Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Δευτέρα και Πέμπτη, δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Πολιτιστικών Προγραμμάτων και Διαδικτύου της Εκκλησίας της Ελλάδος
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.


Τεύχος 288, 2 Φεβρουαρίου 2009            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΑΘΗΝΩΝ

ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

ΕΝΘΡΟΝΙΣΤΗΚΕ Ο ΝΕΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΜΟΣΧΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣΩΝ ΤΩΝ ΡΩΣΙΩΝ ΚΥΡΙΛΛΟΣ


Ο Κλάδος Πολιτιστικών Προγραμμάτων
και Διαδικτύου σας ενημερώνει
Η εικονογράφηση του Αγίου
Διονυσίου του Αρεοπαγίτη


Δείτε φωτογραφίες στο eikastikon από
το έργο του Σπύρου ΒασιλείουΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΑΘΗΝΩΝ

Κλειστή για το κοινό θα παραμείνει από σήμερα Δευτέρα η Μητρόπολη Αθηνών, προκειμένου να αρχίσουν τα έργα αναστύλωσης που ενέκρινε ομόφωνα το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Το μνημείο, που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα δημόσια κτήρια της νεοκλασικής Αθήνας, έχει υποστεί έντονες ρηγματώσεις έως και 7 εκατοστών από τους σεισμούς του 1981 και του 1999, καθώς και ελαφρά μετακίνηση του τυμπάνου του τρούλου.

Η αποκατάσταση θα γίνει με έξοδα της Μητρόπολης.

Έως την ολοκλήρωση των εργασιών, ως καθεδρικός ναός θα λειτουργεί ο Άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης στη Σκουφά.

Η Μητρόπολη Αθηνών είναι μείγμα διαφορετικών ρυθμών και στοιχείων. Ο θεμέλιος λίθος του Ιερού Ναού της Αθήνας (είναι αφιερωμένος στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου) τέθηκε το 1842, τα εγκαίνια όμως, πραγματοποιήθηκαν δύο δεκαετίες αργότερα, το 1862. Είναι βασιλική με τρούλο και τρεις διαδρόμους.

Το κόστος του έργου ξεπέρασε τον προϋπολογισμό και η διαφορά χρειάστηκε πώληση της εκκλησιαστικής περιουσίας για να καλυφθεί και δωρεές. Ανάμεσά τους κι αυτή του βασιλιά Όθωνα και της πλούσιας οικογένειας του εθνικού ευεργέτη Σίνα.

Ο Δανός αρχιτέκτονας Θεόφιλος Χάνσεν ετοίμασε τα πρώτα σχέδια, σε ρυθμό ρομαντικό, τη μετατροπή του ναού σε «ελληνοβυζαντινό» ανέλαβε ο Δημήτριος Ζέζος, ενώ η τρίτη φάση άρχισε μετά τον θάνατο του το 1857, όταν ο Δήμος Αθηναίων ανέθεσε τη συνέχιση του έργου στον Γάλλο αρχιτέκτονα Francois Boulanger. Ο Μπουλανζέ δούλεψε με τον Παναγιώτη Κάλκο που ανέλαβε την εκτέλεση των εργασιών.

Κορυφή σελίδας


ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου τελέστηκε το ετήσιο μνημόσυνο για τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο στη μητρόπολη Αθηνών. Παρόντες πολλοί αρχιερείς και στενοί συνεργάτες του μακαριστού.

Παρέστησαν εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας και πλήθος πιστών. Για το έργο και την προσωπικότητα του Αρχιεπίσκοπου Χριστόδουλου μίλησε ο Μητροπολίτης Σερρών Θεολόγος. Στη συνέχεια έγινε τρισάγιο και στο Α' Νεκροταφείο, στο μνήμα του μακαριστού Αρχιεπίσκοπου.

Κορυφή σελίδας


ΕΝΘΡΟΝΙΣΤΗΚΕ Ο ΝΕΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΜΟΣΧΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣΩΝ ΤΩΝ ΡΩΣΙΩΝ ΚΥΡΙΛΛΟΣ

Ενθρονίστηκε ο νέος Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών, Σμολένσκ και Καλίνινγκραντ Κύριλλος σε λαμπρή τελετή που έγινε στον καθεδρικό ναό του Ιησού Σωτήρα στη Μόσχα.

Ο μητροπολίτης Κύριλλος έγινε ο 16ος προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, διαδεχόμενος τον Πατριάρχη Αλέξιο τον Β’ ο οποίος πέθανε τον Δεκέμβριο.

«Άξιος» φώναξαν στα ελληνικά οι 4.000 προσκεκλημένοι στην τελετή, μεταξύ των οποίων εκπρόσωποι άλλων δογμάτων, πολιτικοί και πιστοί ορθόδοξοι και από τη στιγμή εκείνη ο Κύριλλος, που εξελέγη την Τρίτη ως επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, θεωρείται και επισήμως Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών.

Στην τελετή ενθρόνισης του Πατριάρχη ήταν παρόντες, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ και ο πρωθυπουργός, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Κορυφή σελίδας

ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ