Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη, ή και συχνότερα αν υπάρχουν πολλές ειδήσεις, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Υπεύθυνος έκδοσης: Παν. Δρακόπουλος     Συντάκτης: Α.Ε.Ο.Τεύχος 20, 4 Οκτωβρίου 2005              Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολλά τα θέματα της Ιεραρχίας

Η Εκκλησία προσεύχεται κυρίως για τον άπιστο

Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου για τις Εκκλησιαστικές Σχολές

Η σημασία της κατήχησης των νέων

«Ο Λούσιος του ασκητισμού και του πολιτισμού»

Οι Νομικοί εόρτασαν τον προστάτη άγιό τους

Στο Ερεβάν της Αρμενίας η «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ»

12ο Ορθόδοξο Συνέδριο Δυτικής Ευρώπης με θέμα « Ιδού καινά ποιώ πάντα»

Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Δράμας

ΑΠΟΨΗ

Παν. Μπούμη, Ομοτ. Καθηγ. Παν/μιου: Για τις φημολογούμενες διαφωνίες των Εκκλησιών Αθήνας και Κων/πόλεως επί θεμάτων Εκκλησιαστικού ΔικαίουΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ

Στην τακτική κατ’ έτος συνέλευσή της συνέρχεται η Ιεραρχία (5 – 7/10/2005). Σύμφωνα με τα θέματα της Ημερησίας Διατάξεως προβλέπονται:

1. Γενική εισήγηση του Αρχιεπισκόπου κ. Χριστοδούλου.

2. Πλήρωση της Μητροπόλεως Αιτωλίας & Ακαρνανίας.

3. Εισήγηση του Μητρ. Ηλείας κ. Γερμανού με θέμα «Κανονισμός περί Ιεροψαλτών».

4. Εισήγηση του Μητρ. Θηβών & Λεβαδείας κ. Ιερωνύμου με θέμα «Συμπεράσματα Α΄ φάσεως Διαλόγου Εκκλησίας – Κοινωνίας».

5. Εισήγηση του Μητρ. Ναυπάκτου κ Ιεροθέου με θέμα «Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή – νέος νόμος».

6. Εισήγηση του Μητρ. Κερκύρας κ. Νεκταρίου με θέμα «Επανευαγγελισμός του λαού – Νέαι προϋποθέσεις».

Μία μέρα νωρίτερα, θα συνεδριάσει η Ι.Σύνοδος (4/10/2005).

Κορυφή σελίδας


Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΠΡΟΣΕΥΧΕΤΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΙΣΤΟ

Στο φαινόμενο της πίστης και της απιστίας αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος, μιλώντας στον πανηγυρίζοντα Ι. Ν. του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, πολιούχου Αθηνών (3/10/2005).

Πιστοί στο μήνυμα του Ευαγγελίου μπορεί να είναι όλοι οι άνθρωποι, τόνισε, ανήκοντες σε κάθε μορφωτικό επίπεδο, εθνικότητα και φύλο. Προνόμιό τους είναι η μύηση στα αθέατα μυστήρια της Βασιλείας του Θεού, τα οποία βιώνονται κυρίως κατά τη Θεία Λειτουργία. Στην αντίπερα όχθη βρίσκονται οι θιασώτες της απιστίας, παιδιά του Θεού κι αυτοί που παραμένουν στο σκοτάδι της άρνησης είτε διότι ο Θεός δεν έχει αποκαλύψει παντελώς τον εαυτό του, είτε διότι οι ίδιοι επιλέγουν να παραμένουν στο έρεβος της αγνωσίας. Και γι’ αυτούς επίσης, ή καλύτερα κυρίως γι’ αυτούς, η Εκκλησία προσεύχεται.

Κορυφή σελίδας


Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ

Τη δική του απάντηση έδωσε ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος σε όσους ισχυρίζονται σε πείσμα της πραγματικότητας ότι η αναβάθμιση των Εκκλησιαστικών Σχολών θα τις καταστήσει εκκολαπτήρια φονταμενταλιστών.

Αρθρογραφώντας στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» (28/9/2005), σημειώνει χαρακτηριστικά: «Προσκλήθηκα και παρέδωσα μαθήματα στην Μπελεμέντειο Θεολογική Σχολή του Πατριαρχείου Αντιοχείας. Οι φοιτητές διδάσκονταν μαθήματα, έμεναν σε οικοτροφείο και συμμετείχαν σε όλες τις λατρευτικές συνάξεις. Όμως, διέκρινα ένα ευρύ πνεύμα στους καθηγητές και τους φοιτητές, καθώς επίσης και ένα γνήσιο εκκλησιαστικό φρόνημα. Κανείς δε μπορεί να τις θεωρήσει ως εκκολαπτήρια ανθρώπων με παρωπίδες.»

Κορυφή σελίδας


Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΗΧΗΣΗΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ

Μιλώντας σε 215 κατηχητές της Αρχιεπισκοπής, ο Μακαριώτατος ανέπτυξε την μεγάλη εκκλησιολογική και ηθική σημασία της κατήχησης των νέων. Σε σύναξη που πραγματοποιήθηκε στον Ι. Ν. Αγίου Ιωάννου Βουλιαγμένης (1/10/2005), επισήμανε:

«Δεν πρέπει να μας ενδιαφέρει τόσο ο αριθμός των νέων και οι εντυπώσεις του κοινού. Δεν είναι αυτή η μέθοδος του Θεού για τη σωτηρία του κόσμου. Η μέθοδος του Θεού είναι «ο κόκκος σινάπεως», ο μικρός και αδιόρατος που θάβεται μέσα στη γη και παράγει καρπόν εκατονταπλασίονα. Τα μεγάλα έργα αρχίζουν ταπεινά και αθόρυβα. Αν δε συμμετάσχουμε με ταπείνωση στο πάθος του Χριστού, αν δε φέρουμε τα παιδιά σε άμεση σχέση με το Χριστό, μέσα στη λειτουργική πράξη της Εκκλησίας, δε θα έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.»

Κορυφή σελίδας


«Ο ΛΟΥΣΙΟΣ ΤΟΥ ΑΣΚΗΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ»

Με σκοπό την ανάδειξη της οικολογικής, πολιτιστικής, φιλοσοφικής, εθνικής και θρησκευτικής παρακαταθήκης της Πελοποννήσου, ο Δήμος Τρικολώνων στην ιστορική Στεμνίτσα Αρκαδίας, διοργάνωσε διημερίδα με θέμα «Ο Λούσιος του Ασκητισμού και του πολιτισμού, σπουδή στα μνημεία της Ελληνορθόδοξης Εθνεγερσίας» (1 – 2/10/2005)

Σε μήνυμά του ο Αρχιεπίσκοπος, αφού χαιρέτησε τους εμπνευστές και διοργανωτές της διημερίδας, σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Είναι αλήθεια ότι όσο κι αν κάποιοι σήμερα θέλουν να μας αποκόψουν από τις πνευματικές μας ρίζες, εσείς, εμείς, όλοι μας, θα αντισταθούμε στις φωνές αυτές και θα κρατήσουμε την αγία παράδοσή μας, της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού, ιδιαίτερα υπερασπίζοντες τις πνευματικές βίγλες και θεματοφύλακες των ιερών και των οσίων, τα μοναστήρια μας. Είμαι βέβαιος ότι θα φανούμε αντάξιοι των πατέρων μας, της πίστεώς μας και οι καρποί από τον προσωπικό και υπεύθυνο αγώνα του καθενός μας θα είναι γλυκείς και πνευματικώς σωτήριοι.»

Κορυφή σελίδας


ΟΙ ΝΟΜΙΚΟΙ ΕΟΡΤΑΣΑΝ ΤΟΝ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΑΓΙΟ ΤΟΥΣ

Τη μνήμη του προστάτη τους Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου τίμησαν οι Λειτουργοί της Θέμιδος σε όλη τη χώρα (3/10/2005). Στην Αθήνα επίκεντρο των εορτασμών ήταν ο Μητροπολιτικός Ναός των Αθηνών, όπου τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Αρχιγραμματέως της Ι. Συνόδου, Επισκόπου Χριστιανουπόλεως Σεραφείμ. Ακολούθησε δεξίωση στο μέγαρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, την οποία ο Μακαριώτατος παρέθεσε προς τιμήν του σώματος των Δικαστικών. Παρέστησαν, πλήθος ανωτάτων λειτουργών της Θέμιδος με επικεφαλής τους: Ρωμύλο Κεδίκογλου, Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Δημήτριο Λινό, Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γεώργιο Παναγιωτόπουλο, Πρόεδρο του ΣτΕ., Κωνσταντίνο Μπακάλη, Πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, Σωτήριο Μπάγια, Πρόεδρο Ένωσης Εισαγγελέων, Γεώργιο Σμυρναίο, Πρόεδρο Εφετών και Ιωάννη Γρίβα, πρ. Πρωθυπουργό.

Σε μήνυμά του προς το Δικαστικό σώμα ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε τα σημεία εκείνα της ευεργεσίας του Ευαγγελικού λόγου στην ανθρώπινη κοινωνία. Και αυτά είναι το πνεύμα της αγάπης, η επίδραση στην Παιδεία, στον άνθρωπο και στο Δίκαιο. «Το Ευαγγέλιο», υπογράμμισε, «στην πράξη νοηματοδοτεί μία συγκροτημένη κοινωνία ανθρώπων που επιδιώκει την εφαρμογή του Δικαίου και συνεισφέρει τα μέγιστα με τα ηθικά του διδάγματα, εμπνέοντας το ιδανικό και την αποστολή προς απονομήν του υπερτάτου αγαθού της δικαιοσύνης και της επιλύσεως των διαφορών.» Και συνέχισε «Ο Χριστιανισμός κατέστη ευεργετικός παράγων προόδου εις όλους τους τομείς του ανθρωπίνου επιστητού και αυτό αξίζει όλως ιδιαιτέρως να το προσέξουμε και σήμερα στη νέα διαμόρφωση του Ευρωπαϊκού status, που μάς ενδιαφέρει τα μέγιστα ως Ευρωπαίους πολίτες.»

Κορυφή σελίδας


ΣΤΟ ΕΡΕΒΑΝ ΤΗΣ ΑΡΜΕΝΙΑΣ Η «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ»

Δύο πλήρως εξοπλισμένα ασθενοφόρα παρέδωσε η «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» της Εκκλησίας της Ελλάδος στο Κρατικό Πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Αρμενικής πρωτεύουσας (30/9/2005).

Ο Δ/ντής της «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ» Δημήτριος Φουρλεμάδης δήλωσε ότι «Μαζί μπορούμε να αντιμετωπίσουμε πρακτικά θέματα που απασχολούν τις κοινωνίες μας. Μια έμπρακτη απόδειξη είναι και η δωρεά των δύο ασθενοφόρων, τα οποία αναμένεται να συμβάλουν στην αναβάθμιση του υγειονομικού συστήματος της Αρμενίας.»

Κορυφή σελίδας


12o ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ « ΙΔΟΥ ΚΑΙΝΑ ΠΟΙΩ ΠΑΝΤΑ» (ΑΠΟΚ. 21,5).

Το συνέδριο θα διοργανωθεί από την 29η Οκτωβρίου μέχρι την 1η Νοεμβρίου στη πόλη Blankenberge του Βελγίου. Πρόκειται για ένα θεσμό, πλέον, για τις ορθόδοξες κοινότητες της Δυτικής Ευρώπης, ο οποίος δίνει μία μοναδική ευκαιρία συνάντησης, ανταλλαγής απόψεων και προσευχής για τους ολιγάριθμους ορθόδοξους πιστούς, σε αυτό το απομακρυσμένο από τις ορθόδοξες χώρες κομμάτι της Ευρώπης. Ταυτόχρονα, το συνέδριο αποτελεί έναυσμα για προβληματισμό με αντικείμενο το διάλογο με διαφορετικές χριστιανικές παραδόσεις αλλά και μη χριστιανικές θρησκείες, μέσα στην εκκοσμικευμένη κοινωνία.

Θέμα του φετινού συνεδρίου είναι η ανανέωση – αναγέννηση του κόσμου μας και των κοινωνιών μας και το εύλογο ερώτημα: τι Εκκλησία και τι κόσμο θέλουμε να χτίσουμε στην αυγή του 21ου αιώνα; Οι τρεις βασικοί εισηγητές του συνεδρίου θα είναι: α) ο Θεοφ. Κάλλιστος (Ware), επίτιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, β) ο Bertrand Vergely, Εισηγητής των Ινστιτούτων, Πολιτικών Επιστημών του Παρισίου και του Αγ. Σεργίου, και γ) ο Μιχαήλ Σταύρου, καθηγητής Δογματικής Θεολογίας στον Αγ. Σέργιο. Πέρα των εισηγήσεων, οι συμμετέχοντες στο συνέδριο θα μπορούν να παρέμβουν σε συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας που θα άπτονται κοινωνικών θεμάτων, με συντονιστές ιερείς και λαϊκούς από όλες σχεδόν τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

Κορυφή σελίδας


ΕΚΟΙΜΗΘΗ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

Σε ηλικία 82 ετών εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Δράμας κυρός Διονύσιος. Στο θρόνο της ιστορικής Μακεδονικής μητρόπολης είχε εκλεγεί το 1965.

Πληροφορηθείς την εκδημία του, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος δήλωσε: «Ο εις Κύριον εκδημήσας Ιεράρχης υπηρέτησε την Εκκλησίαν με σεμνότητα, υπευθυνότητα και ευσυνειδησίαν επί ήμισυ αιώνος. Υπήρξεν αυστηρός τηρητής των παραδόσεων, αλλά και δημιουργικός και με βίον λιτόν και ακατάγνωστον. Ηπίων τόνων, ένεκα χαρακτήρος, αφιέρωσε την ζωήν του εις την υπηρεσίαν του ποιμνίου του εργασθείς αθορύβως, πλην αποδοτικώς. Ο Θεός ας αναπαύσει την ψυχήν του μετά των Αγίων»

Τοποτηρητής της Μητρ. Δράμας ορίστηκε ο Μητρ. Φιλίππων κ. Προκόπιος.

Κορυφή σελίδαςΑΠΟΨΗ

Παν. Μπούμη, Ομοτ. Καθηγ. Παν/μιου:
Για τις φημολογούμενες διαφωνίες των Εκκλησιών Αθήνας και Κων/πόλεως επί θεμάτων Εκκλησιαστικού Δικαίου

Εγράφη προσφάτως στον ημερήσιο τύπο, ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης σε κάποιο σημείο της ομιλίας, η οποία εκφωνήθηκε στην εκδήλωση που είχαν οργανώσει οι δικηγορικοί σύλλογοι της χώρας μας, έκανε αναφορά στην « έντονη διαφωνία, εάν προηγούνται οι νόμοι της Πολιτείας και το Σύνταγμα (όπως υποστηρίζει η Αθήνα) ή αν , αντιθέτως, προηγούνται οι Ιεροί Κανόνες (όπως πιστεύει το Φανάρι)». Και παρετηρήθη ότι δεν αντέδρασε ο παριστάμενος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών.

Νομίζω επί του προκειμένου δεν ελήφθη υπ’ όψη η ευτυχής κατάληξη της διαμάχης μεταξύ των δύο Εκκλησιών Κωνσταντινουπόλεως και Αθηνών. Έτσι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών στην εισήγησή του προς την ιστορική ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος (28/5/2004) έκανε την εξής βαρυσήμαντη δήλωση: «Ναι μεν οι Ιεροί Κανόνες υπερέχουν των νόμων της Πολιτείας, όμως μία πατριαρχική πράξις δεν είναι δυνατόν, κατά την εκτίμησή μου, να θεωρηθή ισότιμος και ισόκυρος των Ι. Κανόνων» (περιοδικό Εκκλησία, Ιούνιος 2004, σελ. 438).

Σημειωθείτω ότι κανείς από την Ιεραρχία δεν αντέτεινε σ’ αυτήν τη θέση.
Αλλά το σπουδαίο είναι ότι στη δήλωση αυτή δεν αντέδρασε ούτε η διευρυμένη Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου που συνήλθε στις 4/6/2004 και επιπλέον ήρε «μετά χαράς» τα μέτρα, τα οποία είχε λάβει προηγουμένως κατά του Αρχιεπισκόπου Αθηνών.

Γι αυτό κι εμείς είχαμε επισημάνει τότε: « Με τον τρόπο αυτό…συναντήθηκαν « οι πολέμιοι» στο πεδίο της μάχης, αλλά όχι για να ανταλλάξουν πυρά… αλλά για να…προβάλλουν τις κανονικές θέσεις και αρχές της Ορθόδοξης Εκκλησίας». Και γι’ αυτό «δεν είχε και ηττημένους αυτή η σύγκρουση» (Εκκλησία, Ιούνιος 2004, σελ. 437 εξ.).

Γι αυτό, ορθώς δεν αντέδρασε και δεν απάντησε ο Αρχιεπίσκοπος στην αναφορά της ομιλίας του Πατριάρχου περί της υπεροχής και του κύρους των Ι. Κανόνων των Οικουμενικών Συνόδων έναντι των πολιτειακών νόμων.

Κορυφή σελίδας
ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ