Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Ε.Α.Ο.Τεύχος 216, 21 Αυγούστου 2007            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«ΠΡΟΣΕΥΧΗΘΕΙΤΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΕΝΑ»
ΣΤΟ ΜΑΪΑΜΙ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ


ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟΣ

Διαβάστε ποίηση, δοκίμια,
αλλά και κριτικά σημειώματα
για τον Έλληνα ποιητή
στο αφιέρωμα της Μυριοβίβλου
ΕΙΔΗΣΕΙΣ


«ΠΡΟΣΕΥΧΗΘΕΙΤΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΕΝΑ»
ΣΤΟ ΜΑΪΑΜΙ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ


Με τις ευχές και την αγάπη του Ελληνικού λαού στις αποσκευές αναχώρησε για το Μαϊάμι των Η.Π.Α. ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος (18/8/2007), προκειμένου να υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος.
Η αναχώρηση πραγματοποιήθηκε από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας, σε κλίμα έντονης συγκίνησης, παρουσία πολλών Ιεραρχών, μελών της Κυβέρνησης και Εκκλησιαστικών στελεχών. Την Κυβέρνηση εκπροσώπησαν οι Υπουργοί Εθνικής Αμύνης Ευάγγελος Μεϊμαράκης, Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων Μαριέττα Γιαννάκου και Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος. Παρών ήταν, επίσης και ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης.
Πριν την αναχώρησή του ο Αρχιεπίσκοπος προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Ξεκινήσαμε σήμερα, υπό αίσιους οιωνούς, για την τελευταία φάση αυτής της περιπέτειας. Με τη βοήθεια του Θεού, είμαι βέβαιος ότι, τελικά, όλα θα εξελιχθούν έτσι όπως τα φανταζόμαστε. Πηγαίνουμε με μεγάλη αισιοδοξία και ελπίδα. Μετά το Θεό, στηριζόμαστε στους καλούς γιατρούς μας, στον κ. Βώρο και στο επιτελείο του, οι οποίοι στάθηκαν στο πλευρό μας όλες ατές τις ημέρες. Ιδιαίτερα ευχαριστώ την Κυβέρνηση και ιδιαιτέρως τον Πρωθυπουργό ο οποίος ξεπέρασε τα κοινά μέτρα στην αγάπη και στο ενδιαφέρον του για την περίπτωσή μου. Κρατώ επάνω μου το προσωπικό φυλαχτό του, το οποίο μου εμπιστεύθηκε, δίνοντάς μου έτσι μια ακόμα αίσθηση της δύναμης που δίνει στον άνθρωπο η πίστη στο Θεό, η οποία οδηγεί στην ελπίδα και στην αισιοδοξία.
Ευχαριστώ τον λαό μας, όπως το έχω κάνει άπειρες φορές μέχρι τώρα. Πιστεύω ότι αυτή η αγάπη όλου του κόσμου που εκδηλώνεται αφειδώλευτα όλες αυτές τις ημέρες για μένα δεν είναι απλώς ένας σύντροφος ελπίδας αλλά εσωτερική πνευματική δύναμη πάνω στην οποία στηρίζομαι.
Ελπίζω ότι σήμερα φεύγουμε από εδώ με χρηστές ελπίδες και πολύ σύντομα θα γυρίζουμε πίσω, έτσι όπως μάς έχουν υποσχεθεί οι γιατροί, με διπλάσιες δυνάμεις, για να συνεχίσουμε το έργο της Εκκλησίας. Η Εκκλησία δε μένει ορφανή γιατί έχει πλήρες διοικητικό σύστημα, το λεγόμενο «Συνοδικό», το οποίο διευθύνεται από τον Αρχιεπίσκοπο, αλλά και τους Ιεράρχες. Η Ιερά Σύνοδος θα επιλαμβάνεται όλων των θεμάτων και των ζητημάτων της Εκκλησίας όλο τον καιρό που θα είμαι στο εξωτερικό. Από εκεί που θα είμαι, χάρη στα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, θα βρίσκομαι σε άμεση σχέση και επικοινωνία και με τα γραφεί και με τους ανθρώπους μας.
Σας ευχαριστώ και ζητώ να με συνοδεύσετε με τις προσευχές σας, με την αγάπη σας, με τη στοργή και το ενδιαφέρον σας. Προσεύχομαι για όλους εσάς. Προσευχηθείτε τώρα και εσείς για μένα στη δύσκολη αυτή στιγμή»
Ο Μακαριώτατος αφίχθη στο Μαϊάμι στις 21.30 ώρα Ελλάδος και στο αεροδρόμιο τον υποδέχθηκαν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος και ο Μητροπολίτης Ατλάντα κ. Αλέξιος. Ήδη από την Δευτέρα 20/8 υποβάλλεται στον προβλεπόμενο προεγχειρητικό έλεγχο.

Κορυφή σελίδας


ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

Παραμονή της αναχώρησής του για τις Η.Π.Α. ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος δέχθηκε στην οικεία του την επίσκεψη του Πρωθυπουργού της χώρας κ. Κωνσταντίνου Καραμανλή. Ο Πρόεδρος της Κυβερνήσεως εξέφρασε στον Μακαριώτατο την αγάπη και την συμπαράσταση τόσο του ιδίου όσο κα ολοκλήρου του Ελληνικού λαού, ενόψει της δεύτερης φάσης αντιμετώπισης του προβλήματος της υγείας του. Μάλιστα ο κ. Καραμανλής προσέφερε στον Προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας το προσωπικό του φυλαχτό, έναν χρυσό Σταυρό με Τίμιο Ξύλο, ως έκφραση ιδιαιτέρας αγάπης και εκτιμήσεως.
Εξερχόμενος της Αρχιεπισκοπικής κατοικίας, ο κ. Καραμανλής δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Επισκέφθηκα τον Μακαριώτατο για να του εκφράσω τις πιο θερμές ευχές μου, τις ευχές όλων των Ελλήνων πολιτών, για να γυρίσει γρήγορα στην πατρίδα, στο ποίμνιό του, υγιής, ακμαίος και δυνατός»

Κορυφή σελίδας


ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Προσωπική επιστολή συμπαράστασης στον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Κύπρου Αρχιεπίσκοπο κ. Χρυσόστομο, έστειλε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος (14/8/2007), εξ αφορμής της πρόσφατης, για δεύτερη, μάλιστα, φορά, άρνησης της Τουρκικής Κυβέρνησης να επιτρέψει την πραγματοποίηση της επίσημης επίσκεψής του στο Φανάρι, με την αιτιολογία ότι ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β΄ είναι για τους Τούρκους ανεπιθύμητο πρόσωπο.
Στην επιστολή του ο Αρχιεπίσκοπος κ, Χριστόδουλος αναφέρει τα εξής: «Πληροφορηθείς την απαράδεκτον και ανοίκειον συμπεριφοράν της Τουρκικής Κυβερνήσεως εις βάρος σας, με την απαγόρευσιν, διά δευτέραν φοράν, της επισκέψεώς σας εις Φαρίον, είμαι ολόθερμες κοντά σας και συμπαραστέκομαι σε όλες αυτές τις δοκιμασίες του Αρχιεπισκοπικού τιμίου προσώπου σας που αντανακλούν στην όλη θέση της Εκκλησίας της μαρτυρικής Κύπρου και του Κυπριακού λαού, που τόσα συνεχίζουν να υποφέρουν από τους Τούρκους .Επαξίως αίρετε τον Σταυρόν και με τις απαγορεύσεις αυτές και καταστρατηγήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθίστασθε μαχητής των ιερών και οσίων και δικαίων του Κυπριακού Ελληνισμού, λαμβάνετε δε θέσιν υψηλή μέσα στις καρδιές όλων μας. Οι ολόθερμες προσευχές μου σας συνοδεύουν. Εύχεστε και διά την ταπεινότητά μου, ιδία τώρα που αναχωρώ διά τας Η.Π.Α. προς αποκατάστασιν της υγείας μου»

Κορυφή σελίδας

ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΓΝΩΜΕΣ

«Είναι πολλές οι φορές που αισθάνομαι ότι δεν έχει απομακρυνθεί ο κόσμος από την Εκκλησία, αλλά η Εκκλησία από τον κόσμο. Συχνά με συνέχει ο φόβος ότι δεν κρατάμε τις πύλες της ανοιχτές. Ο φόβος ότι μιλάμε για τους πιστούς και τον κόσμο, σαν να πρόκειται για δύο διαφορετικά και αντίπαλα στρατόπεδα. Ο φόβος ότι καταδικάζουμε μάλλον, παρά κατανοούμε τον κόσμο. Ο φόβος ότι μιλάμε στον κόσμο για να μας υπερασπίσουμε κι όχι για να τον προσεγγίσουμε. Ο φόβος ότι υπερασπίζοντας την ηθική, ποινικοποιούμε τη ζωή. Ο φόβος ότι συχνά, ακόμη και Ιεράρχες, επικαλούμεθα τον σεβασμό στην παράδοση για να δικαιολογήσουμε την απραξία και την ατολμία μας...»

Χριστόδουλος
Αρχιεπίσκοπος Αθηνών & Πάσης Ελλάδος
Ομιλία, 19/10/2004ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ