Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Ε.Α.Ο.Τεύχος 234, 26 Οκτωβρίου 2007            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΡΧΙΑ

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: «ΕΙΜΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΣ ΝΑ ΔΩΣΩ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ ΤΗ ΜΑΧΗ»Δείτε το αφιέρωμα
στον ΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ

Ύστερα από δίμηνη απουσία στο Μαϊάμι, όπου επρόκειτο να υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος επιστρέφει στην Ελλάδα (26/10/2007), προκειμένου να ακολουθήσει το επόμενο στάδιο αντιμετώπισης των προβλημάτων της υγείας του.
Επί τη επανόδω του, η Ιερά Σύνοδος εξέδωσε το ακόλουθο Δελτίο Τύπου (24/10/2007): «Μετά από υπόδειξη των θεραπόντων Ιατρών Του, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών & Πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλος επιστρέφει στην Ελλάδα.
Η θεραπευτική αγωγή, η οποία θα ακολουθηθεί, θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα.
Ο Μακαριώτατος θα αφιχθεί την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου ε.ε. ώρα 1.30 μ.μ. στο Αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος”»
Τον Μακαριώτατο, στο ταξίδι της επιστροφής, θα συνοδεύουν ο Μητροπολίτης Βρεσθένης κ. Θεόκλητος, ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών π. Θωμάς Συνοδινός, ο Διάκονός Του π. Άνθιμος Ρεγγίδης και ο θεράπων ιατρός Του χειρουργός κ. Διονύσιος Βώρος.

Κορυφή σελίδας


ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΡΧΙΑ

Ευχαριστήρια επιστολή προς την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, απέστειλε από το Μαϊάμι ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος (18/10/2007), εις απάντησιν της επιστολής της Ιεράς Συνόδου, που μετέφεραν στον Μακαριώτατο οι Μητροπολίτες Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιος και Κοζάνης κ. Παύλος.
Στην επιστολή του ο Μακαριώτατος αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Εν τη επιστολή αυτή διεκρίναμε τα κατακλύζοντα και πληρούντα τας καρδίας υμών συναισθήματα Θεοφιλούς αγάπης, σεπτής τιμής και ενθέου σεβασμού προς το δοκιμαζόμενον υπό ασθενείας πρόσωπον ημών, εν ταυτώ δε και τας παρακλητικάς και επιστηρικτικάς ευχάς πάντων προς τον Φιλάνθρωπον και Παντοδύναμον Κύριον και Θεόν ημών, ίνα ενισχύση ημάς εν τη παρούση περιστάσει, προς δόξαν του Αγίου Ονόματος Αυτού…»
Διαβάστε όλη την απαντητική επιστολή στο ecclesia.gr

Κορυφή σελίδας


ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: «ΕΙΜΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΣ ΝΑ ΔΩΣΩ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ ΤΗ ΜΑΧΗ»

Εκτενή συνέντευξη στην Ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας» της Νέας Υόρκης παραχώρησε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος (25/10/2007), μέσω της οποίας ευχαριστεί την Ελληνική Ομογένεια για την αγάπη και την συμπαράστασή της τον καιρό της παραμονής του στις Η.Π.Α. και δηλώνει αποφασισμένος να παλέψει για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της υγείας του.
Αναφέρει χαρακτηριστικά: «…Ως γνωστόν η αποτυχία πραγματοποιήσεως της μεταμοσχεύσεως έστρεψε την διαδικασία της θεραπείας σε άλλη κατεύθυνση, η οποία οριστικοποιείται πλέον από τους ειδικούς προς τούτο ιατρούς, τους οποίους περιβάλω με απόλυτη εμπιστοσύνη. Η θεραπεία δε, θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα, στην οποία θα βρεθώ, πρώτα ο Θεός την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου, κάτι που επιθυμώ διακαώς, προκειμένου να βρεθώ και πάλι σε οικείο περιβάλλον, κοντά στους ανθρώπους που με αγάπη με περιμένουν, έτοιμοι να με ακολουθήσουν και στα επόμενα βήματα της περιπέτειάς μου. Η αγάπη του Θεού και των ανθρώπων είναι αυτή που με κάνει να νιώθω δυνατός εσωτερικά και αποφασισμένος να δώσω μέχρι τέλους τη μάχη, από την οποία ελπίζω να εξέλθω νικητής…»
Αναφέρθηκε, επίσης, στην τετράμηνη στέρηση της λειτουργικής ζωής και σημείωσε: «Μου έλειψε, ιδιαίτερα η Λειτουργική και Μυστηριακή ζωή, το ιερό Θυσιαστήριο. Για μένα η Μυστηριακή προσέγγιση του Θεού μέσα στη Θεία Λειτουργία είναι λόγος και τρόπος ζωής. Η στέρησή της αυτό τον καιρό μού στοίχισε, με αποδυνάμωσε. Γι’ αυτό επιζητώ την ώρα και τη στιγμή που θα σταθώ και πάλι ενώπιον της Αγίας Τραπέζης για να προσφέρω στον Θεό την αναίμακτη θυσία και να Τον ευχαριστήσω για τις ευεργεσίες Του, ακόμα και μέσα από τις δοκιμασίες που επεφύλαξε στη ζωή μου. Γιατί στην πίστη της Εκκλησίας θεωρούμε τις δοκιμασίες ως επίσκεψη Θεού, παρουσία του Θεού στη ζωή εκείνου που αγαπά...»
Σε ερώτηση για τον 2ο γάμο των εν χηρεία κληρικών επεσήμανε: «Πρόκειται για ζήτημα λεπτό και ανθρώπινο, προς το οποίο η Εκκλησία οφείλει να σκύψει με μητρικό ενδιαφέρον, χωρίς διάθεση κάθετων τοποθετήσεων και δογματικών αρνήσεων. Η Εκκλησία οφείλει ν’ αντιμετωπίζει τα προβλήματα, κάτω από το φως της διδασκαλίας Της ασφαλώς και όχι να κρύβεται. Γνωρίζουμε, όμως, πολύ καλά πως η διδασκαλία αυτή σε πρώτο πλάνο πάντα έχει την αγάπη, την συγχωρητικότητα, την κατανόηση και την οικονομία. Νομίζω, ότι σε αυτά τα πλαίσια πρέπει ν’ αντιμετωπιστεί πανορθοδόξως το ζήτημα, προσεγγίζοντας πάντα υπό το πρίσμα της αγάπης τα πρόσωπα…»
Για το θέμα της απλοποίησης της ιερατικής ενδυμασίας παρατήρησε: «Κατά το παρελθόν και εγώ προσωπικά είχα ταχθεί υπέρ μιας κάποιας απλοποίησης του ράσου για τους εγγάμους κληρικούς, για λόγους πρακτικούς και μόνο, σε καμία, όμως, περίπτωση, υπέρ της καταργήσεώς του. Το Ράσο για τον Έλληνα Παπά είναι σύμβολο ιερό, που εκπροσωπεί και θυμίζει αγώνες, διωγμούς, αίμα, δάκρυα και θυσίες. Και εκείνος που αποφασίζει να το ενδυθεί οφείλει να γνωρίζει το ειδικό βάρος που φέρει το ιερό αυτό ένδυμα. Η κατάργησή του στην Ελλάδα θα συμβάλει στην άμεση αποϊεροποίηση του ιερατικού προσώπου, γεγονός καταστροφικό του ποιμαντικού έργου, που ουδόλως μπορεί να αντισταθμιστεί με τα υποτιθέμενα πλεονεκτήματα μιας τέτοιας εξέλιξης…»

Κορυφή σελίδας

ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΓΝΩΜΕΣ

"Οι αληθινοί ορθόδοξοι δεν αρκέστηκαν ποτέ σε μια εγκεφαλική σύλληψη της Ορθοδοξίας, ούτε περιορίστηκαν σε επιστημονικές έρευνες μέσα στο εργαστήριο για την ανακάλυψη της Ορθοδοξίας, αλλά με και δια της Εκκλησίας απέκτησαν πλήρη, κατά το δυνατίν, γνώση και βιωματική εμπειρία της. Αν δεν γινόταν αυτό, και αν δεν υπήρχε η Εκκλησία, τότε η Ορθοδοξία θα ήταν μια θεωρητική σύλληψη, διανοητικής υφής, και μια κουλτουριάρικη ενασχόληση των καιρών μας, χωρίς καμιά βαθύτερη και ουσιαστικότερη αναγέννηση της καρδιάς και της ύπαρξης, με όλες τις ζωτικές της προεκτάσεις..."

Χριστόδουλος
Αρχιεπίσκοπος Αθηνών & Πάσης Ελλάδος
ΟμιλίαΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ