Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Πολιτιστικών Προγραμμάτων και Διαδικτύου της Εκκλησίας της Ελλάδος
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.


Τεύχος 269, 10 Νοεμβρίου 2008            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΝΕΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΑ ΟΙΝΟΦΥΤΑ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Η ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΕΩΣ

ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ Η ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

ΔΙΑΛΕΞΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΙΜΩΝΑ ΚΑΡΑ

ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΚΛΕΜΜΕΝΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

ΤΙΜΗ ΣΤΗ ΖΑΚΛΙΝ ΝΤΕ ΡΟΜΙΓΙ

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΚΑΤΗΧΗΤΩΝ


Ο Κλάδος Πολιτιστικών Προγραμμάτων
και Διαδικτύου σας ενημερώνει

Ειδικό αφιέρωμα
στον Άγιο Ιωάννη
τον Χρυσόστομο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΝΕΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΑ ΟΙΝΟΦΥΤΑ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

Ένα δημοτικό και ένα γυμνάσιο θα κτιστούν το επόμενο χρονικό διάστημα στην περιοχή των Οινοφύτων της Βοιωτίας, μετά από την ευγενική προσφορά του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου. Χθες ο Μακαριώτατος επισκέφθηκε την περιοχή με τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ευρυπίδη Στυλιανίδη.

Κορυφή σελίδας


ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Η ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΕΩΣ

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2008, η Ημερίδα για θέματα Ευρωπαϊκής Ενώσεως σε κληρικούς και συνεργάτες της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των Ι. Μητροπόλεων Αττικής και νησιών Αιγαίου Πελάγους, σε συνεργασία με τα Γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Ελλάδα.

Οι εργασίες της Ημερίδας άρχισαν στις 9 π. μ. με μήνυμα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερωνύμου ο οποίος μεταξύ άλλων ευχήθηκε η Ημερίδα αυτή όπως και τόσες άλλες που θα διοργανώσει η Ειδική Συνοδική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Ευρωπαϊκών Θεμάτων να σταθούν αφορμή έντονου ποιμαντικού προβληματισμού και να γίνουν ευκαιρίες αληθινής κατανοήσεως των προβληματισμών και προβλημάτων των άλλων και ειλικρινούς και γνήσιας επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων με την συνείδηση, ότι όλοι είμαστε παιδιά αγαπημένα και ευλογημένα της πρόνοιας του Θεού.

Ακολούθησε η προσφώνηση του Προέδρου της ως άνω Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ, ο οποίος αναφέρθηκε στους σκοπούς και την εξέλιξη της Ε.Ε. και υπογράμμισε ότι πρέπει να γνωρίζουμε τη σχέση της Εκκλησίας με την Ε.Ε. και το ρόλο της Εκκλησίας στην διαμόρφωση του Ευρωπαϊκού γίγνεσθαι .

Κατόπιν χαιρετισμό απηύθυναν οι Διευθυντές των Γραφείων της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Ελλάδα οι κ. κ. Ιερόθεος Παπαδόπουλος και Γεώργιος Κασιμάτης.

Στη συνέχεια ακολούθησαν οι εισηγήσεις:

1. Του Εντιμότατου κ. Ιωάννη Λιάκου, Διευθύνοντος Συμβούλου της Αναπτυξιακής Εταιρείας της Εκκλησίας της Ελλάδος με θέμα: Η Εκκλησία της Ελλάδος μπροστά στην πρόκληση του ΕΣΠΑ (Δ' ΚΠΣ).

Ο ομιλητής μεταξύ άλλων μίλησε για τις κρίσιμες παραμέτρους επιτυχίας της συμμετοχής της Εκκλησίας μας στο ΕΣΠΑ και επιγραμματικώς τόνισε τα εξής:

α) Κατάρτιση του "Επιχειρησιακού Σχεδίου της Εκκλησίας της Ελλάδος" για την περίοδο της υλοποίησης του ΕΣΠΑ
β) Διασφάλιση ενός ικανού αριθμού πιστοποιημένων Δικαιούχων
γ) Δημιουργία ενδιάμεσου φορέα Διαχείρισης για την υλοποίηση επιλεγμένων δράσεων της Εκκλησίας
δ) Άμεση ωρίμανση και προώθηση έργων και
ε) Συστηματική συνεργασία με τα όργανα της Πολιτείας και της Ε.Ε.

2. Του Εντιμότατου κ. Μαργαρίτη Σχοινά, Ευρωβουλευτή με θέμα: «Χρηματοοικονομική και απολογισμός της Ε.Ε».

Ο ομιλητής σχολίασε το πώς η Ευρωπαϊκή Ένωση και για ποιους λόγους χρηματοδοτεί έργα. Τόνισε ότι αυτό γίνεται με σκοπό την ανάπτυξη της περιφέρειας αλλά και την προώθηση του Διαπολοτισμικού διαλόγου.

3. Του Εντιμότατου κ. Κων/νου Μποτόπουλου, Ευρωβουλευτή με θέμα: «Τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα". Αναφέρθηκε στην πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ένταξη των νέων μελών κρατών στην Ε.Ε.. Επίσης στην ιστορική εξέλιξη του προοιμίου της Συνταγματικής Συνθήκης και μίλησε για τούς στόχους της Συνθήκης οι οποίοι είναι η Ειρήνη και η ανάπτυξη της Κρατών Μελών της Ε.Ε.

4. Του Ελλογιμωτάτου κ. Κων/νου Ζορμπά, Καθηγητή Θεολόγου - Κοινωνιολόγου με θέμα: «η διαφορετικότητα των Κρατών Μελών της Ε. Ε. και η προσφορά της Εκκλησίας». Τόνισε μεταξύ άλλων ότι η σχέση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδος - και γενικότερα του Χριστιανισμού - με την Ευρώπη έχει αποτελέσει αντικείμενο αρκετών μέχρι σήμερα μελετών.

Μετά τις εισηγήσεις ακολούθησε συζήτηση και ερωτήσεις από τούς εκπροσώπους των Ιερών Μητροπόλεων.

Κορυφή σελίδας


ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ Η ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Τα Ελευθέριά της εορτάζει αύριο η πόλη της Καστοριάς και παράλληλα η Ιερά Μητρόπολη Καστορίας τιμά τη μνήμη του Αγίου μεγαλομάρτυρος Μηνά.

Σήμερα, στις 6 το απόγευμα, στον Ιερό Ναό του Αγίου Μηνά Καστοριάς, θα τελεσθεί ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, συγχοραστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθίμου, Κερκύρας κ. Νεκταρίου και Καστορίας κ. Σεραφείμ, την οποία θα μεταδώσει απευθείας ο Ραδιοφωνικός Σταθμός της Εκκλησίας της Ελλάδος.

(φωτογραφία: Βημόθυρο με Τον Ευαγγελισμό, τελευταίο τέταρτο 15ου αι.)

Κορυφή σελίδας


ΔΙΑΛΕΞΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΙΜΩΝΑ ΚΑΡΑ

Διάλεξη για τον Σίμωνα Καρά, επ' ευκαιρία της επετείου των δέκα χρόνων από τον θάνατό του, δίνει ο Χαράλαμπος Σπυρίδης, καθηγητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η διάλεξη εντάσσεται στη σειρά «Επέτειοι», η οποία διοργανώνεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σε συνεργασία με τη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη». Η είσοδος είναι ελεύθερη. Στις 12/11, στις 19.00.

Ακούστε το μεγάλο δάσκαλο στο τμήμα ψαλτικής του ecclesia

Κορυφή σελίδας


ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΚΛΕΜΜΕΝΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

Αστυνομικοί της Σκότλαντ Γιαρντ, του τμήματος δίωξης αρχαιοκάπηλων και της παράνομης διακίνησης έργων τέχνης, παρέδωσαν στην εκπρόσωπο των ελληνικών αρχών, κ. Βικτόρια Σολομωνίδη, μορφωτική ακόλουθο στην πρεσβεία του Λονδίνου, την πολύ σημαντική σε θρησκευτική και χρηματική αξία εικόνα, με θέμα την Αποκαθήλωση του Χριστού, Βυζαντινής περιόδου, η οποία είχε κλαπεί το 1978 από το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στις Σέρρες.

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που το υπέροχο αυτό θρησκευτικό έργο επιστρέφει στο λαό της Ελλάδος όπου ανήκει. Καταβάλουμε μεγάλες προσπάθειες να περιορίσουμε το εμπόριο κλεμμένων πολιτιστικών θησαυρών και η αγορά του Λονδίνου είναι πολύ μεγάλη. Η εικόνα αυτή αξίζει όπως διαπιστώσαμε εκατοντάδες χιλιάδες λίρες», δήλωσε ο αστυνομικός της Σκοτλαντ Γιάρντ Ιαν Λοσον ο οποίος χειρίστηκε την υπόθεση.

Η εικόνα της Αποκαθήλωσης του Χριστού, μετά την κλοπή της μεταφέρθηκε στο Λονδίνο, κομμένη στα δύο για να χωράει σε βαλίτσα, και σε κάποια χρονική στιγμή βρέθηκε στην κατοχή Έλληνα ναυτιλιακού επιχειρηματία και συλλέκτη έργων σύγχρονων Ελλήνων ζωγράφων, ο οποίος πέθανε πριν από ένα χρόνο. Μήνες πριν από τον θάνατό του ο Έλληνας επιχειρηματίας, μέσω εμπόρου έργων τέχνης, προσέφερε την ιστορική αυτή εικόνα για πώληση στο Μουσείο Μπενάκη, όπου φυσικά αναγνωρίσθηκε ότι επρόκειτο για την κλεμμένη εικόνα από το μοναστήρι των Σερρών και ειδοποιήθηκε το Υπουργείο Πολιτισμού το οποίο έδωσε εντολή στη μορφωτική ακόλουθο στην πρεσβεία στο Λονδίνο κ. Βικτόρια Σολομωνίδου να καταγγείλει το γεγονός στη Βρετανή αστυνομία και να διεκδικήσει δικαστικά την επιστροφή της εικόνα στην Ελλάδα. Η Σκότλαντ Γιαρντ μετά από έρευνες και ανακρίσεις προχώρησε στην κατάσχεση της εικόνας μέχρι να εκδικασθεί η υπόθεση και συγκεκριμένα η αγωγή του ελληνικού κράτους εναντίον του γιου του Έλληνα εφοπλιστή στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου. Ο δικαστής που εκδίκασε την υπόθεση αποφάσισε την επιστροφή της εικόνας στην Ελλάδα και υποχρέωσε τον αντίδικο γιο του Έλληνα ναυτιλιακού επιχειρηματία να πληρώσει στην ελληνική πλευρά το ποσό των 40.000 λιρών για δικαστικά έξοδα. Ένας από τους μάρτυρες που κατέθεσαν στο δικαστήριο ήταν ο διακεκριμένος βυζαντινολόγος καθηγητής Ρ. Μακόρμακ, ο οποίος αποκάλυψε ότι είχε δει την εικόνα όταν την είχαν φέρει στο Λονδίνο κομμένη στα δύο. Ο κ. Μακόρμακ εκτίμησε τη χρηματική αξία της εικόνας στο ποσό του ενός εκατομμυρίου λιρών.

«Η επιστροφή της υπέροχης αυτής βυζαντινής εικόνα είναι ένα σημαντικό γεγονός για τον πολιτισμό μας. Το ελληνικό κράτος θα απασχολεί πάντα τους καλύτερους νομικούς και θα κάνει ότι μπορεί και χρειάζεται όταν πρόκειται για τη διεκδίκηση κλεμμένων θησαυρών της πολιτιστικής μας κληρονομιάς» δήλωσε η μορφωτική ακόλουθος κ. Βικτόρια Σολομωνίδη.

(φωτογραφία: Αποκαθήλωση του Κωνσταντίνου Κονταρίνη, μέσα του 18ου αι., συλλογή Βελιμέζη)

Κορυφή σελίδας


ΤΙΜΗ ΣΤΗ ΖΑΚΛΙΝ ΝΤΕ ΡΟΜΙΓΙ

Στην κορυφαία ελληνίστρια και ακαδημαϊκό Ζακλίν ντε Ρομιγί απονεμήθηκε το Βραβείο του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία. H βράβευση της ήδη πολυβραβευμένης ιστορικού έλαβε χώρα στην ελληνική πρεσβεία στο Παρίσι και πραγματοποιήθηκε από τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Σιούφα, παρουσία της Νίκης Γουλανδρή, φίλης και συνεργάτιδα της 95χρονης πρέσβειρας του Ελληνισμού. Η Ζακλίν ντε Ρομιγί έχει αφιερώσει τη ζωή της στη μελέτη και την προαγωγή του ελληνικού πολιτισμού.

H Ζακλίν ντε Ρομιγί γεννήθηκε στη Σαρτρ στις 26 Μαρτίου του 1913. Δίδαξε ως καθηγήτρια της αρχαίας ελληνικής γραμματείας στα πανεπιστήμια της Λιλ (1949-1957), της Σορβόνης (1957-1973) και στο Collège de France (1973-1984).

Όντας η πρώτη γυναίκα καθηγήτρια στο Collège de France, η Ζακλίν ντε Ρομιγί υπήρξε και η πρώτη γυναίκα μέλος της Académie des inscriptions et belles-lettres (1975), στην οποία και προήδρευσε κατά το έτος 1987. Υπήρξε μέλος της Ακαδημίας της Δανίας, της Βρετανικής Ακαδημίας, των Ακαδημιών της Βιέννης, των Αθηνών, της Νάπολης, του Τορίνο, των Κάτω Χωρών, της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών κ.ά. Είναι δόκτωρ honoris causa των πανεπιστημίων της Οξφόρδης, των Αθηνών, του Δουβλίνου, του Μόντρεαλ και του Γέιλ.

Το 1995 της δόθηκε η ελληνική υπηκοότητα και το 2001 ανακηρύχθηκε πρέσβειρα του Ελληνισμού.

Έχει τιμηθεί με το βραβείο Ambatiélos de l’ Académie des inscriptions et belles-lettres (1948), το βραβείο Croiset de l’Institut de France (1969), το βραβείο Langlois de l’Académie francaise (1974), το Grand Prix d’Académie της Académie francaise (1984), το βραβείο Ωνάσης (Αθήνα, 1995).

Στις 24 Νοεμβρίου του 1988 εξελέγη μέλος της Académie francaise στη θέση του Αντρέ Ρουσέν.
Μεταφράστρια των Ελλήνων κλασικών στα γαλλικά, δημοσίευσε πλήθος μελετών για την αρχαία ελληνική γραμματεία και ιστορία.

Κορυφή σελίδας


ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΚΑΤΗΧΗΤΩΝ

Λειτουργεί και φέτος το Φροντιστήριο Υποψηφίων Κατηχητών από την Αποστολική Διακονία. Η διάρκεια σπουδών είναι διετής και τα μαθήματα γίνονται κάθε Σάββατο.
Οι εγγραφές γίνονται καθημερινά μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, στο Γραφείο Κατηχήσεως και Νεότητος, και κάθε Σάββατο τις ώρες λειτουργίας του Φροντιστηρίου.
Για περισσότερες πληροφορίες στον τηλεφωνικό αριθμό:
210-72.72.347.

Κορυφή σελίδας

ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ