Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Ε.Α.Ο.Τεύχος 250, 25 Δεκεμβρίου 2007            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: «ΕΓΕΡΤΗΡΙΟ ΣΑΛΠΙΣΜΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ»

ΓΡΕΒΕΝΩΝ ΣΕΡΓΙΟΣ: «ΑΤΟΜΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΑΝΘΡΩΠΟ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ»

ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ: «ΝΑ ΑΓΑΠΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ»

ΞΑΝΘΗΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ: «ΑΝ ΒΙΩΝΑΜΕ ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ…»

ΦΛΩΡΙΝΗΣ ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ: «ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ Η ΧΑΡΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΑΡΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ»

ΟΙ ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΟΙ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ

ΧΡΙΣΤΟΣ ΓΕΝΝΑΤΑΙ
ΔΟΞΑΣΑΤΕ


Ακούστε στο musicale
Χριστουγεννιάτικους ύμνους
και κάλαντα


ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: «ΕΓΕΡΤΗΡΙΟ ΣΑΛΠΙΣΜΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ»

Σήμα αφύπνισης στις υπνώτουσες συνειδήσεις απέστειλε με το Χριστουγεννιάτικο μήνυμά του ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, στο οποίο αναφέρει χαρακτηριστικά:
«… ΞΥΠΝΑ ΑΝΘΡΩΠΕ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ». Τα επιτεύγματά σου σε απεκοίμησαν και νόμισες ότι κατέκτησες τον κόσμο. Ευτέλισες και αυτά τα ιερά και όσια. Τα θεώρησες μύθους και θρύλους που τρέφουν τη φαντασία των μικρών παιδιών, χωρίς αντίκρυσμα στην προσωπική υπαρκτική οντότητά σου. Κοίταξε όμως γύρω σου. Πόλεμοι αδελφοκτόνοι, πείνα και ασθένειες για τους αδύνατους, καταπάτηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, διαφθορά, σκάνδαλα, διάσπαση της ενότητος του ανθρώπινου γένους, απουσία αγάπης, κυριαρχία των συμφερόντων. Ένα τέτοιο κόσμο ετοίμασες για τα παιδιά σου, όπου και αυτή η φύση συστενάζει και διαμαρτύρεται για τις καταχρήσεις σου. Δεν απέλιπαν βέβαια νησίδες ελπίδας. Είναι όμως τραγικά ολίγες, επιδεικτικά ανεπαρκείς.
ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ απευθύνονται στις ψυχές μας. Η πίστη στον Σωτήρα σώζει και νοηματοδοτεί τη ζωή μας. Οδηγεί στην εμπειρική ψηλάφηση της ερμηνείας του γεγονότος. Με ταπείνωση αλλά και ελευθερία. Οι συνέπειες ακολουθούν. Η ελπίδα, το φως, ο αγώνας, η ανθρωπιά. Ο Σωτήρας Χριστός μας προκαλεί και μας εμπνέει να γίνουμε άνθρωποι και να απελευθερωθούμε από τις δεσμεύσεις του ενδοκοσμικισμού και της αλλοτρίωσης…»

Κορυφή σελίδας


ΓΡΕΒΕΝΩΝ ΣΕΡΓΙΟΣ: «ΑΤΟΜΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΑΝΘΡΩΠΟ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ»

Τη σημασία της Γέννησης του Θεανθρώπου για κάθε άνθρωπο ξεχωριστά τονίζει στο αντίστοιχο μήνυμά του ο Μητροπολίτης Γρεβενών κ. Σέργιος και σημειώνει:
«Εγεννήθη δι’ ημάς τους ανθρώπους ο Σωτήρ. Αναλογιζόμεθα τί σημαίνει τούτο; Είναι υπόθεσις ατομική διά κάθε άνθρωπον, Σκέπτομαι, ότι εγεννήθη δι’ εμέ και αυτό με ενθουσιάζει και με εμπνέει. Είναι προσωπικός μου φιλοξενούμενος, είναι δικός μου φίλος ο Ιησούς. Αυτή η σκέψη μου επιβάλει ορισμένα καθήκοντα. Να Τον αγαπήσω, αφού Εκείνος πρώτος με ηγάπησε. Να Τον δεχθώ εις την καρδίαν μου, έστω και αν ο κόσμος του αρνείται την πλέον στοιχειώδη φιλοξενίαν…»

Κορυφή σελίδας


ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ: «ΝΑ ΑΓΑΠΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ»

Οικολογικές προεκτάσεις έδωσε στο φετινό Χριστουγεννιάτικο μήνυμά του ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος, που επισημαίνει και τα εξής:
«Μας τρομάζουν, τον τελευταίο καιρό, όσα δυσάρεστα ακούγονται και γράφονται για την καταστροφή του περιβάλλοντος, Οι πιο τολμηροί επιστήμονες μετρούν πια τα χρόνια της ζωής του πλανήτη μας και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου με απεγνωσμένα μηνύματα προς κάθε πλευρά για να αφυπνισθούν οι μεγάλοι που χειρίζονται τις τύχες των λαών και να σταματήσουν την καταστροφή του περιβάλλοντος…
Αν δε βάλουμε τον Χριστό Κυβερνήτη της ζωής μας, αν τα μηνύματα της αγάπης, της ειρήνης, της δικαιοσύνης, που Εκείνος έφερε στον κόσμο, δεν γίνουν βασικοί άξονες ζωής των λαών, αν δεν αγαπήσουμε τον Θεό, τον άνθρωπο και το περιβάλλον μέσα στο οποίο υπάρχουμε, τότε να είμαστε έτοιμοι για ένα αργό και βασανιστικό μαρτύριο, που θα είναι απόρροια της δικής μας απορριπτικής θέσεως και στάσεως απέναντι στο Θεό, στον άνθρωπο και στο φυσικό περιβάλλον…»

Κορυφή σελίδας


ΞΑΝΘΗΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ: «ΑΝ ΒΙΩΝΑΜΕ ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ…»

Για τον αληθινό εορτασμό των Χριστουγέννων κάνει λόγο ο Μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων στο εόρτιο μήνυμά του και συμπληρώνει:
«Κατέβηκε ο Θεός στη γη παίρνοντας την ανθρώπινη φύση. Αν βιώναμε το μυστήριο της Ενανθρωπίσεως πρόβλημα τρομοκρατίας δεν θα υπήρχε, η αγάπη θα βασίλευε. Αγωνία για πολέμους δεν θα είχαμε, η ειρήνη θα επικρατούσε. Καταλήψεις και καταστροφές δεν θα γίνονταν, για μια κατάληψη θα αγωνίζονταν τα νιάτα, για την κατάληψη της αρετής και της αγιότητας. Οικονομικό πρόβλημα δεν θα υπήρχε, η αγάπη και η αδελφοσύνη θα αποτελούσαν την εγγύηση για ισοδύναμη απόλαυση των υλικών αγαθών. Θα υπήρχε σεβασμός στο ανθρώπινο πρόσωπο, στο περιβάλλον, στην άλογη φύση…»

Κορυφή σελίδας


ΦΛΩΡΙΝΗΣ ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ: «ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ Η ΧΑΡΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΑΡΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ»

Για την ουσιαστική χαρά με την οποία γέμισε ο Χριστός τον κόσμο ομιλεί στο Χριστουγεννιάτικο μήνυμά του προς το πλήρωμα της Μητροπόλεώς του ο Μητροπολίτης Φλωρίνης κ. Θεόκλητος, ο οποίος σημειώνει χαρακτηριστικά:
«Η χαρά που γέμισε ο Χριστός με την ενανθρώπισή του τον άνθρωπο είναι πολύ διαφορετική από την χαρά, όπως την ορίζει και την βιώνει ο σύγχρονος άνθρωπος. Η χαρά του Χριστού δεν έχει ουδεμία σχέση με την ψευτοχαρά που προσφέρουν οι υλικές απολαύσεις, ούτε με την ψευτοηδονή που προκαλούν τα πάθη, όπως η φιληδονία, φιλαργυρία και η φιλοδοξία, που στις μέρες μας θεωρούνται πως είναι οι βασικότερες πηγές χαράς. Η χαρά του Χριστού είναι αληθινή και γι’ αυτό είναι αιώνια, είναι γνήσια και γι’ αυτό είναι σωτήρια, είναι Θεία και γι’ αυτό άφθαρτη. Πηγάζει από την μεγάλη αλήθεια πως ο Χριστός ενηνθρώπησε για να σωθεί όλη η ανθρωπότητα που θα πιστέψει σ’ αυτόν…»

Κορυφή σελίδας


ΟΙ ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΟΙ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ

Ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ. Δανιήλ επισκέφθηκε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο κ. Χριστόδουλο, στην οικία του στο Π. Ψυχικό, με την ευκαιρία της εορτής των Χριστουγέννων (22/12/2007).
Εξερχόμενος ο κ. Δανιήλ δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Ήρθαμε επίσκεψη στον Μακαριώτατο διότι είμαστε εδώ και πολλά χρόνια αδελφοί και φίλοι. Επιθυμήσαμε να αναγγείλουμε την εορτή της Γεννήσεως του Σωτήρος κατά τη Ρουμανική παράδοση, προσφέροντας στον Μακαριώτατο μια εικόνα με την Γέννηση και ψέλνοντας τα κάλαντα τα οποία ο Μακαριώτατος γνωρίζει και τα έψαλε μαζί μας, καθώς συνήθιζε ίσες φορές μάς επισκέφθηκε στη Ρουμανία. Χάρηκε πολύ γι’ αυτή την αδελφική επίσκεψη η οποία εκφράζει την κοινωνία μεταξύ των Ορθοδόξων Εκκλησιών. Ο Μακαριώτατος ζει με μεγάλη ελπίδα και πίστη την χαρά των εορτών και τού είπαμε πως θα προσευχηθούμε για την υγεία του. Επιθυμούμε να εκφράσουμε, ακόμα μία φορά, την αδελφική μας κοινωνία με την Εκκλησία της Ελλάδος, να διαβεβαιώσουμε όλους σας για την αγάπη που αισθανόμαστε για τον Ελληνικό λαό… Χρόνια πολλά»
Αμέσως μετά τον Μακαριώτατο επισκέφθηκε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Αναστάσιος, ο οποίος επισήμανε στους εκπροσώπους των Μ.Μ.Ε.:
«Είναι η τέταρτη φορά που έρχομαι στον Μακαριώτατο και εκείνο που ξέρω είναι τώρα αυτό που μένει είναι πίστη, ελπίδα και αγάπη. Ο Αρχιεπίσκοπος έχει προσφέρει πολλή αγάπη και περιβάλλεται από πολλή αγάπη»

Κορυφή σελίδας

ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΓΝΩΜΕΣ

«… Οι σκέψεις δε μπορεί να είναι ξένες προς την προσπάθεια προσέγγισης του Μυστηρίου της Θείας Κενώσεως και Συγκαταβάσεως, της αυτόβουλης απέκδυσης της Θεϊκής λαμπρότητος και ταυτόχρονης ένδυσης του χοϊκού δερματίνου χιτώνα, που οδήγησαν στην Ενανθρώπιση του Υιού και Λόγου του Θεού για την αγάπη των ανθρώπων. Αν μπορούσαμε να αναλογιστούμε το μέγα γεγονός, έξω από την κοσμική διάσταση που το πνεύμα της εποχής έχει δώσει στην εορτή, θα στεκόμασταν με δέος και διά βίου ευγνωμοσύνη μπροστά στο μέγεθος της Θεϊκής ευσπλαχνίας, η οποία δεν προέκυψε άπαξ στη ζωή του κόσμου, αλλά συμβαίνει «Σήμερον» στη ζωή του κάθε πιστού, εκείνου που ανοίγει την καρδιά του στην πραγματικότητα της ζωηφόρου πίστης, αρνούμενος τις πλάνες και πεπερασμένες σειρήνες του ορθολογισμού. Αυτή είναι και η ευχή μου, αυτά τα Χριστούγεννα να ξεφύγουμε από τα τετριμμένα και να βιώσουμε το Μυστήριο, εσωτερικά και εμπειρικά, μέσα στην Εκκλησία, στο περιβάλλον και στην ατμόσφαιρα που Εκείνη διαμορφώνει. Μόνο έτσι θα ζήσουμε αληθινά Χριστούγεννα…»

Χριστόδουλος
Αρχιεπίσκοπος Αθηνών & Πάσης Ελλάδος
Συνέντευξη στην εφημερίδα
«Εθνικός Κήρυκας» της Νέας Υόρκης

ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ