Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Πολιτιστικών Προγραμμάτων και Διαδικτύου της Εκκλησίας της Ελλάδος
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.


Τεύχος 283, 15 Ιανουαρίου 2009            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΣΤΟΥΣ ΑΠΑΓΩΓΕΙΣ

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ


Ο Κλάδος Πολιτιστικών Προγραμμάτων
και Διαδικτύου σας ενημερώνει

Ο Μέγας Βασίλειος
ως παιδαγωγόςτου Ηλία Μουτσούλα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΣΤΟΥΣ ΑΠΑΓΩΓΕΙΣ

Έκκληση προς τους απαγωγείς του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου να τον αφήσουν ελεύθερο, απηύθυνε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, σε συνέντευξή του στην ΕΤ-3 και στον δημοσιογράφο, Γιώργο Φερέτη. Ο Μακαριώτατος χαρακτήρισε την απαγωγή δείγμα της κρίσης της εποχής μας.

«Θα ήθελα και εγώ να παρακαλέσω σαν πνευματικός πατέρας, σαν πνευματικός αδελφός, αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι παρασύρθηκαν σε αυτή την πράξη, την ενέργεια να κάνουν μια υπέρβαση και να αφήσουν τον κ. Παναγόπουλο να επιστρέψει στο σπίτι του και πιστεύω ότι αν έτσι ενεργήσουν την χαρά θα τη νοιώσουν περισσότερο αυτοί από όλους εμάς», τόνισε ο αρχιεπίσκοπος.

«Το μήνυμά μου είναι οι άνθρωποι αυτοί να αρθούν πάνω από τις περιστάσεις που τους έσπρωξαν σε αυτή την ενέργεια. Τους εκλιπαρώ να αφήσουν τον άνθρωπο να επιστρέψει στο σπίτι του», πρόσθεσε.

«Η συγχώρεση πάντα θα υπάρχει όταν υπάρχει μετάνοια και από την μετάνοια δεν υπάρχει κανένα μεγαλύτερο δώρο στη ζωή των ανθρώπων», κατέληξε.

Κορυφή σελίδας


ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ

Την Τρίτη, 13 Ιανουαρίου 2009, συνήλθε στην πρώτη συνεδρία Της για το μήνα Ιανουάριο η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Την Διαρκή Ιερά Σύνοδο απασχόλησαν τα γεγονότα στην περιοχή της Γάζας. Εξέφρασε την λύπη και τον αποτροπιασμό της για αυτά και ευχήθηκε να ειρηνεύσει η κατάσταση στην περιοχή αυτή. Η Εκκλησία είναι πάντα παρούσα σε τέτοιες περιπτώσεις, χωρίς καμμία διάκριση θρησκείας η εθνικότητας. Αποφασίσθηκε η συγκέντρωση τροφίμων (αλεύρι, ρύζι, νερό) και χρημάτων για την αγορά φαρμάκων. Η ανθρωπιστική βοήθεια που θα συγκεντρωθεί, θα αποσταλεί στην περιοχή αυτή με την μέριμνα της Μ.Κ.Ο. «Αλληλεγγύη». Ήδη η Ιερά Μητρόπολη Ηλείας προσέφερε 10 τόνους ελαιόλαδου και η Ιερά Μητρόπολη Πατρών 10 τόνους αλεύρων.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ενέκρινε :
– Τον Προκαταρκτικό Πίνακα των Υποψηφίων Κληρικών, προς εγγραφήν στον Κατάλογο των προς Αρχιερατεία Εκλογίμων, κατόπιν προτάσεως της Αρχιγραμματείας.
– Την ίδρυση Ενορίας στην Ιερά Μητρόπολη Άρτης, με την επωνυμία «Ενορία Ιερού Ναού Αγίου Μαξίμου του Γραικού Άρτης».
– Τον διορισμό στην θέση του Διευθυντού παρά τη Γενική Διευθύνσει της Αποστολικής Διακονίας, του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου κ. Κάλλιστου Ροδόπουλου.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Μελέτιος, Πρόεδρος του Πρωτοβαθμίου Συνοδικού δι’ Αρχιερείς Δικαστηρίου, ανακοίνωσε ότι παρέλαβε τον Ανακριτικό Φάκελλο και το Πόρισμα του Ανακριτού Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ, σχετικά με την υπόθεση του Μητροπολίτου πρώην Αττικής κ. Παντελεήμονος. Ο Σεβασμιώτατος ενημέρωσε τους Συνοδικούς Ιεράρχες ότι θα προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες σύμφωνα με τον Νόμο 5383/1932 «Περί Εκκλησιαστικών Δικαστηρίων και της προ Αυτών διαδικασίας».

Χθες, στην δεύτερη Συνεδρία της, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος κατόπιν προτάσεως του Μακαριωτάτου, απεφάσισε να συγκροτηθεί Επιτροπή για την έκδοση τιμητικού Τόμου προς τιμήν του μακαριστού Αρχιεπισκόπου κυρού Χριστοδούλου.
Επίσης όρισε την τέλεση του ετησίου μνημοσύνου αυτού, την Κυριακή 1η Φεβρουαρίου 2009, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό των Αθηνών και ανέθεσε στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγο να ομιλήσει για την προσωπικότητα του εκλιπόντος Πρωθιεράρχου.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε την οικονομική ενίσχυση της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών για την ανέγερση Ιερού Ναού εντός του χώρου αυτού.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος όρισε :
– Τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Ζακύνθου κ. Χρυσόστομο, Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Μελέτιο και Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρο καθώς και τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη κ. Σπυρίδωνα Κατραμάδο, εκπροσώπους της Εκκλησίας της Ελλάδος στην τελετή ενθρονίσεως του νέου Πατριάρχου Μόσχας.

Τέλος η Δ.Ι.Σ. συζήτησε και έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

Μετά από πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Μελετίου, Προέδρου του Πρωτοβαθμίου Συνοδικού δι’ Αρχιερείς Δικαστηρίου, συνήλθαν τα Μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, ως Συμβούλιο για να συσκεφθούν, σύμφωνα με τον Νόμο 5383/1932 «Περί Εκκλησιαστικών Δικαστηρίων και της προ Αυτών διαδικασίας», προς εξέταση του Ανακριτικού Φακέλλου και του Πορίσματος, σχετικά με την υπόθεση του Μητροπολίτου πρώην Αττικής κ. Παντελεήμονος.

Κατά την σημερινή Συνεδρία η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε τα Πρακτικά της προηγουμένης Συνεδρίας.

Ο Μακαριώτατος ενημέρωσε την Διαρκή Ιερά Σύνοδο ότι η Μ.Κ.Ο. «Αλληλεγγύη» της Εκκλησίας της Ελλάδος, μετά από τις προσφορές που έχει μέχρι τώρα δεχθεί αλλά και από όσα διαθέτει στις αποθήκες της, θα αποστείλει και θα διανείμει στους πληγέντες της περιοχής της Γάζας, σε συνεργασία με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, 50 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας. Συγκεκριμένα θα αποσταλούν 20 τόνοι αλεύρι, 10 τόνοι λάδι, 2,5 τόνοι ζυμαρικά, όσπρια και ρύζι, 9,5 τόνοι εμφιαλωμένο νερό, 7 τόνοι ζάχαρη και 1 τόνος γάλα σε σκόνη.

Με τα χρήματα, τα οποία θα συγκεντρωθούν από την δισκοφορία της Κυριακής 18 Ιανουαρίου, θα αγορασθούν φάρμακα και θα αποσταλούν στην συνέχεια με επιπλέον ανθρωπιστική βοήθεια, στην εμπόλεμη περιοχή της Γάζας.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, αφού έλαβε υπ’ όψη τα αναφερθέντα υπό Μελών του Συνοδικού Δικαστηρίου για την μη ορθή εκκλησιαστική συμπεριφορά του Ιερέως Ευσταθίου Κολλά, Κληρικού της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας, ως Συνηγόρου στα Συνοδικά Δικαστήρια, αποφάσισε να μην επιτρέψει του λοιπού την παράστασή του ως Συνηγόρου σε Εκκλησιαστικά Δικαστήρια.

Κορυφή σελίδας


Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος παρακολουθεί με θλίψη και αγωνία τα πολεμικά γεγονότα που διαδραματίζονται στην περιοχή της Λωρίδας της Γάζας. Σε ημέρες που η ανθρωπότητα εορτάζει την γέννηση του Θεανθρώπου, ο άνθρωπος λησμονώντας τον Θεό σκοτώνει τον συνάνθρωπό του, τον αδελφό του, την εικόνα «της αρρήτου δόξης» του Τρισαγίου Δημιουργού του. Σε ημέρες που το Εκκλησιαστικό Εορτολόγιο τιμά τα σφαγιασθέντα από τον Ηρώδη νήπια της Βηθλεέμ, αθώα θύματα από άμαχο πληθυσμό προστίθενται καθημερινά στον αριθμό των ανθρωπίνων απωλειών.

Η φιλάνθρωπη συνείδηση όλων των Ελλήνων εξανίσταται. Αυτό όμως δεν αρκεί. Δεν πρέπει να μείνουμε στην αντιπολεμική κραυγή διαμαρτυρίας και στην από τηλεοράσεως παρακολούθηση της καταστροφής. Οι αδελφοί μας, οι πληγέντες από τις εκεί καταστρεπτικές πολεμικές συγκρούσεις, χτυπούν με απόγνωση την πόρτα της καρδιάς μας και ζητούν την εκδήλωση της αγάπης μας. Η Εκκλησία μας ανοίγει την φιλόστοργη αγκαλιά Της στους εμπερίστατους αδελφούς μας, ανεξαρτήτως εθνικότητας και θρησκείας.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος κατά την Συνεδρία της 13ης Ιανουαρίου 2009 απεφάσισε να συνδράμει στην προσπάθεια ενισχύσεως των πληγέντων αδελφών μας με τις εξής ενέργειες:

Α. Την συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας, αποτελουμένης από αλεύρι, εμφιαλωμένο νερό, ρύζι, ζάχαρη και λάδι (ελαιόλαδο η σπορέλαιο). Την γενική επιστασία και την ευθύνη της συλλογής των ειδών αυτών, καθώς και την προώθησή τους στους πληγέντες αναθέτουμε στην Μ.Κ.Ο. «Αλληλεγγύη» της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Β. Την διεξαγωγή δισκοφορίας σε όλους τους Ιερούς Ναούς της Εκκλησίας της Ελλάδος την Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2009.

Το συλλεγησόμενο ποσό θα χρησιμοποιηθεί για την άμεση αγορά απαραιτήτου φαρμακευτικού υλικού ως και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης για ανακούφιση των πληγέντων.

Ταύτα γνωρίζοντες, παρακαλούμε για την άμεση και ολοπρόθυμη ανταπόκριση όλων σας στο Θεάρεστο τούτο έργο της φιλαδελφίας και ευποιΐας, για τον πάσχοντα συνάνθρωπο, προσευχόμενοι στον Άρχοντα της Ειρήνης Χριστόν, να χαρίσει ειρήνη στην πολύπαθη αυτή περιοχή, ομοψυχία δε και ενότητα στον ευσεβή ελληνικό λαό.

Κορυφή σελίδαςΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ