Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη, ή και συχνότερα αν υπάρχουν πολλές ειδήσεις, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Υπεύθυνος έκδοσης: Παν. Δρακόπουλος     Συντάκτης: Α.Ε.Ο.Τεύχος 25, 21 Οκτωβρίου 2005              Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΤΑ ΟΝΟΜΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ

ΣΚΛΗΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΣΤΗ ΡΗΤΟΡΕΙΑ ΠΕΡΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Η 26Η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΦΥΓΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ

ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΟΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΜΟΣΧΑΣ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΧΡΙΔΟΣ

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΡΙΓΜΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΜΑΣ

ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Δ.Ι.Σ.

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΧΩΡΙΣΜΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΥΣ

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟ ΝΕΑΝΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΤΑ ΟΝΟΜΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ

Με την επιβαλλόμενη ιεροπρέπεια η Εκκλησία της Ελλάδος γιόρτασε και φέτος τα ονομαστήρια του Αρχιεπισκόπου κ. Χριστοδούλου (21/10). Επίκεντρο των εορτασμών ήταν ο Μητροπολιτικός Ναός των Αθηνών όπου την παραμονή τελέστηκε Μέγας πολυαρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Μακαριωτάτου και ομιλούντος του Επισκόπου Διαυλείας κ. Δαμασκηνού.

Το πρωί της Αγιωνύμου ημέρας τελέστηκε πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου, με τη συμμετοχή πλειάδος Ιεραρχών, ενώ το Θείο κήρυγμα εκφώνησε ο Μητροπολίτης Σερρών & Νιγρίτης κ. Θεολόγος. Στο υπόλοιπο της ημέρας ο Αρχιεπίσκοπος δέχθηκε τις ευχές εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου, της στρατιωτικής ηγεσίας και του ευσεβούς λαού, ο οποίος κατέκλυσε την Αρχιεπισκοπή, προερχόμενος από όλη την Ελλάδα, προκειμένου να εκφράσει στον Προκαθήμενο της Εκκλησίας μας τις ευχές, την αγάπη, την εμπιστοσύνη του και να τον ενισχύσει με τη δύναμή του.

Κορυφή σελίδαςΣΚΛΗΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΣΤΗ ΡΗΤΟΡΕΙΑ ΠΕΡΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Μόνο την κατάργηση της ίδιας της Εκκλησίας δε ζήτησε η «Ένωση για τα δικαιώματα του ανθρώπου και του πολίτη» που έδωσε στη δημοσιότητα (19/10/2005) σχέδιο νόμου για τη «Ρύθμιση των σχέσεων Εκκλησίας – Πολιτείας».

Σε ανακοίνωσή της η Δ.Ι.Σ. (20/10/2005) στηλιτεύει την ως άνω πρωτοβουλία καταγγέλλοντας τους μύχιους πόθους των εμπνευστών της: «Η αυτοπροσδιοριζόμενη «Ένωση για τα δικαιώματα του ανθρώπου και του πολίτη», ως προστάτιδα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι μέντορές της, νόμισαν ότι είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή – μετά τον έντεχνο και βάναυσο διασυρμό της Εκκλησίας – για να επιβάλουν στους Έλληνες υποχρεωτικό τον πολιτικό γάμο, να εξαφανίσουν κάθε μορφή θρησκευτικότητας από τις εθνικές εορτές, να καταργήσουν ουσιαστικά το μάθημα των θρησκευτικών στα σχολεία κ.λπ. και έτσι να οδηγήσουν σε διχασμό το λαό μας. Η Ιερά Σύνοδος δεν αναγνωρίζει στους αυτόκλητους και αυτοσχέδιους μάγους της αλλοτρίωσης, όποιοι κι αν είναι αυτοί, το δικαίωμα να διαταράσσουν, σε εποχές πολλαπλά δεινής κρίσεως, την ειρήνη και τη συνοχή στις σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας, που είναι μία από τις προϋποθέσεις για την ειρήνη και τη συνοχή του λαού.»

Δείτε το πλήρες κείμενο.

Κορυφή σελίδαςΗ 26Η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΦΥΓΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ

Την καθιέρωση της 26ης Δεκεμβρίου ως ημέρας του πρόσφυγα και του μετανάστη αποφάσισε η Ιερά Σύνοδος (19/10/2005), στο πλαίσιο της ποιμαντικής της φροντίδας για τις ευπαθείς αυτές κοινωνικές ομάδες. Η επιλογή της ημέρας δεν είναι τυχαία: γίνεται αναφορά στην φυγή εις Αίγυπτον της Αγίας Οικογένειας.

Περισσότερα για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες δείτε στο www.ecclesia.gr.

Κορυφή σελίδαςΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΟΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

Εξ αφορμής των ερωτήσεων στη Βουλή των Βουλευτών Βύρωνος Πολύδωρα και Στέλιου Παπαθεμελή, σχετικά με την επαναφορά του πολυτονικού συστήματος γραφής, η Δ.Ι.Σ. ευχήθηκε να γίνει δεκτό το αίτημά τους (19/10/2005) και τόνισε ότι «είναι καιρός να γίνει ένας ευρύτερος απολογισμός των αρνητικών συνεπειών από την καθιέρωση του μονοτονικού συστήματος». Στα πλαίσια αυτά «προτείνει, για λόγους εθνικούς, πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς, να επανέλθει σε όλα τα επίπεδα η χρήση του παραδοσιακού τονικού συστήματος. Είναι οφθαλμοφανές ότι η χρήση του μονοτονικού δεν βελτίωσε την ορθογραφική ικανότητα των μαθητών, όπως προσδοκούσαν οι οπαδοί του. Αντιθέτως, αποκόπτει τους νέους μας από τις παλαιότερες μορφές της μιάς και ενιαίας Ελληνικής γλώσσας».

Δείτε ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου.

Κορυφή σελίδαςΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΜΟΣΧΑΣ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΧΡΙΔΟΣ

Με επιστολή του προς τον Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλο (5/10/2005) ο Πατριάρχης Μόσχας Αλέξιος ευχαριστεί για την διαμαρτυρία της Εκκλησίας της Ελλάδος σχετικά με τη φυλάκιση του Αρχιεπισκόπου Αχρίδος Ιωάννου και σημειώνει χαρακτηριστικά: «Επανειλημμένως έχουμε εκφράσει την πεποίθηση ότι οποιαδήποτε επέμβαση του κράτους στην κανονική δικαιοδοσία της Εκκλησίας και γενικά στον τομέα της θρησκευτικής ζωής πολλαπλασιάζει τις ανωμαλίες στην κοινωνία.»

Σε αντίστοιχη επιστολή του ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jose Manuel Barroso επισημαίνει ότι «Η ελευθερία της έκφρασης και η θρησκευτική ελευθερία συγκαταλέγονται ανάμεσα στις θεμελιώδεις αρχές που βρίσκονται στον πυρήνα της Ε.Ε. και αποτελούν κομβικά κριτήρια τα οποία πρέπει να πληρωθούν από μία χώρα που επιθυμεί να γίνει μέλος της Ε.Ε…Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της εισηγητικής της πρότασης για την υποβληθείσα, από μέρους της Π.Γ.Δ.Μ., αίτηση ένταξης στην Ε.Ε., θα εκτιμήσει, ανάμεσα σε άλλα κριτήρια και τον τρόπο με τον οποίο η χώρα πληροί τις παραπάνω αρχές.»

Κορυφή σελίδαςΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ

Το ζήτημα της πορείας προς την ολοκλήρωση της ένωσης των λαών της Ευρώπης απασχόλησε το Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών που συνήλθε στις Βρυξέλλες (14 – 15/10/2005).

Οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., η πορεία της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας προς την Ε.Ε., η αβέβαιη διαδικασία της επικύρωσης της Συνταγματικής Συνθήκης απασχόλησαν το Συμβούλιο.

Ο Εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος εξέφρασε την επιφύλαξή του για το γρήγορο αυτό άνοιγμα της Ευρώπης, το οποίο, χωρίς της απόλυτη εφαρμογή των κριτηρίων της Κοπεγχάγης προς κάθε υποψήφια χώρα, δε θα επιφέρει τα αντίστοιχα καλά αποτελέσματα των δέκα νέων χωρών – μελών που εισήλθαν στην Ευρωπαϊκή οικογένεια και μετέφερε την αγωνία του Ελληνικού λαού για το μέλλον αυτής της προοπτικής.

Κορυφή σελίδαςΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΡΙΓΜΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΜΑΣ

Την αλήθεια ανέπτυξε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος κατά το κήρυγμά του στην ακολουθία του Εσπερινού από τον πανηγυρίζοντα Ι. Ν. Αγίου Λουκά Πατησίων (17/10/2005).

«Η Εκκλησία μας, σημείωσε, μέσα στους αιώνες πέρασε πολλές δυσκολίες, καμιά φορά, όμως, δε πρόδωσε το λαό μας. Στάθηκε προστάτιδά του, τροφός και οδηγός του, από τα παλαιά χρόνια μέχρι σήμερα… Μερικές φορές αγανακτούμε όταν βλέπουμε ότι υπάρχουν άνθρωποι που σκόπιμα κρύβουν την αλήθεια. Ο κόσμος συχνά δε ξέρει το ευρύ ποιμαντικό, πνευματικό και φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας, το οποίο επιτελεί χάριν του λαού μας, τον οποίο αγαπά και για τον οποίο ενδιαφέρεται με ανιδιοτέλεια…»

Κορυφή σελίδαςΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Δ.Ι.Σ.

Στην απονομή της κορυφαίας τιμητικής διάκρισης της Εκκλησίας της Ελλάδος προέβη η Δ.Ι.Σ. (18/10/2005), του Χρυσού Σταυρού του Αποστόλου Παύλου, σε τρεις κορυφαίες προσωπικότητες της Εκκλησίας και της Επιστήμης.

Κατά σειρά τιμήθηκαν ο Σεβ. Μητροπολίτης πρ. Νεαπόλεως & Σταυρουπόλεως κ. Διονύσιος για την τριακονταετή Αρχιερατική του διακονία, ο Ομότιμος καθηγητής του Εκκλησιαστικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Σπυρίδων Τρωιάνος και ο Διδάκτωρ του Συνταγματικού Δικαίου κ. Γεώργιος Κρίππας, για την επιστημονική τους προσφορά και το σπουδαίο νομικό τους έργο, σχετιζόμενο συχνά με ζωτικής σημασίας για την Εκκλησία ζητήματα.

Χαιρετίζοντας τους τιμηθέντες ο Μακαριώτατος τους συνεχάρη για τη σπουδαία προσφορά τους στον χώρο της Εκκλησίας και της επιστήμης και τόνισε τη συνεισφορά τους στην εδραίωση της συναντίληψης Εκκλησίας, λαού και Πολιτείας στον τόπο μας.

Κορυφή σελίδαςΟΧΙ ΣΤΟΝ ΧΩΡΙΣΜΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΥΣ

Στην ίδια εκδήλωση (βλ. παραπάνω) ο Αρχιεπίσκοπος, αναφερόμενος στη γενικότερη και όχι πάντοτε σοβαρή φιλολογία γύρω από τις σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας, επεσήμανε ότι «Υπάρχουν συμπεριφορές παιδιών της Εκκλησίας μας στην Ελλάδα που επιδιώκουν να την απαξιώσουν στη συνείδηση του Ελληνικού λαού. Αλλά αυτές δε βρίσκουν επιστημονική κατοχύρωση και καταξίωση… Τα σύμβολά του κανείς δε τα λιθοβολεί και κανείς δε πυροβολεί τη μάνα του, αλλιώς είναι μητραλοίας, είναι μητροκτόνος. Αν αυτές οι συμπεριφορές αποτελούν προσωπικές επιλογές οι οποίες προέρχονται από προκαταλήψεις ή από συμπιεσμένες υποσυνείδητες καταστάσεις, αυτό είναι υπόθεση και πρόβλημα του καθενός ατόμου, όχι όμως της πατρίδας ή του λαού μας. Οι διακριτοί ρόλοι ανάμεσα στην Εκκλησία και την Πολιτεία είναι δεδομένοι. Τα θέματα είναι λελυμένα προ πολλού και δεν επιδέχονται νέες λύσεις, οι οποίες θα κινούνται μάλιστα σε αυτό το κλίμα των προκαταλήψεων.»

Κορυφή σελίδαςΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

Συνάντηση με τον Υφυπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Α. Λιάσκο είχαν οι εκπρόσωποι της Εκκλησίας της Ελλάδος που μετέχουν στην επιτροπή του Υπουργείου για τον θρησκευτικό και προσκυνηματικό τουρισμό. Στη συνάντηση συζητήθηκε η οριοθέτηση του θρησκευτικού και προσκυνηματικού τουρισμού ως πεδίου θεματικής ενότητας για τον τουρισμό και οι δυνατότητες για την ανάπτυξή του, με στόχο η χώρα μας να εξελιχθεί σε πόλο έλξης τουριστών που ενδιαφέρονται για την συγκεκριμένη μορφή.

Κορυφή σελίδαςΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟ ΝΕΑΝΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Ένα πρωτότυπο και ενδιαφέρον Συνέδριο στελεχών νεανικού έργου πραγματοποιήθηκε στην Ι. Μ. Προφήτου Ηλία Ύδρας (30/9 – 2/10/2005), με φορέα διοργάνωσης την ενορία του Αγίου Δημητρίου του ομωνύμου Δήμου της πρωτεύουσας.

Σε συγχαρητήρια επιστολή του προς τον προϊστάμενο της ενορίας π. Ματθαίο Χάλαρη ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος παρότρυνε: «Συνεχίσατε μετ’ ενθέου ζήλου την ποιμαντική σας κοντά στα παιδιά μας, με απλότητα, σύνεση, ευσυνειδησία και πολλή προσοχή. Δώσατε ιερούς οραματισμούς και εμφυτεύσατε εκκλησιαστικό φρόνημα. Καλλιεργείστε πνεύμα διακονίας και αναμεταδώσατε το ιεραποστολικό μεράκι του πατρο-Κοσμά… Επίσης, προσέξατε τα πτωχά παιδιά, τα ορφανά, τα εγκαταλελειμμένα, τα έχοντα προβλήματα υγείας. Κεντρίσατε το εκκλησιαστικό ενδιαφέρον και στα παιδιά τα άγευστα Θείων ναμάτων… Μεταγγίσατε στα στελέχη σας, στα παιδιά της ενορίας σας θάρρος, ευψυχία, ειρήνη, δύναμη, ομολογία Ιησού στον σύγχρονο κόσμο. Μη δειλιάτε…»

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ