Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Ε.Α.Ο.Τεύχος 253, 4 Ιανουαρίου 2008            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΝΕΑΣ ΚΡΗΝΗΣ ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ: «ΛΑΟΣ ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΕΧΕΙ ΧΑΣΕΙ ΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ»

ΛΑΡΙΣΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΣ: «Ο ΧΡΟΝΟΣ ΣΥΝΤΕΜΝΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ»

ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ ΙΓΝΑΤΙΟΣ: «ΑΣ ΜΗ ΣΚΟΤΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΜΑΣ»

ΣΕΡΡΩΝ ΘΕΟΛΟΓΟΣ: «ΜΕ ΑΓΩΝΙΩΔΗ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ Η ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ»

ΥΔΡΑΣ ΕΦΡΑΙΜ: «Η ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ»

Ο ΑΘΩΣ ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΠΑΠΑΛΟΥΚΑ

Δείτε στο eikastikon το αφιέρωμα
στον μεγάλο Έλληνα ζωγράφο


ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΝΕΑΣ ΚΡΗΝΗΣ ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ: «ΛΑΟΣ ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΕΧΕΙ ΧΑΣΕΙ ΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ»

Για την αξία της παραδόσεως, εξ αφορμής της τήρησης εκ μέρους του Ιησού Χριστού της Ιουδαϊκής παραδόσεως της Περιτομής, κάνει λόγο στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο Προεδρεύων της Δ.Ι.Σ. Μητροπολίτης Νέας Κρήνης & Καλαμαριάς κ. Προκόπιος.
Μεταξύ άλλων επισημαίνει: «Ατυχώς οι σύγχρονοι Έλληνες, εις ένα μεγάλο τμήμα αυτών, αγνοούμεν την παράδοσιν της Εκκλησίας μας και το πνευματικόν περιεχόμενον αυτής. Ακόμη, αγνοούμεν ή δεν τηρούμεν την ιστορικήν παράδοσιν του γένους μας. Επηρεασμένοι από τα σύγχρονα ή και του παρελθόντος τα ιδεολογήματα, αντιτιθέμεθα προς την πίστιν έναντι του Θεού και την αγάπην μας προς την Πατρίδα. Απόδειξις τούτων είναι η εν ταις ημέραις μας αλλοίωσις της γλώσσης μας, η διαστροφή των ιστορικών γεγονότων του γένους μας, οι σύγχρονοι τρόποι διασκεδάσεως, οι χοροί προς τέρψιν, η ενδυμασία και άλλα τα οποία προσβάλλουν την Ελληνορθόδοξον παράδοσίν μας. Όμως, ο λαός ο οποίος λησμονεί την παράδοσιν αυτού ομοιάζει με άνθρωπον, ο οποίος έχει απολέσει την μνήμην αυτού και περιφέρεται εις τους δρόμους βαδίζων προς το άγνωστον…»

Κορυφή σελίδας


ΛΑΡΙΣΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΣ: «Ο ΧΡΟΝΟΣ ΣΥΝΤΕΜΝΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ»

Προς το πλήρωμα της επαρχίας του, Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα απέστειλε και ο Μητροπολίτης Λαρίσης & Τυρνάβου κ. Ιγνάτιος, ο οποίος σημειώνει, μεταξύ άλλων:
«Είναι αλήθεια ότι στην προσπάθεια να βοηθήσουμε τους ανθρώπους στην σημερινή ταραγμένη εποχή μας κι εμείς ακόμη οι άνθρωποι της Εκκλησίας, παρασυρόμαστε σε άλλες τακτικές, αφήνοντας, πολλές φορές, τα βασικά προβλήματα που απασχολούν τον άνθρωπο, τα εσωτερικά πνευματικά, υπαρξιακά και ασχολούμαστε με άλλα εξωτερικά και παρασυρόμαστε σε μια εκκοσμίκευση που έχει καταντήσει μάστιγα. Είναι καιρός να συνειδητοποιήσουμε το γεγονός ότι ο χρόνος συντέμνει και ότι αποτελεί πολυτέλεια ή καλύτερα χίμαιρα, η απάντηση στις προκλήσεις του κόσμου, την σημερινή εποχή. Αυτές οι προκλήσεις, έτσι όπως προβάλλονται επιτακτικές, μάς τρώνε τον χρόνο και μάς παρασύρουν στην παγκοσμιοποίηση, στη Νέα Τάξη Πραγμάτων, στους κινδύνους της Νέας Εποχής, στην συγκρητιστική τάση, στον κίνδυνο του φονταμενταλισμού και του φανατισμού, στους προβληματισμούς της συγχρόνου γενετικής κ.άλ.
Δεν είναι, βέβαια, μάταιο να ασχολούμαστε με αυτά, αλλά ο χρόνος μάς κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και μάς λέγει μεγαλόφωνα να προσέχουμε να μην ασχολούμαστε μόνο μ’ αυτά, να μην αφήνουμε τα «βαρύτερα του Νόμου». Η νοοτροπία του κόσμου είναι ικανή να μάς παρασύρει και να ανταλλάξουμε τον σωτηριολογικό μας χρόνο με μια προοπτική που μάς αποπροσανατολίζει…
»

Κορυφή σελίδας


ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ ΙΓΝΑΤΙΟΣ: «ΑΣ ΜΗ ΣΚΟΤΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΜΑΣ»

Για την εκμετάλλευση του παρόντος χρόνου στην προοπτική της αιωνιότητος ομιλεί στο μήνυμά του, με την ευκαιρία της εισόδου του νέου έτους, ο Μητροπολίτης Δημητριάδος & Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, ο οποίος παρατηρεί:
«Ας μη σκοτώνουμε τον χρόνο άσκοπα σπαταλώντας τον σε ανωφελή πράγματα ή ακόμη χειρότερα, σε αμαρτωλές επιθυμίες. Και ας μην αναβάλλουμε για την αύριο αυτό που μπορούμε να κάνουμε σήμερα. Δεν γνωρίζουμε αν θα ζήσουμε το αύριο για να το εκμεταλλευθούμε. Ο Απόστολος μάς προειδοποιεί: «Ιδού ημέρα σωτηρίας», πράγμα που για μάς σημαίνει ημέρα μετανοίας και εξομολογήσεως, ημέρα προσευχής, ημέρα ανεξικακίας και μακροθυμίας, ημέρα αγώνος για την απόκτηση όλων, γενικά, των αρετών, ημέρα αγιότητος. Η αναβολή και η γνωστή φράση «έχω καιρό» είναι ένας μεγάλος εχθρός που ζητεί να μάς αποπροσανατολίσει από τον αιώνιο προορισμό μας…»

Κορυφή σελίδας


ΣΕΡΡΩΝ ΘΕΟΛΟΓΟΣ: «ΜΕ ΑΓΩΝΙΩΔΗ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ Η ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ»

Για τα πιεστικά και αγωνιώδη ερωτήματα που φέρνει μαζί του ο νέος χρόνος κάνει λόγο στο αντίστοιχο μήνυμά του ο Μητροπολίτης Σερρών & Νιγρίτης κ. Θεολόγος, ο οποίος επισημαίνει χαρακτηριστικά:
«Ο σύγχρονος άνθρωπος, ζώντας μέσα στον ραγδαίως μεταβαλλόμενο και ταραχώδη κόσμο των θεαματικών επιτυχιών, αλλά και των τραγικών πτώσεων, βιώνει, ταυτόχρονα, από την μια πλευρά μια επίπλαστη και, εν πολλοίς, εικονική πραγματικότητα εύθραυστης ευτυχίας, χαράς και ευδαιμονισμού και, από την άλλη, τη σύγχυση, την ανασφάλεια, τον φόβο και την αγωνία, προσωπική και συλλογική για το αύριο που φαντάζει τόσο απρόβλεπτο και δύσκολο.
Μέσα σ’ αυτή την πραγματικότητα η Αγία του Χριστού Εκκλησία πορεύεται σωστικώς και λυτρωτικώς, ζωσμένη πάντοτε το λέντιο της διακονίας και της θυσιαστικής αγάπης προς τον άνθρωπο, διδάσκουσα την μόνη αλήθεια που μπορεί να φωτίσει και να επιλύσει τα ανθρώπινα αδιέξοδα και τους φόβους…
»

Κορυφή σελίδας


ΥΔΡΑΣ ΕΦΡΑΙΜ: «Η ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ»

Ο Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών & Αιγίνης κ. Εφραίμ επισημαίνει την ανάγκη του προσωπικού μας απολογισμού, με την ανατολή του νέου έτους, στο μήνυμα που απηύθυνε στους πιστούς της επαρχίας του την Πρωτοχρονιά και τονίζει:
«Αυτή την ημέρα, την πρώτη του νέου έτους, καλούμεθα όλοι μας, στο όνομα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, να κάνουμε, με θάρρος και εντιμότητα, τον πνευματικό μας απολογισμό, να θεραπεύσουμε τα μικρότερα ή μεγαλύτερα ελλείμματά μας, διά της ειλικρινούς μετανοίας και, με τον Θείον φωτισμόν, να ιεραρχήσουμε προς το πραγματικό μας συμφέρον τις προτεραιότητές μας σ’ αυτή τη ζωή, επιζητούντες, με λόγους καρδιακής πίστεως και έργα μετανοίας, πρώτον «την Βασιλείαν το Θεού και την Δικαιοσύνην Του», με την βεβαίαν ελπίδα ότι και όλα τα άλλα, τα οποία ως άνθρωποι έχουμε ανάγκη, θα μάς προσφερθούν με αυτάρκειαν από τη φιλόστοργη πρόνοια του Θεού…»

Κορυφή σελίδας

ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΓΝΩΜΕΣ

«… ερωτώ και τον εαυτό μου: η κατάργηση και η σχετικοποίηση αξιών και αρχών, μια από τις βασικές των οποίων είναι η ιερότητα της ζωής, είναι προοδευτισμός; Και, τελικά, προοδευτικό είναι ό,τι καινούργιο, ό,τι προτείνεται, έστω και αν παραβιάζει τους φυσικούς νόμους, που για εμάς είναι και εντολές του Θεού;…»

Χριστόδουλος
Αρχιεπίσκοπος Αθηνών & Πάσης Ελλάδος

ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ