Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Υπεύθυνος έκδοσης: Παν. Δρακόπουλος     Συντάκτης: Α.Ε.Ο.Τεύχος 28, 1 Νοεμβρίου 2005              Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΜΕΡΙΣΤΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ

ΔΩΡΟΘΕΟΣ: «ΚΛΗΡΙΚΟΥΣ ΙΚΑΝΟΥΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ» ΘΕΛΕΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ

ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΕΞΕΤΑΖΕΙ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ «ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ»

Η ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΣΤΟ ΒΟΛΟ

ΤΟ ΟΙΚΟΤΡΟΦΕΙΟ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΩΝ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟΣΧΟΛΙΟ

Περί προσηλυτισμού
Του Γ.Η. Κρίππα, Διδάκτορος Συνταγματικού Δικαίου
(Περιοδικό «Τόλμη», Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Τεύχος 18, Ιούνιος – Ιούλιος 2004)ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΜΕΡΙΣΤΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ

Οι νέες οργανωμένες προκλητικές ενέργειες της τουρκικής οργάνωσης «Γκρίζοι Λύκοι» κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις της Ελλαδικής Εκκλησίας. Σε δηλώσεις του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος (30/10/2005) τόνισε ότι «ενέργειες σαν αυτές δεν πρέπει να μάς οδηγούν σε σημείο απόγνωσης. Η θέσις του Πατριαρχείου είναι εκεί που βρίσκεται επί 17 αιώνες. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να εκδιώξει από την ιστορική του καθέδρα το Οικουμενικό Πατριαρχείο.»

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος ο οποίος χαρακτήρισε την εθνικιστική τουρκική οργάνωση ως «την κύρια πηγή αναθυμιάσεων στην Τουρκία» και την κάλεσε να δει πώς ζουν οι τουρκικής καταγωγής μουσουλμάνοι της Θράκης (30/10/2005) .

Κορυφή σελίδαςΔΩΡΟΘΕΟΣ: «ΚΛΗΡΙΚΟΥΣ ΙΚΑΝΟΥΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ» ΘΕΛΕΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Εξηγώντας τους στόχους της Εκκλησίας που θέλει να επιτύχει με την αναβάθμιση της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης, ο Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος, γράφει σε επιστολή του προς την εφημερίδα «Αρχιπέλαγος» Σύρου (12/10/2005):

«Πρόθεση της Εκκλησίας δεν είναι να διαμορφώσει στελέχη της που να διαπνέονται από φονταμενταλιστικές ιδέες ή από ρατσισμό ή και φανατισμό, όπως την κατηγορούν, αλλά να καταρτίσει Ορθοδόξους κληρικούς με πνευματικότητα, ήθος και μόρφωση, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίζουν τα σύγχρονα προβλήματα με τον κατάλληλο τρόπο. Αν αυτό λέγεται «χομεϊνισμός» τότε οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους. Τα δε οικοτροφεία στα οποία θα διαμένουν οι σπουδαστές δεν πρόκειται να είναι εκτροφεία μειονεκτικών χαρακτήρων, αλλά αντιθέτως, θερμοκήπια όπου θα καλλιεργούνται οι αρετές που πρέπει να χαρακτηρίζουν τους κληρικούς και τα άλλα στελέχη της Εκκλησίας.»

Κορυφή σελίδαςΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΕΞΕΤΑΖΕΙ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ «ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ»

Η ΙΖ΄ Πανορθόδοξη Συνδιάσκεψη εντεταλμένων Ι. Μητροπόλεων για θέματα αιρέσεων και παραθρησκείας πραγματοποιείται στο Νέο Προκόπιο Ευβοίας, με φορείς διοργάνωσης τη Συνοδική Επιτροπή επί των αιρέσεων και την Ι. Μητρόπολη Χαλκίδος (31/10 – 4/11/2005). Θέμα της Συνδιάσκεψης είναι: «Πτυχές της ‘Νέας Εποχής’ - Απειλή αλλοιώσεως του Ορθοδόξου φρονήματος από το πνεύμα της ‘Νέας Εποχής’».

Σε μήνυμά του προς τα μέλη της Συνδιάσκεψης ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος επισήμανε ότι η λεγόμενη ‘Νέα Εποχή’ δεν είναι καθόλου νέα, αλλά μια επιστροφή στον παλαιό και αποτυχημένο συγκρητισμό της Ρωμαϊκής περιόδου. Δεν είναι μια μη δογματική αντίληψη, αλλά ένα συνονθύλευμα αποκρυφισμών και άθλιας παραφθοράς ανατολικών θρησκειών. Δεν είναι αναζήτηση της ουσίας πέρα από τον θρησκευτικό τύπο, αλλά υποδούλωση του ανθρώπου στις νοσηρές πρακτικές των γκουρού με σημαία ευκαιρίας. Δεν είναι άνοδος του πνεύματος αλλά καταβύθισή του στη σύγχυση της δοξασίας και της πλαστογραφίας. Πρόκειται για καθαρά αντιχριστιανικό ρεύμα, για σκοτοδίνη που επιχειρεί να αντικαταστήσει το λυτρωτικό έργο του Θεανθρώπου με ψευδοτεχνικές δήθεν αυτοσωτηρίας.

Και ξεκαθαρίζει: «Ο συγκρητισμός τον οποίον καλλιεργεί και προωθεί η ‘Νέα Εποχή’, δηλαδή η απαράδεκτη γιά κάθε Ορθόδοξο Χριστιανό άποψη ότι όλες οι θρησκείες είναι ‘πνευματικά μονοπάτια’, που οδηγούν όλα στο Θεό, προσκρούουν απολύτως στην πίστη και αυτοσυνειδησία μας.»

Κορυφή σελίδαςΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΣΤΟ ΒΟΛΟ

Στον Βόλο, Σλάβοι, Ρουμάνοι και Άραβες μετανάστες ή πρόσφυγες Χριστιανοί Ορθόδοξοι μπορούν να παρακολουθούν τη Θεία Λειτουργία στη γλώσσα τους, χάρη σε τρεις ομοεθνείς τους κληρικούς της Ι. Μητροπόλεως Δημητριάδος οι οποίοι λειτουργούν, δύο φορές το μήνα στις γλώσσες που αναφέραμε, ικανοποιώντας έτσι το θρησκευτικό αίσθημα δεκάδων Ορθοδόξων μεταναστών από το νομό Μαγνησίας αλλά και τους γύρω νομούς.

Χρήσιμη και άξια στήριξης κρίνεται η προσπάθεια αυτή, που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου.

Κορυφή σελίδαςΤΟ ΟΙΚΟΤΡΟΦΕΙΟ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΩΝ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Ξεκίνησε τη λειτουργία του, για το νέο Ακαδημαϊκό έτος, το οικοτροφείο για αλλοδαπούς υποτρόφους της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ο Αρχιεπίσκοπος τέλεσε τον αγιασμό (22/10/2005), και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τούς φοιτητές – υποτρόφους, ευλογώντας τους για τη νέα περίοδο των σπουδών που ξεκίνησαν στη χώρα μας.

Οι υπότροφοι της Εκκλησίας προέρχονται από πολλές χώρες. Ο αριθμός τους και η πολυεθνικότητά τους μαρτυρούν το ενδιαφέρον της Εκκλησίας μας για την προστασία και προβολή της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού μας, τόσο σε διορθόδοξο επίπεδο όσο και σε παγκόσμιο.

Κορυφή σελίδαςΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ

Τη σημασία της οικογένειας για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, κατά το κήρυγμά του στον Ι. Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Ελ. Βενιζέλου, 30/10/2005). Προσέθεσε ότι «αν θέλουμε μια συγκροτημένη οικογένεια, θα πρέπει να προσέξουμε να υπάρχει πρώτα απ’ όλα η ευλογία του Θεού στους κόλπους της, γιατί αν στηριζόμαστε αποκλειστικά στις δυνάμεις μας, τότε δε θα έχουμε καλό αποτέλεσμα…Τις περισσότερες φορές οι αιτίες των διαζυγίων οφείλονται στο γεγονός ότι ο ένας θέλει να επιβάλει στον άλλο τη δική του άποψη, ενώ η αγάπη δε διεκδικεί ποτέ τίποτα κι εκείνος που αγαπά δίνει…»

Σχολιάζοντας το ζήτημα των ελεύθερων συμβιώσεων ο Μακαριώτατος επεσήμανε ότι το ποσοστό τους στη χώρα μας δε ξεπερνά το 2,5% και ευχήθηκε να μη φτάσουμε στα ποσοστά που υπάρχουν σε άλλες χώρες, οι οποίες προβάλλονται ως δήθεν προοδευτικές και ουσιαστικά οδηγούν στη διάλυση του κοινωνικού ιστού, γεγονός που μπορεί να αποτελέσει δυναμίτιδα στα θεμέλια της οικογένειας.

Κορυφή σελίδας


ΣΧΟΛΙΟ


Περί προσηλυτισμού

Του Γ.Η. Κρίππα, Διδάκτορος Συνταγματικού Δικαίου
(Περιοδικό «Τόλμη», Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Τεύχος 18, Ιούνιος – Ιούλιος 2004)


Από αρκετού χρόνου η ελληνική διάταξις περί προσηλυτισμού βάλλεται από ορισμένην μερίδα (πάντα την ίδια), προβαλλομένου του επιχειρήματος ότι, αφ’ ενός η ελληνική διάταξις εξεδόθη επί κυβερνήσεως Μεταξά και αφ’ ετέρου ότι ο προσηλυτισμός διώκεται δήθεν μόνο εις την Ελλάδα και όχι εις άλλα κράτη. Το επιχείρημα περί «μεταξικού νόμου» είναι επιστημονικώς αστήρικτον, διότι δυοίν θάτερον: ή όλοι οι νόμοι της κυβερνήσεως Μεταξά πρέπει να καταργηθούν ή κανείς. Επιλεκτική επισήμανσις νόμων είναι επιστημονικώς απαράδεκτος και αποδεικνύει άγνοιαν των δεδομένων της νομικής επιστήμης. Άλλως θα έπρεπε να καταργηθούν και οι λοιποί νόμοι του Μεταξά (π.χ. ο Αστικός Κώδιξ, ο νόμος περί Τύπου, ο νόμος περί ΤΕΒΕ, Ι.Κ.Α. και πολλών άλλων ασφαλιστικών ταμείων…)

Το επιχείρημα περί του ότι δήθεν ο προσηλυτισμός δεν τιμωρείται εις τα άλλα κράτη της Ευρώπης και της Αμερικής, είναι εντελώς αβάσιμον και αποδεικνύει την παχυλήν άγνοιαν επί του προκειμένου των ταύτα υποστηριζόντων. Τα περί αυτού στοιχεία είναι άπειρα και ανέρχονται εις μεγάλην έκτασιν και, εάν τα παραθέταμε όλα, δε θα επαρκούσε ο χώρος του περιοδικού. Επιλέγομε, επομένως, τα κυριότερα:

Ευρωπαϊκόν Δικαστήριον Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Διά τριών αποφάσεών του δέχεται ότι ο αθέμιτος προσηλυτισμός απαγορεύεται και επί πλέον ότι ο ως άνω «μεταξικός» ελληνικός νόμος είναι σύμφωνος προς την Ευρωπαϊκήν Σύμβασιν Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και δεν την παραβιάζει…

Γαλλία: Το άρθρο 31 του νόμου περί θρησκευτικής ελευθερίας απαγορεύει ρητώς την χρήσιν αθέμιτων μεθόδων, διά των οποίων, επιδιώκεται όπως εξαναγκασθεί τρίτος εις το να μεταβάλει θρησκείαν. Η Γαλλική δε Δικαιοσύνη έχει κατ’ επανάληψιν κρίνει ότι ο προσηλυτισμός απαγορεύεται…

Γερμανία: Εις όλα τα εγχειρίδια του Συνταγματικού Δικαίου μνημονεύονται τρεις αποφάσεις που καταδικάζουν επί προσηλυτισμώ, η μία εις βάρος κρατουμένου αποπειραθέντος να προσηλυτίσει άλλον κρατούμενον εις άλλην θρησκείαν, η άλλη, εις βάρος αστυνομικού διανέμοντος φυλλάδια των μαρτύρων του Ιεχωβά και η τρίτη εις βάρος διδασκάλου επιδιώξαντος να προσηλυτίσει μαθητάς του εις ορισμένην θρησκείαν. Περαιτέρω, καταδίκαι επί προσηλυτισμώ από τα γερμανικά δικαστήρια υπάρχουν πάρα πολλαί, ιδία λόγω διανομής προσηλυτιστικών φυλλαδίων εις δρόμους…

Ιρλανδία: Διά της από 25/4/1997 αποφάσεως του Ανωτάτου Δικαστηρίου γίνεται δεκτόν ότι ο προσηλυτισμός είναι επικίνδυνος όταν προέρχεται από άλλην θρησκείαν. Η ιδία απόφασις δέχεται περαιτέρω ότι η απαγόρευσις προσηλυτισμού συνιστά ένα περιορισμόν της ελευθερίας εκφράσεως απολύτως επιτρεπτόν συνταγματικώς…

Η.Π.Α.: Ο προσηλυτισμός τιμωρείται διά ρητής διατάξεως του νόμου. Ο ίδιος νόμος προσθέτει ότι η καταδίκη και τιμωρία επί προσηλυτισμώ δεν προσκρούει εις το Σύνταγμα…

Συμπέρασμα: Είναι όχι μόνον ανακριβές αλλά και αντιεπιστημονικόν να λέγεται ότι ο προσηλυτισμός τιμωρείται μόνον εις την Ελλάδα και διά νόμου «μεταξικού», όταν το ίδιο το Ευρωπαϊκόν Δικαστήριον Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ρητώς αποφαίνεται ότι ο νόμος αυτός είναι σύμφωνος προς την Ευρωπαϊκήν Σύμβασιν Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και επί πλέον επικυρώνει τρεις καταδίκας επί προσηλυτισμώ εις την Ελλάδα κατ’ εφαρμογήν αυτού ακριβώς του νόμου…

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ