Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη, ή και συχνότερα αν υπάρχουν πολλές ειδήσεις, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Υπεύθυνος έκδοσης: Παν. Δρακόπουλος     Συντάκτης: Α.Ε.Ο.Τεύχος 22, 11 Οκτωβρίου 2005              Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΓΙΑ ΤΑ «ΤΥΧΕΡΑ»

ΚΙΝΔΥΝΟ ΕΚΤΟΥΡΚΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΒΛΕΠΕΙ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ

ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ Ο ΞΕΝΩΝΑΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΚΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΓΥΝΑΙΚΑ

ΧΕΙΡΟΤΟΝΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΝΕΟΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΑΝΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ

ΠΡΟΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ

ΤΙΜΗ ΣΕ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΥΣ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΓΙΑ ΤΑ «ΤΥΧΕΡΑ»

Αποστομωτική απάντηση έδωσε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος (7/10/2005) σε δημοσιεύματα μερίδας του Τύπου αναφορικά σε συμμετοχή του στα λεγόμενα «Τυχερά», ύστερα από κακόβουλη επίθεση που δέχθηκε στην Ιεραρχία. Απευθυνόμενος στην Ιερά Σύνοδο τόνισε ότι ουδέποτε δέχθηκε την παραμικρή αμοιβή για τη συμμετοχή του σε διάφορες ιεροπραξίες, κάτι το οποίο πράττει με συνέπεια από την εποχή που διακονούσε ως Μητροπολίτης Δημητριάδος. Διευκρίνισε δε ότι από την θεσμοθετημένη αμοιβή των Βοηθών Επισκόπων το ήμισυ κρατούν οι ίδιοι και το υπόλοιπο κατατίθεται στο γενικό φιλόπτωχο ταμείο της Αρχιεπισκοπής.

Κορυφή σελίδαςΚΙΝΔΥΝΟ ΕΚΤΟΥΡΚΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΒΛΕΠΕΙ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ

Κατά της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση τάχθηκε για μία ακόμη φορά ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος και ζήτησε αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Στη διάρκεια των αποκαλυπτηρίων του ανδριάντα του Χρυσοστόμου Σμύρνης στο Χολαργό, ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι δεν πρέπει να πιστεύουμε ότι η Τουρκία θα εξευρωπαϊσθεί, αλλά ότι μάλλον η Ευρώπη θα εκτουρκισθεί.

Εξ άλλου, κατά τη διάρκεια της χειροτονίας του νέου Μητροπολίτη Δράμας Παύλου, στη Μητρόπολη Αθηνών, ο κ. Χριστόδουλος μίλησε για τον αδικαίωτο αγώνα των Ποντίων και για το στίγμα των Τούρκων θυτών, που όπως είπε δεν μπορεί να εξαλειφθεί. Ζήτησε επίσης την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Κορυφή σελίδαςΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ Ο ΞΕΝΩΝΑΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΚΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΓΥΝΑΙΚΑ

Με σεμνότητα εγκαινιάστηκε ο νέος ξενώνας για την κακοποιημένη γυναίκα (7/10/2005), που θα στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτίριο της Μ.Κ.Ο. «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» της Εκκλησίας της Ελλάδος, στην οδό Αγίας Ζώνης 91, στην Κυψέλη, με την επωνυμία «Στοργή».

Κατά την προσφώνησή του ο Δ/ντής της «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ» κ. Δημήτρης Φουρλεμάδης χαρακτήρισε το έργο πράξη αγάπης και κοινωνικής αλληλεγγύης της Εκκλησίας που θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της σωματεμπορίας η οποία κατευθύνεται από τις συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος. Τόνισε δε ότι ο ξενώνας είναι καρπός της υγιούς σχέσης Εκκλησίας και Πολιτείας, καθώς στην υλοποίησή του συνέβαλαν τα Υπουργεία Εξωτερικών και Υγείας, ενώ εξοπλίστηκε με υλικό της Ολυμπιακής κληρονομιάς.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης τόνισε πως το έργο αυτό αποτελεί σήμα ελπίδας και αισιοδοξίας. Ακόμη, τόνισε πως όταν συνεργάζονται Εκκλησία και Πολιτεία, τότε η προς τα έξω έκφραση είναι ό,τι πιο υγιές έχει να επιδείξει ο σύγχρονος Ελληνικός πολιτισμός. Εκθείασε δε τη δράση της «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ» στο εξωτερικό, καθώς, όπως τόνισε, «μαζί επιτελούμε στο εξωτερικό την ανθρωπιστική διπλωματία και αυτή είναι η πιο σημαντική και ανταποδοτική για τα εθνικά μας συμφέροντα.»

Από τη μεριά της η κ. Γιάννα Δεσποτοπούλου, Γενική Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Υπουργείου Υγείας, σημείωσε ότι ο ξενώνας είναι έκφραση του ανθρωπισμού της Εκκλησίας προς όφελος των μη προνομιούχων μελών της κοινωνίας.

Κλείνοντας ο Μακαριώτατος κ. Χριστόδουλος τόνισε ότι το ενδιαφέρον της Εκκλησίας για τον κάθε άνθρωπο συνιστά καταξίωση της ύπαρξής μας. Εκθείασε την τόσο αποδοτική συνεργασία Εκκλησίας και Πολιτείας σε τέτοιου είδους δράσεις, γεγονός που θα οδηγήσει και σε μελλοντικές ανάλογες πρωτοβουλίες.

Κορυφή σελίδαςΧΕΙΡΟΤΟΝΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΝΕΟΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ

Κατά τη χειροτονία του Μητροπολίτου Αιτωλίας & Ακαρνανίας κ. Κοσμά (8/10/2005), ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος κάλεσε τον νέο Ιεράρχη να καταστεί επίλεκτο και τίμιο μέλος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, θεματοφύλακας των παραδόσεων και της δογματικής διδασκαλίας, να συνεχίσει την εγνωσμένης αξίας και αποδοχής ιεραποστολική και ποιμαντική του προσπάθεια και να διορθώσει τα όποια κακώς κείμενα, επαναφέροντας κλήρο και λαό στην ορθή και κανονική τάξη.

Χειροτονώντας τον Μητροπολίτη Δράμας κ. Παύλο (9/10/2005), ο Μακαριώτατος τον κάλεσε να μιμηθεί το παράδειγμα τριών κορυφαίων Αρχιερατικών μορφών: του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης, του από Δράμας, που τίμησε την ιδιότητα του Έλληνος Ορθοδόξου Κληρικού και υπηρέτησε Χριστό και Ελλάδα μέχρι μαρτυρίου, του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χρυσάνθου, του από Τραπεζούντος, που απετέλεσε σημείο αναφοράς στην ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού και του προκατόχου του Δράμας Διονυσίου, του Ιεραποστολικού και πνευματικού Ιεράρχου.

Κορυφή σελίδαςΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ

Εμπεριστατωμένη εισήγηση ενώπιον της Ι. Συνόδου παρουσίασε ο Μητρ. Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος με θέμα «Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή – Νέος νόμος» (7/10/2005). Ο κ. Ιερόθεος υπογράμμισε ότι η Εκκλησία δε πρέπει να εμπλέκεται σε θέματα ιατρικής φύσεως αλλά να παραμένει στη Θεολογία Της και ν’ αντιμετωπίζει, με πολλή στοργή και αγάπη τα ποιμαντικά προβλήματα του λαού Της, θεμελιώνοντας Αγιογραφικά και Αγιοπατερικά την κάθε παρέμβασή Της. Η εισήγηση θα δημοσιευθεί σύντομα στον ιστοχώρο της Εκκλησίας www.ecclesia.gr και θα ενημερώσουμε τους αναγνώστες μας.

Κορυφή σελίδαςΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

Τη θέση της Εκκλησίας για τη μετανάστευση εξέφρασε ο Μακαριώτατος κ. Χριστόδουλος μιλώντας στο 2ο ετήσιο Συνέδριο του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής που πραγματοποιείται στην Αθήνα (10 & 11/10/2005).

Σημείωσε πως «η πολιτισμική και κοινωνική ένταξη των μεταναστών δε μπορεί να συντελεσθεί παρά μόνον στα πλαίσια της τοπικής κοινωνίας: Στη γειτονιά, στην ενορία, στο σχολείο, στην πλατεία του χωριού, στα λαϊκή αγορά, στην καθημερινή συναναστροφή. Και στο σημείο αυτό η Εκκλησία, ο πλέον αποκεντρωμένος θεσμός της Ελληνικής κοινωνίας, ο θεσμός που εξακολουθεί να εκπροσωπείται ακόμη και στους πλέον απομακρυσμένους οικισμούς… και θέλει και μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην ομαλή, δημιουργική και απροκατάληπτη ένταξη των μεταναστών αδελφών μας. Και αυτό ισχύει ανεξάρτητα από την εθνική, θρησκευτική ή άλλη προέλευσή τους και παρά τα όσα υποβολιμαία και ξένα προς το ήθος και την πρακτική της Εκκλησίας ηθελημένως ή εν αγνοία διαδίδονται.»

Κορυφή σελίδαςΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΑΝΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ

Το άκρως σημαντικό και επίκαιρο θέμα «Επανευαγγελισμός του λαού – Νέαι προϋποθέσεις» ανέπτυξε ο Μητρ. Κερκύρας κ. Νεκτάριος ενώπιον της Ι.Συνόδου (7/10/2005). Υπογράμμισε ότι η Εκκλησία οφείλει από το ένα μέρος να συμβάλει στην αποτροπή της ξενοφοβίας και του ρατσισμού στην πατρίδα μας και από το άλλο μέρος να φροντίσει, χωρίς αναβολή, για τον επανευαγγελισμό των πιστών παιδιών Της, αλλά και τον ευαγγελισμό των μεταναστών, χωρίς βεβαίως να προσηλυτίζει. Και αυτή η εισήγηση θα δημοσιευθεί στο www.ecclesia.gr και θα σας ενημερώσουμε.

Κορυφή σελίδαςΠΡΟΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα «Αγροτική ανάπτυξη – Δ΄ Προγραμματική περίοδος 2007 – 2013», πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα 6 – 8/10/2005.

Σε μήνυμά του προς τα μέλη του Συνεδρίου ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος σημείωσε πως «αν και μεταπτωτική, δεν παύει η φύση να φέρει ακόμα μέσα της τον προγραμματισμό της Θείας βουλής. Βλαστάνει, αλλά και αναπαύεται. Καταστρέφεται από θεομηνίες, αλλά και ανανεώνεται. Αυτήν ακούοντας γινόμαστε συνεργοί της, όχι μόνον εκμεταλλευτές της. Πολλοί είναι εκείνοι που, αφουγκραζόμενοι τη φύση, επέστρεψαν στις παλαιές μεθόδους καλλιέργειας και, προτιμώντας τη ποιότητα έναντι της ποσότητας, έστησαν βιολογικές καλλιέργειες με την κρατική υποστήριξη και συνδρομή. Ευελπιστώ ότι η ευλογημένη Ελληνική γη, χειραγωγούμενη από τα άξια Ελληνικά χέρια, υπό τη σώφρονα καθοδήγηση της Πολιτείας, θα αποδώσει τους καρπούς της.»

Κορυφή σελίδαςΟ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ

Την ετήσια, ανεπίσημη, προσκυνηματική του επίσκεψη στο Άγιον Όρος θα πραγματοποιήσει ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος (13 – 16/10/2005). Θα επισκεφθεί τις Καρυές και θα προσκυνήσει στο Ναό του Πρωτάτου, ενώ θα μεταβεί στις Ι. Μονές Κουτλουμουσίου, Οσίου Γρηγορίου και Σίμωνος Πέτρας, καθώς και στη Σκήτη της Μικράς Αγίας Άννης.

Κορυφή σελίδαςΤΙΜΗ ΣΕ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΥΣ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ

Το 2ο πανελλήνιο συνέδριο, με τίτλο «Τρεις Μηλιώτες Διδάσκαλοι του Γένους (Άνθιμος Γαζής, Γρηγόριος Κωνσταντάς, Δανιήλ Φιλιππίδης). Βίοι παράλληλοι – πτυχές της ζωής και του έργου τους», διοργάνωσε ο Δήμος Μηλεών Πηλίου (7 – 9/10/2005), παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και του Προέδρου της Δημοκρατίας της Μολδαβίας.

Σε μήνυμά του ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος αναφέρει: «είναι παρήγορον το γεγονός ότι το ιστορικόν μας παρελθόν έχει να επιδείξει αναστήματα εκπληκτικής φιλοπατρίας διά πάσαν μικρήν γωνίαν της ευλογημένης και πολυβασανισμένης Ελληνικής γης. Τούτο δηλώνει μεν την ομόνοιαν του Ελληνικού πνεύματος, το οποίο διαποτίζει όλον το έθνος, όπου γης, βεβαιώνει δε την ευρήτητά του, καθόσον αι προαναφερθείσαι προσωπικότητες ετοποθετήθησαν υπό της Θείας Προνοίας εις υψηλούς λυχνοστάτες φέγγουσαι πολλούς επί μακρόν.»

Κορυφή σελίδαςΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ