Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Πολιτιστικών Προγραμμάτων και Διαδικτύου της Εκκλησίας της Ελλάδος
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.


Τεύχος 271, 17 Νοεμβρίου 2008            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΤΗΣ Δ.Ι.Σ. ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΝΑ ΝΟΕΜΒΡΙΟ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΙΑΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

ΛΕΗΛΑΤΗΜΕΝΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΙ ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΗ ΚΥΠΡΟ

ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΤΑΙ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ ΕΣΤΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

«ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟΣΥΣΤΗΜΑ»


Ο Κλάδος Πολιτιστικών Προγραμμάτων
και Διαδικτύου σας ενημερώνει

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ερατώ, το ποιητικό βιβλίο του Δημήτρη Κοσμόπουλου, με τον τίτλο, Ανάστασις του Ανδρέα Ταρκόφσκι. Πρόκειται για είκοσι τέσσερα ποιήματα, που απαρτίζουν μια ενότητα. Στην ουσία, μέσα σε ένα, ενιαίο ποίημα, αποτελούμενο από είκοσι τέσσερα μέρη, επιχειρείται με όρους μουσικής κλίμακας, μια απόπειρα συνάντησης με τον κορυφαίο ποιητή του κινηματογράφου, Ανδρέα Ταρκόφσκι. Το σχέδιο είναι έργο του ζωγράφου Σωτήρη Σόρογκα

Διαβάστε στη Μυριόβιβλο ποίηση του Δημ. Κοσμόπουλου




ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΤΗΣ Δ.Ι.Σ. ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΝΑ ΝΟΕΜΒΡΙΟ


Συνήλθε σήμερα Δευτέρα, 17 Νοεμβρίου 2008, στην πρώτη τακτική Συνεδρία η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.


Κατά την σημερινή Συνεδρία :
Η Δ.Ι.Σ. επικύρωσε τα Πρακτικά της Εξουσιοδοτήσεως.
Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ενέκρινε:
- Τον Προϋπολογισμό εσόδων και εξόδων οικονομικού έτους 2009 της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών.
- Την συμμετοχή της Εκκλησίας της Ελλάδος στο 5ο Πανρωσικό – Πανορθόδοξο Συνέδριο Προσκυνηματικού Τουρισμού, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στη Μόσχα, την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2008.

Τέλος η Δ.Ι.Σ. συζήτησε και έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.
Μετά τη λήξη της Συνεδρίας, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος στο Συνοδικό Παρεκκλήσιο ετέλεσε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του κεκοιμημένου Μητροπολίτου πρώην Πατρών Νικοδήμου. Η εξόδιος Ακολουθία του εκλιπόντος Ιεράρχου θα τελεσθεί αύριο Τρίτη, 18 Νοεμβρίου και ώρα 12η μεσημβρινή, στον Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέου Πατρών. Την Διαρκή Ιερά Σύνοδο θα εκπροσωπήσει ο Συνοδικός Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης κ. Ιγνάτιος, ομιλητής δε ορίσθηκε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Προκόπιος Πετρίδης, συνεργάτης της Συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών θεμάτων.

Κορυφή σελίδας


ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΙΑΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Η Εκκλησία της Κύπρου, σε συνεργασία με την Κοινότητα του Αγίου Αιγιδίου, φιλοξενεί από την Κυριακή 16 Νοεμβρίου μέχρι και την Τρίτη 18 Νοεμβρίου, συνάντηση Διαθρησκευτικού Διαλόγου με τίτλο «Ο Πολιτισμός της Ειρήνης: Θρησκείες και Πολιτισμοί σε Διάλογο, αναζητώντας την ειρήνη από όλο τον κόσμο».

Στη Συνάντηση για την Ειρήνη, η οποία θα αποτελέσει σημαντικό βήμα στο διάλογο για τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή για τα σύνορα της ειρήνης, παρευρίσκονται θρησκευτικοί ηγέτες, αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, υπουργοί και πολιτικές προσωπικότητες ενώ τις εργασίες της θα παρακολουθήσουν λαϊκοί, άνθρωποι των γραμμάτων και δημοσιογράφοι από διεθνή ΜΜΕ.

Στο συνέδριο απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας. Θα συμμετάσχουν επίσης ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν, ο Μέγας Δούκας του Λουξεμβούργου, ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου, ο Πρόεδρος της Μάλτας, ο Πρόεδρος της Αλβανίας και ο Πρόεδρος της Βοσνίας Ερζεγοβίνης. Θα παρευρεθούν, επίσης, εφτά Υπουργοί, μεταξύ των οποίων και ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Μάρκος Κυπριανού, άλλες πολιτικές προσωπικότητες, καθώς και πέραν των χιλίων μελών της Κοινότητας του Αγίου Αιγιδίου.

Η τελετή έναρξης πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το απόγευμα ενώ τη Δευτέρα και την Τρίτη θα συγκροτηθούν οι Ομάδες Διαλόγου, στις οποίες θα πάρουν μέρος όλοι οι προσκεκλημένοι, άνθρωποι των γραμμάτων και πανεπιστημιακοί.

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος Β' είπε πως κάθε χρόνο η Καθολική Εκκλησία με την Κοινότητα του Αγίου Αιγιδίου διοργανώνουν ένα συνέδριο για την ειρήνη, στο οποίο εμπλέκονται όλες οι θρησκείες, "γιατί πιστεύουν ότι οι θρησκείες διαδραματίζουν ένα θετικό ρόλο όσον αφορά την ειρήνη". Επίσης, συνέχισε, στα συνέδρια αυτά καλούν και τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, προκαθημένους Εκκλησιών, τους επικεφαλής των άλλων θρησκειών, "ούτως ώστε να διαδραματίσουν και ένα θετικό ρόλο για την ειρήνη του κόσμου".

Στην Κύπρο μπορεί να υπάρχει ειρήνη, είπε ο Μακαριώτατος, "αλλά αυτή η ειρήνη επιτυγχάνεται κάτω από την απειλή των όπλων, διότι δεν μπορεί να ειρηνεύει ένας τόπος όταν έχει 200.000 πρόσφυγες και το 40% την πατρίδας μας βρίσκεται υπό κατοχή και με απειλή , ακόμη, να πάρουν και το υπόλοιπο. Δεν είναι αυτή την ειρήνη που θέλουμε. Θέλουμε την πραγματική ειρήνη, εκείνη που έφερε ο Χριστός ερχόμενος στο κόσμο, συμπλήρωσε ο Κύπρου Χρυσόστομος.

Όσον αφορά στις εργασίες του συνεδρίου, ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε την ετοιμότητα της Εκκλησίας της Κύπρου να φιλοξενήσει τη Συνάντηση. "Ηδη έχουμε κάνει όλες τις προετοιμασίες. Είμαστε πανέτοιμοι. Θα εκπροσωπηθούν σχεδόν όλες οι Ορθόδοξες Εκκλησίες. Θα αντιπροσωπευθεί δεόντως και η Καθολική Εκκλησία, όπως και οι Αγγλικανοί και οι Προτεστάντες. Θα έχουμε εκπροσώπους όλων των Θρησκειών, όπως του Ιουδαϊσμού με τον Αρχιραββίνο, ο οποίος θα βρίσκεται αυτές τις ημέρες στην Κύπρο, είπε.

Την ευχή η διεξαγωγή της Συνάντησης Διαθρησκευτικού Διαλόγου που οργανώνει η Κοινότητα του Αγίου Αιγιδίου στην Κύπρο, σε συνεργασία με την Εκκλησία της Κύπρου, να βοηθήσει στην "έναρξη διαλόγου ανάμεσα στην Κύπρο και την Τουρκία", εξέφρασαν εξάλλου ο Πρόεδρος της Κοινότητας του Αγίου Αιγιδίου Marco Impagliazzo και ο καθηγητής Mario Marazziti. Ευχήθηκαν επίσης "να τους επιτραπεί να συνεισφέρουν στην ανοικοδόμηση των χριστιανικών τόπων λατρείας που ρημάζονται στα κατεχόμενα".

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη, οι εκ των διοργανωτών ευχαρίστησαν την Εκκλησία της Κύπρου για την προσφορά της να φιλοξενήσει την 21η Συνάντηση Διαθρησκευτικού Διαλόγου και αναφέρθηκαν στην Κύπρο με το χαρακτηρισμό "νησί του διαλόγου".

Από τη Συνάντηση θα απουσιάζουν οι εκπρόσωποι της Τουρκίας, γεγονός που οφείλεται όπως είπαν οι διοργανωτές στη συνέντευξη Τύπου, στο ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει διπλωματικώς την Κύπρο.

Πρόσθεσαν, επίσης, ότι προσκάλεσαν προσωπικότητες όχι μόνον του μουσουλμανικού χώρου της Τουρκίας, αλλά και τον Αρχιραββίνο Κωνσταντινουπόλεως, στους οποίους όμως δεν επιτράπηκε να παρευρεθούν στην Κύπρο.

Αναφορικά με την απουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου, εξήγησαν ότι οφείλεται σε δυσκολίες πρωτοκόλλου, αφού ο Προκαθήμενος της ελλαδικής Εκκλησίας δεν έκανε ακόμη την κανονική επίσκεψή του στην αδελφή Εκκλησία της Κύπρου.

Σε σχέση με τη συμμετοχή της τουρκοκυπριακής κοινότητας στις εκδηλώσεις της Συνάντησης, οι διοργανωτές δήλωσαν ότι, σε συνεργασία με τις κυπριακές Αρχές, εξετάζεται το ενδεχόμενο μια από τις συνολικά τέσσερις συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης που προγραμματίζονται να διεξαχθεί στα κατεχόμενα.

Ο Πρόεδρος Marco Impagliazzo πρόσθεσε ότι το θέμα είναι λεπτό, διότι από τη μια όλοι θέλουν να συμμετάσχει η τουρκοκυπριακή κοινότητα στις εκδηλώσεις, αλλά πρέπει να αποφευχθούν εσφαλμένα μηνύματα "δήθεν αναγνώρισης μιας οντότητας που κανείς δεν αναγνωρίζει πλην της Τουρκίας".

Πηγή: Cyprus News Agency

Κορυφή σελίδας


ΛΕΗΛΑΤΗΜΕΝΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΙ ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΗ ΚΥΠΡΟ

Φωτογραφική έκθεση, με τίτλο «ΟΜΗΡΟΙ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ - Λεηλατημένοι εκκλησιαστικοί θησαυροί από την τουρκοκρατούμενη Κύπρο», παρουσιάζει στη Λευκωσία το Βυζαντινό Μουσείο του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, στο πλαίσιο της Διεθνούς Συνάντησης «ο Πολιτισμός της Ειρήνης. Θρησκείες και πολιτισμοί σε διάλογο», που διοργανώνεται από την Εκκλησία της Κύπρου σε συνεργασία με την Κοινότητα του Αγίου Αιγιδίου Ιταλίας.

Η έκθεση έχει ως θέμα τη λεηλασία της πολιτιστικής κληρονομιάς των τουρκοκρατούμενων περιοχών της Κύπρου από αρχαιοκάπηλους και συγκεκριμένα τον γνωστότερο από αυτούς τον Τούρκο Αϋντίν Ντικμέν.

Η έκθεση παρουσιάζει το εύρος της λεηλασίας από 50 διαφορετικούς ναούς από την Καρπασία και την Αμμόχωστο μέχρι τη Κυθραία, τη Λευκωσία, τον Καραβά και τη Μόρφου.

Από τις μεγαλύτερες υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας, στις οποίες εμπλέκεται ο Aydin Dikmen, είναι η λεηλασία των τοιχογραφιών του ναού του Αγίου Ευφημιανού στη Λύση και των εντοίχιων ψηφιδωτών του 6ου αιώνα από το ναό της Παναγίας Κανακαριάς στη Λυθράγκωμη.

Οι υποθέσεις αυτές οδήγησαν την Ιντερπόλ και τη Γερμανική Αστυνομία στα χνάρια του Aydin Dikmen. Τον Οκτώβριο και Νοέμβριο του 1997 διενήργησαν έφοδο σε διαμερίσματα που διατηρούσε ο Τούρκος αρχαιοκάπηλος στο Μόναχο. Ο αριθμός των έργων τέχνης που ανευρέθηκαν συγκλονίζει.

Πρόκειται, σύμφωνα με τον δρα Γιάννη Ηλιάδη, διευθυντή του Βυζαντινού Μουσείου, για έργα που προέρχονται από πενήντα περίπου διαφορετικούς λεηλατημένους ναούς στην τουρκοκρατούμενη Κύπρο, που έχουν πλήρως ταυτιστεί, ενώ, δυστυχώς, μεγάλο μέρος τους δεν έχει πλήρως ταυτολογηθεί λόγω ελλιπών αρχείων.

Από τα γνωστά έργα τέχνης ξεχωρίζουν τα τεμάχια ψηφιδωτών του 6ου αιώνα από την Παναγία Κανακαριά, τα σπαράγματα τοιχογραφιών από την Παναγία Αψινθιώτισσα στο Συγχαρί, όπως το κεφάλι του αγίου Ιγνατίου, τα σπαράγματα τοιχογραφιών από το ναό της Παναγίας Περγαμηνιώτισσας στην Ακανθού, που χρονολογούνται στο 12ο αιώνα, τα σπαράγματα τοιχογραφιών από το ναό Αγίας Σολομονής του 9ου αιώνα και τα σπαράγματα τοιχογραφιών από το ναό του Αντιφωνητή (περ. 1200 και τέλη 15ου αι.) καθώς επίσης ένας μεγάλος αριθμός εικόνων και παλαιά χειρόγραφα.

Χωρίς αμφιβολία η έφοδος της Γερμανικής Αστυνομίας στο Μόναχο έγινε πολύ αργά, αφού πιστεύεται ότι τεράστιος αριθμός άλλων θησαυρών είχε ήδη διοχετευτεί στην παράνομη αγορά έργων τέχνης. Στο Δικαστήριο της Βαυαρίας έχουν κατατεθεί ως τεκμήρια τα αρχεία που διατηρούσε ο Τούρκος αρχαιοκάπηλος.

Η λεπτομέρεια, ανέφερε ο Δρ Ηλιάδης, με την οποία διατηρούσε τα αρχεία του είναι πρωτοφανής: φωτογραφίες και σκίτσα πριν από την κλοπή των ψηφιδωτών και τοιχογραφιών, κατά τη διάρκεια της αφαίρεσής τους και μετά την αφαίρεσή τους, αλλά και αντίγραφα των ψηφιδωτών με σκοπό την πώλησή τους ως αυθεντικών στο παράνομο εμπόριο αρχαιοτήτων. Τα ψεύτικα πιστοποιητικά που διέθετε αποκλειστικά για τα αντίγραφα αποτελούν επαρκείς ενδείξεις για ένα καλά οργανωμένο έγκλημα.

H Γερμανική Δικαιοσύνη εκδικάζοντας την υπόθεση (2004) αποφάνθηκε ότι τα αποδεικτικά στοιχεία εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας σχετικά με τις κατασχεμένες αρχαιότητες δεν ήταν επαρκή για το σύνολο των αντικειμένων. Δεν ήταν δυνατόν άλλωστε η Εκκλησία της Κύπρου να είχε φωτογραφήσει έως το 1974 όλες, μία προς μία, τις τοιχογραφίες, ψηφιδωτά, χειρόγραφα, παλαίτυπα και ιερά σκεύη όλων των εκκλησιών, που λεηλατήθηκαν από τους αρχαιοκάπηλους, ώστε να κατέχει για κάθε ένα αντικείμενο αποδεικτικά στοιχεία.

Ενώ όμως το δικαστήριο πείστηκε για την κυπριακή προέλευση μόνο 169 αντικειμένων, η επιστροφή τους δεν στάθηκε δυνατή, λόγω της δυσχέρειας ανάλογων αποδεικτικών στοιχείων και για τα υπόλοιπα. Έτσι, έως σήμερα το σύνολο των κλαπέντων ευρίσκεται στο Μόναχο αναμένοντας την επιστροφή τους, όταν οι γερμανικές αρχές το επιτρέψουν.

Το 1979, το Τμήμα Αρχαιοτήτων της Κύπρου πληροφορήθηκε ότι τα ψηφιδωτά της εκκλησίας της Παναγίας της Κανακαριάς στη Λιθράγκωμη (επαρχία Αμμοχώστου) είχαν αφαιρεθεί. Η καταστροφή αυτή καταγγέλθηκε στην UNESCO, στο Συμβούλιο της Ευρώπης, στο Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στο Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Χώρων (ICOMOS) και στη Europa Nostra, αλλά και σε καθηγητές Βυζαντινής τέχνης παγκοσμίως.

Το 1983 επιστράφηκαν, μέσω Γερμανίας, και με τη μεσολάβηση εμπόρου τέχνης στο Λονδίνο, τα κλεμμένα μετάλλια με τις μορφές των αποστόλων Λουκά και Βαρθολομαίου, που αφαιρέθηκαν από την αψίδα της εκκλησίας.

Το 1988 εντοπίστηκαν τέσσερα τμήματα των ψηφιδωτών στην Ινδιανάπολη των ΗΠΑ, στην κατοχή της εμπόρου έργων τέχνης Peg Goldberg η οποία διατηρούσε γκαλερί. Η Peg Goldberg κατείχε παράνομα τα εξής τμήματα:

1. Το άνω τμήμα του στήθους του Αρχαγγέλου Μιχαήλ.
2. Το άνω τμήμα της παράστασης της Θεοτόκου και του Χριστού.
3. Τα μετάλλια που εικονίζουν τους απόστολους Ματθαίο και Ιάκωβο.

Η Κυπριακή Κυβέρνηση μαζί με την Εκκλησία της Κύπρου, ξεκίνησαν αμέσως δικαστικό αγώνα εναντίον της κ. Goldberg. Το δικαστήριο της Ινδιανάπολης και το Εφετείο στο Σικάγο πήραν την απόφαση όπως τα τέσσερα ψηφιδωτά επιστραφούν στο νόμιμο ιδιοκτήτη τους, δηλαδή στην Εκκλησία της Κύπρου. Τα ψηφιδωτά επιστράφηκαν το 1991 και σήμερα εκτίθενται στο Βυζαντινό Μουσείο του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ στη Λευκωσία.

Το Σεπτέμβριο του 1997 βρέθηκε και αποκτήθηκε το μετάλλιο με τη μορφή του αποστόλου Θαδδαίου και τον Οκτώβριο του ίδιου έτους βρέθηκε στην κατοχή του αρχαιοκάπηλου Aydin Dikmen από τη γερμανική αστυνομία το μετάλλιο με τη μορφή του αποστόλου Θωμά. Ένα μήνα μετά βρέθηκε και το δεξί χέρι του αρχαγγέλου Γαβριήλ και το αριστερό χέρι της Παναγίας.

Η εκκλησία του Αγίου Θεμωνιανού ή Ευφημιανού βρίσκεται περίπου 2 χιλιόμετρα στα ΝΔ του χωριού Λύση της επαρχίας Αμμοχώστου. Είναι ένα ιδιαίτερα μικρό λιθόκτιστο κτίσμα, μονόκλιτο με τρούλο και το εσωτερικό του κοσμείται με τοιχογραφίες του 13ου και 14ου αι. Η κτητορική επιγραφή που υπάρχει στη βάση της αψίδας αναφέρει ότι ο ναός ήταν αφιέρωμα του Λαυρέντιου, ιερομόναχου και ηγούμενου της μονής του Άγιου Ανδρόνικου, στον Άγιο Θεμωνιανό, έναν τοπικό άγιο.

Ο τρούλος της εκκλησίας εκοσμείτο με τοιχογραφία που παρουσιάζει το Χριστό Παντοκράτορα ο οποίος περιβάλλεται από αγγέλους, την Παρθένο Μαρία και τον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή. Επίσης απεικονίζεται η Ετοιμασία του Θρόνου της Δευτέρας Παρουσίας. Στην αψίδα απεικονίζεται η Παναγία Δεόμενη, μεταξύ των αρχαγγέλων Γαβριήλ και Μιχαήλ.

Οι τοιχογραφίες αυτές διατηρούνταν σε πολύ καλή κατάσταση αφού το 1972 το Τμήμα Αρχαιοτήτων είχε αναλάβει τη συντήρησή τους. Μετά την Τούρκικη εισβολή όμως, και πιο συγκεκριμένα, το 1984, οι τοιχογραφίες αποτοιχίστηκαν. Σύμφωνα με την εφημερίδα Herald Tribune (09.01.1994), το 1984 ένας Τούρκος λαθρέμπορος πούλησε δύο τοιχογραφίες που διατηρούνταν σε πολύ κακή κατάσταση λόγω της διάσπασής τους σε μικρότερα τμήματα. Οι τοιχογραφίες βρέθηκαν δήθεν τυχαία σε εγκαταλειμμένη εκκλησία στη Ν. Τουρκία. Το Τμήμα Αρχαιοτήτων απέδειξε ότι οι τοιχογραφίες αποτοιχίστηκαν βίαια από την εκκλησία του Αγίου Θεμωνιανού στη Λύση και μετά από χρονοβόρες διαπραγματεύσεις, συμφωνήθηκε ότι ανήκουν στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Κύπρου.

Οι τοιχογραφίες ανακτήθηκαν το 1984 από το Ίδρυμα Μενίλ (Μenil Foundation), στο Houston του Texas για την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου στην οποία ανήκουν. Οι τοιχογραφίες αυτές εκτίθενται στο Ίδρυμα Μενίλ.

(φωτογραφία: Κεφαλή αγγέλου από τον τρούλο του ναού του Αγίου Θεμωνιανού στη Λύση, 13ος αι.)

Από το www.Omogeneia.ana-mpa.gr

Κορυφή σελίδας


ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΤΑΙ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ ΕΣΤΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

«Ελλάδα – Βουλγαρία : Δρόμοι Πολιτισμού & Επικοινωνίας» είναι το θέμα των διήμερων εκδηλώσεων (17 και 18 Νοεμβρίου) που οργανώνει στη Σόφια το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού για τα εγκαίνια της Εστίας του στη Βουλγαρία που θα γίνουν από τον υπουργό Πολιτισμού κ. Μ. Λιάπη, στις 17 Νοεμβρίου, παρουσία του Προέδρου του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού καθηγητή κ. Γ. Μπαμπινιώτη.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει :

Συναυλία της Εθνικής Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Σόφιας με έργα Βαγγέλη Πετσάλη, Dimiter Christov, Carl Maria von Weber και P.I. Tchaikovsky υπό τη διεύθυνση του ʼλκη Παναγιωτόπουλου. Σολίστ: Παναγιώτης Γιαννακάκης (πιάνο) και Διονύσης Γραμμένος (κλαρινέτο) – κάτοχος του α'βραβείου του διαγωνισμού νέων μουσικών της Eurovision.

17 Noεμβρίου, Zala Bulgaria, ώρα 19:00

- ΓΕΦΥΡΕΣ : Έκθεση βιβλίου με μεταφράσεις λογοτεχνίας στις δύο γλώσσες (από τα ελληνικά στα βουλγαρικά και αντίστροφα) Πρόκειται για την έκθεση μιας συλλογής με ελληνικές μεταφράσεις σύγχρονων λογοτεχνικών έργων από τα βουλγαρικά, καθώς και βουλγαρικές μεταφράσεις από τα ελληνικά με την οποία το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού επιχειρεί μια προσέγγιση ανάμεσα στις δύο χώρες στον τομέα της λογοτεχνίας. Είναι οι πρώτες «γέφυρες» που άρχισαν να χτίζονται στα τέλη του εικοστού αιώνα και οι οποίες σταδιακά δίνουν το στίγμα του τωρινού λογοτεχνικού ενδιαφέροντος στη Βουλγαρία και στην Ελλάδα. Ανάμεσά τους, βιβλία του Ντιμίτερ Κίρκοφ, της Βέρα Μουταφτσίεβα και του Αντόν Ντόντσεφ, του Γιάννη Ρίτσου, του Οδυσσέα Ελύτη και της Ιωάννας Καρυστιάνη.

Δεδομένου ότι η μεγάλη μεταφραστική παραγωγή μέλλει ακόμη να αναφανεί, μια τέτοια συγκεντρωμένη παρουσίαση γίνεται αυτομάτως ώθηση, για εκδότες και μεταφραστές, για μελλοντική προώθηση του μεταφραστικού έργου στις δύο χώρες.

18 Νοεμβρίου - 31 Δεκεμβρίου, Εστία ΕΙΠ

- Βραδιά ποίησης και μουσικής
Ανάγνωση ποιημάτων Ελλήνων και Βούλγαρων ποιητών. Συμμετέχουν: Τίτος Πατρίκιος, Νάσος Βαγενάς, Ivan Theofilov και Sylvia Tsoleva.
Συναυλία με τις αδελφές Σουζάνα και Ελένη Βουγιουκλή με παραδοσιακά και λαϊκά τραγούδια από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Γιουγκοσλαβία, τη Ρουμανία, την Τουρκία, τον Εύξεινο Πόντο, την Κάτω Ιταλία, την Πορτογαλία.
18 Νοεμβρίου, Εστία ΕΙΠ

Κορυφή σελίδας


«ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟΣΥΣΤΗΜΑ»

Παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Κοντογιώργη «Το Ελληνικό Κοσμοσύστημα» (Τόμος Α΄) από τις εκδόσεις Ι. Σιδέρης θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 18 Νοεμβρίου στο βιβλιοπωλείο Ιανός. Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι Βύρων Θεοδωρόπουλος, Χάρης Παμπούκης, Θεόδ. Ζιάκας και Λαοκράτης Βάσσης. Ιανός στην Αθήνα Σταδίου 24, 6 μ.μ.
Διαβάστε στη Μυριόβιβλο έργα του Γιώργου Κοντογιώργη

Κορυφή σελίδας





ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ