Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Δευτέρα και Πέμπτη, δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Πολιτιστικών Προγραμμάτων και Διαδικτύου της Εκκλησίας της Ελλάδος
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.


Τεύχος 287, 29 Ιανουαρίου 2009            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΥΠΕΡ ΑΝΑΠΑΥΣΕΩΣ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΡΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

ΝΕΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΜΟΣΧΑΣ Ο ΚΥΡΙΛΛΟΣ

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΟΝ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΝΕΟΚΛΕΓΕΝΤΑ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΜΟΣΧΑΣ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΟΛΙΒΙΕ ΚΛΕΜΑΝ


Ο Κλάδος Πολιτιστικών Προγραμμάτων
και Διαδικτύου σας ενημερώνει


Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος:
1974-2008
34 χρόνια Αρχιερατείας


Διαβάστε κείμενα, δηλώσεις, συνεντεύξεις
του μακαριστού Αρχιεπισκόπου
κυρού ΧριστοδούλουΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΥΠΕΡ ΑΝΑΠΑΥΣΕΩΣ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΡΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Ένας χρόνος συμπληρώθηκε από την εκδημία του μακαριστού Αρχιεπισκόπου κυρού Χριστοδούλου.

Ο μακαριστός γεννήθηκε το 1939 στην Ξάνθη και σπούδασε Νομικά και Θεολογία. Χαρισματικός απο τα νεανικά του χρόνια, διδάκτωρ Θεολογίας, πτυχιούχος γαλλικής και αγγλικής γλώσσας, γνώστης ιταλικής και γερμανικής, χειροτονήθηκε διάκονος το 1961 και πρεσβύτερος το 1965.
Εννέα χρόνια ήταν ιεροκήρυκας στο ναό της Κοιμήσεως Θεοτόκου (Παναγίτσα) Φαλήρου, ενώ διετέλεσε επί επτά χρόνια γραμματέας της Ιεράς Συνόδου.
Νεότατος, μόλις 35 ετών το 1974 εξελέγη μητροπολίτης Δημητριάδος, απ΄όπου αναχώρησε, όταν εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Αθηνών.

Ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρός Χριστόδουλος εκοιμήθη στην Αθήνα στις 28-01-2008, έπειτα από σκληρή μάχη για τη ζωή που έδωσε επί επτά μήνες με σθένος και υποδειγματική ψυχική δύναμη.

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος τελεί το μνημόσυνο στην ιερή του μνήμη την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών.

Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός της Εκκλησίας της Ελλάδος τιμά τη μνήμη του μακαριστού Αρχιεπισκόπου, σε ειδική αφιερωματική εκπομπή, που θα μεταδοθεί την Κυριακή από τις 12 μέχρι τις 2 το μεσημέρι.

Κορυφή σελίδας


ΝΕΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΜΟΣΧΑΣ Ο ΚΥΡΙΛΛΟΣ

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία εξέλεξε την Τρίτη τον 62χρονο Μητροπολίτη Σμόλενσκ και Καλίνινγκραντ, Κύριλλο, ως το νέο αρχηγό της, ο οποίος διαδέχεται τον αποθανόντα τον περασμένο μήνα, Αλέξιο τον Β΄.

Αξιωματούχος της εκκλησίας δήλωσε, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ότι το τοπικό Συμβούλιο που αποτελείται από 700 ιερωμένους και μοναχούς επέλεξε τον Κύριλλο αντί του αντιπάλου του, Κλιμέντιου, 59 χρόνων. Ο Κύριλλος έλαβε 508 ψήφους σε σύνολο 677 έγκυρων ψηφοδελτίων.

Ο νέος Πατριάρχης Μόσχας, αναμένεται να ενθρονιστεί την Κυριακή 1η Φεβρουαρίου στον καθεδρικό Ναό του Σωτήρος.

Κατά την Αρχιερατική Σύνοδο, που ολοκλήρωσε την Κυριακή τις εργασίες της και εισηγήθηκε το "τριπρόσωπο" στην ευρεία Σύνοδο την Τρίτη, η υποψηφιότητα του 62χρονου Κυρίλλου είχε συγκεντρώσει 97 ψήφους των παρισταμένων 198 μελών της, γεγονός που οδήγησε στην εκτίμηση ότι θα έπρεπε να θεωρείται βέβαιη και η εκλογή του στο ρωσικό πατριαρχικό θρόνο. Ο μοναδικός ανθυποψήφιος του Κυρίλλου, ο 59χρονος διευθυντής των διοικητικών υπηρεσιών του Πατριαρχείου και μητροπολίτης Καλούγκα και Μπορόφσκ Κλιμέντιος είχε συγκεντρώσει στην προκαταρκτική ψηφοφορία μεταξύ των αρχιερέων 32 ψήφους και στη σημερινή ψηφοφορία υποστηρίχθηκε από 169.

Το "τριπρόσωπο", που προτάθηκε κατά τα καθιερωμένα στη σημερινή Σύνοδο, συμπλήρωνε έχοντας εξασφαλίσει 16 ψήφους αρχιερέων, ο 73χρονος πατριαρχικός Έξαρχος της Εκκλησίας της Λευκορωσίας μητροπολίτης Μινσκ και Σλούτσκ Φιλάρετος, ο οποίος όμως αποσύρθηκε λίγο πριν την έναρξη της ψηφοφορίας, καλώντας τους υποστηρικτές του να υποστηρίξουν την υποψηφιότητα του Κυρίλλου.

Ο νέος Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος, με κοσμικό επίθετο Γκουντιάεφ, γεννήθηκε στις 20 Νοεμβρίου του 1946 στο τότε Λένινγκραντ σε οικογένεια ιερέα. Αποφοίτησε από τη Θεολογική Ακαδημία του Λένινγκραντ, όπου εργάστηκε ως καθηγητής και κατόπιν προσωπικός γραμματέας του μητροπολίτη της πόλης Νικόδημου. Το 1971 ο Κύριλλος χειροτονήθηκε αρχιμανδρίτης και ορίστηκε εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Μόσχας στο Παγκόσμιο Συμβούλιο των Εκκλησιών στη Γενεύη. Το 1972 συνόδευσε τον Πατριάρχη Ποιμένα στην περιοδεία του στις χώρες της Μέσης Ανατολής, καθώς και στη Βουλγαρία, την Γιουγκοσλαβία, την Ελλάδα και τη Ρουμανία. Από το 1974 είναι πρύτανης της Θεολογικής Ακαδημίας του Λένινγκραντ και από το 1976 επίσκοπος Βίμποργκσκ, βοηθός επίσκοπος του Λένινγκραντ. Το 1977 έγινε αρχιεπίσκοπος και το 1984 ορίστηκε αρχιεπίσκοπος Σμολένσκ και Βιάζεμσκ (από το 1989 Σμολένσκ και Καλίνινγκραντ). Στις 14 Νοεμβρίου 1989 κατέλαβε το αξίωμα με επιρροή του προέδρου του Τμήματος εξωτερικών εκκλησιαστικών σχέσεων της Ρωσικής Εκκλησίας και κατέστη μόνιμο μέλος της Ιεράς Συνόδου της Ρωσίας. Είναι μητροπολίτης από το 1991 και στις 6 Δεκεμβρίου του 2008, την επομένη της εκδημίας του Πατριάρχη Αλεξίου, εξελέγη τοποτηρητής του θρόνου με μυστική ψηφοφορία μεταξύ των μελών.

Κορυφή σελίδας


ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΟΝ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΝΕΟΚΛΕΓΕΝΤΑ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΜΟΣΧΑΣ

Η Α.Θ.Παναγιότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, άμα τω ακούσματι της εκλογής του νέου Πατριάρχου Μόσχας και πάσης Ρωσσίας κ.κ. Κυρίλλου, απηύθυνεν αυτώ το κάτωθι συγχαρητήριον μήνυμα:

«Μακαριώτατε και Αγιώτατε Πατριάρχα Μόσχας και πάσης Ρωσσίας κύριε Κύριλλε,

Επί τη σημερινή επαξία εκλογή Υμών ως του νέου Προκαθημένου της Αγιωτάτης αδελφής και εκλεκτής θυγατρός Εκκλησίας Ρωσσίας, απευθύνομεν Υμίν εξ όλης καρδίας τον αδελφικόν ασπασμόν της Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως, του Οικουμενικού Πατριαρχείου, και της ημετέρας Μετριότητος προσωπικώς, συγχαίροντες τω διακρινομένω δια την πίστιν λαώ, τω γνωστώ δια την ευλάβειαν κλήρω και τη πεφωτισμένη εν Αγίω Πνεύματι Ιεραρχία της καθ Ὑμᾶς Εκκλησίας ότι ανέδειξαν εν ζηλευτή ομοφωνία Πατριάρχην της αξίας και της περιωπής της Υμετέρας φίλης Μακαριότητος.

Πεποίθαμεν ότι κατά την Πατριαρχίαν Υμών, ην ευχόμεθα μακράν και ένδοξον, θα συνεργασθώμεν αρμονικώς δια την δόξαν του Θεού και δια την κοινήν μαρτυρίαν της Ορθοδοξίας εν τω τεταραγμένω κόσμω της σήμερον.
Αναμένοντες Υμάς κατά τους προσεχείς μήνας εις τας αυλάς της Μητρός Εκκλησίας ίνα εγκαινιάσωμεν δι ἱεροῦ συλλειτούργου την κοινήν πορείαν ημών προς το μέλλον, ασπαζόμεθα Υμάς, Μακαριώτατε και τιμιώτατε αδελφέ, φιλήματι αγίω και αναφωνούμεν μετά των περί ημάς εν Χριστώ αδελφών Άξιος!

+ ο Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος

Κορυφή σελίδας


ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΟΛΙΒΙΕ ΚΛΕΜΑΝΔιαβάστε στη Μυριόβιβλο βιβλιοθήκηΚορυφή σελίδας

ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ