Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη, ή και συχνότερα αν υπάρχουν πολλές ειδήσεις, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Υπεύθυνος έκδοσης: Παν. Δρακόπουλος     Συντάκτης: Α.Ε.Ο.Τεύχος 23, 14 Οκτωβρίου 2005              Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΙΜΗΣΕ ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΟ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ

ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΚΛ/ΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ – ΝΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗ

ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΛΑΟ ΤΟΥ ΠΑΚΙΣΤΑΝ

ΑΝΑΓΚΗ ΣΕΒΑΣΜΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΟΜΑΔΑ ΚΛΗΡΙΚΩΝ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

ΝΕΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΙΜΗΣΕ ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΟ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ

Την ανώτατη τιμητική διάκριση της Εκκλησίας της Ελλάδος απένειμε η Ιερά Σύνοδος στον κορυφαίο Ελληνοαμερικανό Ακαδημαϊκό κ. Ιωάννη Κουμουλίδη (11/10/2005).

Προσφωνώντας τον τιμώμενο ο Αρχιεπίσκοπος χαρακτήρισε τον κ. Κουμουλίδη διακεκριμμένο Ακαδημαϊκό διδάσκαλο, σπουδαία προσωπικότητα της Αμερικανικής Κοινοπολιτείας και της Ελληνικής Ομογένειας. Τόνισε δε ότι η Ιερά Σύνοδος στο πρόσωπό του τιμά τον άνθρωπο, με τη σεμνότητα του χαρακτήρα και την εσωτερική πνευματική καλλιέργεια, τον Έλληνα πατριώτη και τον Ορθόδοξο Χριστιανό. Τιμά, επίσης, τον επιστήμονα, ο οποίος ασχολείται κυρίως με την ανάδειξη της νεώτερης ιστορίας της Ελλάδος, αλλά και δια της αναγνωρίσεώς του την Ελληνική ομογένεια, που υπερασπίζεται τα δίκαια της Ελλάδος.

Στην αντιφώνησή του ο κ. Κουμουλίδης είπε ότι οι βάσεις της δράσης και των έργων του στην Αμερική ήταν η οικογένειά του και η δύναμη της Ορθόδοξης πίστης του. Τόνισε δε ότι πέτυχε στα έργο του διότι τίμησε την εμπιστοσύνη προσώπων που τον αγκάλιασαν και τον ενίσχυσαν.

Παρών στην εκδήλωση ήταν ο προσωπικός παλαιός φίλος του τιμωμένου Υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Αναστάσιος Νεράντζης.

Κορυφή σελίδαςΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΚΛ/ΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ – ΝΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗ

Νέα καταλυτική παρέμβαση για το νομοσχέδιο περί της αναβάθμισης της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης έκανε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γεώργιος Μπαμπινιώτης.

Σε αποκλειστική του δήλωση στην «Απογευματινή» (7/10/2005) υποστήριξε ότι δεν ταυτίζονται οι Εκκλησιαστικες Σχολές με τις Πανεπιστημιακές Θεολογικές. Δήλωσε χαρακτηριστικά: «Έχουν διαφορετικό ρόλο και επίπεδο, αλλά και διαφορετικό σκοπό. Οι πρώτες βγάζουν μορφωμένους ιερείς και οι δεύτερες Θεολόγους. Όπως δε μ’ ενοχλεί η Σχολή Ικάρων, έτσι δε μπορεί να μ’ ενοχλεί και η Εκκλησιαστική σχολή. Είναι υποχρέωση της Εκκλησίας να έχει μορφωμένους κληρικούς, αρκεί να μην συγχέει τους ρόλους. Και ακριβώς επειδή οι σχολές αυτές θα είναι της Εκκλησίας, δε μ’ ενοχλεί ούτε η συστατική επιτολή που θα χορηγεί ο οικείος Μητροπολίτης στους ενδιαφερόμενους υποψηφίους»

Εξ άλλου, σε άρθρο του στα «Πολιτικά θέματα» (30/9/2005), ο Αρεοπαγίτης ε.τ. Ευάγγελος Ανδριανός υποστηρίζει ότι «η Εκκλησία έχει το δικαίωμα να μορφώνει τα στελέχη της. Γι’ αυτό όλες οι Ορθόδοξες Εκκλησίες διατηρούν ανώτατες Θεολογικές Σχολές τις οποίες διατηρούσαν ακόμη και κάτω από τα άθεα κομουνιστικά καθεστώτα. Για να στερήσει από το Οικουμενικό Πατριαρχείο το δικαίωμα αυτό η Τουρκία έκλεισε τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Κι ενώ ο Ελληνισμός και όλος ο χριστιανικός και πολιτισμένος κόσμος αγωνίζεται κατά της τουρκικής αυτής αυθαιρεσίας, στην Ελλάδα της κρατούσης Ορθοδοξίας τα πανεπιστήμιά μας και οι «προοδευτικοί» όλων των αποχρώσεων αρνούνται το ίδιο δικαίωμα στην Ελλαδική Εκκλησία…»

Αντίθετα, οι Ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ Νίκος Σηφουνάκης και Κατερίνα Μπατζελή κατέθεσαν ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καταγγέλλοντας την κοινή προσπάθεια της Ελληνικής Κυβέρνησης και της Εκκλησίας να αναβαθμίσουν τις, επί σειρά ετών, υποβαθμισμένες Εκκλησιαστικές Σχολές.

Κορυφή σελίδαςΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΛΑΟ ΤΟΥ ΠΑΚΙΣΤΑΝ

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος έθεσε στη διάθεση της Ελληνικής Κυβέρνησης την Μ.Κ.Ο. «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» της Εκκλησίας, με σκοπό την αποστολή πλοίου με ανθρωπιστικό υλικό στην πληγείσα περιοχή.

Παράλληλα, ο Αρχιεπίσκοπος απέστειλε επιστολή συμπαράστασης (10/10/2005) στον Πρέσβη του Πακιστάν εξ αφορμής του καταστροφικού σεισμού που έπληξε τη χώρα του, και οδήγησε στο θάνατο χιλιάδες ψυχών.

«Ακούγοντας τα θλιβερά νέα για τον καταστροφικό σεισμό ο οποίος έπληξε την χώρα σας, παρακαλώ διαβιβάστε στον αξιότιμο κ. Πρόεδρο της Δημοκρατίας Στρατηγό Περβέζ Μουσάραφ τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια για την απώλεια των ζωών των συμπατριωτών σας, διαβεβαιώνοντας τον για την αλληλεγγύη μας και τις εγκάρδιες προσευχές μας.»

Κορυφή σελίδαςΑΝΑΓΚΗ ΣΕΒΑΣΜΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Την ανάγκη σεβασμού προς το περιβάλλον τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος σε μήνυμά του το οποίο απέστειλε προς το Διεθνές Συνέδριο με θέμα: «Περιβάλλον, πολιτισμός και ειρήνη, διεθνείς σχέσεις, ανθρώπινα δικαιώματα και περιβάλλον – Η πολιτισμική και θρησκευτική διάσταση της αειφορίας», το οποίο πραγματοποιείται στους Δελφούς (13 – 15/10/2005)

Μεταξύ άλλων σημειώνει: «Η αγάπη και ο σεβασμός προς το περιβάλλον έχουν ως αποτέλεσμα την αειφορία και την διατήρηση των βελτίστων συνθηκών ζωής και της υπάρχουσας βιοποικιλίας. Η Εκκλησία καλεί τον σημερινό άνθρωπο να δει το περιβάλλον κατά το ‘εργάζεσθαι και φυλάττειν’ αυτό ως οίκο του Θεού. Η ίδια δεν ηθικολογεί αλλά διδάσκει στον σύγχρονο άνθρωπο τη βίωση της σχέσεως και κοινωνίας του με το Θεό και τον κόσμο που τον περιβάλλει. Εμείς οι Χριστιανοί πρέπει να γνωρίζουμε τα δικαιώματά μας και τις υποχρεώσεις μας απέναντι στο περιβάλλον ζώντας ειρηνικά μέσα σ’ αυτό και να είμαστε πρότυπα ανθρώπων που το αγαπούν και ενεργοί πολίτες που προσπαθούν να κάνουν ό,τι το δυνατό περισσότερο για τη διασφάλισή του.»

Τον Μακαριώτατο στο Συνέδριο εκπροσωπεί ο Μητροπολίτης Θηβών & Λεβαδείας κ. Ιερώνυμος.

Κορυφή σελίδαςΟΜΑΔΑ ΚΛΗΡΙΚΩΝ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

Στα πλαίσια της καρποφόρου συνεργασίας της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής παρακολουθήσεως Ευρωπαϊκών Θεμάτων της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, 15μελής ομάδα κληρικών από διάφορες Ιερές Μητροπόλεις, επισκέφθηκαν τις Βρυξέλλες (11 – 14/10/2005).

Οι κληρικοί, κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη Βελγική πρωτεύουσα επισκέφθηκαν το Περιφερειακό Κέντρο πληροφόρησης του Ο.Η.Ε., παρακολούθησαν την έναρξη της Συνεδρίας της Ολομελείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και συναντήθηκαν με Έλληνες Ευρωβουλευτές.

Κορυφή σελίδαςΝΕΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Τα εγκαίνια του Γηροκομείου της Μητροπόλεως Λαρίσης & Τυρνάβου πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 9/10/2005. Πρόκειται για ένα χώρο στον οποίο οι ηλικιωμένοι και άποροι της περιοχής θα βρίσκουν ένα ζεστό καταφύγιο, υπό την προστασία της τοπικής Εκκλησίας.

Ο Μητροπολίτης Λαρίσης κ. Ιγνάτιος δήλωσε ότι «θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε οι τρόφιμοι να έχουν όχι μόνο ένα ζεστό χώρο κι ένα πιάτο φαγητό, αλλά πάνω από όλα να έχουν πνευματική τροφή, στοργή και αγάπη.»

Κορυφή σελίδαςΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Το 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ποντιακών Συλλόγων για την Εθνική αυτογνωσία πραγματοποιείται στην Πρέβεζα (14 – 16/10/2005), με θέμα: «Ορθοδοξία και Μνημεία στις αλησμόνητες πατρίδες».

Στο χαιρετισμό που απέστειλε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος τονίζει ότι «Τα μνημεία μας είναι μνημεία πίστης και Ορθοδοξίας που δεικνύουν το επέκεινα, εκκινώντας από την ώρα του ευαγγελισμού του τόπου και τείνοντας προς τη νέα γη την υπεσχημένη τοις Αγίοις. Απετέλεσαν κατοικητήρια της Θείας Χάριτος, αγίασαν σώματα ηρώων και υποστάσεις ανδρείων και μεγάλων μορφών, εκκλησιαστικών και κοσμικών, στάθηκαν αποσωβητές δαιμονικών επιδρομών και τήρησαν επάνω τους σταθερό το βλέμμα των ελπιζόντων επί το Θείον έλεος. Ακόμη και σήμερα, όσα απέμειναν, έλκουν επάνω τους την ασίγαστη εθνική μνήμη και συνδέουν, με πνευματικό μίτο τους Αγίους, τους σφαγιασθέντες, με τους επιγενομένους, τους προκόπτοντας διά των ευχών των αοιδίμων πατέρων, διά των ευχών των ανυστάκτων αγίων των περικυκλούντων το ουράνιο θυσιαστήριο…»

Τον Μακαριώτατο στο Συνέδριο εκπροσωπεί ο Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος.

Κορυφή σελίδαςΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ