ΕΣΠΑ και επιγραμματικώς τόνισε την ανάγκη :

"α) για την κατάρτιση του "Επιχειρησιακού Σχεδίου της Εκκλησίας της Ελλάδος" για την περίοδο της υλοποίησης του ΕΣΠΑ
β) για την διασφάλιση ενός ικανού αριθμού πιστοποιημένων Δικαιούχων
γ) για την δημιουργία ενδιάμεσου φορέα Διαχείρισης για την υλοποίηση επιλεγμένων δράσεων της Εκκλησίας.
δ) για την άμεση ωρίμαση και προώθηση έργων και
ε) για την συστηματική συνεργασία με τα όργανα της Πολιτείας και της Ε.Ε."

και τέλος 3) του Ελλογιμωτάτου κ. Κωνσταντίνου Ζορμπά, Καθηγητή Θεολόγου – Κοινωνιολόγου, με θέμα: «Η διαφορετικότητα των Μελών- Κρατών της Ε. Ε και η προσφορά της Εκκλησίας». Ο ομιλητής τόνισε μεταξύ άλλων "ότι η σχέση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδος -και γενικότερα του Χριστιανισμού – με την Ευρώπη έχει αποτελέσει αντικείμενο αρκετών μέχρι σήμερα μελετών".
Μετά τις εισηγήσεις ακολούθησε συζήτηση και ερωτήσεις από τους εκπροσώπους της Ιερών Μητροπόλεων.

Κορυφή σελίδας


Ο ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΠΡΟΤΥΠΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ – ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ

Πρότυπο συνεργασίας Εκκλησίας και Πολιτείας, χαρακτήρισε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος Β' τον ψηφιακό χάρτη των πολιτιστικών θησαυρών της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο οποίος, ετοιμάστηκε με τη συνεργασία της Μ.Κ.Ο. Αλληλεγγύη και του ΟΤΕ, στο πλαίσιο του επιχειρηματικού σχεδίου «Ψηφιακή Σύγκλιση». Μιλώντας στη παρουσίαση του ψηφιακού χάρτη, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος Β', τόνισε ότι, το όλο εγχείρημα αποτελεί πρότυπο για τη περαιτέρω συνεργασία της Εκκλησίας και της Πολιτείας στο πλαίσιο των διακριτών ρόλων τους αλλά και παράδειγμα συνεργασίας για το κοινωνικό έργο που επιτελούν τόσο η Εκκλησία όσο και η Πολιτεία. Σήμερα η Μ.Κ.Ο. της Εκκλησίας της Ελλάδος και η ΟΤΕ Α.Ε. παρουσίασαν στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Λεωφ. Βασ. Σοφίας 22, το έργο "Ψηφιακός Χάρτης των πολιτιστικών θησαυρών της Εκκλησίας της Ελλάδος". Το έργο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος "Κοινωνία της Πληροφορίας" και αποτελεί μια προσπάθεια ψηφιοποίησης και τεκμηρίωσης των ιερών κειμηλίων της Εκκλησίας της Ελλάδος με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών. Μετά τον Αρχιεπίσκοπο ακολούθησε ο χαιρετισμός του Διευθύνοντος Συμβούλου της «Αλληλεγγύης», κ. Κωνσταντίνου Δήμτσα και ομίλησαν με την ακόλουθη σειρά, η κ. Βασιλική Κολυβά, Υπεύθυνη Προβολής & Δημοσιότητας του Ε.Π. «Ψηφιακή Σύγκλιση», ο κ. Δημήτριος Τσόπελας, Υποδιευθυντής διαγωνισμών και έργων, Διεύθυ-νση Πωλήσεων Εταιρικών Πελατών ΟΤΕ, κ. Ανδρέα Περγαντή, Υπευθύνου έργου, Διεύθυνση Υλοποίησης Έργων, Γενική Διεύθυνση Εταιρικών και Επιχειρησιακών Πελάτων ΟΤΕ. Συντονιστής ήταν ο κ. Σπύρος Σουρμελίδης Δημοσιογράφος.

...«Το όλο εγχείρημα αποτελεί παράδειγμα αρμονικής και δημιουργικής συνεργασίας εκκλησιαστικών και κρατικών φορέων και δύναται να αποτελέσει πρότυπο για περαιτέρω συνεργασίες, στο πλαίσιο των διακριτών ρόλων Εκκλησίας και Πολιτείας, όπως περιγράφονται στο Σύνταγμα μας αλλά και στο πεδίο των κοινών τόπων συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων όπως αυτοί αναφέρονται στον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ο πολιτισμός και η διαφύλαξη των πολιτιστικών θησαυρών, μαζί με το κοινωνικό έργο αποτελούν σημεία συνεργασίας Εκκλησίας και Πολιτείας και νιώθω ιδιαίτερα ευτυχής που σήμερα απολαμβάνουμε τους καρπούς αυτής της κοινής προσπάθειας»...

Για πρώτη φορά ο χρήστης του Ίντερνετ έχει τη δυνατότητα να «ξεφυλλίσει» μια μοναδική συλλογή ψηφιακών «εκθεμάτων» από μεγάλης πολιτιστικής αξίας μνημεία και πολύτιμα αντικείμενα της Εκκλησίας της Ελλάδος. «Η Αλληλεγγύη, στο πλαίσιο της ανανέωσης της διαδικτυακής της παρουσίας, δημιούργησε αυτήν τη δικτυακή πύλη (portal) με στόχο τη διατήρηση και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Εκκλησίας μας. Μέσω της χρήσης του Διαδραστικού Πολιτιστικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος προσφέρεται μια διεισδυτική ματιά σε εκκλησιαστικά αρχιτεκτονικά μνημεία, μουσεία, εκκλησιαστικά κειμήλια και γενικά σε οποιοδήποτε πολιτιστικό αγαθό σχετίζεται με εκκλησιαστικές δομές και φορείς», σημειώνει χαρακτηριστικά αναφερόμενος στο εγχείρημα ο διευθύνων σύμβουλος της ΜΚΟ, κ. Κωστής Δήμτσας. Το υλικό που εκτίθεται απαρτίζεται από περίπου 33.000 ψηφιακά τεκμήρια - καθένα με επεξηγηματικό κείμενο. Σε αυτό απεικονίζονται εκκλησίες, μοναδικές αγιογραφίες, μουσειακά εκθέματα εκκλησιαστικού ενδιαφέροντος, όπως άμφια, χειρόγραφα, ιερά σκεύη και σπάνια βιβλία, στα οποία περικλείεται η εκκλησιαστική ζωή όλων των μητροπόλεων της Ελλαδικής Εκκλησίας.

Κορυφή σελίδας


Η ΠΟΛΙΟΥΧΟΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΑΓΙΑ ΦΙΛΟΘΕΗ

H αγία Φιλοθέη γεννήθηκε στην Aθήνα από γονιούς άρχοντες, μοναχοπαίδι του Aγγέλου Mπενιζέλου και της Συρίγας. Φιλοθέη ονομάσθηκε όταν έγινε καλογρηά, αλλά το πρώτο όνομά της ήταν Pεβούλα. H μητέρα της ήτανε στείρα και παρακαλούσε το Θεό να της δώσει τέκνο, και μια νύχτα είδε πως βγήκε από το εικόνισμα της Παναγίας ένα φως δυνατό και πως μπήκε στην κοιλιά της. Kι' αληθινά, το φως εκείνο ήτανε η αγιασμένη ψυχή της κόρης που γέννησε σ' εννιά μήνες. Aπό μικρή φανέρωνε με τα φερσίματα και με τα αισθήματά της ποια θα γινότανε υστερώτερα, στολισμένη με κάθε λογής αρετή. Στην ευσέβεια είχε για οδηγό της την ίδια τη μητέρα της που ήτανε ευλαβέστατη.

Διαβάστε τη συνέχεια στον ιστοχώρο της Αρχιεπισκοπής
του Φώτη Κόντογλου

Κορυφή σελίδας

ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ