Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Ε.Α.Ο.Τεύχος 218, 31 Αυγούστου 2007            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΥΝΟΔΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: «ΥΨΙΣΤΗ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΑΓΑΠΗΣ ΚΑΙ ΑΥΤΑΠΑΡΝΗΣΗΣ ΟΙ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ» ΟΔΥΝΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
«ΕΙΚΟΝΩΝ ΤΕΧΝΗ 2007»

Ένα πανόραμα σύγχρονης τέχνης
της Ορθοδοξίας, με τη συμμετοχή
73 καλλιτεχνών από κάθε μέρος
της Ελλάδος αλλά και από τις
Βαλκανικές χώρες, εγκαινιάζεται
στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς,
την Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου.

Μάθετε περισσότεραΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΣΥΝΟΔΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ

Ο Αντιπρόεδρος της Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Σπυρίδων, συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Σισανίου & Σιατίστης κ. Παύλο και τον Εκπρόσωπο Τύπου του Μακαριωτάτου Αρχιμ. Τιμόθεο Άνθη βρέθηκαν στην Πελοπόννησο και τις πληγείσες από τις καταστροφικές πυρκαγιές περιοχές (28/8), προκειμένου να συναντήσουν τους κατά τόπους Μητροπολίτες και να ενημερωθούν για την έκταση της καταστροφής και τις άμεσες ανάγκες των ανθρώπων.
Η αντιπροσωπεία θα ενημερώσει την Δ.Ι.Σ. την Παρασκευή 31/8 προκειμένου να ληφθούν μέτρα για την περαιτέρω συμπαράσταση των πυροπαθών αδελφών μας.
Για τα μέτρα που έλαβε ήδη η Ιερά Σύνοδος, κατ’ εντολήν του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Χριστοδούλου, αλλά και τις πρώτες ενέργειες της Μ.Κ.Ο. «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» της Εκκλησίας της Ελλάδος για την ανακούφιση των πυροπαθών, περισσότερες πληροφορίες μπορεί να λάβει κανείς από το προηγούμενο τεύχος του Πρόναου (Νο 217).

Κορυφή σελίδας


ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: «ΥΨΙΣΤΗ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΑΓΑΠΗΣ ΚΑΙ ΑΥΤΑΠΑΡΝΗΣΗΣ ΟΙ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ» ΟΔΥΝΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ

Μεγάλη συνέντευξη στη μεγαλύτερη ομογενειακή εφημερίδα των Η.Π.Α. τον «Εθνικό Κήρυκα» της Νέας Υόρκης, παραχώρησε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, ο οποίος από τις 18/8 βρίσκεται στο Μαϊάμι, προκειμένου να υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος.
Ο Μακαριώτατος εξέφρασε την οδύνη του για την καταστροφή που συντελείται στη πατρίδα μας: « η μεγάλη συμφορά των πυρκαγιών πού έπληξε την Πατρίδα μας μονοπωλεί αυτό τον καιρό τα ενδιαφέροντά μας. Σκέπτομαι τους ανθρώπους πού χάθηκαν τόσο άδικα, άλλους πού έχασαν τις περιουσίες τους. Σκέπτομαι τα δάση μας, τον φυσικό μας πλούτο πού εξανεμίσθηκε και μελαγχολώ. Αυτό πού συνέβη στην Ελλάδα είναι πρωτοφανές και χωρίς αμφιβολία είναι σχέδιο ανατρεπτικό της πολιτικής ευστάθειας. Προσευχήθηκα με δάκρυα στο Θεό να σταματήσει αυτό το κακό και έδωσα από εδώ οδηγίες στις εκκλ. Υπηρεσίες μας να κινητοποιηθούν για να έλθουν σε βοήθεια των πυροπαθών. Και ήδη η Εκκλησία μας έχει δώσει το παρόν στη συστράτευση αυτή με την κοινωνική οργάνωσή της «Αλληλεγγύη» διανέμοντας ρούχα, πόσιμο νερό και τρόφιμα. Η προσπάθεια συνεχίζεται, αλλά οι πληγές μένουν. Είμαι πολύ στενοχωρημένος και δεν θέλω να σκέπτομαι τίποτε άλλο...»
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις μεταμοσχεύσεις, ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε: «Τις μεταμοσχεύσεις η Εκκλησία τις αποδέχεται και τις ευλογεί, τις θεωρεί ύψιστη απόδειξη αγάπης και αυταπάρνησης…» .
Σε άλλο σημείο επεσήμανε ότι η περίοδος αυτή είναι για τον ίδιο περίοδος έντονης προσευχής και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Δεν μπορείτε να φανταστείτε τί παρηγοριά προσφέρει η προσευχή. Είναι η ανάπαυση της ψυχής. Νιώθω την εγγύτητα του Θεού και αφήνω τον εαυτό μου στην εμπειρία των γλυκασμών που Εκείνος μάς χαρίζει. Ποτέ άλλοτε δε αισθάνθηκα την ανάγκη να προσευχηθώ τόσο θερμά όσο τώρα που κινδυνεύω. Δεν υπάρχει άλλη διέξοδος για να ξεπεράσει κανείς τις πύλες του κακού. Από την άποψη αυτή είμαι ευτυχής που είμαι Χριστιανός. Αν δεν ήμουν, θα ένιωθα εντελώς μόνος και αδύναμος να σηκώσω μόνος μου ένα τέτοιο βάρος…».
Στην ίδια συνέντευξη ο Μακαριώτατος στρέφει τον λόγο του προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο και σημειώνει: «Δράττομαι, για πολλοστή φορά της ευκαιρίας, για να εκφράσω τις ολόθερμές ευχαριστίες μου στον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, που από την πρώτη στιγμή της δοκιμασίας μου στάθηκε, με αδελφική αγάπη, στο πλευρό μου, στον Σεβασμιώτατο μερικής κ. Δημήτριο και τον Σεβασμιώτατο Ατλάντας κ. Αλέξιο, που με υποδέχθηκαν στην Φλόριδα και μου έδειξαν την αγάπη τους, θέτοντας στην διάθεσή μου κάθε δυνατή εξυπηρέτηση στις Διπλωματικές Αρχές, καθώς και στους ομογενείς μας που και αυτοί, με τηλεφωνήματα, επισκέψεις, επιστολές και διευκολύνσεις, δείχνουν κάθε μέρα τα αισθήματά τους που με συγκινούν και με στηρίζουν».

Ολόκληρη η συνέντευξη του Μακαριωτάτου στον «Εθνικό Κήρυκα»

Κορυφή σελίδας

ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΓΝΩΜΕΣ

"... Πράξη, όμως, αυταπαρνήσεως και αγάπης αποτελεί η συνειδητή συναίνεση του δότου στη μεταμόσχευση, συνδέουσα αυτόν με το γεγονός του θανάτου του, μάλιστα όταν επισυμβαίνει με τρόπο τραγικό και σε σχετικώς νεαρή ηλικία. Επίσης, ενέχει τις αρετές της ανιδιοτέλειας, της αρνήσεως των φυσικών δικαιωμάτων, της εμπιστοσύνης και του ενδιαφέροντος για τους άλλους, της αυτοπροσφοράς και της απαλλαγής από το φρόνημα της φιλοζωίας. Εμείς πιστεύουμε ότι ο δότης κοινωνικά μπορεί να ωφελεί με την προσφορά του τον λήπτη και να τον σώζει βιολογικώς, αλλά, κυρίως, ωφελεί πνευματικώς τον εαυτόν του. Το δόσιμο, όμως, πρέπει να γίνεται χωρίς να παραβιάζεται η ελευθερία και το αυτεξούσιό του.."

Χριστόδουλος
Αρχιεπίσκοπος Αθηνών & Πάσης Ελλάδος
Ομιλία για την 6η Πανευρωπαϊκή ημέρα αφιερωμένη
στη δωρεά οργάνων και τη μεταμόσχευση
Αθήνα, 18/9/2004ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ