Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Πολιτιστικών Προγραμμάτων και Διαδικτύου της Εκκλησίας της Ελλάδος
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.


Τεύχος 265, 23 Οκτωβρίου 2008            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ Δ.Ι.Σ.

ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ

ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΞΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ


Ο Κλάδος Πολιτιστικών Προγραμμάτων
και Διαδικτύου σας ενημερώνει


Μεγάλο αφιέρωμα
στον Άγιο ΔημήτριοΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ Δ.Ι.Σ.

Αμέσως μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, στις καθιερωμένες ερωτήσεις των δημοσιογράφων απάντησε ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος.

Συγκεκριμένα ο Μακαριώτατος απάντησε σε όσους ζητούν τον χωρισμό Εκκλησίας-Κράτους καθώς δήλωσε πως «θα είναι σε βάρος του έθνους, η Εκκλησία δεν έχει τίποτα να φοβηθεί, υπάρχουν διακριτοί ρόλοι». Επίσης διευκρίνισε πως «η Ιεραρχία ποτέ δεν θα ζητήσει τον χωρισμό εκκλησίας-κράτους».
Σχετικά με την υπόθεση της Ι. Μονής Βατοπεδίου επανέλαβε πως θα περιμένει το αποτέλεσμα της δικαστικής έρευνας, υπογραμμίζοντας ότι λόγω του αυτοδιοίκητου του Αγίου Όρους ούτε το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει δυνατότητα παρέμβασης.
«Δεν είναι θέμα συνθημάτων και μπαλονιών. Τα συνθήματα είναι όμορφα αλλά δεν είναι δημιουργικά». Δεν παρέλειψε να ζητήσει από τον κόσμο να κατανοήσει πως «άλλο είναι η Εκκλησία και άλλο τα πρόσωπα».

Ο Μακαριώτατος ρωτήθηκε και για την επιστολή που η Δ.Ι.Σ. θα στείλει στον Υπουργό Παιδείας σχετικά με το θέμα της διδασκαλίας του μαθήματος των θρησκευτικών και επεσήμανε πως η Εκκλησία θα επιδιώξει να συζητήσει με τον Υπ. Παιδείας για το πώς θα αναβαθμιστεί το μάθημα τονίζοντας, «τα θρησκευτικά είναι πολιτισμός, είναι στόχος του ανθρώπου, αν τα πάρουμε ξερά δεν έχουν να μας προσφέρουν τίποτα».

Κορυφή σελίδας


ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ

Εορταστικές εκδηλώσεις με την επωνυμία «Δημήτρια 2008», πραγματοποιούνται έως την Τρίτη 28 Οκτωβρίου, στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου του Δήμου Αγίου Δημητρίου Αττικής.

Στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, στον Βύρωνα, με αφορμή τις εορταστικές εκδηλώσεις των «6ων Δημητρίων», έχει μεταφερθεί προς προσκύνηση των πιστών, η Θαυματουργός Εικόνα της Παναγίας της Τριχερούσης, η οποία είναι πιστό αντίγραφο της ίδιας εικόνος που φυλάσσεται στο Άγιον Όρος.
καθώς και η Τιμία Κάρα του Αγίου Παρθενίου(προστάτου των καρκινοπαθών) από την Ιερά Μονή Παναγίας Μακρυμάλλης Ψαχνών Ευβοίας.
Η θαυματουργός Εικόνα της Παναγίας της Τριχερούσης και η Τιμία Κάρα του Αγίου Παρθενίου θα παραμείνουν στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, στον Βύρωνα, μέχρι το πέρας των «Δημητρίων», Πέμπτη 30 Οκτωβρίου.

Σήμερα Πέμπτη, στις 6 το απόγευμα, θα τελεσθεί ο Εσπερινός και τα Εγκώμια προς την Υπεραγία Θεοτόκο.
Στις 7.25 το απόγευμα, θα μιλήσει ο Οσιολογιώτατος Αγιορείτης Γέροντας πατήρ Μωυσής, με θέμα:
«Η καλλιέργεια της καρδιάς»
Στις 8.15 το βράδυ, στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου ο Οσιολογιώτατος Γέροντας πατήρ Μωυσής, θα αναπτύξει διάφορα θέματα Ορθοδόξου Πνευματικότητας.
Των εκδηλώσεων προεξάρχει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ.

Με αφορμή τα Έβδομα Δημήτρια, στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Πειραιώς, θα μεταφερθεί σήμερα, Τετάρτη 22 Οκτωβρίου, στις 5.30 το απόγευμα, τεμάχιο ιερού λειψάνου του Αγίου Δημητρίου από την Ιερά Μονή Προφήτου Ηλιού Σαντορίνης.
Το Ιερό Λείψανο θα υποδεχθεί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ.
Στη συνέχεια, θα τελεσθεί η Ακολουθία του Εσπερινού και ο Παρακλητικός Κανόνας του Αγίου Δημητρίου.
Το Ιερό λείψανο θα παραμείνει στον εν λόγω Ναό μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης 28 Οκτωβρίου.

Για πρώτη φορά πραγματοποιούνται στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, στην Πετρούπολη Αττικής, μέχρι την Τρίτη 28 Οκτωβρίου, λατρευτικές εκδηλώσεις με την επωνυμία «Δημήτρια».

Σήμερα, στις 5 το απόγευμα, θα ψαλεί Ιερά Παράκληση προς την Φοβερά Προστασία. Στις 6 το απόγευμα, Θα ψαλεί ο Όρθρος της Μεγάλης Πέμπτης του Αγίου Δημητρίου.
Κατά τη διάρκεια του εορτασμού τίθεται προς προσκύνηση των πιστών, η Ιερά Εικόνα της Παναγίας της Φοβεράς Προστασίας, προερχόμενη από τον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ζωφριάς.
Δείτε το πρόγραμμα των εορτών στον Άγιο Δημήτριο της Θεσσαλονίκης.

Κορυφή σελίδας


ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΞΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Ο Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Καλαμάτας, θα φιλοξενήσει από την Παρασκευή 24 έως και το Σάββατο 1 Νοεμβρίου, τεμάχιο του Τιμίου Ξύλου, το οποίο φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας και Ναούσης.
Η υποδοχή του Τιμίου Ξύλου θα γίνει την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου, στις 6 το απόγευμα, στη συμβολή της οδού Νέδοντος με την πλατεία Αγίου Νικολάου.
Στη συνέχεια, θα τελεσθεί ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός.
Καθημερινά θα τελούνται από τις 7 το πρωί Όρθρος και Θεία Λειτουργία.
Στις 6 το απόγευμα, θα τελείται ο Εσπερινός και η Ιερά Παράκληση του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού.

Το Τίμιο Ξύλο θα παραμείνει στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Καλαμάτας έως τις 10 το πρωί του Σαββάτου 1 Νοεμβρίου.

Κορυφή σελίδας

ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ