Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Ε.Α.Ο.Τεύχος 225, 25 Σεπτεμβρίου 2007            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: «ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΡΥΘΜΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΣΧΥΡΟΥΣ ΤΗΣ ΓΗΣ»ΧΑΡΗΣ ΚΑΚΑΡΟΥΧΑΣ

Δείτε στο eikastikon
πλούσιο φωτογραφικό
υλικό από τον
Έλληνα δημιουργό
ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: «ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΡΥΘΜΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΣΧΥΡΟΥΣ ΤΗΣ ΓΗΣ»

Σπουδαίο Διεθνές Συνέδριο για τον Απόστολο των Εθνών Παύλο, πραγματοποιείται στην Κόρινθο (23-25/9/2007), με φορείς διοργάνωσης την Μητρόπολη Κορίνθου και την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κορινθίας.

Στους συνέδρους θερμό μήνυμα απέστειλε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, ο οποίος, παίρνοντας αφορμή από τον ύμνο της Αγάπης του Αποστόλου Παύλου, στάθηκε, μεταξύ άλλων και στην υπόθεση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τονίζοντας τα εξής: «Για το ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα ρυθμίζονται από τους ισχυρούς της γης χωρίς αγάπη προς «τους ελαχίστους αδελφούς του Ιησού Χριστού» και χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα δικαιώματα των αδυνάτων, υπάρχουν πολλά παραδείγματα, είτε σε ατομικό, είτε σε κρατικό και υπερκρατικό επίπεδο. Στα θέματα βιοηθικής, λ.χ. η ζωή ή ο θάνατος του εμβρύου ρυθμίζεται ερήμην του και σύμφωνα με τις απαιτήσεις και την εγωιστική λογική των κοσμικών ανθρώπων, στους οποίους η θυσιαστική αγάπη είναι κάτι το άγνωστο. Το μόνο που γνωρίζουν είναι ο ωφελιμισμός και ο ευδαιμονισμός, ένστικτα που, όταν κυριαρχούν στη ζωή του ανθρώπου, τον οδηγούν στην παραβίαση της φυσικής του κατάστασης και στην ύβρη έναντι του Δημιουργού Θεού. Και οι κυριαρχούμενοι από τα πάθη τους συνάνθρωποί μας δεν αρκούνται στη διάπραξη σοβαρών αμαρτημάτων κατά της φυσικής κατάστασης των πραγμάτων, όπως την καθόρισε ο Θεός, αλλά επιχειρούν, με φανατισμό και σχεδόν απελπισμένα, να τα νομιμοποιήσουν και να τα επιβάλουν, χρησιμοποιώντας την κοσμική τους ισχύ… Σκληρή συμπεριφορά επιφυλάσσεται και στους γέροντες και στους βαρέως ασθενείς, εν ονόματι του δικαιώματος του «αξιοπρεπούς θανάτου» και της, σε οξύμωρο σχήμα, ονομαζομένης ευθανασίας…»
(φωτογραφία: Απόστολος Παύλος του Αντρέι Ρουμπλιώφ)

Κορυφή σελίδας

ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΓΝΩΜΕΣ

«… Είναι ανάγκη να αντισταθούμε σε αυτή την πνευματική κατολίσθηση, δίνοντας στους εκπαιδευτικούς την αξία και το κύρος που τους ανήκει. Δεν τους κάνουμε δώρο προσέχοντας και τιμώντας τους. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι κοινωνία που δεν τιμά τον δάσκαλο, προσκυνάει τις φυλακές. Από την πλευρά της, η διοικούσα Εκκλησία μεριμνώσα για τις ανάγκες του ποιμνίου, για την ψυχή του και τη ζωή του, βλέπει στον δάσκαλο βοηθό πολύτιμο, εργάτη αφοσιωμένο στην κοινωνία. Τον διδάσκαλον θέλουν οι Πατέρες της Εκκλησίας γνώστην της ψυχολογίας του μαθητού, αμνησίκακον, ακενόδοξον, τον εαυτό του παρέχοντα υπόδειγμα. Και ακόμη, πρέπει ο διδάσκαλος να αγαπά τους μαθητές του: «Ουδέν ούτω προς διδασκαλίαν επαγωγόν ως το φιλείν και φιλείσθαι», γράφει ο Μέγας Βασίλειος. Ακριβώς γι’ αυτό, ο διάλογος της Εκκλησίας με τον εκπαιδευτικό κόσμο, αλλά και όλους τους δημιουργούς πολιτισμού, είναι κυριολεκτικά ζωτικός για το μέλλον της κοινωνίας μας και για την προσφορά μας στον νέο άνθρωπο: διότι «Εκκλησία ουδέν έτερον εστί, αλλ’ η διά των ημετέρων ψυχών ωκοδομημένη οικία».

Χριστόδουλος
Αρχιεπίσκοπος Αθηνών & Πάσης Ελλάδος

Ομιλία, 30/1/2003ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ