Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Ε.Α.Ο.Τεύχος 195, 12 Ιουνίου 2007            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ

ΚΑΘΕΤΑ ΑΡΝΗΤΙΚΗ Η ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΛΕΓΕΣΘΑΙ ΤΩΝ ΚΛΗΡΙΚΩΝ

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: «ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ»

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: «Η ΔΩΡΕΑ ΟΡΓΑΝΩΝ ΣΥΝΙΣΤΑ ΣΟΒΑΡΗ ΠΡΑΞΗ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑΣ»


ΠΕΡΗΣ ΙΕΡΕΜΙΑΔΗΣ


Δείτε στο eikastikon
φωτογραφικό υλικό
από το έργο του
σπουδαίου ζωγράφουΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ: Ο ΑΠΛΟΣ ΛΑΟΣ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ
Από το περασμένο Σάββατο (9/6/2007) νοσηλεύεται στο Αρεταίειο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο των Αθηνών ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών & Πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλος, ύστερα από έντονες και εμπύρετες γαστρεντερικές διαταραχές που τον ταλαιπώρησαν όλη την προηγούμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με το τελευταίο ιατρικό ανακοινωθέν (11/6/2007), που υπογράφει ο Πρόεδρος του Νοσοκομείου κ. Χριστόδουλος Στεφανάδης, «Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών & Πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλος υπεβλήθη και σήμερα στις προγραμματισμένες εξετάσεις του. Διαπιστώθηκε στένωση του αυλού του εντέρου η οποία θα αντιμετωπιστεί με επέμβαση».

Συγκινητικές, εξ άλλου, είναι οι εκδηλώσεις της αγάπης και του ενδιαφέροντος των απλών ανθρώπων από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι σπεύδουν να εκφράσουν τα αισθήματά τους προς τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας μας, με προσωπικές επισκέψεις, αμέτρητα τηλεφωνήματα, ενώ τα άνθη έχουν κατακλύσει την είσοδο το Νοσοκομείου. Προς όλους ο Μακαριώτατος εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες και στέλνει την πατρική του ευλογία.

Από την πρώτη στιγμή της νοσηλείας του, επίσης, πολλοί ήταν οι Εκκλησιαστικοί, πολιτικοί και άλλοι δημόσιοι παράγοντες της Ελλάδος και του εξωτερικού που τον επισκέφθηκαν ή επικοινώνησαν μαζί του. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα τηλεφωνήματα του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, του Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ. Θεοδώρου, του Πατριάρχου Αντιοχείας κ. Ιγνατίου, του Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ. Θεοφίλου, των Αρχιεπισκόπων Κύπρου κυρίου Χρυσοστόμου, Αλβανίας κυρίου Αναστασίου, Αμερικής κυρίου Δημητρίου και πλειάδος Ιεραρχών, του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια, του Πρωθυπουργού κ. Κωνσταντίνου Καραμανλή, της Προέδρου της Βουλής κ. Άννας Ψαρούδα - Μπενάκη, του Προέδρου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Γεωργίου Παπανδρέου.

Επίσης τον Μακαριώτατο επισκέφθηκαν ο τ. Πρωθυπουργός κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, η Υπουργός Παιδείας κ. Μαριέττα Γιαννάκου, ο Υπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Θεόδωρος Κασσίμης, ο Υφυπουργός Υγείας κ. Αθανάσιος Γιαννόπουλος, ο Υφυπουργός Παιδείας κύριος Γεώργιος Καλός, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κύριος Αναστάσιος Νεράτζης, ο Γραμματέας της Ν.Δ. Λευτέρης Ζαγορίτης, άλλοι πολιτικοί παράγοντες, ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Ρωμύλος Κεδίκογλου και πλήθος Ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Τηλεφωνικά επικοινώνησαν μαζί του οι Υπουργοί και Υφυπουργοί κ.κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, Προκόπης Παυλόπουλος, Δημήτρης Σιούφας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Θεόδωρος Ρουσσόπουλος, Γεώργιος Σουφλιάς, Αθανάσιος Νάκος, Γιάννης Παπαθανασίου, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Βασίλης Μιχαλολιάκος, Αλέξανδρος Κοντός, ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Πέτρος Ευθυμίου, η Υπερνομάρχης Αθηνών κ. Φώφη Γεννηματά, ο Νομάρχης Πειραιώς κ. Γιάννης Μίχας, οι κ.κ. Βαρδής Βαρδινογιάννης, Θεόδωρος Αγγελόπουλος, Αντώνης Λιβάνης, Σταύρος Ψυχάρης κ. άλ.

Κορυφή σελίδας


ΚΑΘΕΤΑ ΑΡΝΗΤΙΚΗ Η ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΛΕΓΕΣΘΑΙ ΤΩΝ ΚΛΗΡΙΚΩΝ


Κάθετα αρνητική είναι η Ιερά Σύνοδος στο ενδεχόμενο καθόδου κληρικών στις βουλευτικές ή άλλες πολιτικές εκλογές.

Όπως ανακοινώθηκε σχετικά (8/6/2007) «Εξ αφορμής των όσων φημολογούνται για το ενδεχόμενο συμμετοχής Κληρικών στην πολιτική διαδικασία, η Δ.Ι.Σ. υπενθυμίζει παλαιότερη εγκύκλιό Της, η οποία στηρίζεται στους Ιερούς Κανόνες της Εκκλησίας μας και δεν επιτρέπει την οποιαδήποτε ενεργό ανάμειξη των κληρικών στην εκλογική αναμέτρηση»

Κορυφή σελίδας


ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: «ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ»

Πατρικό χαιρετισμό στους συμμετέχοντες στην Ημερίδα, με θέμα «Κύπρος, εξελίξεις και προοπτικές», που διοργανώνουν από κοινού στην Αθήνα (12/6/2007) το Σωματείο «Συμπαράσταση Αγώνα Κύπρου» και η Διοικούσα Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Περιβαλλοντικής Έρευνας και Κατάρτισης, απέστειλε ο Μακαριώτατος κ. Χριστόδουλος.

Ο Αρχιεπίσκοπος, μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι «Τα ζητήματα που σχετίζονται με την πολύπαθη νήσο Κύπρο δεν είναι τόσο τραγικά δύσκολα ώστε να μην επιδέχονται λύσιν. Πολύ περισσότερο όταν τίθενται συνεχώς στο τραπέζι του διαλόγου, σε επίπεδο διαπολιτειακό και υπερεθνικό. Η συνεχώς βελτιούμενη παγκόσμια θέση των Ελληνοκυπρίων σε όλους τους τομείς είναι το καλύτερο κίνητρο για να αντιληφθεί η κατοχική πλευρά το μέγεθος της βελτιωτικής αλλαγής που θα επέλθει σε αυτήν όταν συνταχθεί με το διεθνές δίκαιο και διαπραγματευτεί έχοντας στραμμένο το βλέμμα σε μια κοινή πορεία της νήσου…»

Κορυφή σελίδας


ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: «Η ΔΩΡΕΑ ΟΡΓΑΝΩΝ ΣΥΝΙΣΤΑ ΣΟΒΑΡΗ ΠΡΑΞΗ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑΣ»

Την εκπεφρασμένη άποψη της Εκκλησίας μας σχετικά με το ζήτημα των μεταμοσχεύσεων και της δωρεάς οργάνων για θεραπευτικούς σκοπούς, επανέλαβε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, σε ομιλία του, που πραγματοποιήθηκε σε επιστημονική εκδήλωση που διοργάνωσαν στην Αθήνα (8/6/2007) η Ελληνική Εταιρεία Μεταμοσχεύσεων και η Φαρμακευτική Εταιρεία Novartis, με θέμα «Τριάντα χρόνια προσφοράς στην μεταμόσχευση και ανοσολογία».

Ο Μακαριώτατος υπογράμμισε ότι «Είναι βαρειά η ευθύνη όλων μας για το απαράδεκτο γεγονός ότι ο πιστός λαός μας δεν έχει ακόμη συνειδητοποιήσει ότι η δωρεά οργάνων συνιστά σοβαρή πράξη φιλανθρωπίας. Είναι βαρειά η ευθύνη όλων μας, διότι μόλις έξι Έλληνες στο εκατομμύριο έχουν δηλώσει πως επιθυμούν να διαθέσουν, μετά θάνατον, τα όργανά τους για μεταμόσχευση…

Αποτρεπτικός παράγων της προσφοράς είναι και η αμφιβολία πολλών πιστών για το δικαίωμα να δεχόμαστε και να προσφέρουμε όργανα. Προς αυτούς απευθυνομένη η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας μας διεκήρυξε ότι αντιμετωπίζει, με ιδιαίτερη κατανόηση τη δωρεά οργάνων και την στηρίζει, διότι κάθετι που υπερβαίνει τον ατομικισμό και την φιλοζωία και συνδέει τους ανθρώπους με σχέση αμοιβαιότητος και κοινωνίας, κάθετι το οποίο αποδεικνύει την υπεροχή της πνευματικής ζωής επί της βιολογικής επιβιώσεως, η Εκκλησία το προστατεύει και το υποστηρίζει…»Κορυφή σελίδας

ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΓΝΩΜΕΣ

«Όποιος μιλάει για Ορθοδοξία ερήμην του Ελληνισμού ματαιοπονεί. Όποιος, όμως, μιλάει για Ελληνισμό χωρίς Ορθοδοξία κάνει κάτι χειρότερο: ασχημονεί»

Γεώργιος Μπαμπινιώτης
τ. Πρύτανης του Πανεπιστημίου ΑθηνώνΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ