Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Ε.Α.Ο.Τεύχος 252, 1 Ιανουαρίου 2008            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΥΠΟΘΗΚΕΣ ΖΩΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ

ΚΟΖΑΝΗΣ ΠΑΥΛΟΣ: «Ο ΧΡΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ»

ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΣ: «ΚΑΘΕ ΑΡΧΗ ΝΑ ΕΧΕΙ ΩΣ ΒΑΣΗ ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ»

ΞΑΝΘΗΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ: «Ο ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΤΑΞΙΩΝΕΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ»

ΣΑΜΟΥ ΕΥΣΕΒΙΟΣ: «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ Η ΑΙΤΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΜΑΣ»

Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΗΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ

Μεγάλοι συνθέτες εμπνέονται
από τη Θεία Γέννηση.
Ακούστε στο musicale


ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΥΠΟΘΗΚΕΣ ΖΩΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ

Το πανελλήνιο συγκλόνισε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος με το μήνυμα το οποίο εξέδωσε με την ευκαιρία της εισόδου στο νέο έτος 2008.
Ο Μακαριώτατος προσέφερε στον Ελληνικό λαό υποθήκες ζωής, μιλώντας για την ζωή, τον θάνατο, τον χρόνο, για την αντίσταση στο κακό, αλλά και για ξεχασμένες ανθρώπινες αξίες.
Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Κάθε Πρωτοχρονιά είναι συμβατική αφετηρία μιας νέας προσπάθειας. Κανείς, ασφαλώς, δεν θέλει να ζει σε έναν κόσμο παρακμής, αντιφάσεων, αλληλοσυγκρουόμενων συμφερόντων, αδικίας και αμοραλισμού. Η κατάσταση δεν αλλάζει μαγικά και μηχανικά. Χρειάζονται να πολλαπλασιαστούν οι άνθρωποι που κάνουν Αντίσταση. Που παραμείνουν πιστοί στις παραδόσεις μας, στις αξίες μας, στην ιστορία μας και στους αγώνες μας. Οι αναθεωρητές πολύ κακή συγκυρία επέλεξαν για να γκρεμίσουν από τις καρδιές των Ελλήνων τα κάστρα των θυσιών.
Σταθείτε όλοι όρθιοι, στις επάλξεις σας και μη ξεπουλήσετε τα πρωτοτόκιά μας. Διδάξτε στα παιδιά σας την αλήθεια, όπως την εβίωσαν οι αείμνηστοι Πατέρες μας. Ο λαός μας ξέρει να υπερασπίζεται τα ιερά και τα όσιά του. Το έχει κατ’ επανάλειψιν αποδείξει. Και θα το αποδείξει και πάλι. Αντίσταση και Ανάκαμψη. Για να ξαναβρούμε ό,τι έχουμε χάσει, για να υπερασπισθούμε ό,τι κινδυνεύει»

Κορυφή σελίδας


ΚΟΖΑΝΗΣ ΠΑΥΛΟΣ: «Ο ΧΡΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ»

Για την κυριαρχία του Θεού επί του χρόνου κάνει λόγο στο Πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο Μητροπολίτης Σερβίων & Κοζάνης κ. Παύλος και επισημαίνει:
«Ο χρόνος και οι καιροί, καθώς και ο άνθρωπος είναι στην κυριαρχία του Θεού. Εκείνος είναι ο Δημιουργός και γι’ αυτό η Εκκλησία μας εύχεται και προσεύχεται, παρακαλεί και ικετεύει στην αρχή του έτους, ο Κύριος και Θεός μας να ευλογεί τους άρχοντες, τον στρατό και τον λαό Του τον ευλογημένο και περιούσιο.
Ο Κύριος ζητά από εμάς την επιστροφή στην αλήθεια, ανοίγει την αγκαλιά του για όλους, είναι φιλάνθρωπος για όλους, ο λόγος του μένει εις τον αιώνα, καθώς και οι υποσχέσεις Του...»

Κορυφή σελίδας


ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΣ: «ΚΑΘΕ ΑΡΧΗ ΝΑ ΕΧΕΙ ΩΣ ΒΑΣΗ ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ»

Για το νέο ξεκίνημα που σηματοδοτεί για τον κάθε άνθρωπο η έναρξη μιας νέας χρονιάς, ομιλεί στο Πωρτοχρονιάτικο μήνυμά του προς τον λαό της Επαρχίας του ο Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος και επισημαίνει:
«Είναι ωραίο να ξεκινούμε νέα έργα. Έχουν, λος, βάσεις; Αν ναι, μπορούν αυτές να εγγυηθούν μια συνέχεια; Και η συνέχεια αυτή θα είναι ορθή, καταξιωμένη;
Οτιδήποτε γίνει, αν δεν είναι για τη δόιξα του Θεού δεν είναι καταξιωμένο. Οποιαδήποτε αρχή, λοιπόν, εάν δεν έχει σαν βάση την αλήθεια του Ευαγγελίου, είναι καταδικασμένη σε αποτυχία.
Κάθε χρόνο τέτοια μέρα, στην αρχή του νέου έτους, της καινούργιάς χρονιάς, λέμε στους εαυτούς μας: Να μια καινούργια ευκαιρία για τη ζωή μου να κάνω μια νέα αρχή. Αν, όμως, λείπει ο Χρειστός, αν η αρχή είναι χωρίς Χριστό, τότε καταντά άχρηστη...»

Κορυφή σελίδας


ΞΑΝΘΗΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ: «Ο ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΤΑΞΙΩΝΕΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ»

Ο Μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων αναφέρεται στον χρόνο ως «καιρό» μετανοίας και σωτηρίας για τον άνθρωπο και σημειώνει χαρακτηριστικά:
«Η σημασία του χρόνου δεν έρχεται από το παρελθόν ή το παρόν, αλλά από το μέλλον, από τα έσχατα. Υπ’ αυτήν την έννοια η συμβατική εναλλαγή των ετών την οποία πανηγυρίζουμε παγκοσμίως, έχει σχετική αξία για την Εκκλησία, αφού για την Θεολογική της συνείδηση, η αξία του παρόντος έρχεται από τα έσχατα, από την Βασιλεία του Θεού, η οποία καθαγιάζει και αφθαρτίζει το παρόν. Αυτή η αξιολογική αντιστροφή των πραγμάτων δεν μειώνει διόλου την αξία του παρόντος. Απεναντίας μάλιστα. Ο χρόνος της παρούσης ζωής, μέσα στην Εκκλησία βρίσκει την πραγματική του αξία, αφού μετατρέπεται σε καιρό, δηλ. σε ευκαιρία μετανοίας, αγιασμού και σωτηρίας...»

Κορυφή σελίδας


ΣΑΜΟΥ ΕΥΣΕΒΙΟΣ: «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ Η ΑΙΤΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΜΑΣ»

Την αιτία των προβλημάτων που ταλανίζουν την σύγχρονη κοινωνία αναδεικνυέι στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο Μητροπολίτης Σάμου & Ικαρίας κ. Ευσέβιος, ο οποίος τονίζει:
«Την σημερινή πρώτη ημέρα του χρόνου ας αφιερώσουμε λίγη ώρα για να πάρουμε αποφάσεις αναγεννητικές. Κυρίως, να λάβουμε την ηρωική απόφαση για εσωτερική αφύπνιση και ψυχική ανάταση μέσα από την σύνδεσή μας με τον Κύριό μας Ιησού Χριστό και την Αγία Του Εκκλησία.
Η αιτία των προβλημάτων και των προσωπικών και των κοινωνικών, είναι πνευματική και μπορεί να αντιμετωπιστεί θετικά μόνο με το ασκητικό ήθος της Εκκλησίας. Η συμμετοχή στην Μυστηριακή ζωή και στη λατρεία της Εκκλησίας και η προσωπική άσκηση με την νηστεία, την προσευχή, το ταπεινό φρόνημα, βοηθούν τον άνθρωπο να αναπτύξει τα πνευματικά του αντισώματα και, με την χάρη του Θεού, να θωρακίσει την ύπαρξή του από τους ποικίλους κινδύνους που ελλοχεύουν...»

Κορυφή σελίδας

ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΓΝΩΜΕΣ

«... Χάνεται και σβήνει στο χρόνο ό,τι ξεχνιέται και λησμονιέται. Τόσα χρόνια η Ομογένεια υπάρχει και προοδεύει γιατί είναι με συνέπεια προσηλωμένη σε δύο σταθερές: στον Ελληνισμό και στην Ορθοδοξία, γιατί περιστρέφει τη ζωή και τα ενδιαφέροντά της γύρω από την Εκκλησία. Αυτές οι δυνάμεις χρειάζονται φροντίδα, σεβασμό και διαρκή αναθέρμανση. Όσο τις τιμάτε και βιώνετε τα κορυφαία και ζωηφόρα αγαθά που από αυτές εκπορεύονται και τα μεταδίδετε συστηματικά στα παιδιά σας, τότε η Ομογένεια, όχι απλώς θα υπάρχει, αλλά θα εξακολουθεί να μεγαλουργεί. Αν και όταν τις εγκαταλείψετε, θα αφομοιωθείτε και θα κόψετε τους δεσμούς εκείνους που σάς συνδέουν με τα στοιχεία εκείνα που μέχρι σήμερα συνθέτουν την Ελληνορθόδοξη ιδιοπροσωπία σας και θα μετατραπείτε σε απρόσωπο απομεινάρι ενός ρομαντικού παρελθόντος, ωραίου μεν, αλλά νεκρού. Αν, βέβαια, όλα αυτά ισχύουν για σας, τους Έλληνες του εξωτερικού και ειδικά της Αμερικής, πολλαπλώς ισχύουν για εμάς τους Έλληνες της Μητροπολιτικής Ελλάδος, που δεν διστάζουμε να ασεβούμε συχνά στα όσα από τους Πατέρες μας παραλάβαμε...»

Χριστόδουλος
Αρχιεπίσκοπος Αθηνών & Πάσης Ελλάδος
Συνέντευξη στην εφημερίδα «Εθνικός Κήρυξ»
Χριστούγεννα 2007

ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ