Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Ε.Α.Ο.Τεύχος 222, 14 Σεπτεμβρίου 2007            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΞΕΛΕΓΗ Ο ΝΕΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: «ΠΡΩΤΟΣΤΑΤΟΥΣΑ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΤΗ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ»

Ο ΕΘΝΟΜΑΡΤΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ

Διαβάστε το αφιέρωμα της Μυριοβίβλου
για τον μαρτυρικό ιεράρχη της Σμύρνης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΕΞΕΛΕΓΗ Ο ΝΕΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ

Ο Μητροπολίτης Μολδαβίας και Μπουκοβίνα και Αρχιεπίσκοπος Ιασίου κ. Δανιήλ είναι ο νέος Πατριάρχης Ρουμανίας, ύστερα από ψηφοφορία που διεξήχθη στην έδρα του Πατριαρχείου στο Βουκουρέστι (12/9/2007) και στην οποία έλαβαν μέρος οι Ιεράρχες της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ρουμανίας και οι αντιπρόσωποι των Εκκλησιαστικών επαρχιών, κληρικοί και λαϊκοί.

Πληροφορηθείς την εκλογή του κ. Δανιήλ, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, προέβη στην ακόλουθη δήλωση από το Μαϊάμι: «Μια λαμπρά εκκλησιαστική προσωπικότης της Ιεραρχίας της ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρουμανίας, ο από Μολδαβίας Μητροπολίτης κ. Δανιήλ είναι από σήμερα ο νέος Πατριάρχης Ρουμανίας. Άνδρας νέος, μορφωμένος και δραστήριος σε όλους τους τομείς ο νέος Πατριάρχης, προοιωνίζεται ημέρες δόξης και μεγαλείου για την Εκκλησία του. Ως Μητροπολίτης απέδειξε τους ευρείς ορίζοντες του, τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό του, την αγάπη του προς το ποίμνιό του, την υποστήριξη του μοναχισμού του, την προσήλωσή του στα πάτρια, τη σεμνότητά του. Είμαι βέβαιος ότι και ως Πατριάρχης ο κ. Δανιήλ θα δικαιώσει την ψήφο κλήρου και λαού πού τον ανέδειξε στο υψηλό του αξίωμα και θα συνεχίσει την λαμπρά παράδοση των Πατριαρχών Ρουμανίας, πού μέσα από δυσκολίες και προβλήματα οδήγησαν το σκάφος της Εκκλησίας με ασφάλεια σε εύδιους λιμένες. Στον αγαπητό αδελφό και εγκάρδιο φίλο Πατριάρχη Δανιήλ σφίγγω το χέρι και του εύχομαι καλή δύναμη και καλή επιτυχία στο βαρύ του έργο. Η Εκκλησία της Ελλάδος θα καλλιεργήσει ακόμη περισσότερον τους αμοιβαίους δεσμούς της με την αδελφή Εκκλησία της Ρουμανίας, και οι καρποί αυτής της αγαστής συνεργασίας θα είναι ασφαλώς προς δόξαν Θεού και προκοπήν των χριστιανών μας. Εις πολλά έτη Δέσποτα. Άξιος»

Κορυφή σελίδας


ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: «ΠΡΩΤΟΣΤΑΤΟΥΣΑ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΤΗ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ»

Εκδήλωση μνήμης διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών Ανατολικής Αττικής (14/9/2007), με την ευκαιρία συμπλήρωσης 85 ετών από την Μικρασιατική καταστροφή.

Την εκδήλωση χαιρέτισε με μήνυμά του ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, στο οποίο αναφέρει και τα εξής: «Οι Μικρασιάτες, άνθρωποι με πνεύμα και φόβο Θεού, εργατικοί και με αγάπη, ευαισθησία για τις αρχές και αξίες του Γένους και της Φυλής μας, έγιναν πρότυπο μίμησης σε πολλούς τομείς, στα γράμματα, στις τέχνες, στο εμπόριο, στο φιλανθρωπικό και το ευρύτερο κοινωνικό έργο.
Η Εκκλησία στη Μικρά Ασία, παρούσα, όπως πάντοτε, πρωτοστάτησε και ανέπτυξε ένα πολυσχιδές πνευματικό και κοινωνικό έργο και δη στον τομέα της Ελληνικής γλώσσας και παιδείας. Η ίδια στάθηκε στο πλευρό του πιστού λαού και δίδαξε ότι μόνον η αδελφοσύνη και η πίστη στο Θεό μπορούσε να σώσει το Γένος. Και το επέτυχε. Ο Ηλίας Βενέζης αποτύπωσε το έργο που γινόταν στις Εκκλησίες και τα Μοναστήρια επί αιώνες. Οι Μικρασιάτες, γράφει, ήταν ποτισμένοι όλοι με το ίδιο πνεύμα...
»

Κορυφή σελίδας

ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΓΝΩΜΕΣ

«Είμεθα αναγκασμένοι να επανεξετάσουμε και να αναθεωρήσουμε το τί ακριβώς θέλουμε να εκφράσουμε με τη θεολογική μας γλώσσα και πόσο αυτή η γλώσσα έχει πιθανότητα να γίνει κατανοητή από τους συμπολίτες μας στη σύγχρονη κοινωνία και να εκφράσει την ιδιαιτερότητα του μηνύματος μας. Δεν αρκεί το να διατυπώσουμε, κατά τη γνώμη μας, αντικειμενικά το μήνυμα μας. Σε πολλές περιπτώσεις θα υπάρξει ανάγκη να εγκαταλείψουμε τετριμμένες μορφές εκφράσεων και να ανακαλύψουμε νέες χρήσεις του λόγου και νέες γλωσσικές μορφές που να εκφράζουν με πληρότητα, ακρίβεια και δυνατότητα κατανοήσεως την πίστη μας μέσα σε μια πλουραλιστική κοινωνία… Χρειαζόμεθα "ασκούς καινούς" (Ματθ. θ' 17) καινούργιους ασκούς για το καινούργιο κρασί της πίστεως μας»

Δημήτριος, Αρχιεπίσκοπος Αμερικής,
"The Orthodox Churches in a Pluralistic World"ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ