Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη, ή και συχνότερα αν υπάρχουν πολλές ειδήσεις, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Υπεύθυνος έκδοσης: Παν. Δρακόπουλος     Συντάκτης: Α.Ε.Ο.Τεύχος 24, 18 Οκτωβρίου 2005              Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ, στο περιοδικό «Πολιτικά Θέματα»

ΑΝΕΝΔΟΤΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΤΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ

ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΜΕΡΙΜΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ

ΕΝΑ ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ΕΝΟΡΙΑΚΟ ΕΝΤΥΠΟ

ΕΝΑΡΞΗ ΕΝΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΝΑΞΕΩΝ ΤΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ

12Ο ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
στο περιοδικό «Πολιτικά Θέματα»


Με επίκεντρο το κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος παραχώρησε συνέντευξη στο περιοδικό «Πολιτικά θέματα» (17/10/2005).

Αναφερόμενος στην κοινωνική αποστολή της Εκκλησίας σημειώνει, μεταξύ άλλων: «Οι κοινωνικές παρεμβάσεις της Εκκλησίας είναι τρόπος ζωής σε όλη την ιστορική της διαδρομή. Σήμερα στην χώρα μας, το εύρος των κοινωνικών δραστηριοτήτων μας είναι τεράστιο και αγκαλιάζει όλες τις ανάγκες, από την παιδική έως τη γεροντική ηλικία. Το έργο αυτό απευθύνεται σε όλους είτε είναι Ορθόδοξοι, είτε είναι αλλόδοξοι ή ετερόθρησκοι, είτε είναι Έλληνες, είτε αλλοδαποί. Η Εκκλησία δε κάνει διακρίσεις, γι’ αυτό και το κοινωνικό Της έργο είναι παραδεκτό από όλο τον κόσμο. Τα τελευταία χρόνια δε δρομολογείται και εκτός Ελλάδος, με την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας σε περιοχές που έχουν ανάγκη, πάντα σε συνεργασία με το Υπ. Εξ. και τις κατά τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίες.»

«Μου προκαλεί, όμως, κατάπληξη και θλίψη, το γεγονός ότι κάποιοι, την περίοδο της πρόσφατης Εκκλησιαστικής αναστάτωσης, αμφισβήτησαν αυτό το έργο και κατηγόρησαν την Εκκλησία για έλλειψη ευαισθησίας και αποχή από τα προβλήματα των ανθρώπων, γενικεύοντας αυθαιρέτως τις μεμονωμένες εκτροπές ορισμένων. Οι άνθρωποι αυτοί, προφανώς δεν έχουν καμιά εμπειρική σχέση με την εκκλησιαστική ζωή. Μόνο έτσι μπορώ να δικαιολογήσω τα λεγόμενά τους. Διαφορετικά πρόκειται για κακοήθειες, με σκοπό τον δηλητηριασμό της λαϊκής συνείδησης. Και αυτό το έργο είναι καταδικαστέο και καταστροφικό.»

Αναφερόμενος στην στάση της Εκκλησίας έναντι των μεταναστών υπογράμμισε πως «δεν αρκεί να δίνουμε ρούχα και τρόφιμα στον μετανάστη, στον ξένο, στον εμπερίστατο. Έχουμε υποχρέωση να σεβόμαστε και να προστατεύουμε την άσκηση των θρησκευτικών του καθηκόντων, τον σεβασμό της προσωπικότητάς του, την ένωση της οικογένειάς του, την κοινωνική ένταξή του, την μόρφωση των παιδιών του και βεβαίως την ασφάλειά του. Διότι, όπως μας βεβαιώνει ο Μέγας Βασίλειος, “η στέρηση των ίσων δικαιωμάτων γίνεται αρχή και βάση φθόνου και κακοβουλίας από αυτόν που στερείται”»

Στην ίδια συνέντευξη ο Μακαριώτατος διεξέρχεται ζητήματα όπως ο ρόλος της Εκκλησίας στη σύγχρονη κοινωνία, η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., η κάθαρση στους κόλπους της Εκκλησίας, η Εκκλ/κή εκπαίδευση, τα ναρκωτικά, η ίδρυση Ισλαμικού τεμένους στην Αττική, η καύση των νεκρών και η πολιτική κηδεία, η επιμόρφωση του Ιερού Κλήρου και η διαφάνεια στα οικονομικά της Εκκλησίας.
Δείτε το πλήρες κείμενο της συνέντευξης.

Κορυφή σελίδαςΑΝΕΝΔΟΤΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Ηχηρό μήνυμα από εκπροσώπους της Εκκλησίας και της Πολιτείας δόθηκε από τη Θεσσαλονίκη σχετικά με την υπόθεση της καπηλείας του ονόματος της Μακεδονίας από του γείτονες Σκοπιανούς.

Κατά τον εορτασμό της ημέρας του Μακεδονικού Αγώνα (16/10/2005) ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος τόνισε ότι «δε μπορούμε να παραδώσουμε στα παιδιά μας και στους απογόνους μας μία ένδοξη πατρίδα με γείτονες που διαρκώς διεκδικούν τα πάντα και θα τα διεκδικήσουν με σκληρότερο τρόπο όταν οι συνθήκες θα είναι γι’ αυτούς ευνοϊκότερες. Δεν είμαστε πολεμοχαρείς, αλλά ζητούμε να διασφαλίσουμε αυτά τα δίκαια της πατρίδος μας. Δεν είμαστε εθνικιστές, αγαπούμε την πατρίδα μας και τίποτα άλλο και τη Μακεδονία μας, που διατρέχει κίνδυνο και αυτό δεν το παραγνωρίζουν ούτε οι πολιτικοί μας.»

Ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Νίκος Τσιαρτσιώνης επεσήμανε ότι «η διαχείριση του πολιτικού προβλήματος περνά δυσκολίες, αλλά η Ελλάδα προτάσσει πλέον όλων των άλλων ότι δε θα δεχθεί καμία έκπτωση στην ιστορία και στο όνομα της Μακεδονίας.»

Ο Βουλευτής κ. Στέλιος Παπαθεμελής τόνισε, με τη σειρά του, ότι «η απάντηση των Μακεδονομάχων στις τωρινές προκλήσεις εναντίον της Μακεδονίας είναι ένα σκληρό και ανυποχώρητο βέτο μέχρι την επίλυση της εκκρεμότητας και, φυσικά, ένα δημοψήφισμα.»

Κορυφή σελίδαςΤΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ

Ολοκληρώθηκε η ανεπίσημη προσκυνηματική επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου στην Αθωνική Πολιτεία. Ο Μακαριώτατος επισκέφθηκε τις Ι. Μονές Οσίου Γρηγορίου και Σίμωνος Πέτρας, καθώς και τη Σκήτη της Μικράς Αγίας Άννης. Εκεί τού δόθηκε η ευκαιρία να ευλογήσει τις παλαιές και ιστορικές αδελφότητες των «Γερασιμαίων, των Θωμάδων και των Δανιηλαίων». Προς όλους μίλησε με λόγους πατρικούς και αγαπητικούς, αλλά και με σεβασμό προς την ατίμητη πνευματική κληρονομιά που φέρει στους αιώνες το Αγιώνυμο Όρος. «Έρχομαι κοντά σας, τόνισε, ως ταπεινός προσκυνητής για να ανανεωθώ πνευματικώς, διά της προσευχής και της Θείας Λατρείας και έχω την ευκαιρία να συμπνευματιστώ με αδελφούς που αγαπώ και με αγαπούν», είπε.

Επισκέφθηκε, επίσης, τις Καρυές και το Πρωτάτο, όπου φυλάσσεται το μεγαλύτερο κειμήλιο του Αγίου Όρους, η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας «Άξιον Εστί». Στην Ιερά Επιστασία τον Αρχιεπίσκοπο υποδέχθηκε ο Πρωτεπιστάτης Παύλος Λαυριώτης. Ευλόγησε, επίσης και την αδελφότητα των περίφημων αγιογράφων στο «Μπουραζέρι».

Κορυφή σελίδαςΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΜΕΡΙΜΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

Συνέδριο με θέμα «Το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδος» πραγματοποιείται στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (18/10/2005), με φορέα διοργάνωσης την Μ.Κ.Ο. «Θεόφιλος».

Σε μήνυμά του ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος σημειώνει πως «είναι λυπηρό το φαινόμενο οι σημερινές ελληνικές οικογένειες να αρκούνται σε ένα ή δύο το πολύ παιδιά ή και το χειρότερο να αποφεύγουν την τεκνογονία. Αλλά τα παιδιά είναι ευλογία Θεού, είναι συνδημιουργία, είναι μεγίστη ευεργεσία για την πατρίδα μας. Η Εκκλησία, με τα ποικίλα προγράμματά της στέκεται δίπλα σε κάθε ζευγάρι, αγαπά και μεριμνά για την οικογένεια και συνεχώς επιζητεί την ‘κατ’ οίκον Εκκλησία’ και την εν Χριστώ αγωγή των παιδιών. Είναι αδήριτος ανάγκη και η Πολιτεία να ακούσει το σύνθημα ‘Μέριμνα για το δημογραφικό ζήτημα στη χώρα μας’. Αλίμονο αν καταντήσουμε χώρα τρίτης ηλικίας ή το δυστυχέστερο, χώρα εκτρώσεων.»

Κορυφή σελίδαςΚΟΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ

Με μεγάλη επιτυχία συνεχίζεται το έργο της «Υπηρεσίας Εθελοντικής Διακονίας Ασθενών» που λειτουργεί τα τελευταία τρία χρόνια στην Αρχιεπισκοπή. Την Υπηρεσία στελεχώνουν 338 εθελοντές που έχουν χωριστεί σε νοσοκομειακές ομάδες και ανά εβδομάδα επισκέπτονται τα νοσοκομεία.

Πρόκειται για προσφορά σε χώρους πόνου, όπως είναι τα νοσοκομεία, όπου οι ανάγκες ξεπερνούν τα στενά όρια της νοσηλείας. Οι εθελοντές προσφέρουν ηθική, οικονομική και ψυχολογική υποστήριξη.

Υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο π. Βασίλειος Κοντογιάννης ο οποίος μας είπε: «Οι εθελοντές μας εκτελούν ένα θεάρεστο έργο. Φροντίζουν συνανθρώπους μας που το έχουν πραγματικά ανάγκη. Όλοι εκπαιδεύονται πριν πάνε σε κάποιο νοσοκομείο. Παρακολουθούν σεμινάρια ψυχολογίας αλλά και νοσηλευτικής για να μάθουν τα στοιχειώδη και να μπορούν να προσφέρουν ουσιαστική βοήθεια».

Κορυφή σελίδαςΕΝΑ ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ΕΝΟΡΙΑΚΟ ΕΝΤΥΠΟ

Η ενορία Αγ. Δημητρίου Πειραιώς εκδίδει ένα μοναδικής αξίας περιοδικό, με τίτλο «ανα γραφές». Πρόκειται για καλαίσθητη έκδοση, στην οποία συγκεντρώνονται άξια προσοχής δημοσιεύματα από τον ελληνικό τύπο. Δίνονται, με τον τρόπο αυτό, απαντήσεις σε όλα τα εκκλησιαστικά θέματα που απασχολούν την κοινή γνώμη.

Τη φροντίδα της πολύτιμης αυτής έκδοσης έχει ο αρχιμανδρίτης Πολύκαρπος Μπόγρης και την επιμέλεια ύλης και εμφάνισης ο Γιώργος Καστρινάκης.

Η έκδοση, πολύ πέρα από τις συνηθισμένες ενοριακές εκδόσεις και πολύ πιό ψηλά από αυτές, πρέπει να έχει τη συμπαράσταση όλων μας. Είναι κρίμα τόσο δημιουργικές και με δύναμη προσφοράς εκδόσεις να μένουν απροστάτευτες, στο έλεος της σιωπής.

Ταχυδρομική διεύθυνση: Καπετάν Ματαπά 125, 18544 Πειραιάς. Τηλ. 210.4616540 (απόγευμα), φαξ 210.4635215

Κορυφή σελίδαςΕΝΑΡΞΗ ΕΝΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΝΑΞΕΩΝ ΤΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ

Άρχισαν την Κυριακή 16/10/2005 οι ενοριακές συνάξεις μελέτης Αγίας Γραφής της Αρχιεπισκοπής.

Σε μήνυμά του ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος υπογραμμίζει πως «η πληροφόρηση και η πλήρης ενημέρωση του κάθε πιστού για τις θέσεις και τις απόψεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας πάνω σε σύγχρονα θέματα, υπό το φως του Ευαγγελίου του Χριστού, αφενός θα διαφωτίσει και θα στηρίξει τον ίδιο και αφετέρου, θα τον καταστήσει παράγοντα φωτισμού και στήριξης και πολλών άλλων γύρω του».

Κορυφή σελίδας12Ο ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Το συνέδριο θα γίνει στην πόλη Blankenberge του Βελγίου (29 Οκτωβρίου - 1 Νοεμβρίου), υπό την προεδρία του Μητροπολίτου Βελγίου κ. Παντελεήμονος. Πρόκειται για ένα θεσμό πλέον για τις Ορθόδοξες κοινότητες της Δυτικής Ευρώπης, ο οποίος δίνει μία ουσιώδη ευκαιρία συνάντησης, ανταλλαγής απόψεων και προσευχής για τους πιστούς . Θέμα του συνεδρίου εφέτος είναι: τι Εκκλησία και τι κόσμο θέλουμε να χτίσουμε στην αυγή του 21ου αιώνα;

Οι τρεις βασικοί εισηγητές του συνεδρίου θα είναι: α) ο Θεοφ. Κάλλιστος (Ware), επίτιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, β) ο Bertrand Vergely, Εισηγητής των Ινστιτούτων, Πολιτικών Επιστημών του Παρισίου και του Αγ. Σεργίου, και γ) ο Μιχαήλ Σταύρου, καθηγητής Δογματικής Θεολογίας στον Αγ. Σέργιο.

Οι σύνεδροι θα μπορούν να παρέμβουν σε συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας που θα άπτονται κοινωνικών θεμάτων, με συντονιστές ιερείς και λαϊκούς από όλες σχεδόν τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

Κορυφή σελίδας
ΠΡΟΣΟΧΗ! ΜΗΝ ΤΟ ΑΝΟΙΞΕΤΕ!

Άγνωστός μας, προφανώς ψυχοπαθής, στέλνει το ακόλουθο μήνυμα :

It has come to our attention that your Ecclesia User Profile ( x ) records are out of date. For further details see the attached document.

Thank you for using Ecclesia!
The Ecclesia Support Team

+++ Attachment: No Virus (Clean)
+++ Ecclesia Antivirus - www.ecclesia.gr


Προσοχή: μην το ανοίξετε. Δεν προέρχεται από εμάς και περιέχει καταστροφικούς ιούς.

Κορυφή σελίδας
ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

Την Δευτέρα 24 Οκτωβρίου, ανοίγουμε στις ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ το νέο ειδικό τμήμα :

Γράμματα στον Πρόναο

Διαβάστε τις δικές σας απόψεις για τα τρέχοντα θέματα.ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ