Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Ε.Α.Ο.Τεύχος 244, 30 Νοεμβρίου 2007            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΥΨΗΛΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ

ΚΙΤΙΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ: «Ο ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΣ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΚΥΡΙΟ»

ΕΠΑΦΕΣ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ ΜΕ ΙΕΡΑΡΧΕΣ

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΨΑΧΟ

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ

Διαβάστε στη Μυριόβιβλο
το αφιέρωμα στον εθνικό ποιητή


ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΥΨΗΛΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Τάσσος Παπαδόπουλος επισκέφθηκε τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο κ. Χριστόδουλο στην Αρχιεπισκοπική κατοικία στο Π. Ψυχικό (28/11/2007), στα πλαίσια της επισκέψεως που πραγματοποιεί, τις τελευταίες ημέρες, στην Ελλάδα.
Ο κ. Παπαδόπουλος εκδήλωσε την προσωπική του συμπαράσταση στον δοκιμαζόμενο Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ελλάδος και μετέφερε την αγάπη και τις ευχές του Κυπριακού λαού για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση των προβλημάτων της υγείας του.
Από την μεριά του, ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τον Κύπριο Πρόεδρο για την επίσκεψη και τον συνεχάρη για τις πρωτοβουλίες τόσο του ιδίου, όσο και της Κυβέρνησής του, προς την κατεύθυνση της ανακούφισης και αποκατάστασης των πυροπλήκτων της Πελοποννήσου.

Κορυφή σελίδας


ΚΙΤΙΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ: «Ο ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΣ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΚΥΡΙΟ»

Ακολούθησε η επίσκεψη του Μητροπολίτου Κιτίου κ. Χρυσοστόμου, παλαιού γνώριμου και φίλου του Μακαριωτάτου.
Εξερχόμενος της Αρχιεπισκοπικής κατοικίας, ο κ. Χρυσόστομος δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Η σκέψη μας και η καρδιά της Κύπρου είναι κοντά στον Μακαριώτατο. Οι προσευχές μας ολόθερμα ανεβαίνουν ολόθερμα στον ουράνιο Πατέρα μας για να του δίνει κουράγιο και ελπίδα. Ο Μακαριώτατος βρίσκεται σε δύσκολη καμπή της ζωής του, η υγεία του είναι κλονισμένη, αλλά βρίσκει θάρρος, έχει ελπίδα και πιστεύει στο «γενηθήτω το θέλημα του Κυρίου».
Είμαι συγκινημένος γιατί ο Μακαριώτατος είναι παλαιός και σεβαστός φίλος από τα φοιτητικά χρόνια και αργότερα, στο δράμα της πατρίδος μας, ήρθε αρωγός σε αρκετές υποτροφίες σε φοιτητές της Μητροπόλεως Κιτίου για να μπορέσουν να σπουδάσουν. Χάρηκε που μας είδε, όπως και εμείς, έχει κουράγιο και ελπίδα, γνωρίζει την κατάσταση της υγείας του, αλλά δεν απελπίζεται και έχει την ελπίδα του στον Κύριο»
Ο Μητροπολίτης Κιτίου κ. Χρυσόστομος επισκέφθηκε, επίσης, τις πυρόπληκτες Μητροπόλεις Τριφυλίας & Ολυμπίας και Γόρτυνος & Μεγαλοπόλεως, προκειμένου να προσφέρει οικονομική βοήθεια στους πληγέντες από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές.

Κορυφή σελίδας


ΕΠΑΦΕΣ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ ΜΕ ΙΕΡΑΡΧΕΣ

Συνεχείς είναι οι επαφές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Χριστοδούλου με Ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος. Την τελευταία εβδομάδα, μάλιστα, από την Αρχιεπισκοπική κατοικία πέρασαν οι Σεβ. Μητροπολίτες πρ. Πειραιώς Καλλίνικος, Θεσσαλιώτιδος Κύριλλος, Φωκίδος Αθηναγόρας, Εδέσσης Ιωήλ, Σάμου Ευσέβιος, Φιλίππων Προκόπιος, Σερρών Θεολόγος, Καλαβρύτων Αμβρόσιος, Δημητριάδος Ιγνάτιος.
Ο Μητροπολίτης Φιλίππων κ. Προκόπιος (φωτογραφία) προέβη και σε δηλώσεις προς τους εκπροσώπους των Μ.Μ.Ε. (28/11/2007), που έχουν ως εξής: «Είχα την ευκαιρία να συζητήσουμε με σχετικά άνεση, με καλή διάθεση. Ο Αρχιεπίσκοπος παραμένει πάντοτε ο ίδιος, με τους προβληματισμούς του, τα οράματά του, λίγο πιο αδύνατος, αλλά με την αυτοκριτική του, αισιόδοξος και δυνατός. Μακάρι ο Θεός να επιτρέψει να συνεχίσει την ποιμαντορία του»

Κορυφή σελίδας


Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ

Την δυνατότητα συνεργασίας Εκκλησίας και Πολιτείας στον τομέα του αθλητισμού συζήτησαν, μεταξύ άλλων, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος με τον Υφυπουργό Αθλητισμού κ. Γιάννη Ιωαννίδη, ο οποίος τον επισκέφθηκε στην οικία του στο Π. Ψυχικό (28/11/2007).
Ο κ. Ιωαννίδης ζήτησε από τον Αρχιεπίσκοπο την συνδρομή της Εκκλησίας σε χώρους και έμψυχο υλικό προκειμένου οι νέοι να ασχοληθούν με τον αθλητισμό και υπό την σκέπη της Εκκλησίας, αποφεύγοντας, με τον τρόπο αυτό επικίνδυνες και ψυχοφθόρες εκτροπές. Ο Μακαριώτατος άκουσε με ιδιαίτερη ευχαρίστηση την πρόταση και δεσμεύτηκε να την μεταφέρει στις αρμόδιες εκκλησιαστικές υπηρεσίες.
Αναχωρώντας ο κ. Ιωαννίδης δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Του έχω μεγάλη αγάπη και μου έχει μεγάλη αγάπη… Ο Αρχιεπίσκοπος είναι ευδιάθετος, έχει δύναμη ψυχής η οποία δεν έχει όρια και όποιος λειτουργεί με την ψυχή του μπορεί να κάνει πράγματα που δε μπορεί να κάνει άλλος…»

Κορυφή σελίδας


ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΨΑΧΟ

Επιστημονική Ημερίδα για τον αείμνηστο Μουσικολόγο Κωνσταντίνο Ψάχο διοργανώνει το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών (30/11/2007), με θέμα «Κωνσταντίνος Ψάχος, ο μουσικός, ο λόγιος».
Την Ημερίδα χαιρέτησε με μήνυμά του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, στο οποίο αναφέρει και τα εξής: «Οι υποθήκες και η συμβολή του Κωνσταντίνου Ψάχου στην ιστορική, επιστημονική και μουσικολογική έρευνα και στους τρεις κλάδους της παραδοσιακής μας μουσικής είναι ανεκτίμητος. Η επινόησις του συστήματος της αρμονικής συνηχήσεως των εκκλησιαστικών μελών απέβη λίαν καρποφόρος και χρήσιμος στην ανάδειξη των θησαυρών της Ορθοδόξου πίστεως και της Ορθοδόξου Λατρείας μας…»

Κορυφή σελίδας


ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ

Ημερίδα, με θέμα «Πολιτισμός και Φυσικό περιβάλλον» θα πραγματοποιήσει η Ιερά Σύνοδος στον Πύργο (2/12/2007), με φορέα διοργάνωσης την Ειδική Συνοδική Επιτροπή Θείας και Πολιτικής Οικονομίας και Οικολογίας, σε συνεργασία με την Μητρόπολη Ηλείας.
Στην Ημερίδα εισαγωγική ομιλία θα πραγματοποιήσει ο Μητροπολίτης Αχελώου κ. Ευθύμιος, Πρόεδρος της Επιτροπής, ενώ εισηγήσεις θα παρουσιάσουν:
1. Ο κ. Παναγιώτης Δρακάτος, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών, με θέμα «Περιβαλλοντική συνείδηση στο κατώφλι του 21ου αιώνα» και
2. Ο κ. Απόστολος Νικολαϊδης, Καθηγητής κοινωνιολογίας της θρησκείας και κοινωνικής ηθικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα «Οι κοινωνικές αιτίες του οικολογικού προβλήματος»
Τις εργασίες της Ημερίδας θα κλείσει ο Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός.

Κορυφή σελίδας

ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΓΝΩΜΕΣ

«… Η Εκκλησία αποτελεί για μας τους Έλληνες ένα χώρο πάνω κι έξω από οποιεσδήποτε πολιτικοϊδεολογικές πεποιθήσεις και προκαταλήψεις. Θα έλεγα είναι το λίκνο του Έθνους… το λίκνο του Ελληνισμού. Μέσα εκεί βαφτίζουμε τα παιδιά μας, αφού πρώτα βαπτισθούμε εμείς οι ίδιοι, εκεί παντρευόμαστε, εκεί αποχαιρετάμε τους αγαπημένους μας. Είτε το θέλουμε είτε όχι, τις πιο σημαντικές στιγμές της ζωής μας τις έχουμε περάσει στην Εκκλησία… Θα ήταν, λοιπόν, αφέλεια να ξαναγυρίσουμε στο δόγμα “η θρησκεία είναι το όπιο του λαού”…»

Μίκης Θεοδωράκης
27/3/1983

ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ