Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Υπεύθυνος έκδοσης: Παν. Δρακόπουλος     Συντάκτης: Α.Ε.Ο.Τεύχος 26, 25 Οκτωβρίου 2005              Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ευρώπη –Τουρκία: Βίοι αντίθετοι

Οχι στην κατάλυση των θεσμών από το τηλεδικείο

Τα προβλήματα της ζωής στις μεγάλες πόλεις

Διαμαρτυρία της Ι. Συνόδου προς τον Υπουργό Υγείας

Η Εκκλησία για την ένταξη των μεταναστών στην κοινωνία μας

Η θέση της γυναίκας στην Εκκλησία

Αντίδοτο κατά του AIDS η πνευματική θεμελίωση

Τιμή σε διακεκριμένους ιερείςΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΥΡΩΠΗ – ΤΟΥΡΚΙΑ: ΒΙΟΙ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ

Μέρα με τη μέρα δικαιώνονται οι θέσεις του Αρχιεπισκόπου κ. Χριστοδούλου σχετικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Θέσεις που συμερίζονται οι λαοί της Ευρώπης, αν και οι ηγεσίες τους υποκύπτουν σε ξένες πιέσεις. Ο τουρκικός απολυταρχισμός, ουδεμία σχέση έχων με την ευρωπαϊκή παράδοση, χτύπησε ακόμη μια φορά: ο Αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας Σαμπάν Ντιζλί, μιλώντας από το βήμα του «9ου Διαλόγου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος και του Οικουμενικού Πατριαρχείου», που πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη (20/10/2005), υποστήριξε ότι «το Πατριαρχείο δεν έχει καμία σχέση με τους Έλληνες» και ότι ο Πατριάρχης δε θα πρέπει να χρησιμοποιεί τη λέξη «Οικουμενικό» όταν αναφέρεται στο Πατριαρχείο.

Σε δηλώσεις του ο Μακαριώτατος (21/10/2005) εξέφρασε τη λύπη του για τις θλιβερές δηλώσεις του Τούρκου επισήμου και τόνισε τη στήριξη όλων προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη, τον πρώτο Επίσκοπο της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Κορυφή σελίδαςΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΘΕΣΜΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΤΗΛΕΔΙΚΕΙΟ
ΤΑΥΤΙΣΗ ΑΠΟΨΕΩΝ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ

Στη γενικότερη ηθική σήψη της εποχής, αλλά και στην διαρκή προσπάθεια μερίδας των Μ.Μ.Ε. να εξευτελίζουν τους θεσμούς, αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, κατά το κήρυγμά του στο Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών (23/10/2005).

Παρετήρησε χαρακτηριστικά πως «όλοι οι θεσμοί έχουν εξευτελιστεί από αυτούς οι οποίοι έχουν αναλάβει έργο εισαγγελέως για όλη την Ελλάδα, μέσα από τα Μ.Μ.Ε. Και δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να κατεδαφίζουν τους θεσμούς του έθνους, το οποίο δε μπορεί να επιζήσει αν οι θεσμοί του καταλυθούν. Όποιος γκρεμίζει τους θεσμούς στη συνείδηση των ανθρώπων δεν το κάνει σε μια προσπάθεια ανόρθωσης και δεν είναι δυνατόν να νομίζει ότι με τον διασυρμό οδηγεί σε ηθική ανάκαμψη.»

Στο ίδιο μήκος κύματος μιλώντας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας δήλωσε από το Βέρμιο (23/10/2005): «Πρέπει να είμαστε προμαχούντες εναντίων των νέων ‘ηθών’ στην Ελληνική κοινωνία»

Κορυφή σελίδαςΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΜΕΛΕΤΑ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Ημερίδα, με θέμα «Προβλήματα του τρόπου ζωής των κατοίκων των μεγάλων πόλεων» διοργάνωσε η Ειδική Συνοδική Επιτροπή Θείας & Πολιτικής Οικονομίας (22/10/2005) στο Πολεμικό Μουσείο.


Κηρύσσοντας την έναρξη της Ημερίδας ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος σημείωσε ότι «Ζούμε σ’ ένα κόσμο πολύβουο και απρόσωπο, σ’ένα κόσμο που δρουν μηχανισμοί οι οποίοι εξωθούν στην υποκατάσταση του διαλόγου και της κριτικής σκέψης από την επανάληψη συνθημάτων, μηχανισμοί που θέλουν να οδηγήσουν τον άνθρωπο στη μαζοποίηση, στην απώλεια της προσωπικότητας και να τον υποχρεώσουν να κατευθύνεται από το συναίσθημα της αγέλης. Αυτές τις μεθοδεύσεις πρέπει η Εκκλησία να μη τις βλέπει παθητικά, αλλά να αντισταθεί συτστηματικά, διασώζοντας το πρόσωπο του ανθρώπου και την αξία του.»

Αναπτύσσοντας ιδιαίτερα το φαινόμενο της αστικοποίησης, υπέδειξε: «Στο φαινόμενο της αστικοποίησης συνυπάρχουν θετικά και αρνητικά στοιχεία και το χαρακτηριστικό αυτό παρατηρείται και επί του θρησκευτικού πεδίου. Η αστικοποίηση δεν προκαλεί μόνον τάσεις θρησκευτικής διαφοροποίησης και αποχρωματισμού, αλλά παρέχει και δυνατότητες για την ανανέωση του χριστιανικού βίου και την ενίσχυση της Εκκλησίας και του έργου της.»

Κορυφή σελίδαςΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

Επιστολή διαμαρτυρίας απέστειλε η Ι. Σύνοδος (20/10/2005) προς τον Υπουργό Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Νικήτα Κακλαμάνη, για την απόφασή του να μη συμπεριλάβει εκπρόσωπο της Εκκλησίας στο Δικοικητικό Συμβούλιο του Εθνικού Συμβουλίου Κοινωνικής Φροντίδος, υπό τη νέα του ονομασία Ινστιτούτο Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης, λόγω μειώσεως του αριθμού των μελών του.

Στην επιτολή της η Ι. Σύνοδος τονίζει ότι «Ταύτην την διαμαρτυρίαν καταθέτομεν εις Υμάς λόγω του γνωστού και τεραστίου φιλανθρωπικού και προνοιακού έργου, το οποίον η Εκκλησία της Ελλάδος επιτελεί καθημερινώς και εξ αιτίας αυτού δύναται ίνα μετέχει εις την χάραξιν της κοινωνικής πολιτικής εις την Πατρίδα ημών.»

Κορυφή σελίδαςΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έμπρακτα αποδεικνύει η Εκκλησία μας τη διάθεσή της να συμβάλει στην ομαλότερη ένταξη των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία. «Προς αυτή την κατεύθυνση, η «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» της Εκκλησίας της Ελλάδος, σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μεταναστεύσεως, διοργανώνει, τα τελευταία δύο χρόνια, μαθήματα πολιτισμικού προσανατολισμού. Στο πλαίσιο των συγκεκριμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, οι μετανάστες, σε όποια ηλικία κι αν βρίσκονται, δε μαθαίνουν μόνο την ελληνική γλώσσα, αλλά επίσης την παράδοση και τον πολιτισμό της χώρας μας, ώστε με μεγαλύτερη ευκολία να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία. της Ελληνικής κοινωνίας. Η ανταπόκριση των μεταναστών στα συγκεκριμένα προγράμματα είναι εντυπωσιακή, καθώς, σε κάθε αίθουσα διδασκαλίας, υπάρχει πλέον πληρότητα.» (Από την εφημερίδα «Πολίτης», 24/10/2005)

Κορυφή σελίδαςΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Η Ειδική Συνοδική Επιτροπή Λειτουργικής Αναγεννήσεως κατέθεσε στην Ι. Σύνοδο (27/9/2005) τα πορίσματα του Ζ΄ Πανελληνίου Λειτουργικού Συμποσίου Στελεχών Ι. Μητροπόλεων, που πραγματοποιήθηκε στο Νέο Προκόπιο Ευβοίας (19 – 22/9/2005).

Μεταξύ των πορισμάτων κορυφαία θέση καταλαμβάνει το θέμα της ιερωσύνης των γυναικών, για την οποία ισχύουν τα αποφασισθέντα από την Ι.εραρχία περί του προσφερομένου από τις γυναίκες μεγάλου έργου στην Εκκλησία, καθώς και περί της ευχέρειας του κάθε Επισκόπου για την καθιέρωση Διακονισσών στα Μοναστήρια της επαρχίας του.

Κορυφή σελίδαςΑΝΤΙΔΟΤΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ AIDS Η ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ

Αυτό τόνισε ο Μακαριώτατος σε μήνυμά του προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNICEF κ. Λάμπρο Κανελλόπουλο, με την ευκαιρία εκδήλωσης με θέμα: «Ενωθείτε για τα παιδιά, ενωθείτε κατά του AIDS», που πραγματοποιείται στην Αθήνα (25/10/2005)

«Το πρόβλημα», τόνισε, «δεν αντιμετωπίζεται και η λύση του δεν εξαντλείται μόνο με τεχνικές μεθόδους. Προϋποθέτει μια βαθιά πνευματική θεμελίωση, όπως την ορίζει ο Ευαγγελικός λόγος του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, η Χριστιανική μας διδασκαλία. Η εγκράτεια, που πολλοί δεν την κατανοούν ή την περιφρονούν, μπορεί να συμβάλει κατά πολύ στην δυναμική αντιμετώπιση του προβλήματος. Αξιοποιείστε την αρετή αυτή, διότι η ίδια είναι “παθών αλλοτρίωσις και ζωής πνευματικής αρχή”.»

Κορυφή σελίδαςΤΙΜΗ ΣΕ ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥΝ ΙΕΡΕΙΣ

Στην απονομή της ανώτατης τιμητικής διάκρισης της Εκκλησίας της Ελλάδος, του Χρυσού Σταυρού του Αποστόλου Παύλου, προχώρησε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος (20/10/2005), ύστερα από σχετική απόφαση της Δ.Ι.Σ.

Ο Μακαριώτατος τίμησε τον Αρχιμ. Νεκτάριο Μηλιώνη, εφημέριο του αντικαρκινικού νοσοκομείου «Άγιος Σάββας» για την πολύχρονη, ανιδιοτελή και θυσιαστική του διακονία στον νοσηλευτικό αυτό ίδρυμα, καθώς και τον Πρωτ. Κυριακό Τσουρό, Γραμματέα της Συνοδικής Επιτροπής επί των αιρέσεων, για την πολύχρονη και καρποφόρο διακονία του στον αντιαιρετικό αγώνα.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ