Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Ε.Α.Ο.Τεύχος 230, 12 Οκτωβρίου 2007            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΔΕΛΦΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΩΝ

ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ Η ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΑΔΕΛΦΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ

Την σύνταξη και επίδοση επιστολής συμπαράστασης και αγάπης στον δοκιμαζόμενο Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ελλάδος αποφάσισε η Ιερά Σύνοδος, την οποία θα επιδώσουν στον Μακαριώτατο οι Μητροπολίτες Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιος και Κοζάνης κ. Παύλος, που θα μεταβούν προς τούτο στο Μαϊάμι τις επόμενες μέρες.

Στην επιστολή, μεταξύ άλλων, αναφέρονται και τα εξής: «Άπαντες οι Ιεράρχαι της Αγιωτάτης Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος, οι συγκροτούντες την Ιεράν Σύνοδον της Ιεραρχίας Αυτής… εκρίναμεν και απεφασίσαμεν ομοφρόνως και ομοθυμαδόν, όπως απευθυνθώμεν διά του παρόντος Γράμματος προς την Υμετέραν γεραράν Μακαριώτητα, ίνα εκφράσωμεν τον πλούτον των συναισθημάτων της εν Χριστώ Ιησού αγάπης προς Υμάς και τον παραδεδομένον υπό των Πατέρων ημών σεβασμόν τοις ηγουμένοις ημών, αείποτε μεν εν τοις ενταύθα, νυν δε εν τω καιρώ της Υμετέρας δοκιμασίας, αγομένης εις χώραν μακράν της Πατρίδος ημών…

Ούτως, εν θερμή δεήσει εν τω Συνοδικώ Παρεκκλησίω προσευχηθέντες υπέρ Υμών και εν συνεδρία της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της αγίας ημών Εκκλησίας διατελούντες, ής επί εννεατίαν όλην υπάρχετε πρώτος, Αρχιεπίσκοπος και Πρόεδρος του ιερού τούτου Διοικητικού τε και Πνευματικού Σώματος, εν μεγίστη προσφορά, αγαθαίς προθέσεσι, πνευματικώ κλέει και αγλαοκαρπία ου τυχούση, διαβεβαιούμεθα την Υμετέραν Μακαριώτητα, ότι εκ σεβασμού πηγαίου και εν ευαγγελική αγάπη ανυποκρίτω, ότι απαύστως «συναγωνιζόμεθα Υμίν εν ταις προσευχαίς υπέρ Υμών», προς τον εν Τριάδι Θεόν διά την επαναπόκτησιν της υμετέρας πολυτίμου υγείας, ήτις εσχάτως και ανελπίστως επλήγη, επενεχθείσης ούτω δοκιμασίας, ου τυχούσης εις Υμάς…»

Κορυφή σελίδας


ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΩΝ

Οι αρνητικές εξελίξεις στο ζήτημα της υγείας του Μακαριωτάτου, προκάλεσαν τις δηλώσεις αγάπης και συμπαράστασης των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Από την Άγκυρα ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος δήλωσε: «Με λύπη άκουσα τα τελευταία νέα, εύχομαι να μην είναι ιδιαιτέρως σοβαρή η κατάστασή του, οι προσευχές μου είναι διαρκώς μαζί του και όχι μόνο οι δικές μου, αλλά και όλων μας στο Πατριαρχείο. Λυπηθήκαμε διότι δεν έγινε, τελικά, η μεταμόσχευση, αλλά αυτό είναι θέμα που ξέρουν οι γιατροί. Οι δικές μας οι ευχές είναι να βοηθήσει ο Θεός, ο οποίος είναι ο ιατρός των ψυχών και των σωμάτων, να γίνει σύντομα καλά και να επιστρέψει στα καθήκοντά του επικεφαλής της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Εφόσον ο άνθρωπος είναι εν ζωή και αγωνίζεται, δεν είναι σωστό να συζητούμε για θέματα διαδοχής. Όταν θα έρθει η ώρα θα το σκεφθεί η Εκκλησία της Ελλάδος. Εμείς δεν έχουμε αρμοδιότητα, δεν έχουμε καμία πρόθεση να αναμιχθούμε στα εσωτερικά της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Ελλάδος»

Ανάλογες δηλώσεις έκαναν οι Πατριάρχες Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος και Μόσχας κ. Αλέξιος, από την Ρωσική πρωτεύουσα και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος.

Κορυφή σελίδας


ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ Η ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

Από την πρώτη στιγμή ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος και η Ελληνική Ομογένεια των Η.Π.Α. βρέθηκαν στο πλευρό του Αρχιεπισκόπου κ. Χριστοδούλου, συμπαραστεκόμενοι, με κάθε τρόπο, στην σκληρή δοκιμασία του.

Ο κ. Δημήτριος, μάλιστα, την ημέρα της αποτυχημένης προσπάθειας μεταμοσχεύσεως ήπατος στον Μακαριώτατο (8/10/2007), βρέθηκε στο Μαϊάμι και, μετά την συνάντηση που είχε μαζί του, δήλωσε: «Είδα τον Μακαριώτατο αμέσως μετά την αποσύνδεσή του από τις διασωληνώσεις τις μετεγχειρητικές. Πολύ ήρεμος, πρόσωπο γαλήνιο και με αίσθηση της πραγματικότητας. Είδα τον άνθρωπο ο οποίος είναι όντως αγωνιστής, που πιστεύει πάρα πολύ στη δύναμη του Θεού, που πιστεύει ότι είναι στα χέρια Του και, επομένως, έχοντας ζήσει το μέγιστο από πλευράς ανθρωπίνης προσφοράς, εναποθέτει τον εαυτό του στα χέρια του Θεού, κάτι που επαναλαμβάνει πάντοτε. Έχει τη βεβαιότητα του ανθρώπου της πίστεως, τη γαλήνη της εναποθέσεως της ζωής του στα χέρια του Θεού»

Εν τω μεταξύ, και η Επαρχιακή Ιερά Σύνοδος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής εξέφρασε, με ανακοίνωσή Της (10/10/2007), τις ευχές Της για την πορεία της υγείας του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, κατά την σημερινήν εναρκτήριον συνεδρίαν αυτής, εξέφρασε την ολόψυχον συμπαράστασιν αυτής προς τον Μακαριώτατον Αρχιεπίσκοπον Αθηνών & Πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλον, ευθύς δε αμέσως ανέπεμψε θερμήν δέησιν υπέρ της παρά Θεού βοηθείας και της ταχείας αποκαταστάσεως της υγείας αυτού, ώστε συντόμως να δυνηθεί να συνεχίσει το Θεοφιλές ποιμαντορικόν έργον αυτού, εν μέσω του προσφιλούς ποιμνίου του»

Κορυφή σελίδας

ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΓΝΩΜΕΣ

«Θα ήθελα να σημειώσω ότι διαφωνώ με εκείνους που υποστηρίζουν ότι επειδή οι Άγιοι Πατέρες της Εκκλησίας μας δεν μίλησαν για την Επιστήμη και την Έρευνα των ημερών μας ή είδαν ορισμένα θέματα επιστημονικά, που άπτονται και της δωρεάς των οργάνων και των μεταμοσχεύσεων με τις γνώσεις της εποχής τους, σημαίνει ότι εμείς ή δεν μπορούμε να ομιλήσουμε επ' αυτών ή ότι πρέπει να επιμένουμε στις επιστημονικές αντιλήψεις τους.

Οι Άγιοι Πατέρες μας έδωσαν την ευφυΐα, τους Κανόνες της ζωής, μας παρέδωσαν το υπόδειγμα της αγάπης και προ πάντων μας δίδαξαν τη διάκριση στη ζωή μας. Με βάση αυτά τα δεδομένα πορευόμαστε και ανοιγόμαστε στο πέλαγος της προσωπικής και κοινωνικής μας ζωής. Γιατί η Εκκλησία πορεύεται, δεν έχει στατικό χαρακτήρα. Αν συνέβαινε αυτό, θα ήταν απολίθωμα και δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί στα καθήκοντά Της, ούτε να επικοινωνήσει με το ποίμνιό Της...»

Χριστόδουλος
Αρχιεπίσκοπος Αθηνών & Πάσης Ελλάδος

Ομιλία, Αθήνα 18/9/2004ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ