Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Ε.Α.Ο.Τεύχος 221, 11 Σεπτεμβρίου 2007            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΤΟΝ ΦΩΤΙΣΜΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΕΥΧΕΤΑΙ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΗ ΓΝΩΣΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΣ

ΜΟΝΑΧΙΚΟΣ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΖΗΤΕΙ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΙΜΕΝΕΣ

Η ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ ΤΟ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ

13o ΓΕΝΙΚΟ ΙΕΡΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗΝ ΚΟΝΙΤΣΑ
ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΛΥΤΡΑΣ

Η αγιογράφηση του Ιερού Ναού
Αγίου Γεωργίου στο Χαϊδάρι από
τον μεγάλο Έλληνα ζωγράφο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΟΝ ΦΩΤΙΣΜΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΕΥΧΕΤΑΙ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ

Πατρικό μήνυμα στους μαθητές και τις μαθήτριες των Δημοτικών Σχολείων της Αθήνας, με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, απέστειλε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος.

Στο μήνυμά του ο Μακαριώτατος σημειώνει και τα εξής: «Μια νέα σχολική χρονιά αρχίζει σήμερα. Μια καινούργια προσπάθεια, μια νέα πορεία στους δρόμους της γνώσης και της αρετής. Ένας ωραίος και πολύ σπουδαίος αγώνας για να βάλετε θεμέλια επάνω στα οποία θα οικοδομήσετε ολόκληρη τη ζωή σας.
Σ’ αυτόν τον αγώνα χρειάζεσθε ισχυρή θέληση, επιμονή και αδιάκοπη μελέτη. Κυρίως, όμως, θα χρειαστείτε την ενίσχυση του Θεού και τον φωτισμό του Αγίου Πνεύματος. Τα θεμέλια, για να είναι σταθερά και γερά, πρέπει να στηρίζονται στην πίστη στον Θεό και τις εντολές Του…»

Κορυφή σελίδας


ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΗ ΓΝΩΣΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΣ

Αντίστοιχο μήνυμα, προς τους μαθητές και τις μαθήτριες των Γυμνασίων και των Λυκείων της Αθήνας απέστειλε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, στο οποίο καλεί σε αντίσταση στα εκπαιδευτικά συστήματα που προσπαθούν να οικοδομήσουν «μια εργαλειακή σχέση του μαθητή με τη γνώση».

Επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Η αντίσταση είναι ο δικός σας δρόμος. Κρατείστε από όσα έχετε μάθει και όσα θα μάθετε, όλα εκείνα που είναι απαραίτητα για να καλλιεργήσετε την αυτογνωσία, τη σοφία, την ταπεινοφροσύνη.
Δημιουργείστε τον προσωπικό σας διάλογο με τη γνώση και θα διαπιστώσετε ότι αυτή η προσπάθεια είναι μαθητεία στην αλήθεια και στην ομορφιά
Δυστυχώς, εμείς οι μεγαλύτεροι δημιουργήσαμε ένα κόσμο που κινδυνεύει περισσότερο από την απανθρωποποίηση, την ασχήμια και την μοναξιά και λιγότερο από τη μόλυνση του περιβάλλοντος. Και από αυτή την άσχημη πλευρά μπορείτε να μάθετε. Μην απογοητεύεστε!…»

Κορυφή σελίδας


ΜΟΝΑΧΙΚΟΣ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Με την ευκαιρία του νέου σχολικού έτους, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος απέστειλε μήνυμα και προς τους Εκπαιδευτικούς των σχολείων της Αθήνας, στο οποίο επισημαίνει ότι «ο δρόμος του Εκπαιδευτικού είναι πολύ συχνά μοναχικός».

Πιο αναλυτικά σημειώνει: «Η μοναξιά, στην περίπτωση αυτή, δεν είναι βλαβερή αλλά προφητική. Παιδαγωγώντας εξερευνά, δημιουργεί, ανακαλύπτει. Τον βοηθά «να βρει μέσα στον εαυτό του, τα σκαλοπάτια με τα οποία θα ανέβει στην κλίμακα που οδηγεί στον Θεό», κατά τον Όσιο Ισαάκ τον Σύρο. Αλλά τα σκαλοπάτια που οδηγούν στον ουρανό αποκαλύπτουν, ψάχνοντας στα κατάβαθα της καρδιάς του, το δρόμο εκείνο που τον οδηγεί στις καρδιές των άλλων ανθρώπων, επειδή θα έχει μάθει να ακούει τα δική του.
Αυτή η πορεία, αν και δύσκολη, είναι απαραίτητη, εάν πραγματικά επιθυμούμε τα παιδιά μας να γίνουν ελεύθερες και δημιουργικές προσωπικότητες…»

Κορυφή σελίδας


ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΖΗΤΕΙ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΙΜΕΝΕΣ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η Ημερίδα που πραγματοποίησε η Ιερά Σύνοδος στο Συνεδριακό Κέντρο της Μητροπόλεως Αργολίδος (10/9/2007), με φορέα διοργάνωσης την Ειδική Συνοδική Επιτροπή επί Ειδικών Ποιμαντικών Θεμάτων και Καταστάσεων και θέμα «Η αντιμετώπισις των ψυχικών διαταραχών στο πλαίσιο του Μυστηρίου της Ιεράς Εξομολογήσεως».

Τις εργασίες της Ημερίδος χαιρέτησε με μήνυμά του ο Μακαριώτατος κ. Χριστόδουλος, ο οποίος επεσήμανε την ανάγκη συνεργασίας Εκκλησίας και επιστήμης στην αντιμετώπιση των ψυχικών ασθενειών και διαταραχών.
Συγκεκριμένα παρατήρησε: «Ο ψυχικά ασθενής, όπως κάθε πιστός, έχει τις αρετές του, τα πάθη του, τα σφάλματά του και οφείλει να μετέχει της μυστηριακής ζωής της Εκκλησίας όπως κάθε πιστός. Ας μη παραβλέπουμε το γεγονός ότι η μετάνοια, η εξομολόγηση και ο, εν πνεύματι αγάπης, σύνδεσμος πνευματικού και εξομολογουμένου καθαιρούν οριστικά πολλά από τα ψυχικά προβλήματα, τα οποία η κλασική ψυχανάλυση, στην καλύτερη περίπτωση, απλώς εντοπίζει.
Θα ήταν, όμως, επιπολαιότητα εάν ο πνευματικός καταργούσε την οποιαδήποτε ψυχιατρική παρέμβαση ή αγωγή, που μπορεί ήδη να ακολουθεί ο πιστός ή να τον προτρέπει σε αυτό, θεωρώντας ότι η καθοδήγησή του και μόνο αρκεί για τη λύση κάθε ψυχικού προβλήματος. Μια τέτοια στάση θα μπορούσε να οδηγήσει σε τραγικές καταστάσεις…
Απαιτείται, λοιπόν, διάκριση από πλευράς των ποιμένων της Εκκλησίας, ώστε «κοινωνούντες ταις χρείαις των αγίων», να μην παραβλέπουν και τον παράγοντα της ψυχικής νόσου, αλλά να αξιοποιούν τα επιστημονικά επιτεύγματα για μία όσο το δυνατόν πληρέστερη και αποτελεσματικότερη διακονία…»

Κορυφή σελίδας


Η ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ ΤΟ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε στην Αθήνα το Θ΄ Πανελλήνιο Θεολογικό Συνέδριο, που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων, υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος (7-9/9/2007).
Κατά την εναρκτήρια τελετή, ο Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης κ. Συμεών ανέγνωσε την κεντρική ομιλία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Χριστοδούλου, με θέμα «Η παγκοσμιοποίηση και η Οικουμενικότητα της Ορθοδοξίας».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Αρχιεπίσκοπος ανέπτυξε τις επαγγελίες του παγκοσμιοποιημένου συστήματος ζωής, τις καλές, ενδεχομένως, προθέσεις με τις οποίες ξεκίνησε και τις εκτροπές τις οποίες υπέστη στην πορεία του χρόνου και αντιπρότεινε την οικουμενικότητα του Ορθοδόξου μηνύματος για τον άνθρωπο του 21ου αιώνα.
Συγκεκριμένα, κατέληξε ως εξής: «Στην παγκοσμιοποίηση του πρακτικού υλισμού εμείς, ως Εκκλησία, προτείνουμε την Οικουμενικότητα του σωτηριώδους μηνύματος του Ευαγγελίου, στην ιδεολογία της διάσπασης και της λογικής των ισχυρών προτείνουμε τη διδασκαλία μας της αγάπης και της αλληλεγγύης και στην ψευδαίσθηση της παντοδυναμίας του ανθρώπου, καταθέτουμε την αυτογνωσία της περατότητάς μας. Ο κάθε Χριστιανός βιώνει ότι η αγάπη ενώνει και δε χωρίζει, θεραπεύει πληγές και δεν προξενεί τραύματα και, κυρίως, σώζει και βοθηθάει τον κάθε άνθρωπο να ξεπερνά τις δυσκολίες της ζωής, όποιος κι αν είναι, ό,τι κι αν έχει, όπου κι αν βρίσκεται. Το κοινό Ποτήριο στο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας μας διδάσκει ότι όλοι, σε όλο τον κόσμο, είμαστε μέλη του ιδίου Σώματος, με κεφαλή τον Ιησού Χριστό…»

Κορυφή σελίδας


13o ΓΕΝΙΚΟ ΙΕΡΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗΝ ΚΟΝΙΤΣΑ

Από 3 έως 5/9/2007 πραγματοποιήθηκε το 13ο Γενικό Ιερατικό Συνέδριο της Μητροπόλεως Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής & Κονίτσης.
Μετά το πέρας των εργασιών του Συνεδρίου ο Μητροπολίτης κ. Ανδρέας και οι Κληρικοί της Μητροπόλεως εξέδωσαν το κάτωθι ψήφισμα:
1. «Διαδηλώνουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στους πληγέντες συμπολίτες μας από τις τελευταίες καταστροφικές πυρκαγιές
2. Προσευχόμαστε και παρακαλούμε τον Θεό να μην επιτρέψει να συμβεί ξανά τέτοια συμφορά. Και ακόμη, να δίνει δύναμη και κουράγιο στους πυρόπληκτους, ώστε, σιγά – σιγά, να ξαναστήσουν τα σπιτικά τους και το βιος τους, να συγχωρήσει δε όσους από αμέλεια ή και κακότητα έγιναν αίτιοι εμπρησμών και καταστροφής της φύσεως και των ανθρώπων
3. Εκφράζουμε την αντίθεσή μας σε όλους όσοι επιχειρούν (όπως γίνεται με το βιβλίο της Ιστορίας της Στ΄ Δημοτικού), να αλλοιώσουν και να παραποιήσουν την εθνική μας Ιστορία. Τα ιστορικά γεγονότα δεν παραγράφονται και δεν παραποιούνται
4. Η σκέψη μας στρέφεται προς τον ασθενούντα Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο κ. Χριστόδουλο και προσευχόμεθα να του χαρίσει ο Κύριος ταχείαν και πλήρη αποκατάσταση της υγείας του, για την συνέχιση της διακονίας του στο πηδάλιο της Ελλαδικής Εκκλησίας
5. Τα τελευταία τραγικά γεγονότα μάς παρακινούν να κηρύξουμε μετάνοια στο λαό μας, ώστε να μάς ευσπλαχνιστεί ο Κύριος και να «κολοβώση» τις ημέρες της δοκιμασίας της χώρας μας. Τέλος,
6. Στέλνουμε αδελφικό χαιρετισμό και ασπασμό αγάπης προς τους χειμαζόμενους αδελφούς της Κύπρου και της Βορείου Ηπείρου, καθώς και προς το εμπερίσταστο Οικουμενικό Πατριαρχείο, με διάπυρη την ευχή να έλθουν σύντομα καιροί αναψύξεως και αγαλλιάσεως»

Κορυφή σελίδας

ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΓΝΩΜΕΣ

«Αργύρου και χρυσίου ζήλος. Όταν οι μισοί θα προσπαθούν να αποκτήσουν το αργύριον και το χρυσίον, τον πλούτο, ενώ οι άλλοι μισοί θα τους φθονούν γιατί δε θα μπορούν εύκολα να τους μιμηθούν. Αυτή είναι η αρχή της χυδαιότητας. Αυτή οδηγεί σε συμβιβασμούς ταπεινωτικούς, που, με τη σειρά τους, ανοίγουν τις πύλες του αφανισμού. Γιατί, μόλις συμβιβαστούμε, θα εξομοιωθούμε με τους άλλους, θα πάψουμε να είμαστε οι διαφορετικοί, θα αφανιστούμε. Αυτό ονομάζω χυδαιότητα. Αυτό οδηγεί στη διάβρωση και ακόμα πιο βαθιά, στην ηθική διάλυση...»

Μαρία Λαμπαδαρίου – Πόθου,
«Το ξύλινο τείχος», σελ. 498ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ