Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Δευτέρα και Πέμπτη, δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Πολιτιστικών Προγραμμάτων και Διαδικτύου της Εκκλησίας της Ελλάδος
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.


Τεύχος 289, 5 Φεβρουαρίου 2009            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΝΑ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ


Ο Κλάδος Πολιτιστικών Προγραμμάτων
και Διαδικτύου σας ενημερώνει
Νίκος Σβορώνος

Παρατηρήσεις για τη συμβολή του Βυζαντίου στην πνευματική εξέλιξη της Δυτικής Ευρώπης: Η περίπτωση του Ιωάννου ΔαμασκηνούΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΝΑ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ

Συνήλθε την Τρίτη, 3 Φεβρουαρίου 2009, η πρώτη Συνεδρία της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.
Ο Μακαριώτατος Πρόεδρος ενημέρωσε τους Σεβασμιωτάτους Συνοδικούς για την επίσκεψη του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Άρη Σπηλιωτόπουλου και του Υφυπουργού Παιδείας κ. Ανδρέα Λυκουρέντζου, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Πραγματοποιήθηκε συζήτηση για όλα τα εκκλησιαστικά θέματα και εξεφράσθησαν τόσον ο σεβασμός όσον και η διάθεση καλής συνεργασίας και από τις δύο πλευρές. Συμφωνήθηκε ότι θα υπάρξουν και περαιτέρω συναντήσεις συνεργασίας.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος όρισε την Επιτροπή για την έκδοση του Τιμητικού Τόμου για τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο κυρό Χριστόδουλο, αποτελουμένη από τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιο ως Πρόεδρο, Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ και Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο και τους Ελλογιμωτάτους Καθηγητές κ. Σπυρίδωνα Τρωιάνο και κ. Σπυρίδωνα Κοντογιάννη. Γραμματέας της Επιτροπής ορίσθηκε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Ιγνάτιος Σάπιος.

Ακόμη, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ενέκρινε :
– Την μεταφορά του Τιμίου Λειψάνου της δεξιάς χειρός του Μεγάλου Βασιλείου, στο Βουκουρέστι, προς ευλογία και αγιασμό του χριστεπωνύμου πληρώματος της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Ρουμανίας. Το ιερό Λείψανο θα συνοδεύσει Τριμελής Αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ελλάδος, και θα συμμετάσχει στις εορταστικές και τιμητικές εκδηλώσεις του Πατριαρχείου Ρουμανίας, το οποίο αφιέρωσε το 2009 στην μνήμη των Αγίων Καππαδοκών Πατέρων.
– Την διοργάνωση του εορτασμού της «Εβδομάδος Εξωτερικής Ιεραποστολής» από 8 έως 14 Μαρτίου 2009, για την προβολή και την ενίσχυση του ιεραποστολικού έργου, κατόπιν προτάσεως της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Κατά τη δεύτερη συνεδρία που πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη, 4 Φεβρουαρίου, ο Μακαριώτατος Πρόεδρος, ενημέρωσε τα μέλη Αυτής, ότι:
α) Κατετέθησαν όλα τα δικαιολογητικά για την ανέγερση επταορόφου κτιρίου, δυναμικότητος είκοσι διαμερισμάτων, πλησίον του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Θεαγένειο» στη Θεσσαλονίκη, για φιλοξενία των συγγενών και των ασθενών που νοσηλεύονται σε αυτό.
β) Κατετέθησαν τα σχέδια ανεγέρσεως Κέντρου παιδιών με νοητική στέρηση, στην περιοχή Άνοιξη Αττικής, και παρουσιάστηκαν οι μακέτες.
γ) Κατετέθησαν τα σχέδια ανεγέρσεως «Στέγης Κατακοίτων», δυναμικότητος 80 κλινών, στον Βαρνάβα Αττικής.
δ) Απεφασίσθη να ανεγερθεί «Σπίτι Πόνου - Hospice» για καρκινοπαθείς τελικού σταδίου, και πλησίον αυτού να δημιουργηθεί Σχολή Νοσηλευτών-Νοσηλευτριών, οι οποίοι θα εξειδικευθούν στην αντιμετώπιση της παθήσεως αυτής. Υπεύθυνη για την Επιστημονική Παρακολούθηση του έργου αυτού ορίσθηκε η Ιατρός κ. Παρασκευή Ρούσου, Επίκ. Καθηγήτρια Ιατρικής. Το Κέντρο αυτό θα κτισθεί στην Πεντέλη η στον Βύρωνα Αττικής.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ενέκρινε :
– Τον κατάλογο των δικαιούχων του επιδόματος για το τρίτο τέκνο στη Θράκη, για το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2009. Οι οικογένειες που θα λάβουν το επίδομα είναι 851 και το ποσό ανέρχεται στα 183.222 ₠.
– Την δωρεάν παραχώρηση προς το Ελληνικό Δημόσιο, εκτάσεως 60 δασικών στρεμμάτων ιδιοκτησίας του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Δοκού της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος για την ανέγερση του νέου Σωφρονιστικού Καταστήματος Χαλκίδος.
– Την δωρεάν παραχώρηση προς τα Αλεξανδράκεια Κληροδοτήματα Καλαμάτας, ενός οικοπέδου εκτάσεως 769,40 μ2 εντός της πόλεως Μεσσήνης, ιδιοκτησίας του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Μεσσήνης της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας για την δημιουργία Γηροκομείου.
– Την δωρεάν παραχώρηση εκτάσεως, εμβαδού 18.057,88 μ2, ιδιοκτησίας της Ιεράς Μονής Ζωοδόχου Πηγής Λογγοβάρδας Πάρου, της Ιεράς Μητροπόλεως Παροναξίας για την ανέγερση Νοσοκομείου.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος απεδέχθη :
- Την πρόταση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου κ. Δωροθέου, να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προς τα αρμόδια Υπουργεία, για την ανακήρυξη της νήσου Μήλου, και λόγω των Κατακομβών αυτής, ως νήσου Ιεράς.
- Την πρόσκληση του Διευθυντού της Θρησκευτικής Υπηρεσίας του Γ.Ε.ΕΘ.Α. για να παραστεί ο Μακαριώτατος Πρόεδρος στο προσεχές Συνέδριο των Στρατιωτικών Ιερέων, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 20 Φεβρουαρίου 2009.

Κατά την σημερινή Συνεδρία η Δ.Ι.Σ. συζήτησε και έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

Σημειώνουμε ότι χθες, Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2009 και ώρα 5 μ.μ. συνεδρίασε το Πρωτοβάθμιο δι’ Αρχιερείς Συνοδικό Δικαστήριο, ως Συμβούλιο για να αποφασίσει σχετικά με την υπόθεση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου πρ. Αττικής κ. Παντελεήμονος. Λόγω της ασθενείας του Σεβασμιωτάτου Συνοδικού Μητροπολίτου Διδυμοτείχου και Ορεστιάδος κ. Νικηφόρου, εκλήθη ως Αναπληρωματικό Μέλος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως κ. Ανδρέας.

Κατά την έναρξη της διαδικασίας κατετέθη εκ μέρους του Μητροπολίτου πρ. Αττικής αίτηση εξαιρέσεως του Αναπληρωματικού Μέλους, με αποτέλεσμα το Συμβούλιο, λόγω ελλείψεως απαρτίας, να μην μπορεί να συνεδριάσει.

Κορυφή σελίδας

ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ