Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Πολιτιστικών Προγραμμάτων και Διαδικτύου της Εκκλησίας της Ελλάδος
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.


Τεύχος 278, 11 Δεκεμβρίου 2008            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ

ΣΕ ΚΛΙΜΑ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗΣ Η ΕΞΟΔΙΟΣ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΙΟΥ ΙΙ

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ


Ο Κλάδος Πολιτιστικών Προγραμμάτων
και Διαδικτύου σας ενημερώνει

ΑΡΧΑΙΑ ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΑΙ
ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΙ ΝΑΟΙ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ

Μήνυμα για συνεργασία όλων -κομμάτων, Εκκλησίας και πολιτών- προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση που διέρχεται η χώρα, έστειλε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος χθες από τη Μόσχα, όπου παρευρέθηκε στην εξόδιο ακολουθία του Μακαριστού Πατριάρχη Αλέξιου.

Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αφαιρέσει τη ζωή ενός ανθρώπου. Εγώ, βλέποντας όλα αυτά τα πράγματα, τα βιώνω συναισθηματικά σαν τον πατέρα εκείνον που το ένα του παιδί σκότωσε το άλλο, τον αδελφό του. Πρόκειται για μια τραγωδία, η οποία δεν θα λυθεί με το να καίμε και να καταστρέφουμε σπίτια ανθρώπων τόνισε ο Μακαριώτατος, προσθέτοντας ότι είναι γελασμένος όποιος νομίζει ότι μπορεί μόνος του να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση και τα μεγάλα προβλήματα.

Ο Μακαριώτατος εξέφρασε ακόμη την ελπίδα ότι θα ξεπεραστούν οι σημερινές δυσκολίες και αναρωτήθηκε εάν και κατά πόσον η διαπλοκή, η διαφθορά και η κρίση είναι μερικό και όχι γενικότερο φαινόμενο και τα πρόσφατα γεγονότα προϊόν μόνο αγανάκτησης. Η διαπλοκή και η διαφθορά δεν αφορά αυτούς που έχουν, αλλά και αυτούς που δεν έχουν, διότι μέσα στην Ελλάδα το διαπιστώνει κανείς σε όλα τα κλιμάκια και όπου βρεθεί, όλοι οι άνθρωποι αρέσκονται να εκμεταλλεύονται και τη διαπλοκή και τη διαφθορά. Ποιος, π.χ., δεν θα προτιμούσε σήμερα στην Ελλάδα με έναν πλάγιο τρόπο να πάρει τη θέση κάποιου άλλου και να διοριστεί, ποιος στην Ελλάδα σήμερα δεν θα ήθελε να μην περάσει τα γρανάζια, που πρέπει να περάσουν όλοι για να μπορέσει να φέρει γύρω το θέμα του, αλλά ακολουθεί διαφόρους δρόμους ώστε πλαγίως να κερδίσει την υπόθεση. Επομένως το θέμα είναι γενικότερο. Και νομίζω ότι αν δεν αλλάξει αυτός ο προσανατολισμός η κρίση δεν θα περάσει, σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος.

Κορυφή σελίδας


ΣΕ ΚΛΙΜΑ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗΣ Η ΕΞΟΔΙΟΣ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΙΟΥ ΙΙ

Η Ρωσία απέτισε τον ύστατο φόρο τιμής στον ορθόδοξο πατριάρχη Αλέξιο ΙΙ σε μία μεγάλης διάρκειας νεκρώσιμη ακολουθία κατά την οποία οι ομιλητές τον εξήραν το έργο του για την αναβίωση της χριστιανικής πίστης ύστερα από δεκαετίες κομμουνιστικού αθεϊσμού.

Η κυκλοφορία στους δρόμους της Μόσχας διακόπηκε και η κρατική τηλεόραση τροποποίησε το κανονικό της πρόγραμμα για να μεταδώσει τις εκδηλώσεις προς τιμήν του Πατριάρχη που εκοιμήθη την Παρασκευή σε ηλικία 79 ετών.

Ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ και ο πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν έφθασαν με τις συζύγους τους και στάθηκαν δίπλα στο φέρετρο του Πατριάρχη κρατώντας αναμμένα κεριά.

Οι πρόεδροι της Λευκορωσίας, της Αρμενίας και της Σερβίας και τουλάχιστον 11 μέλη του υπουργικού συμβουλίου της Ρωσίας μαζί με κορυφαίους αξιωματούχους του Κρεμλίνου ήταν παρόντες.

Στο κέντρο του καθεδρικού ναού του Χριστού Σωτήρος, το φέρετρο του Πατριάρχη, σκεπασμένο με ένα πράσινο, κόκκινο και λευκό σάβανο, ήταν τοποθετημένο πάνω σε ένα βάθρο και γύρω του υπήρχαν λευκά λουλούδια.

«Επί Αλεξίου, ο αριθμός των εκκλησιών πολλαπλασιάστηκε στις περίπου 30.000 και ο αριθμός των μοναστηριών σε 700 από 18» δήλωσε Ντμίτρι Σμιρνόφ, επικεφαλής της υπηρεσίας του Πατριαρχείου για συνεργασία με τον στρατό και τις δυνάμεις της τάξης. «Πρόκειται για ένα απίστευτο αριθμό, αλλά είναι αλήθεια» τόνισε.

Χιλιάδες πιστοί περίμεναν καρτερικά μέσα στο κρύο και την βροχή έξω από τον τεράστιο καθεδρικό ναό. Εκατοντάδες ακόμη περιμένουν έξω από τον Καθεδρικό Ναό των Θεοφανίων όπου θα ενταφιαστεί ο Αλέξιος αργότερα εντός της ημέρας Περισσότερα από 30 στεφάνια με λευκά και κόκκινα τριαντάφυλλα και κόκκινα γαρύφαλα υπήρχαν στην είσοδο του καθεδρικού.

Η Ιερά Σύνοδος θα ανακοινώσει την Τετάρτη την ημερομηνία για την σύγκληση του σώματος της ιεραρχίας της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας που θα εκλέξει τον επόμενο Πατριάρχη,τον 16ο από το 1589 που καθιερώθηκε ο τίτλος.

Κορυφή σελίδας


ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ

Χριστουγεννιάτικη συναυλία πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 15 Δεκεμβρίου, με πρωτοβουλία της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος για την ενίσχυση των σκοπών του Συλλόγου Φλόγα. Μια ιδέα του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου που ανέλαβε να υλοποιήσει με την ευλογία του ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Φαναρίου Αγαθάγγελος, Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού της Αποστολικής Διακονίας. Στη συναυλία «Το όνειρο των αγγέλων» οι φιλόμουσοι θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μερικά από τα πλέον λαμπρά έργα συμφωνικής μουσικής.

Στη βραδιά συμμετέχουν ο διεθνούς φήμης βαθύφωνος Δημήτρης Καβράκος και η διακεκριμένη υψίφωνος Έλενα Κελεσίδη οι οποίοι θα ερμηνεύσουν αγαπημένες άριες και δημοφιλή κομμάτια του κλασικού ρεπερτορίου στο πνεύμα των Χριστουγέννων, όπως επίσης και η διακεκριμένη ηθοποιός Κάτια Δανδουλάκη. Μαζί τους 300 συνολικά συντελεστές επί σκηνής: οι μουσικοί και χορωδοί της Συμφωνικής Ορχήστρας και της Χορωδίας του Δήμου Αθηναίων που παραχωρεί ευγενικά τα δύο σχήματα και οι Χορωδίες του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Εθνικού Ωδείου, οι οποίες συμπληρώνουν αρμονικά τη βραδιά υπό τη διεύθυνση του Μιχάλη Οικονόμου.Το πρόγραμμα περιλαμβάνει στο πρώτο μέρος, μεταξύ άλλων, τη δυναμική εισαγωγή από την όπερα Rienzi του Richard Wagner και τη Σουίτα σε Χριστουγεννιάτικα θέματα A Christmas Festival του Leroy Anderson. Ακολουθούν, η μελωδική Άγια Νύχτα του Franz Gruber, το «Βαλς των λουλουδιών» από το μπαλέτο Καρυοθραύστης του P.I. Tchaikovsky, το λυρικό Panis Angelicus του Cesar Frank, ενώ δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα «Κάλαντα» από το Δαχτυλίδι της Μάνας του Μανώλη Καλομοίρη.

Στο Φουαγιέ του Μεγάρου θα πωλούνται χριστουγεννιάτικα παραμύθια εκδόσεων της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, τα έσοδα των οποίων θα διατεθούν στην Φλόγα.

H Φλόγα είναι Σύλλογος Γονέων παιδιών που πάσχουν από καρκίνο και αγκαλιάζει χιλιάδες οικογένειες σε όλη την Ελλάδα. Σήμερα, 23 χρόνια μετά την ίδρυσή της, έχει εκπροσώπους που συμπαραστέκονται με πλούσια δράση στα άρρωστα παιδιά και στους γονείς τους στις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας.

Προπώληση εισιτηρίων στα ταμεία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών
(Β. Σοφίας και Π. Κόκκαλη, τηλ: 210 7282333).
Τιμές εισιτηρίων: 10€, 15 €, 30€, 43€, & 60€.

Κορυφή σελίδας

ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ