Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Ε.Α.Ο.Τεύχος 217, 28 Αυγούστου 2007            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ: «ΠΡΟΣΕΥΧΟΜΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΑΘΩΑ ΘΥΜΑΤΑ»

ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΠΥΡΟΠΑΘΩΝ Η ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΑΝ ΕΚΤΑΚΤΑ ΜΕΤΡΑ


ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΟΥ ΜΟΣΧΕΥΜΑΤΟΣ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟΣ

Διαβάστε ποίηση, δοκίμια,
αλλά και κριτικά σημειώματα
για τον Έλληνα ποιητή
στο αφιέρωμα της Μυριοβίβλου
ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ:
«ΠΡΟΣΕΥΧΟΜΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΑΘΩΑ ΘΥΜΑΤΑ»


Ο ευρισκόμενος στο Μαϊάμι της Φλώριδας για τους γνωστούς λόγους υγείας Μακαριώτατoς Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Χριστόδουλος, με αφορμή τις συνεχιζόμενες πυρκαγιές και τα θύματά τους, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Παρακολουθώ εναγωνίως εκ του μακρόθεν τις δραματικές σκηνές που εκτυλίσσονται στις φλεγόμενες περιοχές της Πατρίδος μας, όπου ο φυσικός μας δασικός πλούτος καταστρέφεται, περιουσίες πτωχών ανθρώπων και κατοικίες γίνονται παρανάλωμα του πυρός και ιδίως ανθρώπινες ζωές θυσιάζονται, αισθάνομαι την ανάγκη να εκφράσω τη βαθύτατη θλίψη από την οποία διακατέχομαι, γι' αυτή τη συνεχιζόμενη κατάρα της καταστροφής, και παράλληλα να διαβεβαιώσω ότι προσεύχομαι για την ανάπαυση της ψυχής των αθώων θυμάτων, συμπαριστάμενος απ' εδώ στους συγγενείς τους. Είθε να σταματήσει εδώ η λαίλαπα της φωτιάς και να αφεθεί ο τόπος ήσυχος να συνεχίσει την ειρηνική του πορεία».

Κορυφή σελίδας


ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΠΥΡΟΠΑΘΩΝ Η ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΑΝ ΕΚΤΑΚΤΑ ΜΕΤΡΑ


Συνέντευξη Τύπου, παραχώρησε, εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου, ο Συνοδικός Μητροπολίτης Περιστερίου κ. Χρυσόστομος, από κοινού με τον Διευθυντή της Μ.Κ.Ο. «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» της Εκκλησίας της Ελλάδος κ. Δημήτρη Φουρλεμάδη, στη διάρκεια της οποίας ανακοινώθηκαν τα μέτρα που λαμβάνει η Εκκλησία μας για την ανακούφιση των πυροπαθών των τελευταίων καταστροφικών πυρκαγιών και την αντιμετώπιση των αμέσων προβλημάτων τους.

Συγκεκριμένα, ο Μητροπολίτης Περιστερίου κ. Χρυσόστομος εξέφρασε την θλίψη και την οδύνη της Εκκλησίας της Ελλάδος για την ανείπωτη καταστροφή, έκανε λόγο για το διαρκές ενδιαφέρον και τις οδηγίες που έδωσε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, από το Μαϊάμι, για τις άμεσες κινήσεις της Εκκλησιαστικής διοίκησης και τόνισε ότι η Εκκλησία μας θα είναι αρωγός και συμπαραστάτης προς όλους τους πληγέντες.

Ακολούθως, αναφέρθηκε στην δέηση που αναπέμφθηκε την Κυριακή 26/8 στους Ναούς της Εκκλησίας της Ελλάδος για την εκ του Θεού ενίσχυση των πληγέντων, στην ανθρωπιστική βοήθεια που απέστειλε αμέσως η Μ.Κ.Ο. «Αλληλεγγύη» στη Ζαχάρω, στην Μεγαλόπολη και στον Πύργο, καθώς και στην ηθική και υλική συμπαράσταση που εκδήλωσαν τάχιστα οι Ποιμενάρχες των πληγεισών περιοχών, που περιλαμβάνει καταρχήν οικονομική βοήθεια, παροχή τροφής και στέγης για τους αστέγους.

Στη συνέχεια, ο κ. Χρυσόστομος αναφέρθηκε στις ενέργειες της Ιεράς Συνόδου από τούδε και στο εξής, κατ’ εντολήν του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Χριστοδούλου. Συγκεκριμένα:

1. Τέθηκαν στη διάθεση των αρχών οι εγκαταστάσεις του Εκκλησιαστικού γηροκομείου στα Τρόπαια Αρκαδίας για την στέγαση των αστέγων
2. Άνοιξε λογαριασμός στην Εθνική Τράπεζα (146/546010-70) στον οποίο πρώτη η Ιερά Σύνοδος κατέθεσε το ποσό των 500.000 ευρώ και στον οποίο όσοι θέλουν μπορούν να καταθέτουν την οικονομική τους βοήθεια προς τους πυροπαθείς
3. Η Μ.Κ.Ο. «Αλληλεγγύη» αποστέλλει κλιμάκια στελεχών της με ποσότητες τροφίμων και νερού για τους πυροσβέστες και τους εθελοντές
4. Πλειάδα Ιερών Μητροπόλεων έθεσαν στη διάθεση των αρχών τις εγκαταστάσεις των κατασκηνώσεών τους για την φιλοξενία των πυροπαθών
5. Την Τρίτη 28/8 αποφασίστηκε να μεταβούν στις πληγείσες περιοχές ο Αντιπρόεδρος της Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Σπυρίδων και ο Μητροπολίτης Σισανίου & Σιατίστης κ. Παύλος, προκειμένου να αποκτήσουν προσωπική εικόνα για το μέγεθος της καταστροφής και να ενημερώσουν τα μέλη της Ιεράς Συνόδου, κατά την συνεδρία της 31ης Αυγούστου, προκειμένου να αποφασιστούν περαιτέρω μέτρα.

Κορυφή σελίδας


ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΟΥ ΜΟΣΧΕΥΜΑΤΟΣ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι προεγχειρητικές εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος στο Μαϊάμι των Η.Π.Α., εξετάσεις απαραίτητες, προκειμένου να ακολουθήσει το δεύτερο στάδιο, αυτό της μεταμόσχευσης ήπατος, από τον Έλληνα Καθηγητή χειρουργικής κ. Ανδρέα Τζάκη.

Αυτή την περίοδο ο Μακαριώτατος τελεί εν αναμονή του μοσχεύματος και περιμένει την πρόσκληση για να υποστεί την μεταμόσχευση. Παράλληλα, έχει την ευκαιρία να έρθει σε επαφή και επικοινωνία με πολλούς Έλληνες Ομογενείς οι οποίοι τον επισκέπτονται στην οικία του στο Μαϊάμι, προκειμένου να τού εκφράσουν, ποικιλότροπα, την αγάπη και την συμπαράστασή τους.

Κορυφή σελίδας

ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΓΝΩΜΕΣ

«Ο Επίσκοπος δεν γίνεται Ποιμήν διατάσσοντας τους κληρικούς κι επιβάλλοντας την θέλησή του. Γίνεται όταν και όσο βλέπει το ποίμνιο και τον κλήρο όχι ως φορείς αδυναμίας, αλλά ως φορείς υψίστης δυνάμεως, που έχουν εκ της αγάπης του Κυρίου. Γίνεται Ποιμήν, όταν έχει την ευλογία να βλέπει πίσω και μέσα από την αδυναμία και την αμαρτία, την αξία, μάλιστα δε τη μοναδικότητα. Γίνεται Ποιμήν, όταν βλέπει καθαρά μέσα του και μπροστά του, ότι μία και μόνη είναι η αμαρτία: η αδυναμία μας να νιώσουμε την αγάπη του Θεού, η αδυναμία μας να ζήσουμε έτσι όπως η αγάπη Του μας επιτρέπει. Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος το διατυπώνει αυτό με τη γνωστή σαφήνειά του: «Προδοσία μόνη η του συνειδότος», λέει στην β' εις Ευτρόπιον, ομιλία του»

Χριστόδουλος
Αρχιεπίσκοπος Αθηνών & Πάσης Ελλάδος
Ομιλία, 19/10/2004ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ