Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Ε.Α.Ο.Τεύχος 255, 11 Ιανουαρίου 2008            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΤΗΝ ΟΙΚΙΑ ΤΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ

60.000 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ ΜΙΚΡΟΟΦΕΙΛΕΤΩΝ

ΣΟΒΑΡΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΚΥΠΡΟΥ


Ο Κλάδος Πολιτιστικών Προγραμμάτων
και Διαδικτύου σας ενημερώνει


Το περιβάλλον και το πρόσωπο

Προσχέδιο για το πρόβλημα του ανθρώπου
στον Ντοστογιέφσκυ
Αθανασίου (Γιέφτιτς), Επισκόπου Χβόσνου
Η τέχνη του πορτρέτου

Δείτε το αφιέρωμα στο eikastikon
(φωτογραφία: ο Ιωάννης Συκουτρής
από τον Λυκούργο Κογεβίνα)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΣΤΗΝ ΟΙΚΙΑ ΤΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ

Την Ιερά Σύνοδο ενημέρωσε ο Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου, Αρχιμ. Κύριλλος Μισιακούλης (10/1/2008), σχετικά με τα όσα τού ανέφεραν οι θεράποντες ιατροί του Μακαριωτάτου για την πορεία της υγείας του Αρχιεπισκόπου κ. Χριστοδούλου.
Το βασικότερο σημείο της ενημέρωσης, σύμφωνα με σχετικό Δελτίο Τύπου, ήταν ότι «ο Μακαριώτατος, μεταξύ της μεταφοράς του στο νοσοκομείο ή της παραμονής του στην κατοικία του, εδήλωσε σαφώς ότι επιθυμεί να παραμείνει στην κατοικία του, όπου και θα συνεχίσει την νοσηλεία του»

Κορυφή σελίδας


60.000 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ ΜΙΚΡΟΟΦΕΙΛΕΤΩΝ

Την εόρτια – πατρική πρωτοβουλία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Χριστοδούλου, να δοθεί το ποσό των 30.000 ευρώ από το κεντρικό ταμείο της Εκκλησίας για την αποφυλάκιση μικροοφειλετών, επισφράγισε η Ιερά Σύνοδος με σχετική απόφασή Της (9/1/2008).
Παράλληλα, η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να χορηγηθούν άλλα 30.000 ευρώ, για τον ίδιο ακριβώς σκοπό, μέσω του Μητροπολίτου Κασσανδρείας κ. Νικοδήμου, στον Αρχιμανδρίτη Γερβάσιο Ραφτόπουλο, το έργο και η συμπαράσταση του οποίου στους φυλακισμένους και τις οικογένειές τους, επί σειρά ετών, είναι μνημειώδες και έχει τύχει της τιμής και του επαίνου, όχι μόνο της Εκκλησίας της Ελλάδος, αλλά και της Ακαδημίας των Αθηνών.

Κορυφή σελίδας


ΣΟΒΑΡΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΚΥΠΡΟΥ

Σοβαρότατες καταγγελίες και αποκαλύψεις για την παραβίαση των ανθρωπίνων και θρησκευτικών δικαιωμάτων των Ελληνοκυπρίων στην κατεχόμενη Κύπρο από τις Τουρκικές δυνάμεις κατοχής, έκανε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος (9/1/2008).
Ο κ. Χρυσόστομος αναφέρθηκε σε περιστατικό που συνέβη ανήμερα τα Χριστούγεννα στην κατεχόμενη Καρπασία: «Τα Χριστούγεννα πήγε ο Επίσκοπος Καρπασίας στη Καρπασία για να λειτουργήσει και δεν τον άφησαν να λειτουργήσει! Κατέβηκε από τον θρόνο προς το Ιερό για να κοινωνήσει, αφού δεν τον άφησαν να λειτουργήσει και τον εμπόδισαν να πάρει την Θεία Κοινωνία και τελικά, μετά από μια οδυνηρή διαδικασία, τού επέτρεψαν να κοινωνήσει!...
… Μέσα στην Εκκλησία ήταν η αστυνομία και δεν τον άφηνε να κινηθεί ούτε στο εσωτερικό της… Δεν μπορούν αυτά τα θέματα να περνούν απαρατήρητα. Γι’ αυτό θα διαμαρτυρηθούμε, με όλη τη δύναμη της ψυχής μας. Δεν πρόκειται να αφήσουμε ανενόχλητους τους Τούρκους, δεν είναι κατάσταση αυτή!
»
Στη συνέχεια, ο Μακαριώτατος κ. Χρυσόστομος αναφέρθηκε στην προσφυγή της Κυπριακής Εκκλησίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της Τουρκίας, επειδή αυτή παρεμποδίζει την επιδιόρθωση των κατεστραμμένων Εκκλησιών στην κατεχόμενη Κύπρο και την ελευθερία των πιστών να ασκούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα. «Δεν πρόκειται να αφήσουμε ήσυχους τους Τούρκους…», κατέληξε.

Κορυφή σελίδας

ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΓΝΩΜΕΣ

«... οι δυνάστες του κόσμου τούτου νομίζουν ότι αν αδικούν, αν βασανίζουν, αν σκοτώνουν χιλιάδες ή και εκατομμύρια ανθρώπων θα αλλάξουν την ιστορία, θα επιβάλουν τη θέληση τους, θα διορθώσουν το σχέδιο του Θεού, θα γίνουν κοσμοκράτορες και θα εξοντώσουν καθένα άνθρωπο, τον οποίο ιδεολογικά κρίνοντες χαρακτηρίζουν εχθρό τους. Στον 20ό αιώνα η ανθρωπότητα γνώρισε τα πιο απάνθρωπα τέτοιας φύσης καθεστώτα στην Ιστορία της. Όμως τα καθεστώτα αυτά πέρασαν, καταποντίστηκαν, κατέρρευσαν μετά πατάγου και αποτελούν πλέον τραγική όσο και κακίστη ανάμνηση και παράδειγμα προς αποφυγή. Ο εφιάλτης εκείνος πέρασε και η ανθρωπότητα συνεχίζει την πορεία της με τραύματα μεν, αλλά και χρηστές ελπίδες. Άραγε διδάχθηκε από τα παθήματα της; Έλαβε τις αποφάσεις της; Είδε ότι άνθρωποι χωρίς ηθικές αναστολές ή εσωτερικές αντιστάσεις, χωρίς πίστη και φόβο Θεού, χωρίς αρχές, είναι επικίνδυνοι όταν αποκτήσουν δύναμη; κατενόησε ποιο είναι το συμφέρον της; ...»

Χριστόδουλος
Αρχιεπίσκοπος Αθηνών & Πάσης Ελλάδος
Ομιλία, 28/1/2007

ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ