Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη, ή και συχνότερα αν υπάρχουν πολλές ειδήσεις, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Υπεύθυνος έκδοσης: Παν. Δρακόπουλος     Συντάκτης: Α.Ε.Ο.Τεύχος 21, 7 Οκτωβρίου 2005              Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ

ΟΙ ΝΕΟΙ ΙΕΡΑΡΧΕΣ

ΒΑΡΥΣΗΜΑΝΤΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΥΤΑΝΕΩΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ – ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΙΕΡΑΤΙΚΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ

Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΙΕΡΟΨΑΛΤΩΝ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΣΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΙΕΡΙΣΣΟΥ

ΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ ΚΥΡΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ

Η ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΡΤΟΥ

ΤΙΜΗ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΜΠΑΣΚΕΤΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ

Στην τακτική κατ’ έτος συνεδρία της βρίσκεται η Ιεραχία (5-7/10/2005). Στην εναρκτήρια εισήγησή του ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος έκανε αναφορά σε καίρια ζητήματα για τη ζωή της Εκκλησίας όπως είναι:

Α. Η επιταγή των καιρών για την εξασφάλιση αξίων Επισκόπων

Β. Η αναγκαιότητα του διαλόγου Εκκλησίας – Κοινωνίας

Γ. Ο επανευαγγελισμός του λαού

Δ. Το ζήτημα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής

Ε. Η καύση των νεκρών – πολιτική κηδεία

Στ. Η προσπάθεια σταδιακής αποξένωσης της Πολιτείας από την Εκκλησία

Ζ. Οι απαιτούμενες βαθιές τομές στο ποιμαντικό και κοινωνικό έργο της Εκκλησίας

Η. Η επιμόρφωση του Κλήρου


Ολοκληρώνοντας την εισήγησή του ο Μακαριώτατος κάλεσε όλους του Ιεράρχες να συμβάλλουν στην ορθή αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων της Εκκλησίας, ώστε να μπορέσει να υπερβεί τις δυσκολίες που υψώνονται και εμποδίζουν το έργο Της και να επιβεβαιώσει την εμπιστοσύνη με την οποία Την περιβάλλει η μεγάλη πλειοψηφία του πιστού λαού.

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας.
Πληρέστερη ενημέρωση.

Κορυφή σελίδαςΟΙ ΝΕΟΙ ΙΕΡΑΡΧΕΣ

Στην εκλογή δύο νέων Μητροπολιτών προέβη η Ιεραρχία. Μητροπολίτης Αιτωλίας & Ακαρνανίας εξελέγη ο Αρχιμ. Κοσμάς Παπαχρήστου, 60 ετών, με 47 ψήφους, και Δράμας ο Αρχιμ. Παύλος Αποστολίδης, 42 ετών, με 51 ψήφους.

Οι χειροτονίες τους θα γίνουν το Σάββατο και την Κυριακή 8 & 9/10/2005 αντίστοιχα.

Κορυφή σελίδαςΒΑΡΥΣΗΜΑΝΤΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΥΤΑΝΕΩΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Το δικό του στίγμα στο πολυθρύλητο ζήτημα της ανωτατοποίησης της Εκκλ/κής εκπαίδευσης έδωσε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιος Μπαμπινιώτης, σε εκδήλωση του Ιδρύματος Βυζαντινής Μουσικολογίας της Ι. Συνόδου (5/10/2005).

Ο Πρύτανης τόνισε χαρακτηριστικά ότι «το Πανεπιστήμιο συνεργάζεται με την Εκκλησία και πιστεύει ότι, μέσα από τη σύλληψη του Μακαριωτάτου, μπορεί να υπάρξει μια Πανεπιστημιακού επιπέδου προσφορά εκ μέρους της Εκκλησίας, με την προετοιμασία, την μόρφωση και την κατάρτιση κληρικών – ιερωμένων, οι οποίοι, με μια κατάλληλη μόρφωση και καλλιέργεια, θα υπηρετήσουν την Εκκλησία.

Αυτή η ιδέα, στην πραγματικότητα, φέρνει την Εκκλησία κοντά στην έννοια του Πανεπιστημίου. Θεωρούμε ότι μέσα από αυτή τη συνεργασία, που σήμερα βλέπουμε, αποδεικνύεται πως είναι δυνατόν να υπάρξει (συνεργασία), με πάντοτε ξεχωριστούς ρόλους, όπως είναι πάντοτε ο ιδιαίτερος ρόλος της Εκκλησίας και ο άλλος του Πανεπιστημίου»

Για το ίδιο ζήτημα τη δική του ξεκάθαρη θέση πήρε ο γηραιός Μητροπολίτης Γόρτυνος κ. Θεόφιλος σε άρθρο του στην εφημερίδα «Ελεύθερος» (4/10/2005), όπου γράφει: «Εκτιμούμε πως ήταν απόφαση σωστή αυτή με την οποία το Υπουργείο Παιδείας αναβαθμίζει τις ανώτερες Εκκλ/κές Σχολές».

Παράλληλα, ο ε.τ. Αντιπρόεδρος του Σ.τ.Ε Αναστάσιος Μαρίνος σε σχετικό του άρθρο στην «Εστία» (1/10/2005) τονίζει: «όλοι οι ισχυρισμοί οι οποίοι είδαν το φως της δημοσιότητος για δήθεν επαναφορά, με τη συστατική επιστολή του επιχωρίου Επισκόπου, των πιστοποιητικών κοινωνικών φρονημάτων, μόνον γέλωτα δύνανται να προκαλέσουν. Ουδεμία σχέση έχουν τα πιστοποιητικά εκείνα με τη συστατική επιτολή του Επισκόπου η οποία, άλλωστε, καίτοι προβλέπεται από την μέχρι τούδε νομοθεσία για τις Εκκλησιαστικές σχολές, ουδέποτε αμφισβητήθηκε ως προς την συνταγματικότητά της…»

Κορυφή σελίδαςΟ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ – ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Σε εισήγηση του προς την Ιεραρχία (6/10/2005), με θέμα «συμπεράσματα Α΄ φάσεως Διαλόγου Εκκλησίας – Κοινωνίας» ο Μητρ. Θηβών Ιερώνυμος, αναφέρθηκε στην πρώτη φάση του Διαλόγου, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Πάτρα. Υπογράμμισε την ανάγκη προώθησης του διαλόγου σε θέματα που αφορούν στην ποιμαντική και διοικητική οργάνωση της ζωής της Εκκλησίας και στην αξιοποίηση του λαϊκού στοιχείου, αφού έργο της Εκκλησίας είναι η πνευματική οικοδομή του λαού του Θεού και η σωτηρία των πιστών. Εξ’ όσων ελέχθησαν, απεδείχθη ότι η Εκκλησία ούτε έχει, ούτε απαιτεί εξουσία για την εξασφάλιση γοήτρου και κοσμικής προβολής, αλλ’ επιδίωξή Της είναι η θυσιαστική αγάπη και η ανιδιοτελής προσφορά Της προς το λαό.

Πληρέστερη ενημέρωση

Κορυφή σελίδαςΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΙΕΡΑΤΙΚΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ

Επιτροπή που θα ετοιμάσει ημερίδα αναφορικά με τα προβλήματα της σύγχρονης ιερατικής οικογένειας, συνέστησε η Ι. Σύνοδος. (4/10/2005). Την Επιτροπή απαρτίζουν οι: Μητρ. Χαλκίδος Χρυσόστομος, Αρχιμ. Γαβριήλ Τσάφος, π. Βασίλειος Θερμός και π. Ματθαίος Χάλαρης.

Κορυφή σελίδαςΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΙΕΡΟΨΑΛΤΩΝ

Στην αναβολή της ψήφισης του Κανονισμού των Ιεροψαλτών προχώρησε η Ιεραρχία (6/10/2005), η οποία προηγουμένως άκουσε εισήγηση του Μητρ. Ηλείας Γερμανού με θέμα «Περί εγκρίσεως του Κανονισμού των Ιεροψαλτών». Αποφασίστηκε να ανατεθεί σε επιτροπή Κληρικών και Ιεροψαλτών, που θα οριστεί από την Διαρκή Ιερά Σύνοδο. η ενδελεχής μελέτη του ζητήματος.

Κορυφή σελίδαςΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΣΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΙΕΡΙΣΣΟΥ

Με το ποσό των 50.000 ΕΥΡΩ αποφάσισε η Ι. Σύνοδος να ενισχύσει την Μητρόπολη Ιερισσού, συμβάλλοντας στον αγώνα για την αποκατάσταση του ιστορικού Ναού Αγίου Στεφάνου Αρναίας που προσφάτως καταστράφηκε από πυρκαϊά. Το καταστραφέντα Ναό είχε επισκεφθεί ο Μακαριώτατος (13/9/2005), ο οποίος είχε υποσχεθεί τη στήριξη και συμπαράσταση της κεντρικής διοίκησης της Εκκλησίας, η οποία απέστειλε ομάδα ειδικών προκειμένου να αποτιμήσουν το πρόβλημα και να εισηγηθούν συγκεκριμένες λύσεις.

Κορυφή σελίδαςΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ ΚΥΡΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ

Με κάθε επισημότητα το Ίδρυμα Βυζαντινής Μουσικολογίας της Ιεράς Συνόδου παρουσίασε, στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών (5/10/2005) τον επιστημονικό – μουσικολογικό τόμο του αειμνήστου Μητρ. Κοζάνης κυρού Διονυσίου με τίτλο «183 Εκκλησιαστικοί ύμνοι εις Βυζαντινήν και Ευρωπαϊκήν παρασημαντικήν»

Παρουσιάζοντας το έργο ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος σημείωσε, μεταξύ άλλων ότι «Ο Γέρων Διονύσιος συνδύαζε την απαράμιλλη πιστότητα στα κελεύσματα και στις υποδείξεις της παραδόσεως, με την ικανότητα να υπερβαίνει τους νεκρούς τύπους διακονώντας την ουσία της ορθόδοξης Λειτουργικής ζωής, ακολουθώντας το παράδειγμα των Αγίων Πατέρων της Εκκλησίας οι οποίοι πάντοτε έβρισκαν τρόπους προκειμένου να διατηρούν την παράδοση ζωντανή και επίκαιρη, φορέα υγιών κανόνων και προτύπων και όχι νεκροταφείο αναμνήσεων μιας άλλης εποχής, ωραίας μεν, αλλά νεκρής».

Το πλήρες κείμενο.

Κορυφή σελίδαςΗ ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΡΤΟΥ

Στην Αλεξανδρούπολη πραγματοποιήθηκε το 29ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αρτοποιών (1 – 3/10/2005)

Σε μήνυμά του ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρεται στη συμβολική σημασία του άρτου και σημειώνει: «Διά του άρτου μετέχομεν του Σώματος του Κυρίου. Διά του αζύμου άρτου (λαγάνα) ανοίγει η περίοδος της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, διά του τρυφηλού άρτου (βασιλόπιττας) εορτάζεται η αρχή του ημερολογιακού έτους, δι’ άλλου (τσουρέκι) ανοίγει η πασχάλιος περίοδος του Πεντηκοσταρίου, δι’ άλλου δε (χριστόψωμο) εορτάζεται η Γέννησις του Κυρίου. Τέλος δε, τη δυνάμει του Ζωοποιού Σταυρού, τα άλευρα γίνονται ζύμη και ζυμώνουν όλο το φύραμα. Τοσούτον συνδεδεμένος είναι ο άρτος μετά του Εκκλ/κού γεγονότος, ώστε να συμβολίζει, μετά των δύο άλλων στοιχείων, του οίνου και του ελαίου, τον πλούτον των οίκων και την παρά Θεού ευλογίαν…»

Κορυφή σελίδαςΤΙΜΗ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΜΠΑΣΚΕΤ

Την ανώτερη διάκριση της Εκκλησίας της Ελλάδος, τον χρυσό Σταυρό του Αποστόλου Παύλου, αποφάσισε ν’ απονείμει η Ιερά Σύνοδος (4/10/2005) στον προπονητή της Πρωταθλήτριας Ευρώπης Εθνικής ομάδας Μπάσκετ Παναγιώτη Γιαννάκη, για τις μεγάλες επιτυχίες της ομάδας αλλά και για τη σοβαρότητα και τη σεμνότητα του ήθους του. Στην ίδια εκδήλωση θα τιμηθούν και οι παίκτες της Εθνικής.

Κορυφή σελίδαςΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ