Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Ε.Α.Ο.Τεύχος 231, 16 Οκτωβρίου 2007            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΕ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ. ΣΥΝΤΟΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

π. ΘΩΜΑΣ ΣΥΝΟΔΙΝΟΣ: «Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΜΑΣ ΔΙΔΑΣΚΕΙ»

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΑΝΔΡΕΑ ΤΖΑΚΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΕ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ. ΣΥΝΤΟΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Συγκλόνισε το Πανελλήνιο ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, εξερχόμενος από το Νοσοκομείο στο Μαϊάμι (13/10/2007), καθώς έδειξε, ακόμα μία φορά το μεγαλείο της ψυχής του, πέντε μόλις ημέρες μετά την αποτυχημένη προσπάθεια μεταμόσχευσης ήπατος.
Ο Μακαριώτατος μίλησε στον Ελληνικό λαό, μέσω των Μ.Μ.Ε. που τον περίμεναν και είπε: «Είμαι στη φάση που αναρρωνύω από τη 2η περιπέτεια που είχαμε με την εγχείρηση που έγινε για τη μεταμόσχευση. Αυτό δεν πέτυχε, όπως ξέρετε, αλλά χρειάζεται ένας ορισμένος χρόνος για να επουλωθούν τα τραύματα και από εκεί και πέρα θ’ ακολουθήσει η 3η φάση, πλέον, η οποία έγκειται στο ότι θα μας δώσουν οι γιατροί εδώ μία θεραπευτική αγωγή με φάρμακα και αυτό το περιμένουμε να το αποφασίσουν όλοι μαζί και να μας δώσουν οδηγίες για να ξέρουμε τι θα κάνουμε».
Ερωτηθείς για την επιστροφή του στην Ελλάδα τόνισε: «Πολύ θέλω, πάρα πολύ θέλω, αλλά με κρατάει εδώ η ανάγκη. Εδώ είμαστε σε ένα πολύ μεγάλο κέντρο, διεθνούς φήμης και μια και ήρθα εδώ δε θα ήταν καλό να φύγω τώρα από εδώ και να ψάχνουμε αλλού να βρούμε λύσεις στα προβλήματά μας. Λοιπόν, πιστεύω ότι μετά από μερικές μέρες θα έχουμε νεώτερα και τότε θα δούμε, αυτή η θεραπεία αν θα γίνει εδώ ή στην Ελλάδα, όπως επιθυμώ εγώ».
Ακολούθως, έστρεψε τον λόγο του στον διαπρεπή Έλληνα χειρουργό Ανδρέα Τζάκη και σημείωσε: «Ο κ. Τζάκης είναι ένας θαυμάσιος άνθρωπος και διάσημος επιστήμων…»
Τέλος, έστειλε μήνυμα αγάπης και ευγνωμοσύνης στον Ελληνικό λαό: «Τους αγαπάω όλους μέσα από την καρδιά μου και πολύ θέλω, το συντομότερο, να βρεθώ ανάμεσά τους. Τους ευχαριστώ για άλλη μια φορά γιατί πληροφορούμαι τα αισθήματά τους, τις προσευχές τους, την συγκίνηση η οποία υπάρχει σε όλον τον Ελληνικό λαό. Αυτά όλα είναι πράγματα για τα οποία τους ευγνωμονώ, με στηρίζουν, με παρηγορούν και, εν πάσει περιπτώσει, είναι σταθερά βάση πάνω στην οποία το ψυχολογικό μέρος όλης της υποθέσεως μπορεί να στηριχθεί»

Κορυφή σελίδας


π. ΘΩΜΑΣ ΣΥΝΟΔΙΝΟΣ: «Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΜΑΣ ΔΙΔΑΣΚΕΙ»

Βαρυσήμαντη συνέντευξη στον «Ελεύθερο Τύπο» παρεχώρησε ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών π. Θωμάς Συνοδινός (13/10/2007), ο οποίος μίλησε για τις εμπειρίες του κοντά στον δοκιμαζόμενο Αρχιεπίσκοπο στο Μαϊάμι, κυρίως, όμως, για τις στιγμές που ακολούθησαν την αποτυχημένη προσπάθεια, μεταμόσχευσης ήπατος.
Επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Ο Μακαριώτατος και όλοι μας αντιμετωπίζουμε τη νέα πραγματικότητα με περισσότερη πίστη και ελπίδα στο Θεό. Πρέπει να σας πω ότι μάς συμπεριφέρεται φυσιολογικά, σαν να μη ξέρει τίποτα για την κατάστασή του, ενώ ξέρει τα πάντα. Πιστεύω ότι είναι η αντιμετώπιση μιας τόσο σοβαρής ασθένειας από έναν πιστό και πνευματικό άνθρωπο… Ο τρόπος που αντιμετωπίζει την κατάστασή του μας διδάσκει, μας σμιλεύει την ψυχή. Πιστεύω ότι διδάσκει και όλο το λαό μας. Δεν έχει ποτέ βαρυγκωμήσει και πάντα μας λέει ότι είναι στα χέρια του Θεού και αποδέχεται το θέλημά Του… Αισθανόμαστε ότι ανθρώπινα θέλει και τη συμπαράστασή μας και εμείς θέλουμε τη δική του. Είναι κάτι το περίεργο, αλλά, είναι η αλήθεια, αλληλοστηριζόμαστε…»

Κορυφή σελίδας


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΑΝΔΡΕΑ ΤΖΑΚΗ

Δελτίο Τύπου, αναφορικά με την εξέλιξη της υγείας του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αρχιεπισκόπου κ. Χριστοδούλου, εξέδωσε ο Καθηγητής κ. Ανδρέας Τζάκης. Σχετικά με την αποτυχημένη απόπειρα μεταμόσχευσης, ο κ. Τζάκης επισημαίνει: «… Την 7/10/2007 και τοπική ώρα 18.00, ο Μακαριώτατος εισήχθη στο Νοσοκομείο, ευθύς μετά την εύρεση του καταλλήλου μοσχεύματος, για την επέμβαση. Κατά τη διάρκεια της επεμβάσεως, η χειρουργική ομάδα, με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Τζάκη, διεπίστωσε ότι, δυστυχώς, υπήρχαν διάχυτες μεταστατικές εστίες του ηπατικού όγκου στο περιτόναιο και υπεχρεώθη να διακόψει τη μεταμόσχευση. Το ηπατικό μόσχευμα διετέθη στον επόμενο διαθέσιμο ασθενή, με επιτυχία.
Ο Μακαριώτατος έτυχε της δεούσης φροντίδος και, μετά από παραμονή 48 ωρών στην μονάδα εντατικής θεραπείας, μετεφέρθη στην Χειρουργική Πτέρυγα.
Η μετεγχειρητική του εξέλιξη είναι ικανοποιητική και εξήλθε από το Νοσοκομείο το Σάββατο 13/10/2007»

Κορυφή σελίδας

ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΓΝΩΜΕΣ

«Ο πόνος, το πιο μεταφυσικό γεγονός της ζωής, γίνεται η πιο δημιουργική πηγή της ιστορίας. Ούτε η υπερηφάνεια, ούτε η χαρά, ούτε το πάθος, ούτε το μίσος, ούτε η φιλοδοξία, ούτε η βούληση για εξουσία και δύναμη δε δημιουργούν στην ιστορία ό,τι δημιουργεί ο πόνος. Ο πόνος είναι μόνος του η μεγάλη δύναμη. Είναι δύναμη μεγαλύτερη από κάθε εγκόσμια δύναμη, γιατί ξεπερνάει τον κόσμο. Ποιος μπορεί, τάχα, να νικήσει εκείνον που είναι αποφασισμένος να πονέσει και που δεν απελπίζεται όσο κι αν πονάει; Το ότι μόνον από τον πόνο πηγάζουν τα μεγάλα έργα το στηρίζει ο Ιησούς και στην αναλογία ανάμεσα στην ανθρώπινη δημιουργία και στο φυσιολογικό γεγονός του τοκετού: «η γυνή, όταν τίκτει λύπην έχει, ότι ήλθεν η ώρα αυτής». Μάταιη είναι η χαρά. Ο πόνος δεν είναι μάταιος. Και τη ζωή στηρίζει, τη ζωή και την ιστορία, αλλά και πέρα από την ζωή και από την ιστορία, ωθεί την ψυχή του ανθρώπου. Την κάνει θετική και στη σχέση της με τον θάνατο. Την κάνει θετική και στην οδοιπορία της προς ό,τι είναι πέρα από το θάνατο. Ο Χριστιανισμός είναι ο μεγάλος διδάσκαλος του θανάτου. Αλλά είναι ο μεγάλος διδάσκαλος του θανάτου, γιατί είναι ο μεγάλος διδάσκαλος του πόνου. Και είναι ο μεγάλος διδάσκαλος του πόνου γιατί είναι ο μεγάλος διδάσκαλος της αγάπης. Και όλα αυτά – αγάπη, πόνο, θάνατο – τα συντηρεί ο Χριστιανισμός στην ιδέα της αιώνιας ζωής»

Παναγιώτης Κανελλόπουλος
«Ο Χριστιανισμός και η εποχή μας», σελ. 234ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ