Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Ε.Α.Ο.Τεύχος 215, 17 Αυγούστου 2007            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΟΡΤΑΣΕ ΤΗ ΧΑΡΗ ΤΗΣ

ΑΝΑΧΩΡΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΪΑΜΙ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΓΑΠΗΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ

ΕΥΧΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: «ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ. ΤΟΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΔΙΠΛΑ ΜΑΣ»


ΣΕΠΤΗ ΜΥΣΤΗΡΙΟΥ ΘΥΡΑ

Δείτε στη Μυριόβιβλο
το ειδικό αφιέρωμα
στη Μητέρα του ΘεανθρώπουΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΟΡΤΑΣΕ ΤΗ ΧΑΡΗ ΤΗΣ

Από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη, από την Μακεδονία μέχρι την Πελοπόνησσο, από την Ήπειρο μέχρι τα Επτάνησα, τα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες, αλλά και στα, ανά την οικουμένη, ομογενειακά κέντρα, ο Ελληνισμός γιόρτασε με κατάνυξη και ευλάβεια την Κοίμηση της Θεοτόκου, το Πάσχα του Καλοκαιριού.
Επίκεντρο των εκδηλώσεων και φέτος το μέγα προσκύνημα της Παναγίας της Τήνου, όπου βρέθηκε ο Πρωθυπουργός της χώρας κ. Κωνσταντίνος Καραμανλής. Στο Βέρμιο και την Παναγία Σουμελά χτύπησε και πάλι η καρδιά του Ποντιακού Ελληνισμού, κοντά στον οποίο βρέθηκαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας και ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Γιώργος Παπανδρέου, ενώ δεν υπήρξε μεγαλούπολη, κωμόπολη, χωριό και νησί που να μην αντήχησαν οι δεήσεις και οι ύμνοι των Ορθοδόξων πιστών προς τιμήν και μνήμην της Υπεραγίας Θεοτόκου.
Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών & Πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλος, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, επέλεξε να εκκλησιαστεί στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Παγκρατίου, στον οποίο υπηρέτησε στα νεανικά του χρόνια ως κατηχητής.

Κορυφή σελίδας


ΑΝΑΧΩΡΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΪΑΜΙ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ

Με τις ευχές και την αγάπη του Ελληνικού λαού στις αποσκευές, αναχωρεί για το Μαϊάμι των Η.Π.Α. ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, προκειμένου να εισέλθει στο δεύτερο στάδιο της περιπέτειας της υγείας του και να υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος από τον κορυφαίο, παγκοσμίως, χειρούργο κ. Ανδρέα Τζάκη.
Ο Μακαριώτατος θα αναχωρήσει το Σάββατο 18 Αυγούστου από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας στις 9 το πρωί. Στο πρωθυπουργικό αεροσκάφος, που θα τον μεταφέρει στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, θα επιβιβαστούν, επίσης, ο Μητροπολίτης Βρεσθένης κ. Θεόκλητος, ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών π. Θωμάς Συνοδινός, ο Διάκονος π. Άνθιμος Ρεγγίδης, καθώς και ο θεράπων ιατρός του Μακαριωτάτου, Αναπληρωτής Καθηγητής Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Διονύσιος Βώρος, συνοδευόμενος από δύο συνεργάτες του.
Στο αμέσως επόμενο διάστημα, κυρίως την περίοδο της μεταμόσχευσης, κοντά στον Μακαριώτατο στο Μαϊάμι θα βρεθούν και άλλα πνευματικά του παιδιά, κληρικοί και λαϊκοί.

Κορυφή σελίδας


ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΓΑΠΗΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ

«Αισθανόμεθα, Μακαριώτατε, ως ημετέρους τους πόνους και τας της εκ της ασθενείας οδύνας Υμών, αλλ’ εν ταυτώ αγκυροβολούμεν ασφαλώς εν τη βεβαία και ακαταισχύντω ελπίδι του Κυρίου…»
Σ’ αυτό το πνεύμα αγάπης και αδελφικής συμπαράστασης κινείται η επιστολή που απέστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο κ. Χριστόδουλο, λίγες μόνο ημέρες πριν ο τελευταίος αναχωρήσει για την Αμερική (14/8/2007).
Σε άλλο σημείο της επιστολής του ο Παναγιώτατος σημειώνει: «Διαβεβαιούμεν την Υμετέραν Μακαριότητα ότι αι διάπυροι ευχαί και η αδελφική αγάπη και τιμή και αι προσευχαί της ημετέρας Μετριότητος και απάντων των περί ημάς Ιερωτάτων αδελφών θα συνοδεύουν Υμίν κατά την μετάβασίν Σας εις Αμερικήν, όπως ο Φιλάνθρωπος Θεός ενισχύη Υμάς δαψιλώς εις την παρούσαν δοκιμασίαν, χαρίσηται Υμίν τελείαν την ίασιν και θεραπείαν και αποδώση την Υμετέραν Μακαριότητα ολοτελώς υγιά και μακροημερεύουσαν εις την Εκκλησίαν, διά να συνεχίσει καλλικάρπως και θεοφιλώς την άοκνον και πολύτιμον διακονίαν Αυτής εις τον Αμπελώνα του Κυρίου και την ανεκτίμητον πολυωφελή προσφοράν Της εις τον πιστόν λαόν του Θεού.
Πεπείσμεθα δε ότι θα συνεδρεύουν αδιαλείπτως μεθ’ Υμών και αι φιλοπάτορες ευχαί του ιερού κλήρου και των απλών θεοφιλών πιστών, υπέρ ών, άχρι τούδε, θυσιαστικώς εξεδαπανήσατε την υγείαν και πάσας τας σωματικάς και πνευματικάς δυνάμεις Σας…»

Κορυφή σελίδας


ΕΥΧΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ

Από το νησί της Μεγαλόχαρης, την Τήνο, η Ελληνική Κυβέρνηση, διά των χειλέων του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ. Προκόπη Παυλόπουλου και παρουσία του Πρωθυπουργού της χώρας, εξέφρασε την αγάπη και την συμπαράστασή της προς τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ελλάδος, ενόψει της μεταβάσεώς του στις Η.Π.Α. προκειμένου να υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος.
Συγκεκριμένα, ο κ. Παυλόπουλος, ενώπιον χιλιάδων λαού, κατά την λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος της Μεγαλόχαρης, επεσήμανε, αναφορικά με τον Μακαριώτατο: «Αυτές τις μέρες θα φύγε από την Ελλάδα, σε μια πρόσκαιρη περιπέτεια της υγείας, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών & Πάσης Ελλάδος, ο κ. Χριστόδουλος. Ας ευχηθούμε όλοι στην Παναγιά, που τόσες φορές τον είχε εδώ μαζί μας, να έρθει πάλι πίσω, κοντά μας, να τον φέρει πάλι γερό και δυνατό, να τον φέρει έτσι όπως ακριβώς τον ξέραμε, για να μπορεί να ποιμαίνει αυτό το ποίμνιο και να οδηγεί την Εκκλησία στους στόχους και στους μεγάλους σκοπούς, να οδηγεί την Εκκλησία εκεί όπου πραγματικά Της αξίζει»

Κορυφή σελίδας


ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: «ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ. ΤΟΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΔΙΠΛΑ ΜΑΣ»

Τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο κ. Χριστόδουλο επισκέφθηκε η Υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη (16/8/2007), στην οικεία του στο Ψυχικό, προκειμένου να τον χαιρετήσει ενόψει της μεταβάσεώς του στην Αμερική.
Εξερχόμενη η κ. Μπακογιάννη δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Ήρθα να χαιρετήσω τον Μακαριώτατο, να τού μεταφέρω τις ευχές όλων των Ελλήνων, να επιστρέψει καλά. Τον χρειαζόμαστε, τον θέλουμε δίπλα μας. Όλες οι υπηρεσίες μας στο εξωτερικό και κυρίως στην Αμερική είναι ενημερωμένες για την άφιξή του. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από την ομογένεια και είμαι σίγουρη ότι όλα θα πάνε καλά»

Κορυφή σελίδας

ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΓΝΩΜΕΣ

«Πιστεύω ακράδαντα, όπως νομίζω και ο κάθε εχέφρων νους, ότι η βία γεννά βία, το κακό διαιωνίζει το κακό, ο θάνατος σπέρνει θάνατο. Η αυτονόμηση του ανθρώπου από το θέλημα του Θεού και η εωσφορική υπερεκτίμηση των δυνάμεών του προκαλούν συνεχείς εκτροπές, αποξενώνουν τους ανθρώπους, ορθώνουν τείχη ασυνεννοησίας, σβήνουν κάθε ίχνος ανθρωπισμού και αλληλεγγύης, επιβάλουν το δίκαιο του ισχυροτέρου και οδηγούν σε τραγωδίες σαν κι αυτές που βίωσε το Μπεσλάν και βιώνουν, δυστυχώς και άλλα μέρη της γης.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία, αλλά και όλες οι Χριστιανικές Ομολογίες, είμαστε σταθερά ταγμένοι στην πρόταξη του διαλόγου για την επίλυση των όποιων επιμέρους διαφορών. Και είμαστε πρώτοι εμείς που δώσαμε το μήνυμα για την έναρξη είτε Διαχριστιανικών και Διαθρησκειακών διαλόγων, είτε διαλόγων μεταξύ των θρησκευτικών και των πολιτικών ηγετών του κόσμου, γιατί πιστεύουμε ότι οι Εκκλησίες και οι Θρησκείες γενικότερα, έχουν τη δύναμη να ενεργήσουν θετικά και κατευναστικά μεταξύ των ανθρώπων, να επηρεάσουν προς το καλό τις αποφάσεις των ηγετών, ενώ, παράλληλα, οφείλουν να καταστήσουν σαφές ότι ο σφετερισμός του ονόματος του Θεού για την χρήση βίας και την διασπορά του θανάτου, είναι γεγονός απαράδεκτο, παράλογο, καταδικαστέο και μη επιτρεπτό από τις ίδιες τις θρησκείες»

Χριστόδουλος
Αρχιεπίσκοπος Αθηνών & Πάσης Ελλάδος
στο Ρωσικό Πρακτορείο ειδήσεων
RUSSIAN NEWS & INFORMATION AGENCY “NOVOSTI”, 1/11/2006ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ