Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Πολιτιστικών Προγραμμάτων και Διαδικτύου της Εκκλησίας της Ελλάδος
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.


Τεύχος 279, 15 Δεκεμβρίου 2008            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ

ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΤΑΣΣΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

ΟΙ ΑΓΓΕΛΟΙ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ Η ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΛΑΪΟΥ

ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΡΑΝΟ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ


Ο Κλάδος Πολιτιστικών Προγραμμάτων
και Διαδικτύου σας ενημερώνειΥΜΝΟΙ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝΚατεβάστε Χριστουγεννιάτικη μουσική
από το τμήμα ψαλτικής του ecclesiaΕΙΔΗΣΕΙΣ


Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ

Ο Μακαριώτατος με άρθρο του στον Κόσμο του Επενδυτή επισημαίνει για τα γεγονότα των τελευταίων ημερών: «Τα παιδιά μας δεν είναι εξαγριωμένα χωρίς λόγο. Τα παιδιά μας δεν αμφισβητούν την αλήθεια, αλλά την προδοσία της», αναφέρει στην εφημερίδα. Οι νέοι ενστερνίζονται «τις ίδιες αρχές, αξίες και ιδανικά που ενέπνευσαν και έθρεψαν το γένος μας». Στρέφονται όμως «εναντίον όλων ημών που τους τα διδάσκουμε και συγχρόνως τα προδίδουμε ανερυθρίαστα και ασύστολα».

Μάλιστα, ασκεί σκληρή κριτική στην οικονομική πολιτική των τελευταίων κυβερνήσεων, καθώς επισημαίνει ότι είναι η γενεσιουργός αιτία της κρίσης.

«Πως να ζητήσουμε κατανόηση και θυσίες από τον λαό μας όταν οι εσαεί προτεινόμενες επί δεκαετίες λύσεις επαναλαμβάνουν κυνικά σενάρια μονόπλευρης λιτότητας; Όταν οι περιορισμοί και οι θυσίες επιβάλλονται μονομερώς, εξαιρώντας προκλητικά εκείνους προς τους οποίους θα έπρεπε καταρχήν να απαιτηθεί η συνεισφορά τους στην υπέρβαση της κρίσης;» διερωτάται ο Αρχιεπίσκοπος.

Κορυφή σελίδας


ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΤΑΣΣΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Θλίψη και συγκίνηση διακατέχουν τον Ελληνισμό για το θάνατο του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, ο οποίος απεβίωσε ύστερα από σκληρή μάχη με τον καρκίνο.

Την βαθιά του θλίψη για το θάνατο του Τάσσου Παπαδόπουλου εξέφρασε με γραπτή δήλωσή του ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος.

"Ο αείμνηστος Τάσσος Παπαδόπουλος σφράγισε με την όλη ζωή και την προσφορά του όλους τους αγώνες του λαού μας για την ελευθερία και τη Δημοκρατία. Δεν υπήρξε απλώς μια σπουδαία πολιτική προσωπικότητα του τόπου μας αλλά και ο Εθνικός Ηγέτης και ο μεγάλος πατριώτης ο οποίος στην κρίσιμη ώρα του εθνικού μας προβλήματος ανέλαβε προσωπικά τη μεγάλη ευθύνη στους ώμους του, διαφυλάσσοντας έτσι την κρατική μας οντότητα και διασώζοντας την πατρίδα μας", ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος.

Αναμφίβολα, προσθέτει, η ιστορία θα καταγράψει με χρυσά γράμματα το πολύμορφο και πολυσήμαντο έργο του Τάσσου Παπαδόπουλου.

Εκφράζοντας τα βαθύτατα συλλυπητήρια του προς τη σύζυγο και τα παιδιά του Τάσσου Παπαδόπουλου, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος εύχεται, όπως ο δικαιοκρίτης Θεός αναπαύσει την ψυχή του σε σκηνές δικαίων και ενισχύει και παρηγορεί τους οικείους του.

Κορυφή σελίδας


ΟΙ ΑΓΓΕΛΟΙ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και ο Σύλλογος των Φίλων του Β.Χ.Μ. παρουσιάζουν την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2008 και ώρα 11.30 το Ημερολόγιο για το έτος 2009, το θέμα του οποίου είναι οι «Άγγελοι».

Οι αγγελικές μορφές που συναντούμε στους εκθεσιακούς αλλά και στους αποθηκευτικούς χώρους του Βυζαντινού Μουσείου, αποκαλύπτουν ένα εξαιρετικά ευρύ φάσμα θεμάτων, καλλιτεχνικών ρευμάτων και αισθητικών προσεγγίσεων διαφορετικών τόπων και εποχών. Οι πάσης φύσεως μορφές των αρχαγγέλων, των αγγέλων, των Χερουβείμ, αποκαλύπτουν εύγλωττα έναν εικονογραφικό πλούτο που αποτυπώνεται με το πινέλο του αγιογράφου, τη βελόνα της κεντήστρας η το σφυρί του ασημουργού. Ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα από αυτές βλέπουμε φυλλομετρώντας το ημερολόγιο του Βυζαντινού Μουσείου για την νέα χρονιά.

Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται άγγελοι από έργα που προέρχονται από τις συλλογές τοιχογραφιών, εικόνων, υφασμάτων, χειρογράφων και χαρτώων αντικειμένων, μικροτεχνίας, πινάκων, αντιγράφων, καθώς και από τις σημαντικές συλλογές Λοβέρδου, Σαρόγλου και Πασσά. Άγγελοι που υμνούν τη γέννηση του Χριστού, που θρηνούν σε παραστάσεις Σταύρωσης, Αποκαθήλωσης η Επιταφίου, που κρατούν τα σύμβολα του Πάθους, άγγελοι σε παραστάσεις Κοίμησης, Ανάστασης, Ανάληψης, αγγελικές μορφές από Ανατολή και Δύση, οικείες μα και αναπάντεχες. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται άγγελοι δια χειρός Ανδρέα Ρίτζου, Εμμανουήλ Τζάνε, Ηλία Μόσκου, Στυλιανού Σταυράκη, Κωνσταντίνου Κονταρίνη, Κωνσταντίνου Κόνταρη, Αγήνωρα Αστεριάδη, Παντελή Ζωγράφου, Φώτη Κόντογλου και Δημήτρη Πελεκάση.

Το ημερολόγιο, που επιμελήθηκε ο ιστορικός του Βυζαντινού Μουσείου Στάθης Γκότσης, πωλείται στην τιμή των 15€. Διατίθεται στο Βυζαντινό Μουσείο, αλλά και σε βιβλιοπωλεία της Αθήνας και της περιφέρειας.

Την ίδια μέρα και ώρα, θα εγκαινιαστεί έκθεση με 21 από τα 62 έργα που κοσμούν το ημερολόγιο του 2009. Πολλά από αυτά εκτίθενται για πρώτη φορά, συγκροτώντας ένα πανόραμα διαφορετικών αντιλήψεων πάνω σε ένα θέμα διαχρονικό. Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό μέχρι και την Κυριακή 1η Φεβρουαρίου 2009 (καθημερινά από 8.30 έως 15.00, εκτός Δευτέρας).

Με αφορμή το θέμα του ημερολογίου, ο Σύλλογος Φίλων του Β.Χ.Μ. διοργανώνει από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο του 2009 κύκλο διαλέξεων, με τίτλο «Από τον κόσμο των αγγέλων», ενώ παρουσιάζει και το Γούρι (Τυχερό) για το 2009. Το γούρι είναι σχεδιασμένο από τον ζωγράφο του Βυζαντινού Μουσείου Δημήτριο Νικολιάνο και είναι εμπνευσμένο από διακοσμητικά μοτίβα της συλλογής μικροτεχνίας του Μουσείου. Διατίθεται σε περιορισμένο αριθμό τεμαχίων και κοστίζει 40€.

Κορυφή σελίδας


ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ Η ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΛΑΪΟΥ

Απεβίωσε, σε νοσοκομείο των Ηνωμένων Πολιτειών όπου νοσηλευόταν (έπασχε από καρκίνο), η ακαδημαϊκός και καθηγήτρια Βυζαντινής Ιστορίας στο Χάρβαρντ Αγγελική Λαΐου. Τα έργα της, δεκτά από τους μεγαλύτερους διεθνείς εκδοτικούς οίκους, αποτελούν αναφορά για την Ιστορία του Βυζαντίου, το οποίο έβλεπε όχι συνυφασμένο με τον σκοταδισμό η ως εχθρό του αρχαίου ελληνικού πνεύματος.

Μνημειώδες για τη μελέτη του βυζαντινού κόσμου είναι το τετράτομο έργο «Οικονομική Ιστορία του Βυζαντίου. Από τον 7ο έως των 15ο αιώνα», στο οποίο είχε τη γενική εποπτεία - έκδοση το ΜΙΕΤ όπως και η μελέτη της «Η αγροτική κοινωνία στην ύστερη βυζαντινή εποχή», βασισμένη σε απογραφές περιουσιακών στοιχείων λαϊκών και εκκλησιαστικών γαιοκτημόνων.

Γεννημένη στην Αθήνα το 1941, σπούδασε στο πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια απέκτησε διδακτορικό δίπλωμα από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ με ειδίκευση στη Βυζαντινή Ιστορία.

Ακαδημαϊκός και τακτική καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Harvard των ΗΠΑ στην έδρα της Βυζαντινής Ιστορίας (1981). Την περίοδο 1985-1988, διετέλεσε πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας του Harvard.

Το 1988, εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Το διάστημα 1989-1998, ήταν διευθύντρια του ερευνητικού κέντρου Βυζαντινών Σπουδών του Harvard, Dumbarton Oaks.

Δίδαξε, ως επισκέπτρια καθηγήτρια σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ και σε ακαδημαϊκά ιδρύματα και πανεπιστήμια της Ευρώπης. Εκτός από Βυζαντινή Ιστορία, έχει επίσης διδάξει την ιστορία της Ελλάδας, την εποχή της Κατοχής και του εμφυλίου πολέμου, την ιστορία της Δυτικής Ευρώπης κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα και την ιστορία των Βαλκανίων στους νεότερους χρόνους.

Διαβάστε στη Μυριόβιβλο κείμενα της Αγγελικής Λαΐου

Κορυφή σελίδας


ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟΚατά το τριήμερο από 16 έως 19 Δεκεμβρίου η Ζάκυνθος εορτάζει με κάθε επισημότητα τη μνήμη του Προστάτη και Πολιούχου της Αγίου Διονυσίου. Φέτος στις εορταστικές εκδηλώσεις θα προεξάρχει ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.

Δείτε το πλήρες πρόγραμμα στο ecclesia.gr


Κορυφή σελίδας


ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΡΑΝΟ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ

Αυτές τις μέρες θα γίνει, όπως κάθε χρόνο, στις ενορίες της Αρχιεπισκοπής μας ο Έρανος της Αγάπης. Ο Έρανος θα στηρίξει για το έτος που έρχεται το φιλανθρωπικό έργο, το οποίο επιτελείται τόσο σε κάθε ενορία χωριστά, όσο και στα ιδρύματα της Αρχιεπισκοπής. Οι ανάγκες των ανθρώπων είναι πολλές και μεγάλες, και θα ικανοποιηθούν στο μέτρο που όλοι εμείς θα ανταποκριθούμε και θα βοηθήσουμε.

Η χρονιά που φεύγει και η χρονιά που έρχεται συσσωρεύουν προβλήματα και δυσκολίες οικονομικές και κοινωνικές.

Σ’ αυτή την παγκόσμια οικονομική κρίση, που ήδη αγγίζει οδυνηρά τον τόπο μας, ο λαός του Θεού παρακολουθεί αμήχανος και ανήσυχος, με θλίψη και προβληματισμό όσα σκανδαλώδη και προκλητικά συμβαίνουν γύρω μας, ιδιαίτερα όταν στα φαινόμενα της παρακμής και της διαφθοράς εμπλέκονται δικαίως η αδίκως ονόματα κληρικών η εκκλησιαστικών φορέων.

Ανεξαρτήτως του τι θα αποδειχθεί τελικά˙ ανεξαρτήτως της συνέσεως και της ψυχραιμίας που οφείλουμε να επιδείξουμε μέχρι να ξεκαθαρίσει ο ορίζοντας˙ ανεξαρτήτως των ευθυνών που αναλογούν στον καθένα μας, καθώς όλοι συμμετέχουμε εκουσίως η ακουσίως στη λαίλαπα της εκπτώσεως των αρχών και των αξιών που μαστίζει τον τόπο μας˙ ανεξαρτήτως όλων αυτών και του σκανδαλισμού μας δεν μπορούμε να λησμονήσουμε ότι ως χριστιανοί έχουμε χρέος να συμπαρασταθούμε στους αναξιοπαθούντες αδελφούς μας.

Ο Κύριός μας, την γέννηση του οποίου υπό συνθήκες φτώχειας και ξενητείας θα γιορτάσουμε σε λίγες μέρες, μας άφησε συγκεκριμένες εντολές και παρακαταθήκες σχετικά με το χριστιανικό μας καθήκον προς τον δοκιμαζόμενο και εμπερίστατο αδελφό μας, τον φτωχό, τον γυμνό, τον πεινασμένο, τον άστεγο, τον άρρωστο, τον εγκαταλελειμμένο, τον φυλακισμένο, τον κάθε αναξιοπαθούντα. Και ήταν σαφής και κατηγορηματικός: Δεν μπορείτε να σωθείτε και να γίνετε κάτοικοι του παραδείσου αν αδιαφορήσετε για όλους αυτούς, γιατί ότι προσφέρουμε σε αυτούς το προσφέρουμε στον ίδιο τον Χριστό. «Εφ’ όσον εποιήσατε ενί τούτων των αδελφών μου των ελαχίστων, εμοί εποιήσατε» (Ματθ. 25, 40).

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών προσπαθεί να ανταποκριθεί σε αυτό το χρέος διατηρώντας ιδρύματα και δραστηριότητες με μοναδικό σκοπό την ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου και της δυστυχίας. Όμως οι ανάγκες είναι τεράστιες και οι οικονομικές μας δυνατότητες πολύ μικρότερες παρά τα φημολογούμενα και τα τεχνηέντως προβαλλόμενα. Αυτός είναι και ο λόγος που κάθε χρόνο αυτές τις ημέρες καθιερώθηκε ο Έρανος της Αγάπης, δια του οποίου ενισχύονται και μερικές φορές κατορθώνουν να επιβιώσουν οι προσπάθειες αυτές.

Δεν είναι όμως δυνατόν να εθελοτυφλούμε, να μην σεβόμαστε τον σκανδαλισμό των ανθρώπων, να μην κατανοούμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο λαός μας αυτήν την εποχή, και βέβαια δεν θεωρούμε σωστό να φέρουμε σε δύσκολη η και αναξιοπρεπή θέση τους Ιερείς μας, οι οποίοι ενδέχεται να γίνουν οι αποδέκτες προσβλητικών στάσεων από όσους ενοχληθούν όταν τους κτυπήσουμε την πόρτα για να συνεισφέρουν από το περίσσευμα η το υστέρημά τους στον Έρανο.

Αποφασίσαμε λοιπόν φέτος να μην γίνει ο Έρανος δια επισκέψεων στα σπίτια, αλλά να τοποθετηθούν κατάλληλα κουτιά στις Ενορίες, όπου ο καθένας θα μπορεί ελεύθερα να εκφράσει εμπράκτως την ευαισθησία του για τον πάσχοντα συνάνθρωπο, τη χριστιανική του αγάπη για τον δοκιμαζόμενο αδελφό.

Θέλω όμως να απευθύνω μία επιπλέον έκκληση. Φέτος ειδικά, ανεξάρτητα από πιθανούς πειρασμούς και σκανδαλισμούς˙ ανεξάρτητα από τη γνώμη εκείνων που διακηρύττουν ότι έχει κλονισθεί η εμπιστοσύνη του λαού στον κλήρο και το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας, θα ήθελα να σας παρακαλέσω και να σας προτρέψω να βοηθήσετε, ώστε η αγάπη του Θεού προς τους πάσχοντες συνανθρώπους μας να εκφρασθεί και φέτος έμπρακτα και γενναιόδωρα.

Στους χαλεπούς καιρούς μας, στους οποίους έχει ψυγεί η αγάπη των πολλών, ας φανερώσουμε ότι παρά την οικονομική κρίση έχουμε ακόμη υψηλές ευαισθησίες και ως λαός του Θεού παραμένουμε φιλάνθρωποι και μεγαλόψυχοι.

Κορυφή σελίδας

ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ