Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Υπεύθυνος έκδοσης: Παν. Δρακόπουλος     Συντάκτης: Α.Ε.Ο.Τεύχος 29, 4 Νοεμβρίου 2005              Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εύγε κ. Πρόεδρε!

20.541 μερίδες φαγητού μιράζει καθημερινά η Εκκλησία

Η Εκκλησία δωρίζει έκταση για να γίνει Νοσοκομείο

Υπάρχει Δικαιοσύνη

Παράδειγμα συνεργασίας Ορθοδόξων και Μουσουλμάνων Ελλήνων

Οι νέοι Μητροπολίτες Δράμας και Αιτωλοακαρνανίας

Η Αλληλεγγύη στο Πακιστάν

Η Εκκλησία στα Νοσοκομεία

Η αξία της Βυζαντινής μουσικήςΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΥΓΕ κ. ΠΡΟΕΔΡΕ!

Το ανόθευτο πατριωτικό του ήθος επέδειξε, για άλλη μια φορά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, διακόπτοντας την ανεπίσημη επίσκεψή του στους Αγίους Σαράντα (1/11/2005), όπου επρόκειτο να συναντήσει τον Αλβανό ομόλογό του, λόγω προκλητικής εθνικιστικής διαδήλωσης ομάδας Αλβανών «Τσάμηδων». Η στάση του πρώτου πολίτη της χώρας, προκάλεσε την έντονη επιδοκιμασία σύσσωμου του πολιτικού και πνευματικού κόσμου της Ελλάδας.

Σχολιάζοντας το γεγονός ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος τόνισε ότι «η στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν ελληνοπρεπέστατη και ευχαρίστησε όλους τους Έλληνες».

Ο Μητροπολίτης Κονίτσης κ. Ανδρέας χαρακτήρισε «αμετανόητους τους ‘Τσάμηδες’ για τα φοβερά και ανομολόγητα εγκλήματά τους στη Θεσπρωτία κατά τη διάρκεια της ιταλογερμανικής κατοχής». Υπογράμμισε, επίσης ότι «τώρα που ο αμερικανικός παράγοντας έχει βάλει ‘πόδι’ στην περιοχή των Βαλκανίων, απαιτείται επαγρύπνηση και εθνικός σχεδιασμός για να μη βρεθεί η Ελλάδα προ απροόπτου.»

Κορυφή σελίδας20.541 ΜΕΡΙΔΕΣ ΦΑΓΗΤΟΥ ΣΕ ΑΠΟΡΟΥΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Πολύ σημαντικά στοιχεία, που αφορούν την καθημερινή προσφορά γευμάτων αγάπης, συνέλεξε η Ιερά Σύνοδος από τις Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος. Σύμφωνα με αυτά, κάθε μεσημέρι προσφέρονται 20.541 μερίδες φαγητού σε απόρους, ανέργους και όσους άλλους έχουν ανάγκη, Έλληνες ή αλλοδαπούς, Χριστιανούς ή αλλόδοξους και αλλόπιστους.

Κορυφή σελίδαςΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΔΩΡΙΖΕΙ ΕΚΤΑΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΥΘΗΡΩΝ

Άλλη μία ζωτικής σημασίας κίνηση αγάπης προς το κοινωνικό σύνολο έκανε η Εκκλησία μας, αποσκοπούσα στην βελτίωση των συνθηκών ζωής των απομακρυσμένων νησιωτικών περιοχών της πατρίδας μας. Ύστερα από πρόταση του Μητροπολίτου Κυθήρων κ. Σεραφείμ, η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε (3/11/2005) την παραχώρηση δωρεάν εκτάσεως 12.929, 28 τ.μ. ιδιοκτησίας της Ι. Μονής Οσίου Θεοδώρου Κυθήρων, για την ανέγερση του Γενικού Νοσοκομείου – Κέντρου Υγείας του νησιού.

Κορυφή σελίδαςΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Στη Δικαιοσύνη του Θεού, από την οποία δε ξεφεύγει κανείς, και στο αγωνιστικό φρόνημα του χριστιανού, αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, κατά το κήρυγμά του στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Αγίων Αναργύρων Ηλιουπόλεως (1/11/2005).

Αναφερόμενος στον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν διάφορα συμφέροντα την Εκκλησία κατά την κρίση των προηγουμένων μηνών, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Ξέρω πολύ καλά ότι ο λαός μας αγαπά τον Θεό και τιμά την Εκκλησία και ξέρω ότι όλοι οι πιστοί περάσαμε μία μεγάλη δοκιμασία που δεν την έχουμε ακόμη ξεχάσει. Όμως, “έστι δίκης οφθαλμός, ός τα πάνθ’ ορά” και βλέπετε ότι ήρθε και η σειρά κάποιων άλλων. Δε χαιρόμαστε, απλώς λέμε ότι υπάρχει Θεός.» Δες περισσότερα.

Κορυφή σελίδαςΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ

Μια σπουδαία και αξιέπαινη εκδοτική προσπάθεια, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία της Μητροπόλεως Ξάνθης και της Μουφτείας της πόλης, παρουσιάστηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών (2/11/2005), ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια και του Αρχιεπισκόπου κ. Χριστοδούλου. Πρόκειται για τον τόμο «Θρησκευτικά μνημεία της Ξάνθης»

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, «με αγάπη και χρηστές ελπίδες», ο Μακαριώτατος, αφού συνεχάρη τον Μητροπολίτη Ξάνθης κ. Παντελεήμονα και τον Μουφτή Εμίν Σινίκογλου για την καινοτόμο πρωτοβουλία στο χώρο της Ελλάδος, τόνισε ότι «μέσα από τον τόμο αυτό αναδεικνύεται η σημασία του θρησκευτικού φαινομένου στη ζωή μας. Το θρησκευτικό συναίσθημα χρήζει ελευθερίας προκειμένου να αναπτυχθεί όπως πρέπει». Δες περισσότερα.

Κορυφή σελίδαςΗ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΝΕΩΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΩΝ

Ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια και παρουσία του Αρχιεπισκόπου κ. Χριστοδούλου, έδωσαν την καθιερωμένη, κατά τον νόμο, διαβεβαίωση οι δύο νέοι Μητροπολίτες Αιτωλίας & Ακαρνανίας κ. Κοσμάς και Δράμας κ. Παύλος. Οι ενθρονίσεις των δύο Αρχιερέων θα τελεστούν στις 6 και 21/11/2005 αντίστοιχα.

Κορυφή σελίδαςΗ «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ

Η πρώτη αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας από την «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» της Εκκλησίας της Ελλάδος ξεκίνησε για τους σεισμοπαθείς του Πακιστάν (4/11/2005) με air cargo από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Η βοήθεια περιλαμβάνει δύο τόνους ιατροφαρμακευτικού υλικού σε 300 δέματα τα οποία προορίζονται να καλύψουν τις ανάγκες των δοκιμαζόμενων συνανθρώπων μας στο πακιστανικό και στο ινδικό Κασμίρ.

Κορυφή σελίδαςΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΣΤΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ

Πραγματοποιείται στη Βέροια (4/11/2005) η 1η Ημερίδα διοικήσεως Νοσοκομειακών Ιδρυμάτων του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με θέμα «Ένας χρόνος διοίκησης νοσοκομειακών ιδρυμάτων – εμπειρίες και προοπτικές».

Σε μήνυμά του προς τους συμμετέχοντες στην Ημερίδα ο Μακαριώτατος κ. Χριστόδουλος αναφέρεται στο πολυσχιδές έργο το οποίο επιτελεί η Εκκλησία της Ελλάδος στα διάφορα ανά την χώρα νοσηλευτικά ιδρύματα: «Τα νοσοκομεία έχουν τύχει της ιδιαίτερης μερίμνης της Εκκλησίας από της συστάσεώς Της ως οργανωμένου θεσμού εντός της κοινωνίας, είτε διά της ιδρύσεώς τους, είτε διά της στελεχώσεώς τους, είτε διά της εθελοντικής προσφοράς εις αυτά. Τα τελευταία δε έτη, εντός των ορίων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, επιτελείται έργο καταρτίσεως εθελοντών, οι οποίοι, σε συνεργασία μετά του εφημερίου του ιδρύματος, αποτελούν μια αξιοποιήσιμη δύναμη στα χέρια σας.»

Την Ημερίδα συνδιοργανώνουν τα Γενικά Νοσοκομεία Γιαννιτσών, Σερρών, Εδέσσης, Βεροίας και Γουμενίσσης.

Κορυφή σελίδαςΗ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

Εκδήλωση αφιερωμένη στη Βυζαντινή μουσική μας παράδοση πραγματοποιήθηκε (2/11/2005) στην αίθουσα τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, την οποία διοργάνωσε η Χορωδία «Μαΐστορες της Μακεδονίας» της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής της συμπρωτεύουσας.

Σε μήνυμά του προς τους διοργανωτές ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος τόνισε πως «Η Βυζαντινή ψαλτική τέχνη και η ελληνική παράδοση είναι η κληρονομιά των πατέρων μας, η οποία περιποιεί προς όλους μας ιδιαίτερη τιμή και την οποία καλούμεθα να διαφυλάξουμε απαραχάρακτη και ακέραιη, μεταλαμπαδεύοντάς την στις επερχόμενες γενεές. Μέσω αυτής κληροδοτείται η διαχρονική πολιτισμική και θρησκευτική αξία που σφυρηλατεί ακραιφνώς ορθόδοξες και ελληνικές συνειδήσεις απαραίτητες για την διαιώνιση της πνευματικής παρακαταθήκης. Αυτής της πολυτίμου ιεράς παρακαταθήκης τυγχάνουν συνεχιστές οι Διδάσκαλοι και οι νέοι της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Θεσσαλονίκης, οι οποίοι γίνονται μάρτυρες και εκφραστές της γνήσιας Ελληνορθοδόξου μουσικής και παράδοσης, μιας παράδοσης αξιών, ιδανικών και αρχών της φυλής μας.»

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ