Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Υπεύθυνος έκδοσης: Παν. Δρακόπουλος     Συντάκτης: Α.Ε.Ο.Τεύχος 27, 28 Οκτωβρίου 2005              Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Αρχιεπίσκοπος για τις μεταμοσχεύσεις

Απέρριψε το Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση του πρώην Αττικής

Δέν θα καταρρεύσει το σπίτι της Αγίας Φιλοθέης

«Η σκέψη μας κοντά στους νέους»

Εκπληκτική πρωτοβουλία παιδιών

Διαγωνισμός με θέμα τον Απόστολο Παύλο

Ο διαχριστιανικός διάλογος

Ο «Εφημέριος» ανανεώνεται

Ερώτηση για την καύση των νεκρώνΣΧΟΛΙΟ

Περί αποτεφρώσεως των νεκρών και πολιτικής κηδείαςΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗ ΔΩΡΕΑ ΟΡΓΑΝΩΝ

Την Εθνική ομάδα αθλητών που έχουν κάνει μεταμόσχευση συνάντησε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος (27/10/2005), την οποία και επήνεσε για τις επιδόσεις και τις διακρίσεις των μελών της στον αθλητικό χώρο, αλλά και στο στίβο της ζωής. «Είστε η απόδειξη», τόνισε, «για το πώς ένας άνθρωπος που έχει υποβληθεί σε μεταμόσχευση μπορεί να συνεχίσει τις δραστηριότητές του, όπως ένας υγιής. Η Εκκλησία πρώτη πήρε το λάβαρο αυτής της σταυροφορίας προκειμένου να παρακινήσει και να πείσει τον Ελληνικό λαό σχετικά με τη σπουδαιότητα της δωρεάς οργάνων…»

Από την πλευρά της η αρχηγός της αποστολής κ. Δέσποινα Κούτσαρη τόνισε ότι «Στόχος μας είναι να προβάλουμε την ιδέα της δωρεάς οργάνων. Με τους παγκόσμιους αγώνες η παγκόσμια ομοσπονδία αποσκοπεί να δείξει πόσο ευεργετικά είναι τα αποτελέσματα των μεταμοσχεύσεων, ούτως ώστε να παρακινήσει περισσότερους ανθρώπους να γίνουν δωρητές οργάνων.»

Κορυφή σελίδαςΑΠΕΡΡΙΨΕ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ πρώην ΑΤΤΙΚΗΣ

Απέρριψε το Σ.τ.Ε. (26/10/2005) την αίτηση του Μητροπολίτου πρ. Αττικής Παντελεήμονος, με την οποία επιχειρούσε να «παγώσει» την απομάκρυνσή του από τον Μητροπολιτικό θρόνο που έχει επιβάλει η Ιερά Σύνοδος. Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, δε μπορεί να ανασταλεί η απομάκρυνσή του, εφόσον αυτή αποσκοπεί στην αποκατάσταση της Εκκλησιαστικής τάξης και στην εύρυθμη λειτουργία της Μητροπόλεως, οι οποίες διασαλεύτηκαν με τη συμπεριφορά του.

Κορυφή σελίδαςΔΕΝ ΘΑ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΕΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΦΙΛΟΘΕΗΣ

Στην εφημερίδα «΄Εθνος» δημοσιεύθηκε ρεπορτάζ κατά το οποίο το σπίτι της αγίας των Αθηνών στην οδό Αδριανού θα καταρρεύσει, αφού «ούτε το Υπουργείο Πολιτισμού ούτε η Αρχιεπισκοπή κάνουν κάποια ενέργεια για την αναπαλαίωσή του». Το αληθές όμως είναι ότι η Αρχιεπισκοπή έχει από καιρό ενδιαφερθεί, όπως μας πληροφόρησε ο Πρωτοσύγκελλος π. Θωμάς Συνοδινός, και έχει αναθέσει στον αρχιτέκτονα καθ. του ΕΜΠ κ. Ιωάννη Κίζη τη μελέτη για την αποκατάσταση του οικήματος. Να ελπίσουμε ότι η εφημερίδα θα πληροφορήσει τους αναγνώστες της ;

Κορυφή σελίδαςΗ ΣΚΕΨΗ ΜΑΣ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ

Αναφερόμενος στους ποικίλους ηθικούς, σωματικούς και πνευματικούς κινδύνους που απειλούν να μάς απομακρύνουν από τη βάση της πίστης και της παράδοσή μας, ο Μακαριώτατος, έστρεψε την προσοχή του λόγου του προς τη νεολαία της πατρίδας μας, μιλώντας κατά τη Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου του ομωνύμου Δήμου (26/10/2005).

«Σήμερα», τόνισε, «η σκέψη μας στρέφεται σε όλα τα παιδιά του κόσμου, σ’ εκείνα που πεινούν, που είναι πρόσφυγες, διωγμένα από τις πατρίδες τους, στα παιδιά που γίνονται αντικείμενα εκμετάλλευσης από εκείνους που δεν έχουν καρδιά και ψυχή, στα άρρωστα παιδιά, που έπεσαν στα ναρκωτικά και κινδυνεύουν να χάσουν το όραμα της ζωής τους, στους νέους που δοκιμάζονται από την ανεργία. Η Χάρη του Θεού και η δύναμή Του μπορεί να στυλώσει την καρδιά τους και να σταθούν στα πόδια τους».

Καταλήγοντας, κάλεσε τους γονείς «εργάζεσθε νυχθημερόν για να ζήσουν τα παιδιά σας σε ένα καλύτερο κόσμο από τον δικό μας, για να τους παραδώσετε κάτι καλύτερο από εκείνο που παρέδωσαν σε εμάς οι πατέρες μας…»

Κορυφή σελίδαςΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΑΙΔΙΩΝ

Παιδιά του Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου της πόλης του Πολυκάστρου ανέλαβαν μια πρωτότυπη και αξιέπαινη πρωτοβουλία. Με σκοπό την ενίσχυση της ανεγέρσεως του Ενοριακού Ναού της Αγίας Τριάδος, κυκλοφόρησαν ένα τετραπλό CD με τίτλο «ΕΑΛΩ Η ΠΟΛΙΣ». Στην παραγωγή αυτή τα παιδιά απαγγέλλουν εκλεγμένα χωρία από ιστορικά μυθιστορήματα και έργα γνωστών συγγραφέων και ιστορικών όπως του Κώστα Κυριαζή (Κωνσταντίνος Παλαιολόγος), ενώ η αφήγησή τους συνοδεύεται με κατάλληλη μουσική υπόκρουση (π.χ. Στ. Σπανουδάκης, Ευ. Ρεμπούτσικα κ.α.) και ειδικά ηχητικά εφε που κάνουν πιο γλαφυρή τη διήγηση.

Σημαντικό τμήμα της όλης προσπάθειας αποτελεί το γεγονός ότι τα χρήματα για τα έξοδα της έκδοσης του τετραπλού CD καλύπτονται από έσοδα που προέρχονται κυρίως από εκθέσεις με εργόχειρα πάλι των παιδιών σε διάφορες πανηγύρεις της Μητροπόλεώς μας. Τα παιδιά με έργα τους, δηλαδή, είναι οι χρηματοδότες της έκδοσης! Περίπου 60 παιδιά εργάσθηκαν φιλότιμα παντοιοτρόπως για την παραγωγή του CD.

Σίγουρα η αποδοχή της έκδοσης από τον κόσμο θα αποτελέσει την καλύτερη επευφημία στην προσπάθεια αυτή των παιδιών. Για πληροφορίες: Ι. Ναός Αγ. Τριάδος Πολυκάστρου, τηλ.. 6975860817
Εμείς από τη στήλη αυτή ένα μπορούμε να πούμε: σας χαιρόμαστε, Ελληνάκια!

Κορυφή σελίδας«ΠΑΥΛΟΣ, ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ»

Πανελλήνιος μαθητικός διαγωνισμός με θέμα «Ο Απόστολος Παύλος, Απόστολος της Ελλάδος, Απόστολος της Ευρώπης», θα πραγματοποιηθεί το πρώτο πεντάμηνο του 2006 στα σχολεία της χώρας, ύστερα από πρόταση της Ιεράς Συνόδου, υπό την κοινή αιγίδα Αυτής και του Υπουργείου Παιδείας,

Σύμφωνα με έγγραφο που απέστειλε το Υπουργείο Παιδείας (24/10/2005) προς όλες τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, «ο διαγωνισμός απευθύνεται στους μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και σκοπό έχει να ευαισθητοποιηθούν και να ενεργοποιηθούν στην ανάδειξη της τοπικής, θρησκευτικής, πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς, όπως αυτή διαμορφώθηκε από την παρουσία του Αποστόλου Παύλου στις περιοχές από τις οποίες διήλθε»

Στόχοι του διαγωνισμού, η συμμετοχή στον οποίο είναι προαιρετική, είναι ν’ αναπτύξουν οι μαθητές γνήσιο ερευνητικό πνεύμα στην προσέγγιση της τοπικής ιστορίας, να εργαστούν, αξιοποιώντας την ομαδοσυνεργατική μέθοδο, για τη συστηματική και οργανωμένη συγκέντρωση, έρευνα, αξιολόγηση και παρουσίαση, με τη μορφή γραπτού δοκιμίου, αφίσας, φωτογραφίας, dvd, video, σημαινόντων θρησκευτικών μνημείων που σχετίζονται άμεσα με τον Απόστολο Παύλο, ν’ αναζητήσουν και προσεγγίσουν κριτικά τις υφιστάμενες ιστορικές πηγές, έγγραφα από τα τοπικά αρχεία, παλαιές εκδόσεις, ώστε να διαμορφώσουν το ιστορικό και πολιτιστικό προφίλ της περιοχής σε σχέση με τον Απόστολο Παύλο κ. άλ.

Κορυφή σελίδαςΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΔΙΑΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΩΝ ΔΙΑΛΟΓΩΝ

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος (20/10/2005) ημερίδα με θέμα τις δραστηριότητες της Συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων & Διαχριστιανικών σχέσεων για στελέχη – κληρικούς Ιερών Μητροπόλεων, καθώς επίσης και την πορεία των έξι Θεολογικών διαλόγων μεταξύ των Ορθοδόξων και των λοιπών Χριστιανικών δογμάτων.

Η συμμετοχή ήταν αξιοσημείωτη και κατά κοινή ομολογία η θεματολογία τής Ημερίδας υπήρξε απόλυτα επίκαιρη και αναγκαία για τον Ιερό Κλήρο. Πολλοί εξέφρασαν την επιθυμία να γνωρίσουν περισσότερα για τις εξωτερικές σχέσεις τής Εκκλησίας και επεσήμαναν την ανάγκη συνέχισης των νέων ανοιγμάτων της Εκκλησίας της Ελλάδος, με γνώμονα τη γνήσια παράδοση της πίστεώς μας και τα στοιχεία που απαρτίζουν την ελληνική μας ταυτότητα.

Κορυφή σελίδαςΟ «ΕΦΗΜΕΡΙΟΣ» ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ

Σε βαθμιαία ανανέωση της ύλης έχει αποδυθεί το περιοδικό «Εφημέριος». Η υπεύθυνη σύνταξης κ. Λίτσα Χατζηφώτη κάνει έργο αξιοπρόσεκτο και είναι βέβαιο ότι θα αποφέρει καρπούς. Στο τεύχος Σεπτεμβρίου, για παράδειγμα, επισημάναμε επιστολή του τότε Αρχιεπισκόπου Χρυσάνθου προς τους Ιεράρχες που ζητά να δείχνουν προσοχή στο περιβάλλον και να μεθοδεύσουν τη φροντίδα του. Πρόκειται για επιστολή του 1939, όταν η οικολογία δεν είχε ακόμη γεννηθεί... Τό περιοδικό κυκλοφορεί κάθε μήνα, και αναδημοσιεύεται στις σελίδες του ecclesia http://www.ecclesia.gr/greek/press/efimerios/index.htm.

Κορυφή σελίδαςΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΥΣΗ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Ερώτηση για την καύση των νεκρών στην Ελλάδα κατέθεσαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι Ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ, θέλοντας να εμφανίσουν το αντιεκκλησιαστικό τους μένος ως τάχα ευρωπαϊκή αντίληψη . Ερωτούν λοιπόν, για να μάθουν δήθεν, «κατά πόσο η πιθανή στο μέλλον νομοθετική ρύθμιση της καύσης των νεκρών πρέπει να συνδέεται με τη δήλωση των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων».

Υπενθυμίζεται ότι η Εκκλησία της Ελλάδος σαφώς έχει τοποθετηθεί κατά της καύσης των νεκρών, πράξης ειδεχθούς βίας κατά του σώματος, καθ’ όσον αφορά μέλη της Ορθοδόξου Εκκλησίας και αυτό γιατί η καύση αντιβαίνει τις αρχές που διέπουν την Ορθόδοξη παράδοση και πίστη στους αιώνες. Πέραν αυτού, ασφαλώς και στη χώρα μας πρέπει να διαμορφωθούν οι κατάλληλες νομοθετικές συνθήκες και οι υποδομές για την καύση εκείνων των οποίων οι θρησκευτικές τους απόψεις επιβάλλουν μια τέτοια κατάληξη (π.χ. Ινδουιστές).

Σε σχετική ημερίδα της Ιεράς Συνόδου (Αθήνα, 3/3/1999) ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος είχε τονίσει ότι «Από πλευράς Συνταγματικής και νομικής κατοχυρώσεως των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της διαθέσεως του σώματος εκάστου, σύμφωνα με το άρθρο 13 του Συντάγματος, οι υποστηρικτές επικαλούνται την συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθερία της θρησκευτικής συνειδήσεως και αξιώνουν, αντί της ταφής, την καύση. Εξ επόψεως συνταγματικής δύναται να υπάρχει δυνατότητα επιλογής από τους πολίτες, της δυνητικής και όχι υποχρεωτικής, καύσεως, ιδιαίτερα μάλιστα εις τους εξ αυτών αθέους, αιρετικούς, ετεροδόξους ή αλλοθρήσκους, τους αδιαφόρους και αποκομμένους από την Εκκλησία. Η επιλογή αυτή δεν δύναται να ισχύσει και για τα πιστά μέλη της Εκκλησίας, διότι δεν νοείται ένας πιστός Χριστιανός και μέλος της Ορθοδόξου Εκκλησίας, να διακηρύττει ότι αποδέχεται την διδασκαλία της Εκκλησίας, εξαιρουμένου του συγκεκριμένου σημείου.»

Κορυφή σελίδας


ΣΧΟΛΙΟ


ΠΕΡΙ ΑΠΟΤΕΦΡΩΣΕΩΣ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΚΑΙ «ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΗΔΕΙΑΣ»

Του Δρος Αναστασίου Μαρίνου, Αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας ε.τ. και Εδικού Επιστημονικού Συμβούλου της Ιεράς Συνόδου

Με τα άρθρα 14 &15 της προτάσεως Νόμου περί των Σχέσεων Εκκλησίας – Πολιτείας, που δημοσίευσε προσφάτως η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη, τίθενται για πολλοστή φορά τα ζητήματα της κοσμικής (μη θρησκευτικής) κηδείας και της αποτέφρωσης των νεκρών.

Και τα δύο όμως αυτά ζητήματα είναι ανύπαρκτα, διότι οι ως άνω δυνατότητες καλύπτονται από το άρθρο 13 του Συντάγματος περί θρησκευτικής ελευθερίας και δεν απαιτείται ειδικός νόμος. Άλλωστε, τα τελευταία χρόνια, οι νεκροί τριών γνωστών στελεχών του Κ.Κ.Ε. (Αυδής, Παπαρήγας, Φλωράκης) κηδεύτηκαν και ενταφιάσθηκαν χωρίς ιερολογία και ουδείς είπε τίποτα ή προέβαλε αντίρρηση, ούτε μπορούσε να προβάλει. Γιατί, λοιπόν, επανέρχονται; Η απάντηση είναι μία: Να διακηρυχθεί διά στόματος του νομοθέτου, ότι αναγνωρίζει την κατάργηση της θρησκευτικής τελετουργίας σ’ αυτές τις περιπτώσεις και έτσι να δημιουργηθούν εντυπώσεις στον απλό λαό. Η Εκκλησία δε μπορεί να αρνηθεί, σ’ όποιον θέλει ν’ αποτεφρωθεί ή να ταφεί χωρίς παπά, το δικαίωμα αυτό. Δικαίωμά του αναφαίρετο είναι, το οποίο ούτε η Πολιτεία δύναται να αφαιρέσει.

Τα αυτά ισχύουν και καθ’ όσον αφορά την δυνατότητα αποτεφρώσεως, η οποία ούτε απαγορεύεται, ούτε είναι δυνατόν να απαγορευτεί, διότι είναι απόρροια της θρησκευτικής ελευθερίας.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ