Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Ε.Α.Ο.Τεύχος 220, 7 Σεπτεμβρίου 2007            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΝΕΛΑΒΕ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ Η ΝΕΑ ΣΥΝΟΔΟΣ

ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΜΟΝΟΙΑ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΣΥΝΟΔΟ

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΥΣ

ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΕΡΓΗΡΟΥΣ ΚΛΗΡΙΚΟΥΣ

ΑΠΟΔΙΔΕΙ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ

ΣΕ ΜΕΤΑΝΟΙΑ ΚΑΛΕΙ ΤΟΝ ΛΑΟ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΔΡΥΪΝΟΥΠΟΛΕΩΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟ

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΨΥΧΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟ
ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΛΥΤΡΑΣ

Η αγιογράφηση του Ιερού Ναού
Αγίου Γεωργίου στο Χαϊδάρι από
τον μεγάλο Έλληνα ζωγράφο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΑΝΕΛΑΒΕ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ Η ΝΕΑ ΣΥΝΟΔΟΣ

Υπό την Προεδρία του Μητροπολίτου Νέας Κρήνης & Καλαμαριάς κ. Προκοπίου, απουσιάζοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Χριστοδούλου, για τους γνωστούς λόγους υγείας, συνήλθε (4/9/2007) η νέα Δ.Ι.Σ. για το Συνοδικό έτος 2007 – 2008.
Την νέα Ιερά Σύνοδο απαρτίζουν, εκτός του Προεδρεύοντος, οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες: Θεσσαλονίκης Άνθιμος, Παραμυθίας Τίτος, Ιωαννίνων Θεόκλητος, Γρεβενών Σέργιος, Ζακύνθου Χρυσόστομος, Καλαβρύτων Αμβρόσιος, Τρίκκης Αλέξιος, Καρπενησίου Νικόλαος, Χίου Διονύσιος, Μονεμβασίας Ευστάθιος, Ηλείας Γερμανός.
Εκπρόσωπος Τύπου της νέας Συνόδου ορίστηκε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος.

Κορυφή σελίδας


ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΜΟΝΟΙΑ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΣΥΝΟΔΟ

Αρχιεπισκοπική επιστολή αναγνώσθηκε κατά την πρώτη συνεδρία της νέας Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (4/9/2007). Στην επιστολή του ο Μακαριώτατος, αφού αναφέρεται στα της περιπέτειας της υγείας του και ευχαριστεί την Ιεραρχία, τον ιερό Κλήρο και τον λαό μας για τα αισθήματα της αγάπης τους και την μέχρι τώρα αμέριστη συμπαράστασή τους, ζήτησε από τους Συνοδικούς Ιεράρχες να διαφυλάξουν την ενότητα και την ομόνοια στους κόλπους της Εκκλησίας μας και κατέληξε:
«Διαθέτετε, αδελφοί, άπαντες και Θείον ζήλον και αγάπην διά την Εκκλησίαν ημών. Κοσμείσθε υπό ποιμαντικής συνέσεως και σοφίας Θεού, ίνα οικοδομήσητε την Εκκλησίαν και κατά την απουσίαν ημών, μετά Θείας επιστήμης.
Πεποίθαμεν ότι δύνασθε, ίνα ανταποκριθήτε, ως πάντοτε και εν ταις παρούσαις ανάγκαις των καιρών, διαχειριζόμενοι εν ενότητι και ομονοία τας αχθησομένας ενώπιον υμών υποθέσεις της Εκκλησίας, διευθετούντες, διά της πλουσίας εμπειρίας υμών τα συμβησόμενα, φυλάσσοντες την ενότητα της εν Χριστώ πίστεως τηρούντες την εν αγάπη και φιλαδελφεία κοινωνίαν των αδελφών, φρουρούντες εν ειρήνη τας ψυχάς των πιστών, οικοδομούντες την Εκκλησίαν διά της χάριτος Αυτού…»

Κορυφή σελίδας


ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΥΣ

Με εγκύκλιό της προς τις Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος (3/8/2007) η Ιερά Σύνοδος ανακοίνωσε τα μέτρα που αποφάσισε και τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί για την ανακούφιση των πυροπλήκτων συμπολιτών μας από τις πυρκαγιές στην Πελοπόνησσο και στην Εύβοια.
Συγκεκριμένα αποφασίστηκε:
1. Η διεξαγωγή δισκοφορίας σε όλους τους Ναούς της Εκκλησίας της Ελλάδος την Κυριακή 9/9/2007
2. Η ενίσχυση του ποσού που θα προκύψει από την δισκοφορία, από τα ταμεία των Ναών, των Μονών, των Ιδρυμάτων και των Προσκυνημάτων
3. Η ενίσχυση, επίσης, του ποσού από τις προσωπικές αποδοχές των Μητροπολιτών της Εκκλησίας της Ελλάδος
4. Η αποδοχή δωρεών από τον λαό προς τις Μητροπόλεις και τους Ναούς υπέρ των πυροπαθών
5. Η διάθεση επιπλέον 500.000 ευρώ από την Κεντρική Οικονομική Υπηρεσία της Ιεράς Συνόδου (σύνολο 1.000.000 ευρώ)
6. Η άμεση κατάθεση του ποσού που θα συλλεγεί στον υπ. αριθμ. 146/546010-70 λογαριασμό της Εθνικής Τραπέζης, με την ένδειξη «υπέρ των πυροπαθών»
7. Η διαχείριση του συνολικού ποσού από τις παραπάνω δράσεις από τριμελή Αρχιερατική επιτροπή, την οποία θα απαρτίζουν οι Μητροπολίτες Μαντινείας κ. Αλέξανδρος, Περιστερίου κ. Χρυσόστομος και Ηλείας κ. Γερμανός. Το τελικό ποσό θα κατανεμηθεί στις εμπερίστατες Μητροπόλεις, ύστερα από σχετικές εκθέσεις των κατά τόπους Ιεραρχών.

Κορυφή σελίδας


ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΕΡΓΗΡΟΥΣ ΚΛΗΡΙΚΟΥΣ

«Το χάνι της Βοστίτσας – Οίκος Ευγηρίας Αρχιερέων». Έτσι ονομάζεται το νέο Εκκλησιαστικό ίδρυμα της Μητροπόλεως Καλαβρύτων, του οποίου τον κανονισμό λειτουργίας ενέκρινε η Ιερά Σύνοδος (5/9/2007), ύστερα από πρόταση του Μητροπολίτου Καλαβρύτων κ. Αμβροσίου.
Πρόκειται για ίδρυμα το οποίο θα παρέχει στέγη, διατροφή, περίθαλψη και κάθε άλλη προστασία σε εν ενεργεία Αρχιερείς της Εκκλησίας της Ελλάδος που υπερέβησαν το 70ό έτος της ηλικίας τους, σε σχολάζοντες Αρχιερείς, σε υπέργηρους Αρχιερείς των Πρεσβυγενών Πατριαρχείων, σε συνταξιούχος Ιερομονάχους, που διακρίθηκαν για το πνευματικό και ιεραποστολικό τους έργο, καθώς και σε συνταξιούχους, εν χηρεία, Πρεσβυτέρους, άνω των 75 ετών, εφόσον διετέλεσαν στελέχη της τοπικής Εκκλησίας.

Κορυφή σελίδας


ΑΠΟΔΙΔΕΙ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ

Άκρως αποτελεσματική και κοινωφελής αποδεικνύεται η παρέμβαση της Ιεράς Συνόδου στη Θράκη, με σκοπό την καταπολέμηση του δημογραφικού προβλήματος στην περιοχή, που δρομολογείται τα τελευταία χρόνια, ύστερα από σχετική πρωτοβουλία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Χριστοδούλου.
Πλέον, σε 861 ανέρχονται οι οικογένειες με τρίτο παιδί στην περιοχή, οι οποίες θα λάβουν για το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου 2007 το σχετικό επίδομα, το οποίο, συνολικά, ανέρχεται στο ποσό των 194.212 ευρώ. Διαχειρίστριες του προγράμματος και των σχετικών κονδυλίων είναι οι Ιερές Μητροπόλεις της Θράκης.

Κορυφή σελίδας


ΣΕ ΜΕΤΑΝΟΙΑ ΚΑΛΕΙ ΤΟΝ ΛΑΟ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΔΡΥΪΝΟΥΠΟΛΕΩΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

Την πνευματική διάσταση της τραγωδίας που έπληξε την πατρίδα μας, με τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Πελοπόνησσο και στην Εύβοια, προέβαλε ο Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως κ. Ανδρέας με σχετικές δηλώσεις του (2/9/2007).
Μεταξύ άλλων, ο ακρίτας Ιεράρχης σημειώνει: «Τώρα που τα φαινόμενα των πυρκαγιών έχουν υποχωρήσει και καταλαγιάσει, είναι καιρός να κάνουμε έναν πνευματικό απολογισμό: Μήπως όλη αυτή η καταστροφή είναι εκδήλωση της οργής του Θεού για όσα αντιχριστιανικά γίνονται στη χώρα μας; Οι βλασφημίες, οι ύβρεις, οι κλεψιές, ο τζόγος, τα ναρκωτικά, τα ποικίλα εγκλήματα και οι φόνοι, η αναίσχυντη γύμνια, οι μοιχείες, τα διαζύγια, οι παράνομες συμβιώσεις, έχουν πάρει επικίνδυνες διαστάσεις. Ιδιαίτερα ανησυχητικό το έγκλημα των εκτρώσεων. Οι επίσημες στατιστικές ανεβάζουν σε 300.000 τον αριθμό των βρεφών που σφαγιάζονται κάθε χρόνο. Θρηνήσαμε για τους 64 συνανθρώπους μας που κάηκαν. Για τις 300.000 Ελληνόπουλα, που θανατώνονται στις κλινικές κατ’ έτος, δεν κλάψαμε και δεν πονούμε… Ανεξιλέωτο το έγκλημα αυτό!»
Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο κ. Ανδρέας επισημαίνει: «Δυστυχώς, όλα κινούνται γύρω από το χρήμα και τις υλικές απολαύσεις. Τι θα πάρουμε, τι θα κερδίσουμε, τι θα απολαύσουμε. Όμως, μη ξεχνάμε ότι, σύμφωνα με τον Θεόπνευστο Ευαγγελικό λόγο, «διά ταύτα έρχεται η οργή του Θεού επί τους υιούς της απειθείας…»
Και καταλήγει: «Πέρα, λοιπόν, από τα οικονομικά και άλλα μέτρα, που θα λάβει η Πολιτεία για την ανακούφιση των πληγέντων, εκείνο που χρειάζεται σε όλους μας είναι η μετάνοια… Κι ας παρακαλούμε τον Θεό να μην επιτρέψει να ξανάρθουν τέτοιοι καταστροφικοί καιροί, να συγχωρήσει δε όσους, από κακότητα ή ασυνειδησία ή αμέλεια, έγιναν εμπρηστές και καταστροφείς της φύσεως και των ανθρώπων»

Κορυφή σελίδας


ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟ

Έκθεση Αγιογραφίας, με τίτλο «Εικόνων Τέχνη 2007» και ειδικό θέμα «Εσχατολογία. Σύγχρονες Αγιογραφίες», διοργανώνει η Ιερά Σύνοδος, με φορέα διοργάνωσης την Ειδική Συνοδική Επιτροπή Ακαδημίας Εκκλησιαστικών Τεχνών. Η έκθεση, που φιλοξενείται στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138), έως τις 16/9/2007, εγκαινιάστηκε από τον Προεδρεύοντα της Ιεράς Συνόδου Μητροπολίτη Νέας Κρήνης κ. Προκόπιο (3/9/2007), παρουσία πλήθους φιλοτέχνων και τη συμμετοχή 80 νέων Αγιογράφων – Καλλιτεχνών, κληρικών και λαϊκών από διάφορα μέρη της Ελλάδος και των Βαλκανίων.
Κατά τη διάρκεια της τελετής των εγκαινίων, αναγνώσθηκε Χαιρετισμός του Αρχιεπισκόπου κ. Χριστοδούλου, ο οποίος, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στη θέση της Εικόνας στη ζωή της Εκκλησίας και τόνισε: «Οι εικόνες, βιβλία των αγραμμάτων, αλλά και των εγγραμμάτων ικανή υπενθύμιση, υπάρχουσες εις τα περί την πίστιν, στηρίζουν το βλέμμα της ψυχής στα υπεραισθητά και νοητά, καθηλώνουν τον νου στο μυστήριο της Θείας Οικονομίας και του τρόπου ατομικής προσοικείωσης της χάριτος. Απαραίτητο εφόδιο της κατά Χριστόν ζωής, η εικόνα μάς διαπορθμεύει από τον εδώ ψευδή και απατεώνα αιώνα στην εκεί ατελεύτητο βασιλεία. Πολύ δε περισσότερο, οι εσχατολογικές εικόνες πατούν στη γέφυρα του τέλους της εβδόμης ημέρας της Δημιουργίας, κλείνουν το βιβλίο της Γενέσεως και αποπνέουν το άρωμα των παραδείσιων λειμώνων…»
Στον σκοπό της Έκθεσης αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πρωτ. Θωμάς Συνοδινός, ο οποίος σημείωσε σχετικά: «… Στην Έκθεση, χωρίς να απουσιάζουν και έργα παλαιών σπουδαίων καλλιτεχνών, φιλοξενούνται δημιουργήματα κυρίως νέων ευσεβών καλλιτεχνών, γιατί σκοπός της είναι και η προβολή της διδασκαλίας της Εκκλησίας και η ενθάρρυνση νέων καλλιτεχνών, ώστε να γίνουν ευρύτερα γνωστοί, αλλά και για να εντρυφήσουν περισσότερο στη σωστική θεολογία των ιερών εικόνων και να συμβάλουν και αυτοί, από τη σκοπιά τους, στην επίτευξη της εν Χριστώ σωτηρίας…»

Κορυφή σελίδας


ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΨΥΧΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟ

Μια πολύ ενδιαφέρουσα Ημερίδα θα πραγματοποιήσει η Ιερά Σύνοδος στο Συνεδριακό Κέντρο της Μητροπόλεως Αργολίδος (10/9/2007), με φορέα διοργάνωσης την Ειδική Συνοδική Επιτροπή επί Ειδικών Ποιμαντικών Θεμάτων και Καταστάσεων και θέμα «Η αντιμετώπισις των ψυχικών διαταραχών στο πλαίσιο του Μυστηρίου της Ιεράς Εξομολογήσεως».
Στην Ημερίδα εισηγήσεις θα παρουσιάσουν:
1. Ο Αρχιμ. Μεθόδιος Κρητικός, Ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως Πειραιώς, με θέμα «Η αμαρτία και οι ψυχικές διαταραχές»
2. Ο κ. Αλέξανδρος Σταυρόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα «Ο άνθρωπος σε κρίση – περιστασιακή εξομολόγηση»
3. Ο κ. Σταύρος Μπαλογιάννης, Καθηγητής Νευρολογίας του Α.Π.Θ., με θέμα «Καταθλιπτικά στοιχεία και παρερμηνευτικές διαθέσεις οι οποίες είναι δυνατόν να επηρεάσουν το περιεχόμενο της Ιεράς Εξομολογήσεως στους νέους, ενήλικες και γέροντες» και
4. Ο π. Στυλιανός Καρπαθίου, Θεολόγος – Ψυχίατρος, με θέμα «Η ενοχή στα όρια της ψυχικής νόσου και της μετανοίας, κατά την άσκηση του Μυστηρίου της Ιεράς Εξομολογήσεως»

Κορυφή σελίδας

ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΓΝΩΜΕΣ

«Οι Εκκλησίες της Ευρώπης και μαζί της Ελλάδος, δεν ζητούν επιβολή του Χριστιανισμού, δεν αμφισβητούν την όποια συμβολή των άλλων θρησκειών ή και των διαφόρων ιδεολογιών, δεν επιχειρούν να ορίσουν την πίστη και τον τρόπο ζωής των πολιτών της Ευρώπης. Ζητούν να μην αισθανθεί ο Ευρωπαίος ξένος μέσα στο ίδιο του το σπίτι. Και, με την παρέμβασή τους, προσπαθούν να αποτρέψουν την πολιτική δολοφονία του Ευρωπαϊκού πνεύματος…»

Χριστόδουλος
Αρχιεπίσκοπος Αθηνών & Πάσης Ελλάδος
Ομιλία στο Ευρωκοινοβούλιο, 8/10/2003ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ