Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Ε.Α.Ο.Τεύχος 235, 30 Οκτωβρίου 2007            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: «ΕΠΙΣΤΡΕΦΩ ΣΤΗΝ ΙΘΑΚΗ ΜΟΥ»

ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ

ΚΥΠΡΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ: «ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟ»

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΜΕΘΟΔΟΣ Ο «ΕΣΩΤΕΡΙΣΜΟΣ»

ΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ '40
ΣΤΗ ΛΑΪΚΗ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΙΑΈργα των Γραμματόπουλου, Γουναρόπουλου,
Κατράκη και Τάσσου στην υπηρεσία του Αγώνα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: «ΕΠΙΣΤΡΕΦΩ ΣΤΗΝ ΙΘΑΚΗ ΜΟΥ»

Σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης, αλλά και χαράς επέστρεψε στην Ελλάδα (26/10/2007) ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, ύστερα από απουσία δύο και πλέον μηνών στο Μαϊάμι για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της υγείας του.
Τον Μακαριώτατο υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» πλήθος Ιεραρχών, εκ μέρους της Κυβερνήσεως ο Υπουργός Παιδείας κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, η Υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη, ο Υπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Θεόδωρος Κασσίμης, εκπρόσωποι των κομμάτων, Εκκλησιαστικοί παράγοντες και πλήθος κόσμου.
Από το αεροδρόμιο ο Αρχιεπίσκοπος απευθύνθηκε στον Ελληνικό λαό και δήλωσε στα Μ.Μ.Ε.: «Επιστρέφω στην Ιθάκη μου. Αισθάνομαι πολύ ευτυχής γιατί ξαναβρίσκομαι ανάμεσά σας. Κοντά στο λαό που τόσο με αγάπησε και που τόσο τον έχω αγαπήσει. Έρχομαι, βέβαια, για να συνεχίσω εδώ στην πατρίδα την θεραπεία που μου υπέδειξαν οι γιατροί και με τη βοήθειά του Θεού και την ομάδα ιατρών η οποία θα επιβλέπει, θα αρχίσουμε από τη Δευτέρα την πρώτη φάση της θεραπευτικής αγωγής…
[…] αναλαμβάνω την άσκηση των καθηκόντων μου, τα οποία έχουν διακοπεί εδώ και δύο μήνες. Θέλω να πιστεύω ότι, με την συμπαράσταση όλων σας, ο Θεός θα δώσει το καλύτερο. Το ελπίζω και το εύχομαι».
Φθάνοντας στην οικία του ο Μακαριώτατος έγινε δεκτός με θερμές εκδηλώσεις από πιστούς που, από νωρίς, είχαν συγκεντρωθεί στο Π. Ψυχικό και δήλωσε στους εκπροσώπους των Μ.Μ.Ε.: «Είναι πολύ συγκινητική η ημέρα αυτή, που επιστρέφω στην πατρίδα για να συνεχίσω τον αγώνα τον οποίον έχω αρχίσει. Σε αυτό τον αγώνα μού συμπαρίσταται όλος ο Ελληνισμός, όλη η Εκκλησία, οι άνθρωποι που αγαπούν τον Αρχιεπίσκοπο και σας ευχαριστώ όλους εσάς γι’ αυτά τα αισθήματά σας, απέναντι μου. Είναι αισθήματα τα οποία με ενισχύουν με παρηγορούν και μου δίνουν ελπίδα και κουράγιο για να συνεχίσω έναν αγώνα, ο οποίος είναι πάρα πολύ δύσκολος. Ελπίζω, όμως, ότι θα τον κερδίσουμε αυτόν τον αγώνα. Με αυτή την προοπτική επανέρχομαι στο σπίτι μου, για να βρίσκομαι κοντά στους δικούς μου, σε περιβάλλον οικογενειακό, πίσω στην πατρίδα»

Κορυφή σελίδας


ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ

Τις επόμενες ημέρες και μετά την ολοκλήρωση της μετεγχειρητικής αποκαταστάσεως, θα ξεκινήσει η θεραπεία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Χριστοδούλου.
Την Κυριακή 28/10 τον Αρχιεπίσκοπο επισκέφθηκαν στην οικία του οι θεράποντες ιατροί του κ.κ. Διονύσιος Βώρος και Σεραφείμ Νανάς, σε προγραμματισμένη επίσκεψη, όπως θα συμβαίνει καθημερινά, προκειμένου να συζητήσουν μαζί του τις τελευταίες λεπτομέρειες πριν από την έναρξη της θεραπείας.
Αμέσως μετά, το Γραφείο Τύπου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Οι θεράποντες ιατροί του Μακαριωτάτου στην Αθήνα ζήτησαν να τον δουν σήμερα στην οικία του στο Π. Ψυχικό και να συζητήσουν μαζί του τα της ενάρξεως της συμφωνηθείσης με τους αμερικανούς συναδέλφους τους θεραπείας, η οποία και απεφασίσθη να αρχίσει με την ολοκλήρωση της μετεγχειρητικής αποκαταστάσεως»

Κορυφή σελίδας


ΚΥΠΡΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ: «ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟ»

Στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος μίλησε αποκλειστικά ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος (29/10/2007) και προέβη σε δριμεία επίκριση της πολιτικής της Μεγάλης Βρετανίας, ο Πρωθυπουργός της οποίας Γκόρντον Μπράουν υπέγραψε προσφάτως κείμενο στο οποίο αποκαλεί το βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Κύπρου «Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου».
Στο πλαίσιο της παρέμβασής του, ο κ. Χρυσόστομος αναφέρθηκε στον δοκιμαζόμενο Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αρχιεπίσκοπο κ. Χριστόδουλο και τόνισε: «Τον χρειαζόμαστε όλοι. Και η Εκκλησία της Ελλάδος και η Ελλάδα και η Κύπρος μας τον χρειάζεται! Εύχομαι από καρδιάς ταχεία ανάρρωση. Εύχομαι ό,τι καλό να δώσει ο Θεός, γρήγορα να βρεθεί στα καθήκοντά του, να τα ασκήσει Θεοφιλώς, όπως προηγουμένως...»
Διαβάστε το Δελτίο Τύπου της Ιεράς Συνόδου.

Κορυφή σελίδας


ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΜΕΘΟΔΟΣ Ο «ΕΣΩΤΕΡΙΣΜΟΣ»

Η ΙΘ' Πανορθόδοξη Συνδιάσκεψη για θέματα Αιρέσεων και Παραθρησκείας, πραγματοποιείται από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος στο Νέο Προκόπι Ευβοίας (29/10-1/11/2007), με τη συμμετοχή εντεταλμένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών και των Ιερών Μητροπόλεων και φορέα διοργάνωσης την Συνοδική Επιτροπή επί των Αιρέσεων.
Το θέμα της Συνδιάσκεψης είναι «Ο Εσωτερισμός». Προς τους συμμετέχοντες πατρικό μήνυμα απέστειλε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, ο οποίος σημειώνει χαρακτηριστικά: «Εις μίαν εποχήν συγχύσεως, κατά την οποίαν επιχειρείται ποικιλοτρόπως η αλλοίωσις του Ορθοδόξου φρονήματος του λαού μας, ο «Εσωτερισμός» αποτελεί μίαν εκ των πλέον επικινδύνων μεθόδων, διά της οποίας επιχειρείται η σχετικοποίησις και η υποβάθμισις τόσον του προσώπου του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, όσον και της αποκλειστικότητος και μοναδικότητος της σωζούσης αλήθειας του Ευαγγελίου.
Η αδαμαντίνου διαυγείας αποστολοπαράδοτος Πίστις της Εκκλησίας ημών, επιχειρείται, από τις ποικίλες εσωτεριστικές ομάδες, να αντικατασταθεί από «βεβήλους κακοφωνίας». Με τα δεδομένα αυτά, η μελέτη του «Εσωτερισμού», υπό της παρούσης Συνδιασκέψεως, αποτελεί θέμα υψίστης προτεραιότητος...»

Κορυφή σελίδας

ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΓΝΩΜΕΣ

«Είναι καλό να ξέρουμε την ιστορία, να τη διαβάζουμε, να τη διδασκόμαστε, γιατί αλλιώς είμαστε καταδικασμένοι να υποστούμε νέα δεινά».

Χριστόδουλος
Αρχιεπίσκοπος Αθηνών & Πάσης Ελλάδος

ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ