Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Δημοσιογραφική Ομάδα Ραδιοφώνου της Εκκλησίας της Ελλάδος
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Τεύχος 261, 9 Οκτωβρίου 2008            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

 • ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ ΣΕ ΕΙΔΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΟ ΑΙΓΑΛΕΩ
 • ΤΟ ΛΕΙΨΑΝΟ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΤΟΥ ΣΑΡΩΦ ΣΤΟ ΙΕΡΟ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΟ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΟΥΜΕΛΑ ΣΤΟ ΜΕΝΙΔΙ
 • ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
 • ΟΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΤΙΜΗΣΑΝ ΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟ ΚΥΡΟ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ
 • ΔΥΟΜΙΣΗ ΤΟΝΟΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟΝ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ
 • ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΑΣΤΙΓΑ
 • 1o ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗ ΔΙΑΚΟΝΙΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
 • ΣΥΝΑΞΗ ΤΩΝ ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ


 • Ο Κλάδος Πολιτιστικών Προγραμμάτων
  και Διαδικτύου σας ενημερώνει  Στο πλαίσιο των 43ων Δημητρίων Θεσσαλονίκης η έκθεση «Σπύρος Παπαλουκάς: 1915-1956» εγκαινιάζεται στο Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Θεσσαλονίκης (Παλαιά Αλάνα Τούμπας).
  Δείτε το αφιέρωμα στο eikastikon  Λεών Σεστώφ

  “Σωκράτης και Άγιος Αυγουστίνος”
  Διαβάστε στο European spirit
  ΕΙΔΗΣΕΙΣ


  ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ ΣΕ ΕΙΔΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΟ ΑΙΓΑΛΕΩ

  Το 6θέσιο Ειδικό Σχολείο στο Αιγάλεω επισκέφθηκε χθες ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, παρουσία του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, προκειμένου να τελέσει τον Αγιασμό για την νέα εκπαιδευτική χρονιά, αλλά και να προσφέρει αναπηρικά αμαξίδια στα παιδιά.
  Ο Μακαριώτατος μαζί με τον Υπουργό ξεναγήθηκαν από τον Διευθυντή του σχολείου στις ειδικά διαμορφωμένες μαθητικές αίθουσες κι ενημερώθηκαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί, αλλά και οι γονείς των παιδιών.
  Αμέσως μετά ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους δεν έκρυψε την συγκίνησή του και τόνισε: «ερχόμαστε βοηθοί, συμπαραστάτες στο έργο που κάνει η πολιτεία και το Υπουργείο. Η εκκλησία πάντοτε - όσο μπορούσε, όσο μπορεί κι όσο θα μπορεί -, θα σταθεί πλάι στους ανθρώπους που υποφέρουν και ιδιαίτερα σ’ αυτήν την τάξη των παιδιών, που χρειάζεται βοήθεια. Τα λεφτά που διετέθησαν σήμερα δεν είναι ούτε του Αρχιεπισκόπου, ούτε άλλου φορέως, αλλά τα λεφτά του λαού τα οποία τα ρίχνουν στο παγκάρι ανάβοντας ένα κεράκι. Αυτά τα αμαξίδια είναι χρήματα από τα παγκάρια ορισμένων ναών και γίνονται καρπός αγάπης».
  Από την πλευρά του ο Υπ. Παιδείας κ. Στυλιανίδης δήλωσε τα εξής: «η πρωτοβουλία αυτή του Μακαριωτάτου δείχνει την πραγματικά συνεχιζόμενη προσπάθεια της εκκλησίας να σκύψει πάνω στα κοινωνικά προβλήματα και να στηρίξει κυρίως ζητήματα της νέας γενιάς. Φωτίζει ένα κομμάτι πολύ σημαντικό της εκπαίδευσης της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης.
  Μια κοινωνία που δεν ενδιαφέρεται για τα παιδιά με αναπηρία είναι και η ίδια ανάπηρη. Η σημερινή πρωτοβουλία του Μακαριωτάτου ουσιαστικά δείχνει τον δρόμο προς όλους τους δυνατούς της κοινωνίας μας να σκύψουν και να ενδιαφερθούν γι’ αυτά τα παιδιά.
  Ελπίζω το παράδειγμα της εκκλησίας να το παρακολουθήσουν όλες οι κοινωνικές και οικονομικές δυνάμεις του τόπου και να συμβάλουν μαζί με την πολιτεία στη επίλυση των προβλημάτων και αναγκών που έχει και η εκπαίδευση αλλά και αυτό το κομμάτι της νέας γενιάς
  ».

  Κορυφή σελίδας


  ΤΟ ΛΕΙΨΑΝΟ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΤΟΥ ΣΑΡΩΦ ΣΤΟ ΙΕΡΟ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΟ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΟΥΜΕΛΑ ΣΤΟ ΜΕΝΙΔΙ

  Με μεγάλη χαρά και συγκίνηση οι Ιερές Μητροπόλεις Αττικής και Μεσογαίας και Λαυρεωτικής υποδέχτηκαν το ιερό λείψανο του Αγίου Σεραφείμ του Σάρωφ, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο κειμήλιο της Ρωσικής εκκλησιαστικής παράδοσης.
  Το Ιερό Λείψανο τίθεται προς προσκύνηση των πιστών στο Ιερό παρεκκλήσιο Παναγίας Σουμελά, στο Μενίδι, όπου και θα παραμείνει εκεί μέχρι την Κυριακή 2 Νοεμβρίου.
  (τηλ. Παρεκκλησίου: 210-24.45.825)

  Για περισσότερες πληροφορίες
  www.imml.gr
  Eπικοινωνία:
  τηλ.: 210-6632687 & 210-6632276, εσ. 110 & 111
  e-mail: imml@imml.gr

  Κορυφή σελίδας


  ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

  Με τη μεγάλη έκθεση βυζαντινών και μεταβυζαντινών εικόνων «Από την Σάρκωση του Λόγου στη Θέωση του ανθρώπου» στο Εθνικό Μουσείο Tέχνης, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού αρχίζει στη Ρουμανία τη μορφωτική και πολιτιστική του δραστηριότητα.
  Η έκθεση αποσκοπεί να δείξει γιατί για τον Βυζαντινό κόσμο η ύπαρξη των εικόνων ήταν τόσο σημαντικό γεγονός. «Με την Σάρκωση του δευτέρου προσώπου της Αγίας Τριάδος, του Υιού και Λόγου του Πατρός, ο Θεός γίνεται άνθρωπος, παρεμβαίνει στην ιστορία, γίνεται ορατός από τους ανθρώπους», σημειώνει ο επιμελητής της έκθεσης καθηγητής κ. Νίκος Ζίας. «Η σχέση του ανθρώπου με τον Θεό παίρνει άλλη διάσταση. Ο Θεός γίνεται άνθρωπος χωρίς να χάσει όμως τίποτα από την θεότητα … Στην Βυζαντινή τέχνη, ο Χριστός εικονίζεται με την μορφή του ανθρώπου και με ορισμένα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά που καταγράφονται μάλιστα σε κείμενα από την πρώιμη βυζαντινή περίοδο … Η αισθητική μορφή που επιλέγει η Βυζαντινή Τέχνη για την απεικόνιση με την χρήση μόνο των δύο διαστάσεων της επίπεδης επιφάνειας του τοίχου και της εικόνας χωρίς την ψευδαίσθηση της τρίτης διάστασης με την μέθοδο της προοπτικής (γεωμετρικής και ατμοσφαιρικής), δίνει αμέσως στον πιστό την αίσθηση ότι δεν έχει μπροστά του μια ειδωλική παράσταση, όπως γίνεται με τον καθρέφτη και σήμερα με την φωτογραφία, αλλά κάτι διαφορετικό. Δεν απεικονίζεται βέβαια η θεία φύση, αλλά οπωσδήποτε ο πιστός αντιλαμβάνεται ότι η μη ρεαλιστική προσωπογραφία εμπεριέχει μιαν άλλη σημειολογία. Η διάσταση αυτή τονίζεται με το χρώμα που δεν αποσκοπεί στην απόδοση της φυσικής πραγματικότητας, αλλά να οδηγήσει σε μία υπερφυσική οντότητα».
  Οι 65 εικόνες της έκθεσης προέρχονται από το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο των Αθηνών, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης, το Μουσείο Βέροιας, το Μουσείο Καστοριάς και το Μουσείο Μπενάκη. Μια ιδιαίτερη ενότητα αποτελούν οι 14 εικόνες του Θεόδωρου Πουλάκη από την συλλογή Κοντομηνά, έργα που εικονογραφούν θέματα από την ΙΙαλαιά Διαθήκη. Οι εικόνες ανήκουν στην Μεταβυζαντινή Κρητική Σχολή όπου συνδυάζεται η Βυζαντινή τεχνοτροπία με τις επιδράσεις της Δυτικοευρωπαϊκής τέχνης.

  Κορυφή σελίδας


  ΟΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΤΙΜΗΣΑΝ ΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟ ΚΥΡΟ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ

  Με εντυπωσιακή συμμετοχή κόσμου πραγματοποιήθηκε το Σάββατο η παρουσίαση του βιβλίου «Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, παρακαταθήκη λόγων» στην Ξάνθη. Πάνω από 1200 άτομα παρευρέθηκαν στην αίθουσα του ξενοδοχείου «Ελισσώ», ενώ αίσθηση προκάλεσε ότι περίπου το 1/3 του κοινού ήταν μουσουλμάνοι!
  Ο μακαριστός είχε κάνει πολλά «ανοίγματα» στους Έλληνες μουσουλμάνους της Θράκης και στους θρησκευτικούς τους ηγέτες ως Αρχιεπίσκοπος, κάτι που όπως φάνηκε δεν ξέχασαν οι μουσουλμάνοι κάτοικοι της Ξάνθης.
  Το βιβλίο κυκλοφορεί στα μεγάλα και στα εκκλησιαστικά βιβλιοπωλεία. Σε πολλές περιπτώσεις διατίθεται κατόπιν παραγγελίας ενώ σύντομα ετοιμάζεται η τέταρτη έκδοσή του. Την 1η Νοεμβρίου οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με την παρουσίαση στο Βόλο, την πόλη που τόσο αγάπησε -αλλά και αγαπήθηκε- ο μακαριστός.

  Κορυφή σελίδας


  ΔΥΟΜΙΣΗ ΤΟΝΟΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟΝ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ

  1000 κουβέρτες, 1400 κονσέρβες, κιβώτια με φάρμακα, ρούχα, παπούτσια, κλινοσκεπάσματα και είδη εξοπλισμού διένειμε κλιμάκιο της ΜΚΟ «Αλληλεγγύη» σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Πατρών στον προσφυγικό καταυλισμό της Πάτρας.
  Πρόσφυγες και εκτοπισθέντες από τηv Περσία, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, οι οποίοι ζούνε σε άθλιες συνθήκες στον καταυλισμό του λιμανιού της Πάτρας, με ανακούφιση δέχθηκαν την προσφορά ανθρωπιάς που τους πρόσφερε σήμερα η «Αλληλεγγύη» με τη βοήθεια της τοπικής εκκλησίας.
  Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ιερά Μητρόπολη Πατρών παρέχει συσσίτιο καθημερινά στους εκατοντάδες πρόσφυγες του καταυλισμού και ήδη υπάρχει ο προγραμματισμός για ένα συντονισμένο σχέδιο δράσης μεταξύ της τοπικής εκκλησίας και της «Αλληλεγγύης», ώστε να υπάρξει πιο αποτελεσματική βοήθεια στο συγκεκριμένο πρόβλημα, που αποτελεί πληγή για την πόλη της Πάτρας.
  Η Αλληλεγγύη, πιστή στη δέσμευσή της να παρέχει υποστήριξη και ανακούφιση σε αναξιοπαθούντες αυτού του κόσμου, ανεξάρτητα από φυλή, θρησκεία και χρώμα, δεσμεύτηκε να συμβάλει με όποιο τρόπο μπορεί, ώστε η υποδοχή αυτών των συνανθρώπων μας να γίνεται με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες.

  Κορυφή σελίδας


  ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΑΣΤΙΓΑ

  Εκδηλώσεις ενάντια στη μάστιγα των ναρκωτικών πραγματοποιεί η Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς κάθε απόγευμα, μέχρι την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου, στην πλατεία Κοραή στο Κέντρο του Πειραιά.
  Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου, στις 7 το απόγευμα, στο αμφιθέατρο της Ιωννιδείου Σχολής, όπου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, θα κηρύξει την έναρξη ημερίδας, με θέμα: “Ναρκωτικά μια σύγχρονη μάστιγα”.

  Κορυφή σελίδας


  1o ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗ ΔΙΑΚΟΝΙΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

  Το πρώτο «Διεθνές Συνέδριο για την Ποιμαντική Διακονία στο Χώρο της Υγείας, του Οικουμενικού Πατριαρχείου» θα πραγματοποιηθεί στη Ρόδο μεταξύ 8ης και 12ης Οκτωβρίου του 2008. Σε αυτό θα λάβουν μέρος αντιπρόσωποι των Μητροπόλεων από όλο τον κόσμο που ανήκουν διοικητικά και πνευματικά στο Πατριαρχείο (κληρικοί, ιατροί και άλλοι που διακονούν στον ευαίσθητο τομέα της υγείας), καθώς και αντιπρόσωποι των Εκκλησιών της Ελλάδος, Αλβανίας και Κύπρου, ξένων ομολογιών και άλλων φορέων που σχετίζονται με την ποιμαντική διακονία του ασθενούς, αλλά και με την ιατρική και νοσηλευτική του φροντίδα.
  Διαβάστε το πλήρες πρόγραμμα

  Κορυφή σελίδας


  ΣΥΝΑΞΗ ΤΩΝ ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ

  Το Οικουμενικόν Πατριαρχείον, εν τοις πλαισίοις των εορτασμών του έτους 2008, το οποίον ως γνωστόν ανεκηρύχθη υπ' αυτού ως έτος αφιερωθέν εις τον Απόστολον Παύλον, συνεκάλεσεν εις την Πόλιν Σύναξιν των Προκαθημένων των ανά τον κόσμον Ορθοδόξων Εκκλησιών, μεταξύ 9-12 Οκτωβρίου.
  Εις την μείζονα και σημαντικήν ταύτην εκδήλωσιν, οριστικοποιήθη η προσωπική συμμετοχή των Πατριαρχών Αλεξανδρίας κ. Θεοδώρου (Αίγυπτος), Αντιοχείας κ. Ιγνατίου (Δαμασκός Συρίας), Ιεροσολύμων κ. Θεοφίλου, Μόσχας κ. Αλεξίου (Ρωσσία), ως και των Αρχιεπισκόπων Κύπρου κ. Χρυσοστόμου, Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ. Αναστασίου, Τσεχίας και Σλοβακίας κ. Χριστοφόρου και Φιλλανδίας κ. Λέοντος και του Μητροπολίτου Ταλλίνης και πάσης Εσθονίας κ. Στεφάνου. Αι Εκκλησίαι Σερβίας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας, Γεωργίας και Πολωνίας θα εκπροσωπηθούν δι' αντιπροσωπειών εξ αρχιερέων. Διαβάστε το πλήρες πρόγραμμα

  Κορυφή σελίδας

  ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

      


  ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ