Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Ε.Α.Ο.Τεύχος 223, 18 Σεπτεμβρίου 2007            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

Ο ΙΕΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΓΕΦΥΡΑ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΚΑΙ ΔΥΣΗΣ

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: «ΓΕΜΑΤΗ ΦΩΣ Η ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ»

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: «ΑΝΑΓΚΗ ΝΕΟΥ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ»
ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ

Δείτε το αφιέρωμα στον
ιερό Χρυσόστομο με κείμενα
σε τρεις γλώσσες, εικόνες του
Αγίου από όλον τον κόσμο κι
αποσπάσματα από τη Θεία
Λειτουργία κι από συνθέσεις
μεγάλων δημιουργών.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

Θερμή συγχαρητήρια επιστολή απέστειλε στον πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή από το Μαϊάμι των Η.Π.Α. ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, εξ’ αφορμής της νίκης του στις προχθεσινές Βουλευτικές εκλογές.
Η επιστολή έχει ως εξής:
«Αγαπητέ μου Κώστα,
Τούτες τις μεγάλες στιγμές για την προσωπική σου ζωή και για την γλυκυτάτη πατρίδα μας, μακράν σωματικώς αλλά εγγύς σου κατά το πνεύμα, σου σφίγγω θερμά το χέρι και μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου αφήνω να έρθουν στα χείλη μου τα ολοκάρδια συγχαρητήριά μου.
Η Εκκλησία, που την σέβεσαι και την αγαπάς ως φιλόστοργη Μάνα, σε αγκαλιάζει και σε τιμά δι’ εμού του Προκαθημένου Της, σε ευλογεί και διακαώς προσεύχεται στον Κύριόν Της για μια αρίστη επιτυχία στο έργο σου με αγλαούς καρπούς σε όλους τους τομείς για το καλό της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού στον ευλογημένο τόπο μας.
Ο Θεός μαζί σου».

Κορυφή σελίδας


Ο ΙΕΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΓΕΦΥΡΑ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΚΑΙ ΔΥΣΗΣ

Το Ι΄ Διαχριστιανικό Συμπόσιο, το οποίο συνδιοργανώνουν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Ποντιφικό Ινστιτούτο Πνευματικότητας “Ateneum Antonianum”, πραγματοποιείται στην Τήνο (17-19/9/2007), με γενικό θέμα «Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, γέφυρα Ανατολής και Δύσεως».
Στο Συμπόσιο αναγνώσθηκε μήνυμα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Χριστοδούλου, ο οποίος, μεταξύ άλλων, επεσήμανε: «Η κοινή Χριστιανική παράδοση των χιλίων πρώτων ετών έχει αναδείξει πρότυπα – φορείς της πνευματικής ζωής, με κυρίαρχο εκφραστή την διαχρονική προσωπικότητα του Ιερού Χρυσοστόμου, ενός Αγίου που αποτελεί πνευματική γέφυρα Ανατολής και Δύσεως. Κάθε έργο, λόγος, κείμενο ή ομιλία του Αγίου Πατρός εμφορείται από την μόνη και αληθινή αγάπη του Θεού προς τον άνθρωπο και του ανθρώπου προς τον συνάνθρωπο, διότι, αν δεν είναι αυτή η πνευματική καλλιέργεια όλων ημών, τότε η Χριστιανική μας ταυτότητα στερείται ουσιαστικής πρακτικής εφαρμογής στην συμβίωσή μας με τους άλλους και ο ορισμός της πνευματικής εν Χριστώ ζωής απομακρύνεται από την ουσία της θυσίας και της αγάπης. Εμείς, ως Εκκλησίες, έχουμε χρέος να μαρτυρούμε κοινά την πεμπτουσία του Χριστιανισμού που είναι η ανιδιοτελής αυτή αγάπη και τότε μόνον η γέφυρα Ανατολής και Δύσεως θα καταφέρει να αποκτήσει πολλούς διερχομένους, ανθρώπους διψασμένους για την πνευματική παρουσία της Εκκλησίας…»

Κορυφή σελίδας


ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: «ΓΕΜΑΤΗ ΦΩΣ Η ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ»

Το ΙΕ΄ Παγκόσμιο Οικουμενικό Συνέδριο Ορθοδόξου Πνευματικότητος, συνδιοργανώνουν το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το Πατριαρχείο Μόσχας και το Μοναστήρι του Bose, στους χώρους της εν λόγω Μονής (16-19/9/2007), με θέμα «Η Μεταμόρφωση του Χριστού στην Ορθόδοξη Πνευματική παράδοση».
Στο Συνέδριο μήνυμα απέστειλε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, ο οποίος σημειώνει και τα εξής: «Μετέχοντες του Ακτίστου φωτός αφθαρτοποιούμεθα. Το δε φως γίνεται μεθεκτό στο μέτρο της προσωπικής προσληπτικής ικανότητος του πιστού. Φως μεταμορφωτικό απορρέει από όλα τα Μυστήρια της Εκκλησίας τα οποία επιφέρουν την καλή αλλοίωση. Το φως του Παναγίου Τάφου ενυπάρχει στο μεταμορφωτικό Βάπτισμα του προσερχομένου προς αυτό. Το φως του Θαβώρ ενυπάρχει στην προσδοχή της Θείας Ευχαριστίας. Διά τούτο, η Ορθόδοξη Παράδοση είναι γεμάτη φώτα, φώτα σωστικά, αλλά και συμβατικά, φώτα μυστηριακά, αλλά και συμβολικά και λειτουργικά…»

Κορυφή σελίδας


ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: «ΑΝΑΓΚΗ ΝΕΟΥ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ»

Το Β΄ Ιερατικό Συνέδριο της Μητροπόλεως Σύρου, πραγματοποιείται στην Τήνο (18-20/9/2007) με γενικό θέμα «Σύγχρονες ποιμαντικές διαστάσεις του ενοριακού έργου».
Στους κληρικούς συνέδρους Πατρικό μήνυμα απέστειλε ο Μακαριώτατος κ. Χριστόδουλος στο οποίο επισημαίνει την ανάγκη επανασχεδιασμού του ποιμαντικού έργου, με γνώμονα τις ανάγκες της εποχής. Μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Ζώντας σήμερα σε μια κοινωνία πλουραλιστική και παγκοσμιοποιημένη, με κοσμογονικές αλλαγές και ανακατατάξεις, προκλητικές παρεμβολές της σύγχρονης τεχνολογίας, της βιοτεχνολογίας, με κινδύνους αλλοτριώσεως αρχών και αξιών της Ελληνορθοδόξου Χριστιανικής παραδόσεως, επί τη βάσει του αναλλοιώτου Ευαγγελικού λόγου και της Αγιοπατερικής σκέψης, βλέποντας τις βλαπτικές συνέπειες του δολλαριοφόρου και ευρωφόρου τουρισμού, συνειδητοποιούμε την αδήριτη ανάγκη νέου ποιμαντικού σχεδιασμού, που στόχο θα έχει την αναζωογόνηση της ενορίας, την εν Χριστώ ανακαίνιση των πιστών και τη σωτηρία τους.
Η ευθύνη της Εκκλησίας είναι μεγάλη. Η Εκκλησία, διά της ενορίας, θα πρέπει να συμβάλει τα μέγιστα στην τόνωση και καλλιέργεια των διαπροσωπικών σχέσεων μεταξύ ποιμένων και ποιμενομένων, για να εγκαινιασθεί μια προσπάθεια επανευαγγελισμού της εκκοσμικευμένης Χριστιανικής κοινωνίας. Η Εκκλησία δεν στηρίζεται στην συντήρηση αλλά στην παράδοση, γιατί παράδοση σημαίνει κίνηση και ζωή…»
(φωτογραφία: από το λεύκωμα Κώστα Μπαλάφας. Φωτογραφικό Οδοιπορικό στο Άγιον Όρος 1969-2001)

Κορυφή σελίδας

ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΓΝΩΜΕΣ

"... Η πολυπολιτισμικότητα αποτελεί μία μεγάλη πρόκληση για την πατρίδα και την εποχή μας για να μπορέσουμε να συνειδητοποιήσουμε την αξία του δικού μας πολιτισμού και της ταυτότητάς μας, ώστε να διαλεχθούμε με τον ξένο πού επιθυμεί να ενταχθεί στην κοινωνία μας. Αυτή η πρόκληση αγγίζει και την Εκκλησία μας, η οποία από την μία πλευρά πρέπει να συμβάλει στο να μην καλλιεργηθούν τάσεις ξενοφοβίας και ρατσισμού στην πατρίδα μας, αλλά και από την άλλη να αγωνισθεί για τον ευαγγελισμό των μεταναστών, διά της μαρτυρίας της αληθινής πίστεως, και όχι, βεβαίως, διά του προσηλυτισμού. Η πολυπολιτισμικότητα, πάντως, θα πρέπει να θεωρηθεί ως αναγκαία συνθήκη μέσα στην οποία θα προσανατολιστεί σταδιακά η ποιμαντική μας πρακτική..."

Νεκτάριος
Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών & Διαποντίων Νήσων
,
Εισήγηση ενώπιον της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
ΟκτώβριοςΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ