Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Ε.Α.Ο.Τεύχος 227, 2 Οκτωβρίου 2007            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: «ΠΡΟΣΕΥΧΗΘΕΙΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΓΥΡΙΣΩ ΓΕΡΟΣ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΟΣ»

Η ΑΓΑΠΗ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

ΕΝΘΡΟΝΙΣΤΗΚΕ Ο ΝΕΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ

ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΟΙ «ΤΣΑΜΗΔΕΣ»ΑΓΓΕΛΑ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ

Ο λόγος της Αγγέλας Παπάζογλου
πάντα επίκαιρος και διαχρονικός
θα ακουστεί και πάλι για τρεις μόνον
ημέρες στο Μουσείο Ελληνικών
Λαϊκών Οργάνων στην Πλάκα.
Μάθετε περισσότερα για την
παράσταση από τον artoposΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: «ΠΡΟΣΕΥΧΗΘΕΙΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΓΥΡΙΣΩ ΓΕΡΟΣ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΟΣ»

Μεγάλη και από καρδιάς συνέντευξη παρεχώρησε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος από το Μαϊάμι των Η.Π.Α. στην εφημερίδα «Το Πρώτο Θέμα» (30/9/2007), στην οποία περιγράφει τα της καταστάσεως της υγείας του αυτή την χρονική περίοδο και τα της ζωής του μακριά από την Ελλάδα, λίγο πριν υποβληθεί στην μεταμόσχευση ήπατος από τον κορυφαίο χειρουργό Ανδρέα Τζάκη.

Στη συνέντευξη ο Μακαριώτατος εκφράζει, καταρχήν, την αμέριστη εμπιστοσύνη του στον κ. Τζάκη και σημειώνει, χαρακτηριστικά: «Επειδή έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην κρίση και στις ικανότητές του, γι’ αυτό αποφάσισα να έρθω εδώ για να γίνει η μεταμόσχευση»

Ακολούθως, περιγράφει το καθεστώς που διέπει τις μεταμοσχεύσεις στις Η.Π.Α. και εξηγεί τους λόγους της μέχρι στιγμής καθυστέρησης της πραγματοποίησης της επέμβασης. «Υπάρχει και μία λίστα αναμονής, η οποία και τηρείται με μαθηματική ακρίβεια. Δεν μπορεί κανείς να υπερβεί την λίστα. Είσαι στην πέμπτη σειρά; Θα περιμένεις τη σειρά σου. Εμένα μου λένε ότι ήδη έχω φθάσει στην πρώτη σειρά. Άρα, ανά πάσα στιγμή περιμένουμε να μάς έρθει το σωτήριο τηλεφώνημα από το νοσοκομείο που θα μας λέει να κάνουμε γρήγορα, γιατί το κάθε μόσχευμα έχει διάρκεια ζωής μόλις 10 ωρών»

Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος επιστρέφει στη νοσηλεία του στο «Αρεταίειο» Νοσοκομείο και θυμάται: «Είδα με τα μάτια μου το θάνατο, είδα να με διεκδικεί ο θάνατος και εγώ να τον απωθώ για να φύγει μακριά μου. Όλα αυτά έχουν αφήσει μέσα μου κάποιες εμπειρίες, οι οποίες, όμως, είναι και θετικές. Ενισχύθηκε η πίστη μου ακόμα περισσότερο και μέσα μου αισθάνομαι ότι δεν είμαι μόνος σ’ αυτή τη δοκιμασία. Δίπλα μου είναι τόσοι συνεργάτες μου, αλλά και πιο μακριά μου, κυρίως, όμως, είναι κοντά μου τα εκατομμύρια των ανθρώπων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό»

Ο Μακαριώτατος κλείνει την συνέντευξή του με μία υπόσχεση: «Διαβεβαιώνω τους συμπατριώτες μας ότι θα γυρίσω πίσω, όπως με διαβεβαιώνει και μένα ο γιατρός μου, περισσότερο ενισχυμένος, με μεγαλύτερη δύναμη, για να συνεχίσουμε μαζί το πνευματικό έργο που έχουμε αρχίσει στην Ελλάδα, εδώ και εννέα χρόνια και να το ολοκληρώσουμε προς χάρη του λαού μας και της πατρίδος μας».

Κορυφή σελίδας


Η ΑΓΑΠΗ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Μήνυμα, με την ευκαιρία της έναρξης του νέου Κατηχητικού έτους (30/9/2007) απέστειλε ο Μακαριώτατος κ. Χριστόδουλος στο οποίο αναφέρεται στον χαρακτήρα που πρέπει να διαθέτει η προσέγγιση της Εκκλησίας προς τους νέους, προκειμένου να έχει να αναμενόμενα σωστικά γι’ αυτούς αποτελέσματα.

Μεταξύ άλλων παρατηρεί ότι: «Μια ενορία που ενδιαφέρεται για τους νέους ανθρώπους δεν χρειάζεται άμεσα την Κατηχητική σύναξη γιατί είναι ολόκληρη κατηχητική κοινότητα με κέντρο την Θεία Ευχαριστία.

Για να ασκηθεί η Χριστιανική αγωγή η απαραίτητη προϋπόθεση δεν είναι μια γωνία σε ένα κτίριο αλλά η ειλικρινής αγάπη μας που ανανεώνεται και ριζώνει στη Θεία Ευχαριστία. Αυτή οικοδομεί, κυρίως, γέφυρες που συνδέουν τους ανθρώπους οι οποίοι θέλουν να μοιραστούν το χρόνο και τα ενδιαφέροντά τους. Η Κατήχηση είναι έξοδος από τον εγωισμό μας και το πέρασμά μας στη αγάπη του αδελφού. Άγει στο έσχατο νόημα της ζωής: την εν αγάπη και ελευθερία ενότητα με το Θεό, τον άνθρωπο και τη φύση…»

Κορυφή σελίδας


ΕΝΘΡΟΝΙΣΤΗΚΕ Ο ΝΕΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ

Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια ενθρονίστηκε στον Πατριαρχικό Ναό του Βουκουρεστίου ο νέος Πατριάρχης Ρουμανίας κ. Δανιήλ (30/9/2007), παρουσία εκπροσώπων των Ορθοδόξων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών, άλλων Χριστιανικών Ομολογιών, της Πολιτειακής ηγεσίας της χώρας και χιλιάδων λαού.

Την Εκκλησία της Ελλάδος στην τελετή εκπροσώπησαν οι Μητροπολίτες Χίου κ. Διονύσιος και Μονεμβασίας κ. Ευστάθιος, καθώς και ο Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου, Αρχιμ. Κύριλλος Μισιακούλης. Μάλιστα ο Σεβασμιώτατος κ. Διονύσιος ανέγνωσε Μήνυμα της Ιεράς Συνόδου προς τον νέο Προκαθήμενο, στο οποίο, μεταξύ άλλων, αναφέρονται και τα εξής: «Πεπλησμένοι αφθίτου ευφροσύνης θεωρούμεν επί του Θρόνου τούτου τον ού παυόμενον την λογικήν ποίμνην νουθετούντα και διδάσκοντα, τον ταις Θείαις Γραφαίς και Ιεραίς Παραδόσεσι στοιχούντα, τον ήθει τε και κοσμιότητι τρόπων διακρινόμενον, τον εν παντί περισσεύοντα, άτε και “πίστει και λόγω και γνώσει και σπουδή και τη εξ υμών εν υμίν αγάπη» (Β΄ Κορ. 8,7), εντελώς έχοντα και την θεοφιλή «μετριοφροσύνην, ήντινα και ο Χριστός… ενεδείξατο…, ου μόνον διδάσκοντα, αλλά και έργω απαρεγκλίτως τηρούντα”…»

Κορυφή σελίδας


ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΟΙ «ΤΣΑΜΗΔΕΣ»

Προκλητικό φεστιβάλ αφιερωμένο στην «Τσαμουριά» πραγματοποιήθηκε στους Αγίους Σαράντα (31/8-2/9/2007), με χρηματοδότηση του Αλβανικού κράτους και του Δήμου της πόλης, στα πλαίσια του οποίου παρουσιάστηκε χάρτης της «Τσαμουριάς» μέχρι τον Αμβρακικό κόλπο!

Το γεγονός προκάλεσε την έντονη και δικαιολογημένη αντίδραση του Μητροπολίτου Δρυϊνουπόλεως κ. Ανδρέα, ο οποίος προέβη σε δήλωση (30/9/2007), στην οποία, μεταξύ άλλων, σημειώνει τα εξής:

«… Είναι – το λιγότερο – περίεργο, από το ένα μέρος να προσπαθεί η Ελλάδα να καλλιεργεί σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας με την Αλβανία και η γειτονική χώρα να χρηματοδοτεί εκδηλώσεις των εγκληματιών «Τσάμηδων», που στρέφονται ευθέως εναντίον της πατρίδος μας. Βέβαια, κατ’ επανάληψη και από επίσημα χείλη έχει λεχθεί ότι για την Ελλάδα «Τσάμικο θέμα» δεν υπάρχει. Όταν, όμως, γίνονται τέτοιες προκλητικές εκδηλώσεις και μάλιστα χρηματοδοτούμενες από κρατικούς και επίσημους φορείς, δεν θα πρέπει να υπάρξουν διαμαρτυρίες από την Ελληνική πλευρά; Γιατί, αν αρκούμεθα στο ότι για μας είναι ανύπαρκτο θέμα το «τσάμικο» και εφησυχάζουμε, τότε σίγουρα υπάρχει ο κίνδυνος να πάθουμε ό,τι και με το λεγόμενο «μακεδονικό». Κατά καιρούς, κάποιοι έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου για την προπαγάνδα των Σκοπίων. Στην Ελλάδα, όμως, λέγαμε «δεν είναι τίποτε, ανύπαρκτο θέμα για μας». Αλλά να, ότι τώρα έχουμε φθάσει σε αδιέξοδο: οι Σκοπιανοί να προκαλούν και μεις να είμαστε αμυνόμενοι!

Φρονούμε ότι είναι καιρός να αντιμετωπίσουμε δυναμικά τους «Τσάμηδες», θέτοντας την γειτονική χώρα προ των ευθυνών της και καλώντας την να παύσει να παίζει διπλό παιχνίδι. Δηλ. εμάς μεν να καθησυχάσει ότι «δεν τρέχει τίποτε», στους «Τσάμηδες», όμως, να κλείνει το μάτι πονηρά ώστε να συνεχίζουν τις προκλήσεις τους…»

Κορυφή σελίδας

ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΓΝΩΜΕΣ

«...Η εθνική ταυτότητα δεν είναι μια κατάθεση στην τράπεζα. Είναι ένα συνεχώς δημιουργούμενο νόημα βίου. Όσο σεβόμαστε τη γλώσσα μας χρησιμοποιώντας τη σωστά και μαθαίνοντας τα λογοτεχνικά μνημεία, η ταυτότητά μας ενισχύεται. Όσο μαθαίνουμε την ιστορία μας και διδασκόμεθα από αυτήν, η ταυτότητά μας γίνεται δύναμη δημιουργική. Όσο μεριμνούμε για το περιβάλλον μας, τη λειτουργική και την αισθητική του, όσο αρνούμαστε την ατομικότητα και τη μοναξιά και ζούμε την κοινότητα και την εκκλησία, όσο καταλαβαίνουμε ότι δεν είμαστε άνθρωποι παρά μόνο στο βαθμό που δεν μας νοιάζει μόνον ο εαυτός μας, τότε η εθνική μας ταυτότητα γίνεται πλούτος και χορηγός ζωής...»

Χριστόδουλος
Αρχιεπίσκοπος Αθηνών & Πάσης Ελλάδος

Ομιλία στην Συνέλευση του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού
Θεσσαλονίκη, 13/12/2003ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ