Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Πολιτιστικών Προγραμμάτων και Διαδικτύου της Εκκλησίας της Ελλάδος
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.


Τεύχος 272, 20 Νοεμβρίου 2008            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΛΑΜΠΡΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ

ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ ΣΤΟ ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ Δ.Ι.Σ.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΑΝΔΡΕΑ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟ

ΣΑΡΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΡΧΙΕΡΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΑΡΥΣΤΙΑΣ ΚΑΙ ΣΚΥΡΟΥ κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ


Ο Κλάδος Πολιτιστικών Προγραμμάτων
και Διαδικτύου σας ενημερώνει

Το έργο του Θεοφάνη στον Άγιο Νικόλαο Αναπαυσά και στη Σταυρονικήτα του Αγίου Όρους. Δείτε φωτογραφικό υλικό στο eikastikon

O Πρόναος τιμά τον αείμνηστο καθηγητή και μεγάλο δάσκαλο της Βυζαντινής Παιδείας Δημήτριο ΣοφιανόΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΛΑΜΠΡΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ

Ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Μιχάλης Λιάπης παρουσίασε χθες επαναπατρισθείσα βυζαντινή εικόνα της Αποκαθήλωσης, η οποία εκλάπη από την Ι. Μ. Τιμίου Προδρόμου Σερρών. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών.

Η εικόνα του 14ου αιώνος, με την παράσταση της Αποκαθήλωσης, είχε κλαπεί από την Ι. Μ. Τιμίου Προδρόμου Σερρών το Νοέμβριο του 1978 και εδέχθη επεμβάσεις συντήρησης, ώστε η διάθεσή της στο εμπόριο να καταστεί ευκολότερη.

Πληροφορίες για την εικόνα, έδωσε ο Διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη στην Αθήνα κ. Άγγελος Δεληβοριάς (Νοέμβριος 2002), ο οποίος ενημερώθηκε για τη διάθεσή της στην Αγορά από τον κ. Ιωάννη Πετσόπουλο (AXIA Art Consultants LTD – 121 Ledbury Road – London W11 2AQ), εκπρόσωπο, όπως φαίνεται, του «ιδιώτη – συλλέκτη», στα χέρια του οποίου ευρέθη το έργο.

Η Υπηρεσία, μη γνωρίζοντας, το όνομα του κατόχου της εικόνας, ζήτησε, μέσω της Πρεσβείας μας στο Λονδίνο, από τον εν λόγω έμπορο να συνδράμει στην έρευνα με την αποστολή όποιων στοιχείων κατέχει, που αφορούσαν στον «ιδιώτη – συλλέκτη», στην κατοχή του οποίου βρισκόταν η εικόνα, προκειμένου να κινήσει, μέσα από νομικές και διπλωματικές διαδικασίες, τη διεκδίκηση του έργου.

Ο έμπορος όμως δεν χορήγησε καμία πληροφορία στο Υπουργείο παρά την αποστολή σ’ αυτόν, μέσω της Πρεσβείας μας στο Λονδίνο, τον Μάρτιο του 2003, όλων των στοιχείων που τεκμηρίωναν την κλοπή από την Ι. Μ. Προδρόμου Σερρών και της σχετικής δημοσίευσης από τον P. MILJKOVI – PEPEK στο άρθρο του “Une icone bilaterale au Monastere Saint-Jean Prodrome, dans les environs de Serres” στο έγκριτο Cahiers Archeologiques 16 (1966), σ. 177-183.

Τα πρόσωπα, τα οποία ενεπλάκησαν στην κλοπή της εικόνας, καταδικάστηκαν σύμφωνα με τα Πρακτικά του Εφετείου Αθηνών (1984).

Το 2005, κλιμάκιο από την Ελλάδα, αποτελούμενο από εκπροσώπους του ελληνικού τμήματος της INTERPOL, της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής- Τμήμα 2ο Αρχαιοκαπηλίας και αρχαιολόγο του ΥΠΠΟ, επισκέφθηκε τη Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου και ενημέρωσε για την κλοπή και τον εντοπισμό της εικόνας όπως επίσης και για τη διεκδίκησή της, από την πλευρά του Υπουργείου Πολιτισμού.

Το 2006, εστάλη από τη Διεύθυνση Μουσείων Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, δια της Πρεσβείας μας στο Λονδίνο, φάκελος με πλήρη στοιχεία νομικής και επιστημονικής τεκμηρίωσης προς τη Μητροπολιτική Αστυνομία, διεκδικώντας την εικόνα. Παράλληλα ζητήθηκε από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ο διορισμός πληρεξουσίου δικηγόρου στη Μ. Βρετανία, για τη διεκδίκηση της εικόνας και την προώθηση της δικαστικής διαδικασίας, στην περίπτωση που ο αντίδικος δεν την παρέδιδε.

Για την εκπροσώπηση του Ελληνικού Δημοσίου, επελέγη ο δικηγορικός οίκος Stephenson Harwood.

Καθώς όμως, υπήρχε άρνηση από πλευράς του ελληνικής καταγωγής αντιδίκου να παραδώσει οικειοθελώς την εικόνα, το Ελληνικό Δημόσιο, δια του πληρεξουσίου δικηγόρου του και με τη συνεργασία της Πρεσβείας μας στο Λονδίνο, προέβη σε διαδικασίες δικαστικής διεκδίκησης.

Τόσο η πλήρης από πλευράς μας νομική τεκμηρίωση, στο πλαίσιο της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας και η επιστημονική τεκμηρίωση, όσο και η καταλυτική κατάθεση ως μάρτυρα βρετανού βυζαντινολόγου, οδήγησε την ακροματική διαδικασία της 29ης Σεπτεμβρίου 2008 στην απόδοση της εικόνας στο Ελληνικό Κράτος, και την καταβολή από τον αντίδικο του μεγαλύτερου μέρους των δικαστικών εξόδων του Ελληνικού Δημοσίου.

Η επιστροφή της εικόνας της Αποκαθήλωσης, πραγματοποιήθηκε από τη Μορφωτική Ακόλουθο της Πρεσβείας της Ελλάδος στο Λονδίνο στις 16 Νοεμβρίου 2008.

Η εικόνα θα συντηρηθεί στα εργαστήρια του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου και στη συνέχεια θα επιστραφεί στην Ι. Μ. Προδρόμου Σερρών, η οποία είναι και ο φυσικός της χώρος.

Κορυφή σελίδας


ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ ΣΤΟ ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ

Την πρότασή του για έκθεση όλων των γλυπτών του Παρθενώνα σε ενιαίο μουσειακό χώρο παρουσίασε ο υπεύθυνος της επιτροπής του Βατικανού για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς (ισοδυναμεί με υπουργείο), Φραντσέσκο Μπουρανέλι.

Σε ομιλία του στην πρεσβεία της Κροατίας παρά την Αγία Έδρα, υπογράμμισε ότι «ήρθε η ώρα να σκεφθούμε να δημιουργήσουμε το πρώτο Ευρωπαϊκό Μουσείο, που να χαίρει ενός διπλωματικού καθεστώτος, όπως οι διάφορες πρεσβείες. Να δημιουργήσουμε ένα χώρο, στον οποίο να εκθέσουν τα ευρήματα του Παρθενώνα όλα τα ευρωπαϊκά μουσεία που τα διαθέτουν, χωρίς να χάσουν τη νόμιμη ιδιοκτησία τους».

Ο χώρος αυτός, σύμφωνα με τον «υπουργό» του Βατικανού, είναι το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, το οποίο με αυτό τον τρόπο θα αποκτήσει ευρωπαϊκό... προφίλ. Σύμφωνα με την πρόταση του Μπουρανέλι, συντονιστικό ρόλο θα μπορούσε να αναλάβει ομάδα ειδικών, με μέλη επιλεγμένα από την ΕΕ.

Όπως τόνισε ο Ιταλός αξιωματούχος της Αγίας Έδρας, «με τον τρόπο αυτό θα σταλεί ξεκάθαρο μήνυμα ενότητας σε ευρωπαϊκό πλαίσιο, όχι μόνο στον τομέα της πολιτικής, αλλά και σ' εκείνον του πολιτισμού και θα ξεπεραστούν εγωισμοί και πάγιες θέσεις για απόλυτη ιδιοκτησία».

Ο Φρ. Μπουρανέλι δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι στο νέο αυτό ευρωπαϊκό μουσείο θα υπάρχει, ασφαλώς, και πτέρυγα με τα ευρήματα (μάρμαρα του Παρθενώνα) του Βρετανικού Μουσείου, κίνηση που θα αποκτούσε πολύ μεγαλύτερο βάρος από τις διάφορες προσωρινές εκθέσεις ευρημάτων στο εξωτερικό.

«Εκθέσεις, εκτός συνόρων, τις οποίες εγκρίνουν όλο και συχνότερα γνωστοί μουσειακοί οργανισμοί, όπως το Λούβρο, βάσει οικονομικών, κυρίως, κριτηρίων» διευκρίνισε.

Ο «υπουργός» του Βατικανού επισήμανε ακόμη ότι είναι διατεθειμένος να έρθει στην Αθήνα, για να παρουσιάσει πιο αναλυτικά την πρότασή του και ότι οι ως τώρα αντιδράσεις από τον ακαδημαϊκό, κυρίως, χώρο, ήταν θετικές.

Όσο για τη δυνατότητα να επεκταθεί η ίδρυση ενός «ευρωπαϊκού μουσείου» και για άλλες περιπτώσεις, ο υπεύθυνος της Αγίας Έδρας για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς σχολίασε ότι «εκείνη του Παρθενώνα είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση. Η συγκεκριμένη πρόταση ελπίζουμε να ανοίξει νέους ορίζοντες, αλλά δεν μπορεί, σίγουρα, να γενικευθεί».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κορυφή σελίδας


ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ Δ.Ι.Σ.

Συνήλθε χθες Τετάρτη, 19 Νοεμβρίου 2008, στην τρίτη τακτική Συνεδρία της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Κατά τη χθεσινή Συνεδρία :
Η Δ.Ι.Σ. επικύρωσε τα Πρακτικά της προηγουμένης Συνεδρίας.
Κατόπιν εισηγήσεως του Μακαριωτάτου Προέδρου, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος απεφάσισε την έκδοση δύο Τόμων :

Ο πρώτος θα περιέχει όλες τις Πανηγυρικές Ομιλίες των Καθηγητών των Θεολογικών Σχολών Αθηνών και Θεσσαλονίκης, οι οποίες έγιναν στο Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος, στην Ιερά Μονή Πεντέλης, κατά τους εορτασμούς του Ιερού Φωτίου, από το έτος 1926 που θεσπίστηκε ο εορτασμός μέχρι σήμερα.
Ο δεύτερος τόμος, ο οποίος θα εκδοθεί με ευθύνη της Συνοδικής Επιτροπής Κοινωνικής Προνοίας και Ευποιίας, θα περιέχει το πολυσχιδές Φιλανθρωπικό Έργο της Εκκλησίας μας, το οποίον επιτελείται τόσο υπό των κεντρικών Οργανισμών όσο και από τις κατά τόπους Ιερές Μητροπόλεις.

Επίσης ανεγνώσθησαν το από 14.11.2008 έγγραφο του Συνήγορου του Πολίτη προς το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, καθώς και το από 17.11.2008 Δελτίο Τύπου, σχετικά με την διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών στα Σχολεία. Σύμφωνα με αυτά υποστηρίζεται ότι η Ελλάδα υποχρεούται να συμμορφωθεί, με σχετική Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για την απαλλαγή μαθητών από την διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος υπενθυμίζει ότι η εν λόγω απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, με ειδική αναφορά μόνο στο μάθημα των Θρησκευτικών, δεν υπάρχει, σύμφωνα με εκτιμήσεις νομικών. Παρόμοιο γεγονός συνέβη στη Νορβηγία, όταν προσέφυγαν αλλόθρησκοι στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, καταγγέλοντας την χώρα, μόνον διότι δεν τους επέτρεπε ολική απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών αλλά τους επέτρεπε μόνον μερική. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατεδίκασε τη Νορβηγία γι’ αυτό τον λόγο, και μόνον. Προς την υποχρέωση αυτή η Ελλάδα έχει ήδη συμμορφωθεί από πολλών ετών και δεν ανακύπτει νέα υποχρέωση συμμορφώσεώς της.

Υπενθυμίζει επίσης ότι η διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη στη Χώρα μας.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ενημερώθηκε :
- από την Έκθεση που υπέβαλε η Ειδική Συνοδική Επιτροπή Λειτουργικής Αναγεννήσεως, περί του Ι´ Πανελληνίου Λειτουργικού Συμποσίου Στελεχών Ιερών Μητροπόλεων.
- από την Έκθεση που υπέβαλε η Συνοδική Επιτροπή επί των Αιρέσεων, περί των εργασιών της K´ Πανορθοδόξου Συνδιασκέψεως Εντεταλμένων Ορθοδόξων Εκκλησιών και Ιερών Μητροπόλεων δια θέματα Αιρέσεων και Παραθρησκείας, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Προκόπι Ευβοίας από 3 – 6 Νοεμβρίου 2008. Στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο υπεβλήθησαν και τα πορίσματα και οι προτάσεις της εν λόγω Συνδιασκέψεως.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ενέκρινε :
- την δωρεάν παραχώρηση λωρίδος ακινήτου ανήκοντος σε Ιερά Μονή της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας, προς διαπλάτυνση αγροτικής οδού.
- την σύσταση και λειτουργία Εκκλησιαστικού Ιδρύματος με την επωνυμία : «ΚΕΝΤΡΟΝ ΝΕΟΤΗΤΟΣ» της Ιεράς Μητροπόλεως Λευκάδος και Ιθάκης, καθώς και τον σχετικό Κανονισμό.
- τον κατάλογο των δικαιούχων του επιδόματος για το τρίτο τέκνο στη Θράκη, για το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου 2008. Οι οικογένειες που θα λάβουν το επίδομα είναι 906 και το ποσό ανέρχεται στα 196.772 ₠.

Τέλος η Δ.Ι.Σ. συζήτησε και έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

Κορυφή σελίδας


ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΑΝΔΡΕΑ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟ

Συνάντηση με τον υφυπουργό Παιδείας Ανδρέα Λυκουρέντζο, είχε το μεσημέρι της Τετάρτης ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Η συνάντηση πραγματοποιείται στη σκιά της απόφασης του Συνηγόρου του Πολίτη, η οποία δίνει στους μαθητές το δικαίωμα απαλλαγής από το μάθημα των Θρησκευτικών για λόγους συνείδησης, χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε δήλωση θρησκεύματος.
«Όλες οι δικαιολογίες που προβάλλονται είναι εκ του πονηρού και ότι είναι εκ του πονηρού είναι αποβλητέο» σχολίασε μετά τη συνάντηση του με τον υφυπουργό ο Μακαριώτατος.

Ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών κάλεσε τον συνήγορο του πολίτη να αποδείξει τους ισχυρισμούς του περί αποφάσεως του ευρωπαϊκού δικαστηρίου.
«Οι όποιες επιφυλάξεις εγείρονται δεν είναι σε θέση να αναιρέσουν το υποχρεωτικό του μαθήματος και την υποχρέωση στήριξης της διδασκαλίας του από την πολιτεία», τόνισε ο υφυπουργός Παιδείας.

Κορυφή σελίδας


ΣΑΡΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΡΧΙΕΡΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΑΡΥΣΤΙΑΣ ΚΑΙ ΣΚΥΡΟΥ κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ

Η Ιερά Μητρόπολη Καρυστίας και Σκύρου και ο Δήμος Κύμης πραγματοποιούν για τη συμπλήρωση σαράντα χρόνων αρχιερατείας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Σεραφείμ τιμητικές εκδηλώσεις στην Κύμη.

Το πρόγραμμα ξεκινά το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου, με το Μέγα Αρχιερατικό Εσπερινό στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου (ώρα ενάρξεως 5 μ.μ.).

Την επομένη, στις 7 Δεκεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί Αρχιερατικό Συλλείτουργο στο Μητροπολιτικό Ναό (ώρα ενάρξεως Όρθρου 7 π.μ.).
Ακολουθεί επίσημη τιμητική εκδήλωση στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως στην Κύμη (ώρα ενάρξεως 5 μ.μ.).

Κορυφή σελίδας

ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ