Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Ε.Α.Ο.Τεύχος 240, 16 Νοεμβρίου 2007            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΞΟΝΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ ΕΚΑΝΕ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ

ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΒΑΡΣΟΒΙΑΣ

ΕΥΟΙΩΝΕΣ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΛΑΓΚΑΔΑ: «Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΤΥΕΛΟΔΟΧΕΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ»
ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ
ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΗ


Δείτε στο eikastikon
έργα Ελλήνων δημιουργών
με σημείο αναφοράς
το Άγιον Όρος
ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΑΞΟΝΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ ΕΚΑΝΕ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ

Σε αξονική τομογραφία, στο Αρεταίειο Νοσοκομείο, υπεβλήθη ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος (15/11/2007), κατόπιν υποδείξεων των γιατρών του.
Οι εξετάσεις έγιναν προκειμένου να σταθμιστεί ο τρόπος συνεχίσεως της θεραπείας του. Μετά το πέρας των εξετάσεων, ο Μακαριώτατος επέστρεψε στην οικία του στο Παλαιό Ψυχικό.

Κορυφή σελίδας


ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΒΑΡΣΟΒΙΑΣ

Μετά τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρο και τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Χρυσόστομο, ο Μητροπολίτης Βαρσοβίας & Πάσης Πολωνίας κ. Σάββας επισκέφθηκε τον Αρχιεπίσκοπο κ. Χριστόδουλο στην οικία του στο Παλαιό Ψυχικό (15/11/2007). Κατά τη διάρκεια της συναντήσεως ο κ. Σάββας μετέφερε στον Μακαριώτατο κ. Χριστόδουλο την αγάπη και τις ευχές του ιερού κλήρου και του ορθοδόξου Πολωνικού λαού για ταχεία ανάρρωση και επάνοδο στην άσκηση των καθηκόντων του.
Εξερχόμενος της Αρχιεπισκοπικής κατοικίας ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Βαρσοβίας & Πάσης Πολωνίας κ. Σάββας έκανε την ακόλουθη δήλωση: “Ήρθαμε από τη Βαρσοβία για να εκφράσουμε την αγάπη και τον σεβασμό μας προς τον πολυσέβαστο και πολυαγαπημένο Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο. Εκτιμούμε τον Μακαριώτατο, αγαπούμε τον Ελληνικό λαό, για αυτό θεωρήσαμε σκόπιμο και ως μεγάλη ευλογία να επισκεφθούμε τον Αρχιεπίσκοπο όταν δοκιμάζεται από μια ασθένεια και να είμαστε μαζί του όχι μόνο όταν περνά καλά, αλλά και όταν δοκιμάζεται. Του μετέφερα τις καλύτερες ευχές από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Πολωνίας, από τον κλήρο και τον λαό για γρήγορη αποκατάσταση της υγείας του. Ήρθαμε με τις ευχές της πλήρους αποκατάστασης της πολιτίμου υγείας του Μακαριωτάτου και να τον διαβεβαιώσουμε ότι οι προσευχές μας κατά την Θεία Λειτουργία τον συνοδεύουν. Πιστεύουμε βαθιά ότι η ασθένεια αυτή θα περάσει, θα ξαναέρθουμε και θα συλειτουργήσουμε μαζί του.”
Στα πλαίσια της παραμονής του στην Ελλάδα, επίσης, ο κ. Σάββας θα επισκεφθεί το Ιερό Προσκύνημα του Οσίου Ιωάννου του Ρώσου στο Νέο Προκόπι Ευβοίας (16/11), ενώ την ίδια ημέρα θα συναντηθεί και με τον Πολωνό Πρέσβη στην Αθήνα.
Την Κυριακή (18/11) θα εκκλησιαστεί στον Καθεδρικό Ναό των Αθηνών και το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα επιστρέψει στην πατρίδα του.

Κορυφή σελίδας


ΕΥΟΙΩΝΕΣ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Σε ενημέρωση της Ιεράς Συνόδου για τον υποβληθέντα Απολογισμό – Ισολογισμό του οικονομικού έτους 2006 της Ε.Κ.Υ.Ο. και τον Προϋπολογισμό του 2008 προέβη ο Γενικός Διευθυντής των Οικονομικών Υπηρεσιών της Εκκλησίας της Ελλάδος κ. Κων/νος Πυλαρινός (14/11/2007), ενώ απήντησε και σε διευκρινιστικές ερωτήσεις των Συνέδρων.
Ο Προεδρεύων της Δ.Ι.Σ. Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος ευχαρίστησε τον κ. Πυλαρινό για την ενημέρωση, για τις ευοίωνες προοπτικές των οικονομικών της Εκκλησίας και για την καλή λειτουργία των Υπηρεσιών της Ε.Κ.Υ.Ο.
Μιλώντας δε, για το ίδιο θέμα στους δημοσιογράφους, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Δ.Ι.Σ. Μητροπολίτης κ. Άνθιμος επεσήμανε την ευαρέσκεια που εξέφρασε, κατά την παρουσίαση των οικονομικών στοιχείων, ο έμπειρος περί τα οικονομικά, Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Θεόκλητος.

Κορυφή σελίδας


ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΛΑΓΚΑΔΑ: «Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΤΥΕΛΟΔΟΧΕΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ»

Για τη διαχείριση του περιβαλλοντικού θέματος της λίμνης Κορώνεια μίλησε στον Ρ/Σ της Εκκλησίας της Ελλάδος (14/1/2007) ο Μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Σπυρίδων.
Ο Σεβασμιώτατος, ερωτηθείς για τη διαμορφωθείσα κατάσταση στην περιοχή, τόνισε: «Εδώ και σαράντα χρόνια που βρίσκομαι στην ποιμαντορία της επαρχίας αυτής, παρακολουθώ το πρόβλημα και μπορώ να πω ότι ήδη η Μητρόπολη έχει κάνει κινήσεις ώστε να επιλυθεί, αλλά οι αρμόδιοι δεν φαίνεται να ακούνε. Με λύπη μου μπορώ να σάς πω σήμερα ότι η περιφέρειά μας είναι το πτυελοδοχείο της ευρύτερης περιοχής. Αλλιώς πράττουν στην επικράτεια του 1.500.000 και αλλιώς σε εμάς που είμαστε 60.000 άνθρωποι. Το παρακολουθούμε το θέμα εδώ και πολλά χρόνια, αλλά σάς λέω δε βρίσκουμε λύση. Και το λέω καθαρά η ιστορία αυτή ξεκίνησε και γίνεται μόνο για ψηφοθηρικούς λόγους, άλλη δύναμη το 1.500.000 και άλλη οι 60.000. Θα σάς έλεγα να μην το αφήσετε το θέμα να συνεχίσετε να ασχολείστε, μην το ξεχάσετε. Η Μητρόπολη ήδη έχει καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έγγραφα για το θέμα αυτό. Εμείς προσπαθούμε όσο μπορούμε».

Κορυφή σελίδας

ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΓΝΩΜΕΣ

«… ως Έλληνες, θεωρούμε πως η αναγνώριση του όμορου με την Ελλάδα κράτους της πΓΔΜ με το εθνωνύμιο "Μακεδονία" όχι μόνο δεν εξυπηρετεί κανένα βαλκανικό κράτος, αφού ανεβάζει το θερμόμετρο της έντασης και της καχυποψίας στην περιοχή, αλλά φαίνεται πως δικαιώνει όλους όσους κτίζουν την ιστορία τους με κλοπιμαία υλικά και επιβραβεύει όσους διατηρούν άσβηστη τη σπίθα της αταξίας και της μόνιμης αστάθειας σε μια κρίσιμη για την Ευρώπη περιοχή και σε μια εποχή αδιάκοπων εντάσεων…

… Η καθιέρωση της ονοματοθεσίας "Μακεδονία" στο νεότευκτο κράτος της πΓΔΜ, δεν ακυρώνει απλώς κάθε ιστορική αλήθεια, αλλά ενισχύει τη διαδικασία "μακεδονοποίησης" από ιστορικούς αναθεωρητές των Σκοπίων, που διεκπεραίωναν εντολές εξωσκοπιανών κέντρων για την εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων, του τμήματος της Γιουγκοσλαβίας που προπολεμικά ήταν γνωστό ως "Νότιος Σερβία" ή "Βαρντάρσκα Μπανόβινα". Συμπράττοντας σ’ αυτή την αυθαίρετη ενέργεια, εκτός των άλλων, δίνονται εσφαλμένα μηνύματα ως προς την ποιότητα και το είδος του κόσμου που κτίζουμε για τις επόμενες γενιές…»

Χριστόδουλος
Αρχιεπίσκοπος Αθηνών & Πάσης Ελλάδος
Επιστολή προς τους Αρχηγούς των κρατών της Ε.Ε. και των Χριστιανικών Εκκλησιών για το ζήτημα της ονομασίας της π.Γ.Δ.Μ.
17/11/2004

ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ