Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Ε.Α.Ο.Τεύχος 242, 23 Νοεμβρίου 2007            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ: «ΓΝΗΣΙΑ Η ΑΔΕΛΦΟΣΥΝΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ»

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑ.ΣΟ.Κ. ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ

ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: «Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΜΑΣ ΔΙΔΑΣΚΕΙ»

ΘΕΤΙΚΟΣ ΣΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΤΕΡΟΔΟΞΟΥΣ Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΕΜΠΕΛΑΣ

ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΣΤΟ ΣΥΜΠΑΝ
ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΕΓΓΟΝΟΠΟΥΛΟΥ


Δείτε το αφιέρωμα
στο eikastikon
ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ: «ΓΝΗΣΙΑ Η ΑΔΕΛΦΟΣΥΝΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ»

Την επίσκεψη του Προκαθημένου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αλβανίας, Αρχιεπισκόπου κ. Αναστασίου δέχθηκε στην οικία του στο Π. Ψυχικό ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος (21/11/2007)
Στη διάρκεια της συγκινητικής συνάντησης, ο κ. Αναστάσιος ενημερώθηκε για την πορεία της υγείας του Μακαριωτάτου και μετέφερε στον ασθενούντα Αρχιεπίσκοπο της ευχές του Κλήρου και του λαού της Αλβανικής Εκκλησίας για ταχεία ανάρρωση.
Εξερχόμενος δε της Αρχιεπισκοπικής κατοικίας, δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Όλοι ξέρουμε το έργο πίστεως, τον κόπο της αγάπης αλλά και την υπομονή της ελπίδος που χαρακτηρίζουν τον Μακαριώτατο. Είχαμε την ευκαιρία να θυμηθούμε τα παλιά. Είμαστε από την ίδια γειτονιά, χρόνια τώρα σε ανάλογη πορεία και χάρηκα πάρα πολύ γιατί συζητήσαμε όχι μόνον για θέματα υγείας αλλά και γενικότερα για ζητήματα Ορθοδοξίας στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής και της Ευρώπης κάτι που δείχνει ακριβώς την ζωτικότητα του πνεύματος και την αδιάκοπη ανησυχία του Μακαριωτάτου. Αυτό που απομένει τώρα είναι να συνεχίσουμε «τῃ ελπίδι χαίροντες, τῃ θλίψει υπομένοντες, τῃ προσευχῄ προσκαρτερούντες». Όλη αυτή η περιπέτεια έχει υπογραμμίσει την αλληλεγγύη και την γνήσια αδελφοσύνη που υπάρχει μεταξύ των Ορθοδόξων. Είναι φυσικό να είμαστε συγκινημένοι όταν είμαστε σε περίοδο σιωπής. Να σκεπτόμαστε τα βήματα του παρελθόντος, τις ευλογίες του Θεού και την ευλογία που υπάρχει μέσα στη δοκιμασία».

Κορυφή σελίδας


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑ.ΣΟ.Κ. ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ

Αμέσως μετά, ο Μακαριώτατος κ. Χριστόδουλος δέχθηκε την επίσκεψη του Προέδρου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Γιώργου Παπανδρέου. Στην 15λεπτη συνάντηση, ο Μακαριώτατος συνεχάρη τον Πρόεδρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για την επανεκλογή του στην ηγεσία του Κινήματος και εξέφρασε τον θαυμασμό του για το κουράγιο και τις αντοχές που επέδειξε ο κ. Παπανδρέου κατά την προεκλογική περίοδο.
Από την πλευρά του, ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή του στον δοκιμαζόμενο Αρχιεπίσκοπο και μετέφερε τις ευχές των στελεχών του Κινήματος.

Κορυφή σελίδας


ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Στην Αρχιεπισκοπική κατοικία στο Π. Ψυχικό βρέθηκε και ο Υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης (22/11/2007), ο οποίος είχε 20λεπτη συνάντηση με τον Μακαριώτατο κ. Χριστόδουλο. Ο κ. Αλογοσκούφης ενημερώθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο για την κατάσταση της υγείας του και συζήτησε μαζί του θέματα της αρμοδιότητός του, που ενδιαφέρουν την Εκκλησία.
Μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Υπουργός δήλωσε στους εκπροσώπους των Μ.Μ.Ε.: «Έκανα εθιμοτυπική επίσκεψη στον Μακαριώτατο με τον οποίο έχουμε συνεχή συνεργασία για πολλά θέματα που απασχολούν την Εκκλησία. Σήμερα η επίσκεψή μου ήταν να τον δω προσωπικά και να τον τονώσω στην περιπέτεια που περνά»

Κορυφή σελίδας


ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: «Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΜΑΣ ΔΙΔΑΣΚΕΙ»

Τον Υπουργό Παιδείας κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη δέχθηκε στην οικία του στο Ψυχικό ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος (20/11/2007), για πρώτη φορά μετά την τοποθέτηση του πρώτου στο νευραλγικό αυτό Υπουργείο.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Μακαριώτατος ενημέρωσε τον κ. Στυλιανίδη για την πορεία της κατάστασης της υγείας του και συζήτησε μαζί του τρέχοντα Εκκλησιαστικά ζητήματα της αρμοδιότητος του Υπουργού.
Εξερχόμενος της Αρχιεπισκοπικής κατοικίας, ο κ. Στυλιανίδης δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Είχα την ευκαιρία να εκφράσω τις ευχές όλων και να διαπιστώσω το κουράγιο και τη δύναμή του, που είναι διδακτική για όλους μας. Διδάσκει πώς πρέπει να αντιδρούμε σε δύσκολες στιγμές…
Συζητήσαμε και μερικά θέματα της Εκκλησίας που βρίσκονται σε εκκρεμότητα και συνεννοηθήκαμε να τα αντιμετωπίσουμε με τρόπο που να είναι επωφελής…». Νωρίτερα ο Μακαριώτατος δέχθηκε την επίσκεψη των Βοηθών Επισκόπων του.

Κορυφή σελίδας


ΘΕΤΙΚΟΣ ΣΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΤΕΡΟΔΟΞΟΥΣ Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΕΜΠΕΛΑΣ

Μία σπουδαία Ημερίδα, στη μνήμη του αείμνηστου Καθηγητού της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και κορυφαίου ερμηνευτή των Γραφών Παναγιώτη Τρεμπέλα πραγματοποίησε στην Αθήνα η Αδελφότητα Θεολόγων «Ο Σωτήρ» (18/11/2007)
Στους συμμετέχοντες πατρικό μήνυμα απέστειλε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, στο οποίο περιγράφει, σε συντομία, την προσωπικότητα και το Θεολογικό έργο του αειμνήστου Καθηγητή, επισημαίνει δε και την τόλμη με την οποία αντιμετώπιζε ευαίσθητα Θεολογικά ζητήματα, όπως η προσέγγιση με τους ετεροδόξους. Συγκεκριμένα σημείωσε: «Παράλληλα με την αρίστην γνώσιν της Δογματικής της Ορθοδόξου Εκκλησίας και την βιωματικήν Ορθόδοξον Πνευματικότητά του, ο αείμνηστος καθηγητής Παν. Τρεμπέλας ήτο εκ των πρώτων λαϊκών στελεχών της Εκκλησίας της Ελλάδος, τα οποία συνέλαβαν την ιδέα του ανοίγματος της Εκκλησίας μας προς τούς ετεροδόξους, όχι διά να υποστώμεν κάποιον συγκρητισμόν ή να αποδεχθώμεν "τους κλάδους" εις την Εκκλησίαν, αλλά εν ταπεινώσει και μετά παρρησίας να καταθέσωμεν την Αλήθειαν, την οποίαν κατέχομεν. Έτσι συμμετέσχε του Συνεδρίου του Παγκοσμίου Συμβουλίου των Εκκλησιών, το 1954 εις το Έβανστον και δεν εδίστασεν να σχολιάσει θετικώς το υπό της Β' Βατικανής Συνόδου καταρτισθέν και ψηφισθέν διάταγμα περί της ιεραποστολής και διακονίας εις το αποστολικόν έργον των λαϊκών (Παν. Τρεμπέλα "Οι λαϊκοί εν τη Εκκλησίᾳ"- "Το Βασίλειον ιεράτευμα", Εκδ. Αδελφ. Θεολόγων "Ο ΣΩΤΗΡ', Δεκ. 1976, σελ. 309). Παρακολουθών με άμεσον τρόπον τας πνευματικάς και κοινωνικάς εξελίξεις της Εσπερίας Έδωκε πολλάς μάχας με τον αθεϊσμόν, τον υλισμόν και τον τεκτονισμόν και υπερήσπισε μετ’ επιτυχίας τας εθνικάς και θρησκευτικάς μας παραδόσεις…»

Κορυφή σελίδας

ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΓΝΩΜΕΣ

«... η κοινωνία που στήθηκε στο όνομα του ατόμου, τώρα προχωράει στη σύνθλιψή του. Εάν δεν δράσουμε αμέσως και σωστικά, η δυτική κοινωνία — η κοινωνία μας, πλέον — θα μετατραπεί βαθμιαία και γρήγορα σε μηχανισμό εξαφάνισης κάθε διαφοράς, όπου ούτε γένος, ούτε γλώσσα, ούτε παιδεία, ούτε ήθος, ούτε θρησκεία, ούτε παράδοση, ούτε ιστορικό παρουσία και συνέχεια θα αναγνωρίζονται και όπου τα άτομο θα διακρίνεται πλέον από τα άλλα μόνο από το ύψος της καταναλωτικής δαπάνης. Εάν δεν αντιδράσουμε βοηθώντας, θα καταργηθεί, κάθε αυτοσυνειδησία που προϋποθέτει υπέρβαση του εγκόσμιου και παροντικού και άρα η χριστιανική πίστη, θα καταργηθεί κάθε ταυτότητα που προϋποθέτει ιστορικές και, άρα, υπερατομικές ρίζες...»

Χριστόδουλος
Αρχιεπίσκοπος Αθηνών & Πάσης Ελλάδος
Ομιλία, Θεσσαλονίκη, 23/5/2007

ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ